Tribuna/Футбол/Блоги/Alles Over Eredivisie/Битва лідерів

Битва лідерів

Шостий тур чемпіонату Нідерландів подарує нам прекрасні протистояння.

Блог — Alles Over Eredivisie
Автор — ChAiNik
14 сентября 2013, 19:05
1

Після перерви в Ередівізі, як і в інших чемпіонатах, в зв’язку з матчами збірних ми вже встигли засумувати за справжнім голландським футболом. Сьогодні стартує шостий тур першості Нідерландів, і принесе він нам два просто фантастичних протистояння: Аякс – Зволле, Твенте - ПСВ. Що цікаво, всі вищевказані команди розмістились з першого по четверте місця в турнірній таблиці.

Ви, напевно, думаєте, що такого цікавого в матчі Аякс – Зволле? Якщо ви не надто активно спостерігаєте за Ере, то я вас здивую: підопічні Рона Янса зараз лідирують в чемпіонаті. А вражаючу статистику у вигляді 4 перемог поспіль та однієї нічиєї апріорі не можна назвати випадковістю чи везінням. Тож давайте детальніше обговоримо обидва протистояння.

Аякс – Зволле. Ще на початку чемпіонату «євреям» спрогнозували впевнене взяття тарілки. Ці слова мали певне підґрунтя. Прямі конкуренти суттєво послабились внаслідок продажу ключових гравців (ПСВ, Твенте). А один з так званих трьох китів голландського футболу наразі точно не конкурент для «аяксидів». Додати до цього той факт, що Аякс на той момент ще втримав лідерів (Еріксена і Тобі продали в останній момент) – і ось вам пряма та чиста стежка до чемпіонства.

Але все сталось не так, як гадалось. Якщо судити виключно по результатам, то старт «євреїв» був дуже схожим на старт київського Динамо. В чому причина? Хтозна. Як на мене, в тих матчах, де Аякс втрачав очки, його суперники були дуже вмотивовані та підтверджували це своєю грою. АЗ Алкмар – дисциплінована команда гра, чудова реалізація моментів та організована оборона. Щодо поставленого пенальті та вилучення ван Рейна – кожен вирішує для себе. Другий камінь спотикання – Херенвеен. Тут, що називається, «затащив» матч Фіннбогасон. І остання непройдена перешкода – Гронінген. На цей матч «аяксиди» підійшли без Еріксена та Тобі. І якщо в першому таймі вони домінували, то після перерви, а особливо в кінці, вони заледве вийшли сухими з води із Півночі.

Щодо Зволле, то спіткнулись вони лише раз - у матчі з Утрехтом, але не впали – тому бойова нічия з рахунком 1:1. Заради справедливості варто відзначити, що у «смугастих» були дещо простіші суперники, ніж в підопічних де Бура. Серед них кризовий Фейєноорд у першому турі, Хераклес, Неймеген, якого тоді ґвалтували всі, хто забажав, і нестабільний Камбюр. Але 4 перемоги поспіль – це 4 перемоги, які б погані суперники не були. То в чому ж секрет успіху?

По-перше, дисциплінована оборона на чолі з такими центрбеками, як ван дер Верф та Лахман. По-друге, якісна середня лінія. Той же Мокоджо, наприклад. Особливо симпатизую Єсперу Дросту. Прекрасний фланговий хавбек, який грав і продовжує грати за збірну Голландії (U-17, U-18, U-20, наразі U-21). Щодо статистики виключно всередині клубу, то за 5 матчів він забив 2 голи та віддав 3 результативні передачі. Цікаво, що хлопець є вихованцем саме академії Зволле.

І як же не згадати про атакувальне тріо. Гійон Фернандез, який за іронією долі вкрав очки в команди, якій він належить, вже в першому турі (Фейєноорд, якщо хтось не в курсі); а також Фред Бенсон і Мустафа Саймак.

І найцікавіший факт про «Синіх пальців»: Зволле є найрезультативнішою командою Ередівізі на даний момент (13 голів), а за пропущеними м’ячами клуб посідає 3 місце (4 голи, менше тільки в ПСВ та Твенте). І як після цього не симпатизувати або хоча б не поважати підопічних Янса?

