Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Камон, ран!/Римські канікули Абебе Бікіли

Римські канікули Абебе Бікіли

Саме в цей день, 10 вересня 1960 року на Олімпійських іграх у Римі, Абебе Бікіла здобув свою першу золоту нагороду й розпочав справжній бум бігу на довгі дистанції по всій Африці. Цікавим залишається факт — Бікіла пробіг всю дистанцію босоніж й встановив новий олімпійський та світовий рекорд.

Блог — Камон, ран!
10 сентября 2019, 16:10
2
Римські канікули Абебе Бікіли

Важко когось здивувати перемогою африканського бігуна на марафоні, навіть якщо це сталось у далекому 1960 році (тоді він й став першим в історії чорношкірим олімпійським чемпіоном, який представляв африканську країну). Що, як він зробив це босоніж?

Знайомтесь, Абебе Бікіла — перший двократний олімпійський чемпіон на марафонській дистанції та єдиний у своєму роді, хто вигравав їх з вищими світовими досягненнями, спромігся свою першу перемогу у Римі здобути без взуття.

До столиці Італії збірна Ефіопії прибула заздалегідь, щоб уважно вивчити маршрут та завершити тренувальний процес. До складу збірної Бікіла був включений в останній момент, замість Вами Бірату, який отримав травму, граючи в футбол.

Під час одного з тренувань, тренерський штаб на чолі Онні Нісканена, якому допомагав його брат Арн помітили, що у нових кросівках майбутній чемпіон, який до цього більшу частину кілометражу набігав босоніж, починав різко дріботати, його техніка розвалювалася, а темп ламався. Пізніше було прийнято рішення бігти на Олімпіаді босоніж.

Як результат, беззаперечна перемога й новий Олімпійський рекорд - 2:15:16. Також йому вдалось покращити результат радянського атлета Сергія Попова, якому належав світовий рекорд.

Саме після цієї перемоги почався справжній бум бігу на довгі дистанції по всій Африці. Абебе показав всім, що для перемоги на Олімпійських іграх навіть не потрібно ніякої екіпіровки — необхідна лише воля і бажання. У різних містах відкривалися школи, де діти отримували можливість займатися легкою атлетикою, і багато їх вихованці згодом зуміли домогтися серйозних успіхів на міжнародній арені.

Через чотири роки, на Олімпійських іграх у Токіо, Абебе Бікіла був в кросівках, але це аж ніяк не вплинуло на кінцевий результат — золота нагорода й нові рекорди олімпіади та світу (2:12:11). Цікаво, що Бікіла виходив на старт через місяць після операції по вирізанню апендициту й від самого початку не планував брати участь у марафоні.

Його звитяги досі залишаються не досягнутими для жодного марафонця — дві поспіль перемоги на Олімпійських іграх з новими світовими рекордами.

На жаль, на Олімпійські ігри у Мехіко 1968 року Абебе їхав з недолікованої травмою коліна й розумінням, що здобути перемогу не вдасться. Але він доклав всіх зусиль, щоб допомоги своєму земляку Мамо Волде привезти додому золоті нагороди.

Спочатку він вийшов на старт й до 17 км підтримував високий темп Волде, а після сходу підбадьорював його знаходячись в машині супроводу.

Через рік Бікіла потрапив в страшну автокатастрофу після якої залишився паралізованим, але не покинув заняття спортом та участі у змаганнях. Його наступним захопленням стала стрільба з луку й як результат участь у Stoke Mandeville Games 1969 года (сучасні Паралімпійські ігри).

На його честь засновано "приз Абебе Бікіли" для визначних бігунів на довгі дитанції, а також стадіон у Аддіс-Абебі.

Підписуйтесь на телеграм-канал Камон, ран! та будьте в курсі останніх новин зі світу циклічних видів спорту.

Другие посты блога

Все посты