Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Камон, ран!/Перший та єдиний олімпійський чемпіон США на дистанції 10 000 м

Перший та єдиний олімпійський чемпіон США на дистанції 10 000 м

а також другий олімпійський чемпіон США, який представляв корінні народи Америки

Блог — Камон, ран!
8 сентября 2020, 12:35
7
Перший та єдиний олімпійський чемпіон США на дистанції 10 000 м

"Життя треба прожити так, щоб про тебе зняли фільм" - ця цитата точно відображає життєвий шлях Біллі Міллса, американського легкоатлета, а нині співзасновника некомерційної організації Running Strong для молоді американських індіанців. Мета Running Strong - допомога корінним американцям задовольнити свої основні потреби - їжу, воду і кров, - а також допомогти громадам знайти самодостатність і почуття власної гідності.

Забіг на 10 000 м під час Олімпійських ігор 1964 року в Токіо мав стати кульмінацією боротьби між Петром Болотниковим та Роном Кларком. За декілька місяців до цього, радянський спортсмен легко обіграв Кларка у Цюриху, який на той момент був рекордсменом світу.

На двух попередніх олімпійських іграх перемогу на дистанції 10 000 м одержували спортсмени з СРСР: Володимир Куц у Мельбурні та Петро Болотников у Римі.

Окрім Болотникова (олімпійський чемпіон та дворазовий рекордсмен світу) й Рона Кларка (діючий рекордсмен світу), у забігу брали участь Могамад Ґаммуді (чемпіон світу 1963 року), Маррі Голберг (олімпійський чемпіон на дистанції 5000 м), Мамо Волде (майбутній олімпійський чемпіон у марафоні), Нафталі Тему (через чотири роки виграє золоту нагороду на цій дистанції) та господарі ігор, представники японської збірної. Звісно, що при такому зірковому складі ніхто не звертав увагу на американця Біллі Міллса.

Біллі Міллс уродженець індіанського племені оглала, що мешкає в резервації Пайн-Рідж (Південна Дакота). Вже у 12 річному віці залишився сиротою і виховувся бабусею.

Під час навчання в Haskell Institute (установа, орієнтована на освіту для індіанців), почав займатись боксом та бігом. Бувши студентом Канзаського університету переміг в індивідуальному заліку в юнацькому чемпіонаті з кросу Big Eight, а через два роки вступив до Корпусу морської піхоти США.

В день проведення забігу на 10 000 м в Токіо йшов дощ, який розмив гравійну доріжку стадіону, що не завадило Петру Болотникову взяти лідерство з самого початку. Втрачати йому було нічого. Річ у тім, що за декілька днів до цього він отримав травму і розумів, що сподіватись на золоту нагороду не варто. Накульгуючи, він все ж таки зміг фінішувати.

Інша драма розвивалась в групі лідерів, яку очолив Кларк, Ґаммуді та Міллс. Для багатьох це стало несподіванкою і єдине питання було, скільки Біллі Міллс зможе протриматись.

Біллі Міллс не тільки зміг протриматись у групі лідерів до самого фінішу, а й за 100 метрів до нього обійти своїх конкурентів, здобути золоту нагороду та встановити новий олімпійський рекорд - 28.15,6. Це стало першою й поки єдиною золотою нагородою США на дистанції 10 000 м, а Міллс другим олімпійським чемпіоном, який представляв корінні народи Америки.

Після цього олімпійські ігри для лейтенанта морської піхоти США не завершились. Через пару днів Міллс вийшов на старт марафону, але фінішував лише 14, зате з особистим рекордом - 2:22:55.

В наступному році йому вдалось оновити рекорди США в бігу на 10 000 метрів і трьох милях, а також встановити світовий рекорд в бігу на шість миль на чемпіонатах AAU. Свою кар'єру в морській піхоті США закінчив на посаді офіцера Міністерства внутрішніх справ. Пізніше став успішним продавцем страхування життя, а потім змінив кар'єру, щоб стати професійним оратором.

В 1984 році включений до Залу олімпійської слави США, і є членом Залу слави легкої атлетики США, Національного залу слави бігу на довгі дистанції та інші.

Його історія лягла в основу фільму Running Brave (1983) з Роббі Бенсоном у головній ролі.

Другие посты блога

Все посты