Tribuna/Футбол/Блоги/Український футбол/«Динамо» - «Шахтар». Які перспективи киян та що чекати від «українського класико»

«Динамо» - «Шахтар». Які перспективи киян та що чекати від «українського класико»

Перспективи «Динамо» у матчі з «Шахтарем». Проведення паралелей між минулою зустріччю команд, прогноз на майбутній матч, думки з приводу ситуації в команді та Хацкевича

Автор — Альтависта
22 октября 2017, 01:45
2
«Динамо» - «Шахтар». Які перспективи киян та що чекати від «українського класико»

Ні для кого не секрет, що найочікуванішим матчем УПЛ був і є поєдинок донецького "Шахтаря" та київського "Динамо". Вже у неділю нас очікує чергове "українське класико", тож сказати є що.

Як уболівальник київського "Динамо", я тут упершу чергу не для того, щоб кидатися гучними заявами про перемогу "біло-синіх" або образами в бік "Шахтаря". Я вважаю подібні дії неприйнятними. Хотілося б конструктивно оцінити шанси киян у цьому матчі та поговорити про становище клубу на данний момент. Щоб краще побачити загальну картину, для початку варто згадати минулий поєдинок за участю "Динамо" та "Шахтаря".

Команди зустрічалися у 2 турі Чемпіоната України, де "біло-сині" вперше за серію ігор здобули мінімальну перемогу з рахунком 0:1. Порівняймо деякі ключові моменти переможного "Динамо" з показниками на сьогоднішній день:

1. Склад та схема

Тоді:

У минулому поєдинку "Динамо" мало порівняно стабільний склад, який дозволяв грати в одного нападника. В атаці ефективно відпрацьовували Ярмоленко, Гонсалес, Гармаш та Мбокані. Опорну зону забезпечували Шепелєв та Сидорчук, а в захисті працювали Морозюк, Кадар, Хачєріді та Віда.

Зараз:

Склад поки що доволі нестабільний, що зумовлює використання гри то в одного нападника, то в два. Ярмоленко залишив команду. Повернувся Мораєс, що дозволяє зробити схему у два нападника досить ефективною. Буяльський замінив Шепелєва. У складі також з'явилися Кендзьора та Піварич. У зв'язку з травмами гравців, ситуація у захисті складна.

2. Фланги

Тоді:

Ярмоленко та Гонсалес забезпечували ефективність флангів. Часто до них підключався і Морозюк.

Зараз:

Після переходу Ярмоленка у дортмундську "Борусію" претендентом на його заміну став Віктор Циганков. Однак, на данний момент Циганков все ще повністю не реабілітувався після травми. До того ж, як не крути, а повноцінно замінити Ярмоленка на данний момент Циганков не здатен. Гонсалес же майже в кожній грі відзначається високою нерезультативністю. Тож, фланги працюють загалом завдяки Морозюку та Піваричу, до яких час від часу може приєднуватися і Кендзьора.

3. Cередина поля

Тоді:

Багато роботи виконували Сидорчук та Шепелєв. Гармаш, перебуваючи в тонусі, ефективно підключався до атак та відзначився гольовою передачею на Мбокані.

Зараз:

Сидорчук травмувався у матчі з "Янг Бойз". Ймовірність його виходу на матч з "Шахтарем" дорівнює майже нулю. Залишається Буяльський, котрий здатен ефективно піключатися до атак, однак має проблеми в захисті. Гармаш вкрай нестабільний. Важко передбачити, як він покаже себе у наступній грі. Ще починаючи з гри зі "Скендербеу", Денис не показує тої гри, що демонстрував на початку сезону.

4. Атака

Тоді:

Як вже було зазначено вище, "Динамо" використовувало схему у одного нападника. Наявність Ярмоленка на фланзі це дозволяла. До того ж підключення Гармаша, що розташовувався під Мбокані, фактично було другою хвилею атаки.

Зараз:

Як показує практика, більш ефективною для "динамівців" є гра у два нападники з Мбокані та Мораєсом. У такому разі наявність Гармаша не завжди є необхідністю.

5. Захист

Тоді:

Оскільки м'ячів пропущено не було, можна зробити висновок, що Хачєріді, Віда, Морозюк та Кадар відіграли досить упевнено. Однак, без гольових моментів, звичайно, не обійшлося, тож якщо судити за ними, помилок припускався в основному Кадар та трохи рідше Морозюк.

Зараз:

Напевно, найбільші проблеми на данний момент саме в захисті. На щастя, зможе зіграти Хачєріді, однак участь Віди оцінюють в 50 на 50. За його відсутності в запасі є Пантіч, але, як показала гра з "Чорноморцем", дуже сподіватися на нього не доводиться. Кендзьора та Піварич на данний момент здатні провести непогану гру. Особливо Піварич останнім часом виглядає дуже навіть впевнено. Такими ж результатами, на жаль, не може похвалитися Тамаш Кадар. Особисто я вже давно не пам'ятаю, коли він проводив успішний матч. Зокрема, у недавньому матчі з "Янг Бойз" Кадар проявив себе не найкращим чином.

