Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Камон, ран!/«Я хочу залишити слід в історії легкої атлетики й стати легендою». Що дозволяє Еліуду Кіпчоґе домінувати в марафоні

«Я хочу залишити слід в історії легкої атлетики й стати легендою». Що дозволяє Еліуду Кіпчоґе домінувати в марафоні

Для багатьох залишається загадкою, як у свої 34 роки Еліуд Кіпчоґе продовжує домінувати на світовій арені марафонського бігу й знову планує переписати історію. У травні місяці цього року було анонсовано другу спробу подолання двогодинного рубежу у рамках проєкту Ineos 1:59 Challenge.

Блог — Камон, ран!
26 июля 2019, 08:55
8
«Я хочу залишити слід в історії легкої атлетики й стати легендою». Що дозволяє Еліуду Кіпчоґе домінувати в марафоні

Навіть ті, хто не цікавляться легкою атлетикою та марафонським бігом могли чути про Елідуда Кіпчоґе. Сьогодні це найшвидший марафонець світу та володар двох світових рекордів: офіційного, який був встановлений у 2018 році в Берліні (2:01:39) та неофіційного під час проєкту Breaking2, де планувалось пробігти швидше двох годин (2:00:25). Він виграв 11 з 12 марафонів, в яких брав участь.

Для багатьох залишається загадкою, як у свої 34 роки Еліуд продовжує домінувати на світовій арені марафонського бігу й знову планує переписати історію. У травні місяці цього року було анонсовано другу спробу подолання двогодинного рубежу у рамках проєкту Ineos 1:59 Challenge.

Відзначає важливість командної роботи

Кіпчоґе не раз говорив про важливість команди навіть в такому виді спорту, як марафон, де ти залишаєшся сам на сам з дистанцією. Його команда містить тренерів, спортивних психологів, фізіотерапевтів, дієтологів і лікарів. Всі ці люди якимось чином сприяють успіху.

Відданий своїй справі

Він завжди говорить про те, як він любить бігати та вірить в те, що робить. Постійний саморозвиток в тренуваннях та змагання – це те, чим живе Еліуд.

Веде спокійне, просте та скромне життя

На його думку, відмова від заможного життя допомагає зберегти концентрацію. Кіпчоґе розуміє, що перемога на великому забігу важлива в фінансовому плані для нього і родини, але при цьому гроші не є мотивацією.

Під час знаходження в тренувальному таборі у Каптагаті, Кенія (25 км від Елдорета, міста, де мешкає Кіпчоґе), у дні чергувань, він нарізає овочі для спільної вечері, іноді працює в саду. І зрідка кращого марафонця світу можна побачити за чисткою туалету.

Вірить в неможливе

Улюблена цитата Еліуда Кіпчоґе, яку він підтверджує своїми діями. Еліуд мріє подолати двогодинний рубіж на марафонській дистанції, повторити успіх Роджера Банністера (перша людина, яка пробігла 1600 м швидше 4-х хвилин, коли всі навколо вважали це неможливим) і назавжди увійти в історію легкої атлетики.

Два роки тому він впритул наблизився до цієї мети, пробігши в рамках проєкту Breaking2 від Nike з результатом 2:00:25, через рік встановив новий світовий рекорд – 2:01:39, а в цьому році показав другий результат в історії на Лондонському марафоні – 2:02:37.

Вважає дисципліну одну із важливіших рис

Кожен тренувальний день Еліуд Кіпчоґе прокидається о 5:50 і майже відразу ж виходить на пробіжку. Після обіду годинний сон і друге тренування. О 21:00 він лягає спати. Його тижневий об’єм при підготовці досягає 200-220 км.

Виріс він в сім'ї фермерів у Капсісійві (округ Нанді, Кенія), і з дитинства у нього не було відрази до важкої роботи. Природа наділила його сильним тілом, а унікальну фізіологію підкріпила вроджена самодисципліна.

Якщо Еліуд не бігає – він читає. Його літературні смаки простягаються від Аристотеля до спортивних біографій і самовчителів. Одна з його улюблених книг - «Сім навичок високоефективних людей» Стівена Кові.

«В Еліуда дуже чітке, організоване і стабільне мислення», - каже його менеджер Валентин Троу. «Ці якості його виділяють серед інших. Звичайно, він хоче домогтися успіху, виграючи й встановлюючи рекорди, але його увага зосереджена на щоденній рутині, на кожній дрібниці».

Другие посты блога

Все посты