Tribuna/Футбол/Блоги/Alles Over Eredivisie/Ere's Preview 6

Ere's Preview 6

Наш фінальний випуск рубрики. В чергу до автора вже вишикувались Хераклес, Гронінген та ПСВ.

Блог — Alles Over Eredivisie
Автор — ChAiNik
8 августа 2013, 17:23
12

SC Heracles Almelo

Тренер: Ян де Йонг

Позиція в минулому сезоні: 12

Прийшли: Алєксєй Кангасколкка (Єнчепінг Седра), Уссама Таннане (Херенвеен), Даан Ріенстра (АДО’20), Міхаел Росхевел (АЗ), Ярослав Навратіль (Вікторія), Бріан Лінссен (Венло), Мікаель Брауер (SC Heracles – дубль).

Пішли: Нінос Гаурійо (АДО), Евертон (Аль-Наср), Марко Веїновіч (Вітесс), Бріан ван Лу (невідомо), Даріл ван Мігхен (Тельстар), Самюель Арментерос (Андерлехт).

2012\2013. І знову ж таки стабільність - ознака майстерності. Вдруге поспіль Хераклес посідає дванадцяту сходинку в Ередівізі. Взагалі в минулому сезоні команда з Альмело була, м’яко кажучи, непередбачуваною. Вона могла просто знищувати Херенвеен (6:3), Роду (5:1), Вілльєм Твей (4:1) і в, той же час, здатна була сама потрапити «під каток» на кшталт Фейєноорда (0:6) чи ПСВ (1:9 за сумою двох матчів). Думаю, ви вже самі помітили з яким величезним рахунком закінчуються матчі за участю Хераклеса. Подібна феноменальна результативність допомагала «гераклам» здобувати очки в матчах з грандами.  Чого варта шалена гра проти Аяксу, яка завершилась з рахунком 3:3. Гольову зливу в матчах з суперниками приносило команді потужне атакувальне тріо: Евертон, Гаурійо, Арментерос. На трьох ці хлопці забили 28 м’ячів, що дорівнює майже половині всіх голів команди.

Трансфери. Оригінальна трансферна політика спостерігається наразі в Хераклесі. Команда якщо і продає когось, то тільки лідерів. Зокрема, вищевказане тріо в повному складі покинуло клуб цього літа. Дещо на задній план виходить втрата іншого основного гравця «гераклів» - Марко Веїновіча. Достатньо непоганий і ще, думаю, перспективний півзахисник пішов на підвищення – підписав контракт з арнемським Вітессом. В принципі, вже можна сказати, що Хераклес 2013\2014 стане абсолютно новою командою.

                               Алекс Кангасколкка - головна надія Хераклеса

Головна надія. Алєксєй Кангасколкка – фінський футболіст з російськими коренями. Зі зростом 1.88 м він доволі непогано вміє грати один на один, володіє хорошою швидкістю та гарматним ударом з лівої ноги. Достатньо впертий і емоційний, тому іноді не відмовляє собі в задоволенні поговорити з суперником на підвищених тонах. В зв’язку з продажем форвардів Хераклеса я не сумніваюсь, що Алекс стане основним гравцем команди з Альмело. В цьому сезоні в Швеції він встиг провести 12 поєдинків, в яких 4 рази відзначився голом та двічі допоміг забити партнерам. Переглянувши його Твіттер, може здатись, що він абсолютно звичайна людина, але ніяк не професійний футболіст. Полюбляє South Park, обожнює ЛайвТВ та ретвітить Джоуі Бартона і Медведєва. Цікаво, що вже звикає до голландського футболу, тому не відмовився від перегляду суботнього суперкубкового матчу між Аяксом та АЗ.

Молода зірка. Вихованець академії ПСВ Усамма Тананне тепер є молодою зірочкою «гераклів». Технічний, з точним ударом, швидкий – він має всі шанси заграти за Хераклес. Не знаю, чим він не вгодив «фермерам», але хлопець дійсно талановитий. Поки що в Ередівізі він нічим не відзначився і взагалі ніяк не виділяється, але, зважаючи на розпродаж Альмело, йому, як мінімум, дадуть шанс зіграти. Чомусь здається, що він точно стане основним гравцем команди під керівництвом де Йонга. В Херенвеені, колишньому клубі, він лише двічі виходив у старті. Тож побажаю удачі марокканцю, сподіваюсь, в Хераклесі він не загубиться.