Перемога Аякса над Зволле скоротить відставання від «смугастих» до 2 очок. В той час як поразка «синіх пальців» може призвести до втрати їхнього лідерства у випадку звитяги найближчого переслідувача – ПСВ. Загалом, цей матч може суттєво змінити вигляд верхівки турнірної таблиці. Щодо особистого прогнозу, то я б поставив на мир – 1:1.

Твенте - ПСВ. Твенте, володіючи непоганим підбором гравці, поки що абсолютно не вражає стабільністю. Як тільки перед командою з Енсхеде з’являється міцний горішок – одразу слідує втрата очок. Нічия з Ваалвейком та Хееренвееном і поразка Вітессу – докази моїх слів. Тим не менш так звані кризові команди Туккерс розбивають без проблем: 10 м’ячів в сумі вони накидали бідним Фейє та Утрехту.

Цікаво, що дане протистояння з погляду статистики можна розглядати як дуель команд, які найкраще захищаються. В обох в графі «пропущенні м’ячі» стоїть «трійка», що є найменшим показником в чемпіонаті. В Твенте центр оборони команди заповнюють Андреас Бьєланд та Расмус Бенґтссон (хто прочитав з першого разу – мої вітання).

Та якщо і виділяти якусь ланку в Туккерс, то я б виокремив напад. Атакувальне тріо Тадіч – Кастаньос – Промес в сумі забило 8 голів та віддало 5 результативних передач. Щоправда є певні аспекти. Левова частка вищевказаних асистів та м’ячів (4 та 3 відповідно) на рахунку Тадіча, а більше половини цієї статистики він «набив» в матчі з безпорадним Фейє. Це перше. Друге – Кастаньос. 3 голи – це, звісно, добре, але скільки ж ще моментів він не забив? Предостатньо. По-моєму, йому не вистачає не тільки точності, але й порозуміння з партнерами. Можливо, не дуже розумно критикувати гравця, в якого 3 голи за 5 турів, але кажу, що бачу.

3 матчі, з них 1 поразка, 2 нічиї і 1 забитий м’яч. Подібний ніякий ПСВ ми спостерігали в останніх трьох іграх. А найбільш прикрий той факт, що в день святкування свого століття «фермери» не просто не змогли здобути перемогу, але й не забили жодного голу. Кажуть, що вболівальники готували просто феєричне святкування забитого командою м’яча. Не вийшло.

В чому причина такої безвихідності «лампочок»? Запропоную свої 3 варіанти.

  • Втома. Молодий колектив не зміг відновитись після виснажливих матчів з Міланом, тому блідо відіграв проти Хераклеса та Камбюра. Як сказав Матвій Білосорочкін про гру з Хераклесом, «тяжесть чувствовалась буквально в каждом касании мяча игроками ПСВ». Тим не менш це тільки початок сезону. А що буде далі? Попереду Ліга Європи, тобто знову гра на 3 фронти.
  • Фактор Коку. Обговорюючи з другом останню гру проти новачка Ере, він підкинув розумну ідею, яка чомусь не спадала мені на думку. В Коку немає запасного варіанта. Що спільного було в зазначених вище іграх? Суперник повністю відходив на свою половину поля і оборонявся всією командою. А як раніше проводив атаки ПСВ? Перепасовка між центрбеками -> суперник повільно йде в пресинг, залишаючи вільні зони -> після цього слідує різка і швидка, немов блискавка, атака «філіпсів». Що Мілан після швидкого забитого голу, що Хераклес в індентичній ситуації, що Камбюр не спішили йти в пресинг. А позиційно розігрувати атаки ПСВ чомусь взагалі не може. От і потрапляють підопічні Коку в полон славнозвісної безвихідності.
  • Третій і найбільш вірогідний варіант - у всьому винен Дік. Тут навіть пояснювати нічого не треба.

ПСВ, до речі, так і не зміг нормально відпочити, тому що матчі збірних задіяли фактично весь основний склад команди. Фанам «лампочок» залишається сподіватись тільки на Коку. Щодо Твенте, то в останніх двох матчах він не зміг впоратись з клубами які, як на мене, будуть слабші навіть відносно нинішнього ПСВ. Чи була це випадковість? На це питання нам дасть відповідь сам Міхел Янсен та його гордість Сходу.