Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Камон, ран!/Кенійське плем'я Календжін - найкращі бігуни на довгі дистанції

Кенійське плем'я Календжін - найкращі бігуни на довгі дистанції

Ні для кого не секрет, що кенійські бігуни одні з найкращих у світі в бігу на довгі дистанції. Якщо подивитись глибше, то можна дізнатись, що серед всіх племен цієї країні найшвидшими та витривалішими є представники племені календжін.

Блог — Камон, ран!
26 февраля 2019, 16:35
3
Кенійське плем'я Календжін - найкращі бігуни на довгі дистанції

Ні для кого не секрет, що кенійські бігуни одні з найкращих у світі в бігу на довгі дистанції. Якщо подивитись глибше, то можна дізнатись, що серед всіх племен цієї країні найшвидшими та витривалішими є представники племені календжін.

Календжін — етнічна група на території Кенії, що відносяться до нілотських народів, що включає Кіпсігіс, Мараквет, Нанді, Покотило, Сабаот, Сук, Туген, Елгейо і деякі інші дрібніші етнічні підгрупи, які мають свої племінні організації (за даними Вікіпедії).

Всього Кенія налічує приблизно 50-70 племен та підплемен, серед яких найбільше за чисельністю населення — Кікуйю, за ним йдуть Лухья, Календжін, Луо, Камба, Кісій, Міджікенда, Меру, Туркана та Масаї. Представники племені Кікуйю славетні не тільки найбільшою кількістю населення, а й успіхами в політиці, а племя Масаї приваблює туристів, як носії унікальної культури та древніх традиції.

Беручи до уваги 10 найкращих результатів кенійських бігунів в марафоні та півмарафоні у чоловіків й жінок, що були наведені в журналі Марафонець за лютий місяць, то картина виглядає наступним чином: 32 результати належать бігунам з племені Календжін й 8 - іншим племенам.

Топ-3 результатів:

Марафон (чоловіки): Еліуд Кіпчоге (Календжін) - 2:01:39, Денніс Кіметто (Календжін) - 2:02:57, Емануель Мутай та Вілсон Кіпсанг (Календжін) - 2:03:13;

Марафон (жінки): Мері Кейтані (Календжін) - 2:17:01, Гледіс Чероні (Календжін) - 2:18:11, Вів'єн Черуйот (Календжін) - 2:18:31;

Півмарафон (чоловіки): Абрахам Кіптум (Календжін) - 58:18, Семюел Ванджиру (Кікуйю) - 58:33, Абрагам Черобен (Календжін) - 58:40;

Півмарафон (жінки): Джоселін Джепкосгей (Календжін) - 1:04:51, Фенсі Чемутаї (Календжін) - 1:04:52, Мері Кейтані (Календжін) - 1:04:55.

Виходячи з цього, можна сказати, що плем'я Календжін домінує в бігу на довгі дистанції, їм належить 80% найкращих результатів в марафоні та півмарафоні.

Вчені та дослідники вирізняють кілька суттєвих переваг жителів племені Календжін, що дозволяють їм тримати високу планку в своїх результатів.

Статура й обмін речовин. Представники племені вирізняються більш худою статурою, особливо литкових м'язів, і невисоким зростом. До того ж обмін речовин у них більш продуктивний, відповідно утилізація продуктів обміну після тренувань швидше.

Харчування та місце проживання. Календжін живуть в області, сприятливою, як для сільського господарства, так і тваринництва, переважно на висотах понад 2000 м над рівнем моря. Можливостей отримати повноцінне харчування у них більше ніж у сусідніх племенах.

Також частина досліджень говорить про те, що найбільш генетично обдарованими бігунами є жителі округу Нанді. Одним із факторів швидкого розвитку бігу в цьому окрузі став перший олімпійський чемпіон від Кенії — Кіпчоге Кейно, який був вихідцем із Нанді.

В 1968 році в Мехіко йому вдалось здобути золоту медаль на дистанції 1500 м, випередивши світового рекордсмена американця Джима Раяна з найбільшою перевагою над другим місцем в історії цієї дисципліни на олімпійських іграх (20 метрів) та срібну медаль на дистанції 5000 м. Через чотири роки в Мюнхені зміг повторити свій успіх на дистанції 3000 м та здобути срібло на 1500 м.

Це все не зменшує заслуг кенійських спортсменів. Для здобутку таких видатних результатів та стабільних виступів на найвищому рівні недостатньо лише народитись в окрузі Нанді племені Каленанджі або в іншому місці Кенії

Другие посты блога

Все посты