Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Камон, ран!/Еліуд Кіпчоґе планує знову переписати історію марафонського бігу

Еліуд Кіпчоґе планує знову переписати історію марафонського бігу

Вчора, найкращий марафонець сучасності та володар світового рекорду — Еліуд Кіпчоґе, заявив про свій намір вдруге спробувати пробігти марафон швидше двох годин.

Блог — Камон, ран!
7 мая 2019, 16:38
Еліуд Кіпчоґе планує знову переписати історію марафонського бігу

Вчорашній день, 65 років тому, назавжди увійшов в історію легкої атлетики. Саме 6 травня 1954 року на стадіоні Iffley Road в Оксфорді, Роджеру Банністеру, за допомогою своїх друзів — Крістофера Шатавея та Кріса Брашера, вдалось встановити світовий рекорд в забігу на одну милю та вперше подолати чотирьох хвилинний рубіж - 3’59.4.

Не дивно, що саме вчора, найкращий марафонець сучасності та володар світового рекорду — Еліуд Кіпчоґе, заявив про свій намір вдруге спробувати пробігти марафон швидше двох годин.

Перша спроба подолати двогодинний рубіж була зроблена в рамках проекту Breaking2 від компанії Nike. Разом з Еліудом, в експерименті взяли участь Леліса Десіса та Зерсенай Тадесе. Не дивно, що на спеціально підготовлену для цього проекту трасу Формули-1 недалеко від італійського міста Монца, атлети вийшли 6 травня 2017 року. Найближчим до історичного прориву був саме Еліуд Кіпчоґе, його фінішний час склав - 2:00:25, що є неофіційним рекордом світу.

Після завершення проекту, у вересні 2018 року Кіпчоґе встановив світовий рекорд на марафоні в Берліні (2:01:39), а два тижні тому здобув чергову перемогу в Лондоні та показав другий час в історії - 2:02:38.

Цього разу проект матиме назву Ineos 1:59 Challenge. Ineos - велика нафтохімічна компанія, глава якої найбагатша людина Великобританії Джим Редкліфф. Першого травня компанія також офіційно стала головним спонсором велокоманди Sky Team (тепер уже Team Ineos).

«Прийняти виклик від Ineos - велика гордість для мене. Я дуже схвильований — попереду місяці тренувань, які дозволять мені прийти і показати всьому світу, що, коли ви зосереджені на своїй меті, коли ви наполегливо працюєте, і коли ви вірите в себе, все можливо».

За попередніми даними забіг планують провести у середині жовтня в Лондоні, який буде доступним для громадськості. Під час проведення планують використовувати всі новітні технології, а також перевірені прийоми, застосовані під час Breaking2 - групи пейсмекерів, що постійно змінюють один одного, авто, обладнане таблом та харчування на дистанції в будь-який момент.

Головним керівником заходу став чинний директор Лондонського марафону — Х'ю Брешер, син Кріса Брешера, який був партнером по команді та пейсмекером Роджера Банністера, під час подолання чотирьох хвилинного рубежу.

До речі, Еліуд Кіпчоґе є давнім шанувальником лондонського Тоттенхему та підтримав шпор на останньому єврокубковому матчі проти Аякса.

Другие посты блога

Все посты