 Прогноз:

Оскільки Сидорчука скоріше за все не буде, при схемі 4-4-2 опорного півзахисника зіграє Гармаш, поділяючи опорну зону з Буяльським. На флангах, певно, залишаться Морозюк та Гонсалес. Форвардами будуть Мораєс та Мбокані. У захисті, на мою думку, вийдуть Хачєріді, Кендзьора, Піварич та за відсутності Віди - Пантіч.

За умови лише одного форварда, ним, скоріше за все, стане Мбокані. Тоді можлива поява Шепелєва в опорній зоні. Він не найкращим чином проявив себе у грі з "Чорноморцем", однак це, як на мене, через відсутність постійної ігрової практики. Якщо Шепелєв буде другим опорником, Гармаш зіграє на своїй рідній позиції. Захист предбачаю такий же, як і у грі з двома нападниками.

Поява Корзуна чи Гусєва, на мою думку, маловірогідна. Перший не має достатньо ігрової практики і відверто програє конкуренцію, а другого вистачає уже лише на один тайм.

Загальні думки:

Ну що ж, порівняно з минулим матчем "Динамо" переживає втрати провідних гравців. Поразка у грі з "Чорноморцем" та бойова нічия з "Янг Бойз", безумовно, наклали свій відбиток. Гравці мають лише два дні на відновлення, на відміну від "Шахтаря", який проводив матч у вівторок. До того ж, на данний момент "Шахтар" не має таких втрат та перебуває на підйомі після прекрасної перемоги над "Феєнордом". Будемо реалістами, шанси на перемогу "біло-синіх" вкрай низькі.

І все це, здається, зрозуміло та просто. Особисто я, як уболівальник "Динамо", навіть зможу зрозуміти поразку і спихнути її на усі проблеми, однак це нічого не змінить. "Динамо" переживає відвертий спад, і перспектви після матчу з "Шахтарем" вимальовуються не найкращі. Та не мені вам про них говорити. Ви і так це чудово знаєте.

Про що я можу говорити, так це про тренера та ситуацію в команді, про яку я можу судити за останніми матчами.

Я знаю, що зараз усі критикують Хацкевича й, певно, у разі подальших поразок йому доведеться скласти уповноваження. Я не хочу ні з ким сперечатися потрібен нам Хацкевич чи хтось інший. Я просто хочу нагадати вам минулий матч з "Шахтарем", коли Хацкевич став героєм для нас. Ми чекали на перемогу, ми сподівалися і нарешті отримали, чого хотіли. Це була нова надія, надія на справжній "динамівський" футбол. Так, було різне: і перемога над "Янг Бойз", і ганьба у Берні, а далі "Марітіму", але таких великих проблем не було. А потім пішов Ярмоленко й, на мою суб'єктивну думку, ми досі справляємося з цим. Довелося перебудовувати команду, міняти схему, пробувати різних виконавців та й травми дали про себе знати. Колись це працювало, а колись ні. Я не кажу, що Хацкевич - тренер року. Помилок та необдуманих рішень вистачало. Але в команді нема стабільності, нема награного складу. Постійно існують питання по деяким позиціям. А нема стабільності - нема і результату.

Так, тренер повинен якось вирішувати ситуацію, але це справа часу. Ми живемо в епоху змін "Динамо" і те, в кращу сторону вони чи в гіршу, покаже її закінчення. Я розумію, що набридло чекати, набридло програвати "Шахтарю" та дивитися на ганьбу "динамівців", однак зміни не проходять за день чи два. Хай я буду лише мрійником, але я вважаю, що Хацкевичу потрібно дати ще один шанс. Ми не можемо міняти тренера кожен раз, коли команда переживає тяжкі часи. Може, я не правий, і з Хацкевичем у нас немає майбутнього, тоді виникає питання чи буде у "Динамо" майбутнє взагалі, незалежно від тренера.

"Шахтар" на данний момент сильніше - це аксіома. Сьогодні "динамівцям" дуже важко конкурувати з ним. Результати на обличчя. Я поважаю "Шахтар", оскільки він дуже гідно виглядає на фоні інших команд у Лізі Чемпіонів та демонструє вольові результати. Але я уболівальник "Динамо" і, що б не сталося, я завжди ним буду. Я буду сподіватися і буду ходити на ігри, бо нічого не можу з собою зробити. "Динамо" мені усіх рідніше.

Завтра вирішальний матч і всі ми розуміємо, чого буде нам коштувати поразка та перемога у ньому. Бажання є та чи його достатньо? Не будемо робити передчасних висновків. Зараз "Динамо" більше походить на пораненого звіра. Поєдинок з "гірниками" нарешті покаже чи готовий звір боротися далі і кровоточиві рани затягнуться чи, можливо, за увесь цей час звір перетворився на ягня.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов