Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Камон, ран!/Тріумф українки на Нью-Йоркському марафоні 2006 року

Тріумф українки на Нью-Йоркському марафоні 2006 року

Повернімось знову у 2006 рік, який став знаковим для українських марафонців й одним з найкращих в кар’єрі Тетяни Гладир (Кузіна) й згадаємо її тріумф на Нью-Йоркському марафоні

Блог — Камон, ран!
23 апреля 2020, 13:51
Тріумф українки на Нью-Йоркському марафоні 2006 року

Повернімось знову у 2006 рік, який став знаковим для українських марафонців й одним з найкращих в кар’єрі сьогоднішньої героїні — Тетяни Гладир (Кузіна) й згадаємо її тріумф на Нью-Йоркському марафоні.

Нью-Йоркський марафон — один з найпрестижніших марафонів світу, який щорічно проводиться у першу неділю листопада з 1970 року. Свій початок бере з острова Стейтен-Айленд, потім марафонці пробігають по мосту Верразано, який повністю закривають для руху автомобілів на час змагань. Траса проходить через всі райони Нью-Йорка.

Саме у 2006 році Нью-Йоркський марафон разом з Чикаго, Берліном, Бостоном та Лондоном об’єднались у World Marathon Majors - серію щорічних змагань серед марафонців.

До Нью-Йорку Тетяна Гладир (Кузіна) прибула в якості національної рекордсменки на марафоні (2:25:44), який їй підкорився у березні того ж року у Римі, де окрім перемоги вона оформила так званий хет-трик з рекордів — траси, країни й особистий. Попередній найкращий результат України належав Тетяні Джабраїловій й був встановлений ще у 1988 році під час Олімпійських ігор у Сеулі (2:27:05).

У 2005 році Гладир вже бігла у Нью-Йорку, але посіла лише 11 місце з результатом 2:29:34. Той рік взагалі важко назвати вдалим у марафонській кар’єрі Тетяни. В січні вона посіла лише 5 місце у Мумбаї (2:37:58), а в березні зійшла з траси у Лос-Анджелесі. На цей раз, для кращого відновлення й підготовки, Тетяна пропустила Чемпіонат України, який відбувся у серпні.

В Нью-Йорку у 2006 році зібрався зірковий десант, який починала Олена Прокопчук (Латвія), як тогорічний тріумфатор, за нею, одна з головних претенденток на перемогу, Кетрін Ндереба (Кенія) - срібна призерка Олімпійських ігор (2004) та чотириразова переможниця Бостонського марафону (2000, 2001, 2004, 2005), Ріта Джепту (Кенія), яка у квітні перемогла на Бостонському марафоні та Діна Кастор (США) - бронзова призерка Олімпійських ігор (2004), переможниця Чиказького марафону (2005) та чинна переможниця Лондонського марафону (2006) з національним рекордом США.

З самого початку Олена Прокопчук захопила лідерство й вирішила відразу продемонструвати свої наміри на перемогу. Першу п'ятірку латвійка пробігла за 17:35. Решта групи разом з Тетяною Гладир за 18:20. Не відчувши підтримки свого темпу від суперниць, Олена порівнялась з групою на відмітці 10 км й всі разом тримались до першої половини дистанції (10 км - 35:30 / 15 км - 52:47 / 20 км - 1:10:08).

Я була повністю дезорієнтована, — сказала 30-річна Прокопчук ламаною англійською мовою після марафону. Мені це не сподобалось.

Другу спробу вирватись вперед, яку підтримала Тетяна Гладир, латвійка зробила саме після відмітки 20 км й перетнула позначку півмарафону за 1:13:52. Кетрін Ндереба, Ріта Джепту, Діна Кастор та росіянка Лідія Григор'єва відставали менш ніж на 10 секунд - 1:14:00.

За наступні 9 км, бігши поруч, Прокопчук та Гладир спромоглись збільшити відставання та залишити позаду групу переслідувачів практично на 2 хвилини (1:44:21 / 1:45:54). Тепер вирішувалось питання, хто з них посяде перше місце.

Після забігу, Олена зізналась в інтерв’ю New York Times, її здивувала поведінка групи й що другу спробу прискоритись не підтримав зірковий десант. Головна ж надія Америки на перемогу, Діна Кастор, відчувала, що було занадто рано й залишитися в групі було безпечніше. Але коли Ндереба почала прискорюватись, щоб наздогнати Прокопчук, в неї не було сил підтримати її темп.

Тактика в цих перегонах була дуже дивною, — заявила Кастор. Я просто не могла приймати правильних рішень.

Щодо Тетяни Гладир, то для американських телекоментаторів, вона була настільки невідомою, що під час трансляції, коли бігла разом з Прокопчук, її прийняли за пейсмейкера.

І якщо до відмітки 35 км українка змогла витримати темп Олени, то на 40 км її відставання складало 45 секунд. В підсумку Прокопчук (2:25:05) захистила свій титул переможниці Нью-Йоркського марафону, а Тетяна Гладир (2:26:05) посіла друге місце й стала першою представницею України, яка потрапила до числа призерів у Нью-Йорку.

Доля третього місця вирішувалось на останніх метрах дистанції між кенійками Кетрін Ндереба та Рітою Джепту. Швидшою виявилась Кетрін, яка обійшла свою землячку на долі секунди - 2:26:58.

Другие посты блога

Все посты