Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Камон, ран!/Бігові здобутки Алана Тюрінга

Бігові здобутки Алана Тюрінга

І хоча існує стереотип, що «науковці поза спортом», Алан Тюрінг зміг досягти неймовірних успіхів у математиці та був претендентом на участь в Олімпійських іграх 1948 року.

Блог — Камон, ран!
3 июня 2020, 09:55
1
Бігові здобутки Алана Тюрінга

Пізньої осені 1939 року в маєтку Блечлі-Парк (80 км на північний захід від Лондона) розпочав свою роботу британський секретний інститут. Один з його підрозділів очолював Алан Тюрінг, який працював над зламуванням коду німецької шифрувальної машини “Енігма”. Вважається, що успішна робота над розшифруванням “Енігми” наблизила закінчення війни та зберегла тисячі людських життів.

В 1951 році Алан став членом Лондонського королівського товариства, а Вінстон Черчилль називав його “головним здобувачем перемоги над Гітлером”. Відразу після закінчення війни був нагороджений Орденом Британської Імперії.

Через 14 років Тюрінга буде засуджено за гомосексуальність й поставлено перед вибором — ув'язнення або придушення лібідо за допомогою хімічної терапії. Великий математик обрав другий варіант.

Навіть для тих, хто не цікавиться історією та математикою, знайоме ім’я Алана Тюрінга. Окрім роботи над ”Енігмою”, британець відомий створенням “Машини Тюрінга” - першого прототипу комп'ютера, один з засновників штучного інтелекту та батько сучасної інформатики.

Для мене стало відкриттям, що Тюрінг любив й серйозно займався бігом на довгі дистанції. Він вважав, що виснажливі тренування дозволяють йому хоч трохи відключитися від не менше виснажливої наукової праці.

Не відомо, чи пов’язано це з завершенням роботи в Блечлі-Парку, але тільки у 1946 році ім’я Алана з’являється на сторінках спортивної преси. Це була замітка в “Athletics”, де повідомлялось, що Тюрінг виграв клубні перегони на 3 милі з часом 15:37.8. Через кілька днів він покращив свій результат, здобувши ще одну перемогу.

Впродовж року він бере участь у змаганнях з кросу, але поступово переходить до більш довгих дистанцій. Спочатку 10 миль, потім 20 й в підсумку марафон. Свої перші офіційні 42 км Алан Тюрінг пробіг у 1947 році з результатом 3:01:23, але вже через місяць зняв з цього часу 15 хвилин - 2:46:03 й посів 5 місце на змаганнях Легкоатлетичної асоціації (ААА). За підсумками сезону Алан розмістився на 9 місці в національному марафонському рейтингу.

В наступному році він мав реальні шанси поборотись за місце в Олімпійській збірній Англії, але травма завадила взяти участь у відбіркових змаганнях. Не дивлячись на це, Тюрінг продовжував змагатись до 1950 року, після чого закінчив кар’єру.

Його кращий результат всього на 11 хвилин повільніший за час показаний британцем Томасом Річардсоном (2:35:07), який у 1948 році посів друге місце на Олімпійських іграх. Інший британець Стен Джонс пробіг за 3:09:16.

У своєму останньому офіційному клубному забігу, естафеті Лондон-Брайтон, Тюрінг біг разом з Крістофером Шатавеєм, який у 1954 році допоможе Роджеру Банністеру вперше в історії подолати чотирихвилинний рубіж на одній милі (1609 м).

Тюрінг же у тому році покінчить життя самогубством. За однією із версій, з’ївши отруєне яблуко, тим самим відтворивши свою улюблену сцену з мультфільму “Білосніжка”. Інші вважають, що його було вбито спецслужбами СРСР, після розкриття ним цілої мережі радянських розвідників-нелегалів, що працювали на КДБ.

І тільки у кінці 2013 року королева Великої Британії Єлизавета II посмертно помилувала Алана Тюрінга, що є вкрай рідкісним явищем для країни. Це стало можливо завдяки громадської кампанії з вимогою помилування, в якій брав участь Стівен Гокінг та багато інших вчених.

Другие посты блога

Все посты