Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Камон, ран!/Brave Like Gabe. Історія боротьби та жаги до життя Габріели Грюневальд

Brave Like Gabe. Історія боротьби та жаги до життя Габріели Грюневальд

Гейб Грюневальд до останнього сподівалась потрапити до збірної США та поїхати на Олімпійські ігри. Не дивлячись на свій діагноз (аденоїдна кістозна карцинома) вона продовжувала змагатись й перемагати на професійному рівні. Її благодійний фонд Brave Like Gabe продовжує збирати гроші на дослідження й пошук ліків проти раку, а також допомагає людям з цим діагнозом вести активний спосіб життя

Блог — Камон, ран!
20 июля 2020, 20:42
1
Brave Like Gabe. Історія боротьби та жаги до життя Габріели Грюневальд

Історія боротьби Габріели Грюневальд з раком мало кого може залишити байдужим. Американська легкоатлетка дізналась про свій діагноз у 2009 році, коли їй було 22, й за цей час встигла здобути срібні нагороди на чемпіонаті національної асоціації студентського спорту (1500 м), бронзу на національному чемпіонаті США (миля), посісти четверте місце у відборі до олімпійської збірної (1500 м) та стати чемпіонкою країни на дистанції 3000 м.

Торік, у віці 32 років Гейб пішла з життя.

Вперше свій діагноз Гейб дізналась з телефонної розмови зі своїми лікарем, після того, як виявила новоутворення біля лівого вуха й здала біопсію. Це була рідкісна форма раку — аденоїдна кістозна карцинома.

На наступний день Грюневальд встановила особистий рекорд на дистанції 1500 м (4:01.48), виступаючи за університетську команду Міннесоти - Golden Gophers.

В інтерв’ю Гейб зізнавалась, що після того, як став відомий діагноз, вона зрозуміла три речі, які хотіла б робити до кінця життя: проводити час з людьми, яких любила, бігати й допомогти знайти ліки проти хвороби.

Не дивлячись на курс лікування, вона змогла підвищити свої результати в бігу й вийти на новий рівень. У 2010 році Грюневальд посіла друге місце на чемпіонаті національної асоціації студентського спорту (NCAA) й підписала професійний контракт із Brooks Sports. На жаль, у тому ж році їй поставили ще один діагноз — рак щитоподібної залози.

Це не завадило їй через рік посісти третє місце на національному чемпіонаті США в бігу на одну милю (в приміщенні й на вулиці).

У 2012 році Гейб практично вдалось створити сенсацію на відборі до Олімпійської збірної США на дистанції 1500 м, де вона посіла четверте місце.

Перед нею фінішувала Дженніфер Сімпсон, яка за рік до цього виграла Чемпіонат Світу у Південній Кореї. В майбутньому Сімпсон принесе бронзову олімпійську нагороду для США, але через чотири роки у Ріо-де-Жанейро.

Ще однією легкоатлеткою, що обійшла Грюневальд, була Шеннон Роубері, в активі якої на той момент була бронзова нагорода Чемпіонату Світу в Берліні 2009 року.

Через п’ять років з моменту, як вона дізналась про свій діагноз, Гейб продовжувала змагатись на високому рівні й здобувати перемоги. На початку 2014 року їй вдалось виграти чемпіонат США в приміщенні в бігу на 3000 м. На той час вона вже рік жила у шлюбі з Джастіном Грюневальдом, який навчався на лікаря й також займався бігом, але на довгі дистанції.

Кожен день вони бігали, іноді в абсолютній тиші, радіючи з того факту, що вони були разом і живі.

Не дивлячись на всі спроби Гейб жити на повну й намагатись залишитись в професійному спорті, рак не відступав. У 2016 році в неї з’явилось ще одне новоутворення, на цей раз в печінці. Саме після його видалення в неї залишився шрам на весь живіт.

Грюневальд ніяк не намагалась приховати його, тому що хотіла, щоб люди знали через що вона пройшла.

“Шрами, є свідченням сили та виживання”.

Вона заснувала фонд Brave Like Gabe, який займається збором коштів на дослідження й допомогу людям з раком вести активний спосіб життя.

В інтерв’ю The Morning Shakeout podcast у 2018 році Гейб заявила: “Це не те, як я уявляла своє життя, але можливо, це мій спосіб досягти мети та спробувати підвищити обізнаність про рідкісні захворювання, які дійсно потребують цього”.

На жаль, весною 2019 року її стан погіршився. Через деякий час родичі прийняли рішення перевести Гейб на домашнє лікування, так, як її аналізи були невтішні. Через декілька місяців Грюневальд померла.

Історія Гейб Грюневальд - це історія про боротьбу й жагу до життя. Вона до останнього намагалась займатись улюбленою справою. І хоча після 2016 року її результати значно погіршились, вона не припинила виходити на пробіжки. Їй вдалось залишити після себе фонд, який до сьогодні продовжує допомагати людям насолоджуватись активним життям, навіть якщо вони приречені покинути цей світ у ранньому віці. І можливо, саме цей фонд допоможе знайти ліки проти хвороби, яка забрала від нас чудовий приклад для наслідування.

Другие посты блога

Все посты