Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Камон, ран!/Де бігати в Києві: Труханів острів, Голосіївський ліс та 22-кілометровий маршрут через футбольні стадіони

Де бігати в Києві: Труханів острів, Голосіївський ліс та 22-кілометровий маршрут через футбольні стадіони

Літо — це чудова можливість здмухнути пил зі своїх кросівок та вийти на пробіжку. Особливо літо цього року, коли більшість планів було порушено через епідемію та карантинні обмеження, а вільного часу стало більше. В столиці України є багато чудових місць, в яких можна пересуватись бігом та інколи змінювати свої звичні маршрути.

Блог — Камон, ран!
8 августа 2020, 18:50
16
Де бігати в Києві: Труханів острів, Голосіївський ліс та 22-кілометровий маршрут через футбольні стадіони

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Камон, ран. Його автор пише про все на тему легкої атлетики. Сьогодні ви виносимо на головну його пост про те, де можуть підтягнути свою форму жителі столиці. А ще є цікавий бонус для любителів футболу. Підтримайте плюсами і коментарями.

***

Літо — це чудова можливість здмухнути пил зі своїх кросівок та вийти на пробіжку. Особливо літо цього року, коли більшість планів було порушено через епідемію та карантинні обмеження, а вільного часу стало більше. В столиці України є багато чудових місць, в яких можна пересуватись бігом та інколи змінювати свої звичні маршрути.

Труханів острів

Почнемо, мабуть, з одного з найпопулярніших місць Києва для занять спортом — Труханів острів. Дістатись можна з Поштової площі через Пішохідний міст або зі сторони Північного мосту на авто (є стоянка).

Чотири кілометри рівної, гарно асфальтованої дороги вздовж лісу. Звісно мінусом є допуск машин на територію острова та перевищення ними швидкісного режиму. В будь-який з днів тут можна зустріти багато бігунів, велосипедистів та інших спортсменів.

Чудовий варіант маршруту: старт від Поштової площі з підйомом на Пішохідний міст, до виїзду з острова зі сторони Північного мосту і назад — приблизний кілометраж 10-12 км.

Порада: якщо вам необхідно залишити речі — це можна зробити в McDonald’s на Поштовій площі, звернувшись до адміністратора, а у вбиральні переодягнутись, якщо є потреба.

Парк Дружби народів (острів Муромець)

Ліворуч Північного мосту, якщо рухатись в напрямку Лівого берегу, розташований парк Дружби народів. Ідеально підійде для любителів ґрунтово-піщаного покриття, що більш м’якіше асфальту. На відміну від Труханового острова, в парку не так людяно й менш цивілізовано, тому не можна відкидати можливість заблукати. На вихідних є шанс зустріти любителів відпочити на природі.

Від Північного мосту до південної частини острова приблизно 6 км, але також є промаркований маршрут здоров’я, довжина якого складає 9 км.

Ботанічний сад імені М.М. Гришка

Повертаючись до центру та асфальтованих доріжок, чудовим варіантом для вашого тренування стане ботанічний сад імені Гришка, що розташований недалеко від станції метро Дружби Народів.

Сади квітучих рослин, липово-кленові алеї, хвойні та листяні ліси, березовий гай — це мала частина з того, що буде супроводжувати вас під час пробіжки. Також переважно пагорбна місцевість є відмінною можливістю змінити плоскі маршрути.

Завдяки численним доріжкам можна кожного разу змінювати та міксувати свої маршрути. Відстань навколо саду по найбільшому колу складає приблизно п’ять кілометрів.

Відкритий для відвідувачів: травень-серпень з 8:30 до 21:00, вересень-квітень з 8:00 до настання сутінок. Вхідний квиток на одного дорослого коштує 50 грн, але якщо ви прийдете у біговій формі, то пропустять безкоштовно.

Голосіївський ліс

Величезна територія лісу з різноманітним рельєфом та стежками, який розташований недалеко від центру міста. Дістатись сюди можна від станції метро Голосіївська й відразу розпочати пробіжку з однойменного парку або від станції метро Виставковий центр, якщо починати від ВДНГ.

Саме в Голосіївському парку ви зустрінете велику кількість бігунів й з нього зможете переміститись в малолюдний ліс. Новачкам варто зважати на рельєф та інші особливості, бути максимально уважним. Довжина маршрутів залежить від вашої фантазії та рівня підготовки. Також на території лісу функціонує декілька впорядкованих купелів для купання. Працюють цілий рік.

