Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Камон, ран!/Барселона 1992: перші Олімпійські ігри після розпаду СРСР

Барселона 1992: перші Олімпійські ігри після розпаду СРСР

Дебютні золоті нагороди за часів незалежності України у легкій атлетиці були здобуті Ольгою Бризгіною та Людмилою Джигаловою у складі Об’єднаної команди, до якої входили 12 із 15 колишніх республік СРСР на літніх Олімпійських іграх 1992 року у Барселоні

Блог — Камон, ран!
22 апреля 2020, 16:52
Барселона 1992: перші Олімпійські ігри після розпаду СРСР

Дебютні золоті нагороди за часів незалежності України у легкій атлетиці були здобуті Ольгою Бризгіною та Людмилою Джигаловою (естафета 4х400 м) у складі Об'єднаної команди, до якої входили 12 із 15 колишніх республік СРСР на літніх Олімпійських іграх 1992 року у Барселоні.

Олімпійські ігри 1992 року у Барселоні стали першими за 12 років, що проводились на європейському континенті й на відміну від попередніх (Москва 1980 року) їх ніхто не бойкотував. Вперше з 1972 року участь у змаганні взяли всі члени МОК (окрім Афганістану, Ліберії та Сомалі), а збірна ПАР повернулась після 28 річної відсутності.

У зв'язку з розпадом Соціалістичної Федеративної Республіки Югославія на іграх дебютували збірна Хорватії, Словенії та Боснії й Герцеговини. В свою чергу розпад СРСР призвів до формування збірних команд Литва, Латвії та Естонії, але деякі спортсмени все ж виступали під прапором Об'єднаної команди незалежних держав. Збірна Німеччини вперше з 1960 року виступила, як єдина країна.

На цей раз до жіночої естафетної команди 4х400 метрів увійшли Олена Рузіна (Росія), Людмила Джигалова (Україна), Ольга Назарова (Росія), Ольга Бризгіна (Україна), Лілія Нурутдінова (Росія) та Марія Шмоніна (Узбекистан).

На попередніх іграх у Сеулі 1988 року жіночій збірній СРСР в естафеті 4х400 м вдалось здобути золоті нагороди та встановити світовий й олімпійський рекорд (3:15.17), який актуальний до цього часу. Тому до Іспанії вони прибули в якості фавориток. До складу тієї команди крім Бризгіної, Назарової та Джигалової, входили Тетьяна Ледовська (Росія) й Марія Пінігіна (Україна).

Свій кваліфікаційний забіг, який дає право виступити у фіналі, об'єднана збірна, у складі Шмоніної, Джигалової, Рузіної та Нурутдінової, виграли без проблем й випередили найближчих переслідувачів, збірну Великобританії, більш ніж на 2 секунди, показавши другий час у загальному заліку (3:22.91).

У фіналі найбільшими конкурентами дівчат вважалась збірна США. Саме вони показали найкращий час у кваліфікаційному забігу (3:22.29) й були другими у Сеулі чотири роки тому.

Фінальна четвірка виглядала наступним чином: Олена Рузіна (Росія), Людмила Джигалова (Україна), Ольга Назарова (Росія), Ольга Бризгіна (Україна).

Питання про участь Людмили Джигалової в Олімпійських іграх 1992 року вирішилось в останній момент, але на цей раз її включили до фінальної четвірки, адже у переможному 1988 році вона бігла тільки кваліфікаційний забіг, попри те, що перебувала у своїй найкращій формі.

Й Джигалова не підвела. Саме її забіг можна вважати одним із вирішальним у боротьбі за золоті нагороди 1992 року. Отримавши естафетну паличку від Рузіної, Людмила знаходилась на шостій позиції й відставала від лідерів приблизно на 50 метрів. За свої 400 метрів вона повністю відіграла відставання, а Назарова разом з Бризгіною довели справу до логічного завершення — перше місце з результатом 3:20:20. Друге місце за збірною США - 3:20:92. Бронза дісталась дівчатам з Великобританії - 3:24.23.

Окрім цього, Ольга Бризгіна здобула срібну нагороду в індивідуальному забігу на 400 метрів, програвши француженці Марі-Жозе Перек. Участь у тому фіналі також приймала Ольга Назарова (4 місце).

До числа призерів у легкій атлетиці увійшли Тетяна Доровських, яка виступала у бігу на 1500 м (4 місце) й 3000 м (2 місце) та Інеса Кравець, змагаючись у стрибках у довжину (2 місце).

Саме Інеса Кравець у 1996 році на Олімпійських іграх в Атланті здобула одну з 9 золотих нагород збірної України, яка була вперше представлена на літніх іграх, як самостійна держава. За рік до цього їй вдалось встановити світовий рекорд у потрійному стрибку (15,50 м), який тримається й досі.

Решта спортсменів, що здобули золоті нагороди у складі команди незалежних держав у Барселоні 1992 року: Сергій Бебешко та Юрій Гаврилов (гандбол), Гутцайт Вадим та Погосов Георгій (фехтування у командних змаганнях), Гуцу Тетяна (спортивна гімнастика) в абсолютному заліку та разом з Лисенко Тетяною у командному, Жирко Олена та Ткаченко Марина (баскетбол), Коробчинський Ігор та Місютін Григорій (спортивна гімнастика у командному заліку), Тимошенко Олександра (художня гімнастика).

Другие посты блога

Все посты