Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Камон, ран!/Як корисно згаяти час? Підбірка книг на спортивну тематику

Як корисно згаяти час? Підбірка книг на спортивну тематику

Відверта історія Стівена Джеррарда, журналістське розслідування про найбільшу злочинну змову в історії спорту за участю Ленса Армстронга, художня розповідь про вісімнадцятирічну дівчину Нор, яка вирішила, чого б їй цього не вартувало, пробігти марафон, підхід 80/20 у своєму тренувальному процесі від Мета Фіцджеральда, а також Не про біг від бігуна-любителя, якому вже за п’ятдесят.

Блог — Камон, ран!
18 марта 2020, 16:22
2
Як корисно згаяти час? Підбірка книг на спортивну тематику

У багатьох зараз з’явилось трохи більше часу у зв'язку з введенням карантину та скасовуванням практично всіх ключових спортивних змагань по всьому світу. Це чудова нагода, щоб присвяти час тому, на що його постійно не вистачає. Наприклад, читання.

Підбірка з п’яти книг на спортивну тематику, в якій між собою переплітається відверта історія Стівена Джеррарда й журналістське розслідування про найбільшу злочинну змову в історії спорту за участю Ленса Армстронга, художня розповідь про вісімнадцятирічну дівчину Нор, яка вирішила, чого б їй цього не вартувало, пробігти марафон та підхід 80/20 у своєму тренувальному процесі від Мета Фіцджеральда, а також Не про біг від бігуна-любителя, якому вже за п’ятдесят.

Не про біг. Юрій Строфілов

Книга російського бігуна-любителя, який серйозно почав ним займатись у віці п'ятдесяти років й має чудовий результат на марафонській дистанції - 2:47:32.

Не дивлячись на назву, вона все ж таки про біг, а саме про наші роздуми. Як насолоджуватись цим процесом й отримувати від цього радість.

В книжці зібрані досвід, враження, історії, а також рекомендації стосовно техніки бігу, харчування та багато чого іншого. Розповіді про підготовку до марафону та участі у змаганнях, які тісно переплітаються з історіями, що захоплюють й роздумами автора. Книга, яка здатна пробудити вийти на пробіжку вже зараз.

Біг по правилу 80/20. Тренуйтеся повільніше, щоб змагатися швидше. Мет Фіцджеральд

Головна ідея цієї книги, що для досягнення результатів вам потрібно інтенсивно тренуватись всього 20% часу, решту проводити у зоні помірних тренувань.

Сучасні дослідження про те, як тренуються професійні атлети — показали, що вони проводять приблизно 80% свого тренувального часу в темпі, що дозволяє вести розмову. Також з цього дослідження випливає, що любителі, які беруть участь в змаганнях, прогресують швидше за все, коли тренуються в основному легко.

Мет Фіцджеральд наводить переконливі докази того, що такий підхід працює, і пропонує практичні рекомендації, як дотримуватися правила 80/20 і складати свій тренувальний розклад.

Біжи та живи. Елс Бейртен

Художня книга бельгійської письменниці Елс Бейртен про вісімнадцятирічну дівчину Нор, яка вирішила, чого б їй цього не вартувало, пробігти марафон. Марафон для неї — особистий Еверест, на який вона має зійти.

Коло спілкування, включаючи тренера, намагається відмовити її від цієї витівки, але все марно. Книга про дружбу та дорослішання, про першу любов та пошук сил, щоб пережити втрату.

Не дивуйтесь, якщо знайдете цю книгу в розділі дитячої літератури.

Ленс Армстронг. «Тур Де Франс» і найгучніший скандал в історії спорту. Рід Алберготті та Ванесса О'Коннел

Незалежне журналістське розслідування кореспондентів американської газети Wall-Street Journal, з якого вийшло повноцінна книга про те, як заради перемоги використовується влада, гроші та сучасні наукові досягнення.

Все почалося на початку 2013 року коли Ленс зізнався у використанні допінгу і в інтерв'ю Опрі Вінфрі свою «міфічну зразкову історію» назвав «однією великою брехнею». До цього він сім разів став переможцем перегонів «Тур Де Франс» після того, як вилікувався від раку.

Заява справила ефект вибуху бомби. Армстронга позбавили всіх звань і нагород, а спонсори розірвали контракти.

Це пильний погляд на неймовірно успішний бізнес, побудований на обмані, і найбільша злочинна змова в історії спорту.

Моя історія. Стівен Джеррард

Розповідь від першої особи про злети та падіння хлопчини з Айронсайд-роуд, якому вдалось стати легендою Ліверпуля. 700 матчів, 186 голів, сотні асистів, Ліга Чемпіонів та Кубок УЄФА, Кубок Англії й футбольної ліги, Суперкубок — це все про звитяги Стівена Джеррарда у червоній футболці команди з Енфілду.

Джеррард розкриває секрети свого успіху, а також ділиться історіями про фінал Ліги Чемпіонів 2005 року у Стамбулі, виліт Англії з Чемпіонату Світу 2014 року у Бразилії, падіння в матчі проти Челсі та втрату Чемпіонства Англії. Як йому вдалось вмовити Луїса Суареза не переходити в Арсенал перед початком сезону 2013/2014 років та самому відмовитись від пропозиції Челсі й нагоди працювати з Жозе Моурінью.

Відверта розповідь про особисте життя й кар’єру та відповіді на запитання, які раніше залишались відкритими.

Бонус 

Футбол: рекорди, парадокси, трагедії, сенсації. Костянтин Єсенін

Ця книга є несподіваною і дуже своєрідною новинкою в футбольному жанрі літератури та журналістики. Саме так починається рецензія від видавництва "Молода гвардія", що випустило цю книгу у 1970 році.

Автор один із синів Сергія Єсеніна — Костянтин, який займався спортивною журналістикою й статистикою. З 1955 року співпрацював в газетах «Радянський спорт», «Московський комсомолець», «Футбол», журналах «Спортивні ігри», «Фізкультура і спорт». Знавець і популяризатор футболу і футбольної статистики.

Другие посты блога

Все посты