Оболонська набережна

З дикого та малолюдного Голосіївського лісу плавно переходимо до завершальної точки хіт-параду бігових місць Києва — Оболонської набережної. Одне з найдовших і в той самий час доглянутих місць для бігу в столиці з нещодавно відреконструйованим парком Наталка. Розташована недалеко від станції метро Оболонь, Мінська та Герої Дніпра.

Варто зважати, що в теплу пору року, вечорами та на вихідних тут багатолюдно, тому може бути не зовсім комфортно. Але зранку набережна повністю у вашому розпорядженні.

Місця, де ще можна побігати: парк Володимирська гірка, Русанівська набережна та озеро Тельбін, парк Партизанської слави, Феофанія.

Бонус. Біговий маршрут через стадіони столиці

Якщо у вас є бажання поєднати пробіжку з відвідуванням цікавих місць, то чудовим варіантом стане маршрут з відвідуванням стадіонів столиці.

Старт: «Оболонь-Арена», що розташована неподалік від станції метро Героїв Дніпра. Зараз домашня арена клубу «Оболонь-Бровар».

Від стадіону повертаємось до станції метро Героїв Дніпра, прямуємо вздовж слідування лінії метрополітену (Мінська, Оболонь) до проспекту Степана Бандери. Звідти переміщуємось до вулиці Олени Теліги, опиняємося біля стадіону «Спартак».

Стадіон «Спартак» був відкритий у 1934 році після прийняття рішення перенесення столиці України з Харкова до Києва. Після капітального ремонту приймав регбійні матчі Олімпіади 1980 року. Зараз є домашньою ареною збірної України з регбі.

Рухаючись в бік станції метро Лук’янівська, пробігаючи повз неї, потрапляємо на стадіон «Старт», що розташований на вулиці Шолуденка. Одразу по завершенню будівництва стадіон носив назву «Зеніт», так, як належав оборонному заводу №304 (оптико-механічна галузь). Після війни – «Авангард».

Сучасну назву стадіон отримав у 1981 році на честь футбольної команди, яка зіграла проти німецької команди «Флакельф». Завдяки радянській пропаганді той матч більш відомий, як «матч смерті».

Поруч зі «Стартом», по іншу сторону проспекту Перемоги, знаходиться стадіон Центрального спортивного клубу Збройних Сил України. Відкритий у 1967 році. До 2002 року на ньому проводив домашні матчі футбольний клуб ЦСКА Київ. Сьогодні арена знаходиться в аварійному стані.

Продовжуючи маршрут по Повітрофлотському проспекту, в районі станції метро Вокзальна, опиняємось біля стадіону «Локомотив». Побудований у 1925 році для футбольного клубу «Желдор» (на той момент найпопулярнішої команди Києва). Сьогодні стадіон розрахований на 2000 глядачів, де проводить свої матчі однойменна команда в рамках чемпіонату міста.

Далі, в напрямку станції метро Олімпійська, на вас очікує головна арена країни – НСК «Олімпійський», де свої домашні матчі проводить київське «Динамо» та збірна України. На стадіоні проходив матч за Суперкубок УЄФА 1975 року, сім матчів футбольного турніру Літніх Олімпійських ігор 1980 та п’ять матчів чемпіонату Європи з футболу 2012 (в тому числі й фінального). А також фінал Ліги чемпіонів 2018 року.

Завершуючи бігову екскурсію, біжимо до Палацу спорту, далі в сторону Арсенальної повз станцію метро Кловська, потрапляємо на стадіон «Арсенал», який зараз виглядає не дуже привабливо. У свій час розглядався, як запасний стадіон для проведення тренувань команд-учасниць олімпійського футбольного турніру 1980 року. Перший футбольний матч був зіграний в червні 1925 року.

Побачивши сумну картину стану стадіону колись славетного заводу й надіючись на його реконструкцію, спускаємось до Європейської площі та зупиняємось біля стадіону «Динамо» імені Валерія Лобановського. Другого стадіону Києва після «Олімпійського» за кількістю місць. Відпочити та перевести дух після пробіжки можна в Маріїнському парку.

Довжина маршруту складає приблизно 22 кілометри. Зважаючи на рельєф правого берега столиці, легким його не назвеш.

Фото: Run and Travel, kyivmaps, kiev.informator.ua, nogibogi.com

Другие посты блога

Все посты