Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Камон, ран!/7 книг для тих, хто хоче навчитися писати та редагувати тексти

7 книг для тих, хто хоче навчитися писати та редагувати тексти

Своїми порадами та секретами діляться відомі журналісти, редактори та зірки Голлівуду. Книги для тих, хто хоче редагувати свої тексти та навчитись писати. У сучасному світі це можуть бути месенджери, соціальні мережі, ділове листування та блог на Tribuna.com.

Блог — Камон, ран!
2 июля 2019, 09:03
6
7 книг для тих, хто хоче навчитися писати та редагувати тексти

Своїми порадами та секретами діляться відомі журналісти, редактори та зірки Голлівуду. Книги для тих, хто хоче редагувати свої тексти та навчитись писати. У сучасному світі це можуть бути месенджери, соціальні мережі, ділове листування та блог на Tribuna.com.

“Пиши, скорочуй. Як створювати сильний текст”

Книга від авторів “Розсилки Головреда”, найпопулярнішої розсилки про текст і редактуру в Росії, Максима Ільяхова та Людмили Саричевої. Вони на конкретних прикладах показують, як відрізнити хороший текст від поганого в журналістських, публіцистичних, інформаційних та рекламних текстах. Слідуючи порадам з книги можна навчитись захоплювати читачів й викладати свої думки коротко — без мовного сміття та штампів.

Завдяки цікавій подачі з прикладами, ілюстраціями та історією-коміксом, великий й корисний матеріал легко засвоюється. Підійде для копірайтерів, авторів і редакторів, а також дизайнерів, програмістів, менеджерів, підприємців, керівників, службовців і всіх, хто використовує текст в роботі.

“Писати легко”

Ольга Соломатіна — журналіст, автор навчальних програм з письменницької майстерності та редактор спецпроєктів “КоммерсантЪ”, поєднала збірник лекцій і практичних завдань, які допоможуть впоратися з труднощами письменницької праці.

Незалежно від того, які тексти ви пишете: для себе або для роботи, в корпоративному блозі або аналітичні статті, ця книга допоможе переконатись в тому, що писати може кожен. Головне — фініш.

Марафонець Харукі Муракамі порівнює працю письменника з бігом на довгу дистанцію. За його словами, тут фінішна лінія важливіша за стартову.

“Пиши завзято, редагуй жваво”

Ця книга не керівництво до дії. Вона — компас, який не виведе з лісу, але вкаже напрямок. Якщо ігнорувати теорію, подорож розтягнеться на роки, хоча швидкісний експрес «бажання» міг би доставити вас до фінальної точки маршруту набагато швидше. Всі шляхи вірні. Різниця лише в тому, що одні дороги коротше інших.

Галина Юзефович (Літературний оглядач Meduza)

“Це не стільки підручник з літературної майстерності (цього добра і так вистачає), скільки чарівна, розумна, смішна і дуже жива книга, здатна підняти з дивана, розворушити й надихнути на письменницькі подвиги навіть самого завзятого прокрастинатора”

“Ремесло”

Леонід Бершидський, автор та перший головний редактор газети «Відомости», сайтів Slon.ru і Forbes.ua, перший видавець російського Forbes про журналістське ремесло так схарактеризував свою книгу:

Ця книга — про базові правила, як я їх розумію. У кожного досвідченого ремісника своя редакція цього катехизису, і про тонкощі наших редакцій ми можемо до хрипоти сперечатися між собою. Але кожен з нас інтуїтивно відчуває, коли відхилення від суті правил стає критичним. Якщо не зізнається в цьому публічно — не означає, що не відчуває. Просто намагається придушити дискомфорт апломбом, завалити словами. А від дзеркала вранці буде відвертатися.

“Врятуйте котика”

Посібник сценарної майстерності від Блейка Снайдера, який стане в пригоді всім хто пише будь-які тексти. Окрім способів, що допомагають створити сценарій з яскравими героями та назвою, яка запам'ятається, автор ділиться своїми ідеями: від класифікації жанрів, відмінною від загальноприйнятої до Blake Snyder Beat Sheet - структури сценаріїв, яка описує більшість успішних картин.

Блейк Снайдер — голлівудський сценарист і продюсер, пише простою й зрозумілою мовою, а його ідеї підкріплені ілюстраціями. Врятуйте котика — один зі способів, який описує автор.

“Історія на мільйон доларів”

Гуру Голлівуду Роберт Маккі, який консультував Paramount, Disney і Microsoft, а Джеффа Раша, Джоан Ріверс і Аківу Голдсман навчав сценарної майстерності, у своїй книзі пропонує відмовитись від набору сюжетів й зрозуміти психологію сприйняття, а також освоїти механізми впливу на глядача.

Книга для тих, хто хоче навчитися розповідати історії цікаво і переконливо.

“Як писати добре. Класичне керівництво по створенню нехудожніх текстів”

Настільна книга для багатьох редакторів та журналістів. За думкою автора, писати значить думати на папері. Всякий, хто ясно мислить, здатний ясно писати про будь-який предметі — статті, есе, блоги або навіть цілі книги. Вільям Зінсер дає зрозуміти, «ясно» не означає «легко». Письменство — тяжка праця, а щоб писати ясно, потрібно довго і наполегливо вчитися.

Оригінал цієї книги вперше вийшов у світ в 1976 році. З того часу вона витримала 30 видань і розійшлася загальним тиражем понад мільйон примірників по всьому світу. Там ви зможете знайти інструменти, підказки та схвальні слова, які так необхідні коли за власної волі пишете або доводиться писати не мистецькі тексти — від ділових листів і блогів до науково-популярних книг.

Другие посты блога

Все посты