Перспективи на сезон. Місце в нижній частині турнірної таблиці. Команда влаштувала непоганий розпродаж і начебто гарно підсилилась. Але середина таблиці – це максимум такого Хераклеса.

FC Groningen

Тренер: Ервін ван де Лой

Позиція в минулому сезоні: 7, поразка в півфіналі плей-офф за місце в ЛЄ

Прийшли: Вільям Троост-Еконг (Тотенхем U-19), Тьяронн Шері (АДО), Крістіан Адорьян (Ліверпуль), Ерік Боттегін (НАК Бреда), Джиліано Війналдум (АЗ), Нік ван дер Вельден (НЕК Неймеген), Річайро Зівковіч (Гронінген\Камбур)

Пішли: Мітчел Схет (АДО), Кес Квакман (Бреда), Вірджил ван Дейк (Селтік), Леонардо Бакуна (Астон Вілла), Тім Кьорнтьєс (Тельстар), Тім Спарв (Гройтер Фюрт), Атілай Батбай, Фемі (всі - невідомо), Роббі Хольдер (Ассен), Пауло Франциско (Харкемасе Бойс), Александер Крістовао, Пако ван Моорсель (всі - Камбюр), Луїс Педро (Еммен), Джоуі Потвеер (Гронінген – дубль).

2012\2013. Тихіше їдеш – далі будеш. Всім відома приказка якраз дуже доречна минулорічному Гронінгену. Команда не здобувала якихось надрозгромних перемог і, в свою чергу, не давали себе знищити іншим опонентам; нечасто відбирала очки в грандів Ере. Взагалі в матчах з топ-п’ятіркою минулого сезону «зелено-біла армія» 9 разів програвала і лише один раз витиснула нічию з Фейєноордом. Таким спокійним темпом «Гордість Півночі» досягла сьомої сходинки турнірної таблиці. І хто скаже, що це невдалий результат? Ще перед останнім сезоном я спрогнозував «гронінгенцям» боротьбу за путівку в ЛЄ – як виявилось, я був правий. Щоправда дві поразки в чемпіонаті від Твенте нічому не навчили команду – третя капітуляція в сезоні від «Туккерс» - і Ліга Європи закінчується, так і не розпочавшись.

Трансфери. Головним досягненням Гронінгена на трансферному ринку цього літа є збереження найкращого бомбардира команди минулого сезону Міхаела де Леува. Люди, які вміють забивати, в колективі Ервіна ван де Лойя зараз на вагу золота. Щоб додати конкретики, відзначу, що в сезоні 2012\2013 голландець забив 11 м’ячів (майже третина всіх голів команди) та віддав 2 результативні передачі. Не залишимо без уваги і збереження найкращого асистента - словенця Андража Кірма та талановитого форварда - уругвайця Давіда Тешейру, який за стилем гри чимось нагадує колишнього гравця Гронінгена Душана Тадіча.

                                       Крістіан Адорьян - молода зірка Гронінгена

Як і більшість голландських середняків та аутсайдерів, Гронінген зазнав чималих втрат в період трансферного вікна. З особливо важливих відзначу продаж Кеса Квакмана, Леонардо Бакуни та Вірджила ван Дейка. Всі вони в минулому сезоні були основними, тому на їхнє місце довелось шукати заміну. Зокрема, цікаво буде подивитись на голландскього центрбека з Тотенхему – Вільяма Троста-Еконга, а також угорського страйкера з Ліверпуля – Крістіана Адорьяна, за якого боровся не тільки Гронінген. Загалом втрати не смертельні, а тому трансферну політику клубу особисто я назву вдалою.

Головна надія. Ставши найкращим бомбардиром команди минулого сезону, Міхаел де Леув сам підписав собі вирок: він є головною надією як для самого клубу, так і для його вболівальників. В принципі, до кінця трансферного вікна ще цілий місяць і хтозна, цілком можливо, що голландець все-таки покине «Гордість Півночі». Непогана статистика в минулому році тільки сприяє цьому. Але плекаю надію, що Міхаел залишиться, адже на нього сподівається весь Гронінген.

Молода зірка. Ми вже згадували про новачка з Ліверпуля, саме його я виділю як «молоду зірку». Крістіан Адорьян, уродженець Будапешту, ще у віці 16 років перейшов до Ліверпуля. Там він пройшов всі етапи юного футболіста (колективи U-18, U-21, а згодом і доросла команда), але так і не зміг стати основним гравцем клубу. Саме тому «скаузери» віддали його в річну оренду в країну, де вміють працювати з молоддю. Крістіан не є надшвидким футболістом, не є супер-забивалою, але в нього присутнє так зване «гольове чуття». Часто угорець опиняється в потрібному місці і в потрібний час. Володіє також непоганим дриблінгом на короткому кроці (на кшталт Мессі, якщо там буде зрозуміліше). Я казав, що він не є супер-забивалою, але можливо, він ще не розкрив свій талант? На це питання нам відповість вже наступний сезон.

Перспективи на сезон. Знову боротьба за путівку в ЛЄ, а чому б і ні? Так, Гронінген втратив двох основних захисників, але в той же час підписав непоганого форварда, в якого є всі шанси заграти. А талановитих беків на заміну ван Дейку та Квакману завжди можна знайти.

PSV Eindhoven

Тренер: Філліп Коку

Позиція в минулому сезоні: 2

Прийшли: Пак Чі Сон (КПР), Джеффрі Брума (Челсі), Стейн Схаарс, Сантьяго Аріас (всі – Спортінг Л), Карім Рекік (Манчестер Сіті), Адам Махер (АЗ), Флоріан Йозефзоон (Ваалвейк), Джошуа Бренет, Закарія Баккалі (всі – ПСВ – дубль).

Пішли: Атіба Хатчінсон (Бешикташ), Тімоті Дерейк (Утрехт – оренда), Бой Ватерман (Карабюкспор), Кевін Строотман (Рома), Дріс Мертенс (Наполі), Джермейн Ленс (Динамо К), Ерік Пітерс (Сток Сіті), Орландо Енгелаар, Вілфред Боума (всі – невідомо), Марк ван Боммель (закінчив кар’єру).

2012\2013. Вибірка прекрасних та індивідуально сильних гравців, яскрава гра, послаблені конкуренти... Здавалось, ПСВ крокував до чемпіонства! Але ми забули один аспект, і його ім’я – Дік. Звісно, були й інші негативні фактори, які завадили «фермерам» взяти тарілку, але моя параноїчна уява бачить тільки голландського «тренера». ПСВ грав яскраво, грав результативно, грав видовищно, але, як не дивно, міг феноменально бездарно «зливати» таким командам, як Ваалвейк, Зволле чи Утрехт завдяки тому, що в команди апріорі не було оборони. Подібні поразки не дозволяли «лампочкам» зробити собі хорошу перевагу в очках над конкурентами на фінішній прямій чемпіонату. Вирішальним для ПСВ ставав тридцятий тур – гра з Аяксом. Її вже, як на мене, повністю програв Дік. Взагалі не знаю, за рахунок чого він планував перемогти в цій грі, адже вона безпосередньо впливала на долю чемпіонства. А випущений на заміну (при тому щойно відновлений від травми) Пітерс в ендшпілі став героєм для «євреїв», коли елементарно не зміг поставити корпус супернику і віддав м‘яч Бурріхтеру, той вже не промазав. 2:3 - про чемпіонство в Ейндховені всі забули. Принаймні ПСВ не втратив другу сходинку, хоча зробити це було архіскладно. Вже не буду нічого казати про Кубок, який також злили супернику (АЗ). Як наслідок, срібло в чемпіонаті і путівка в ЛЧ. От тільки шкода Капітана, який так і не виграв трофей в останній сезон своєї кар’єри.

Трансфери. Прекрасна трансферна політика ПСВ цього літа мене дуже вразила. Не дарма Марселя Брандса вважають одним з кращих технічних директорів в Ередівізі. Від втрат ключових гравців ПСВ нікуди не міг втекти. Але, по-перше, потрібно грамотно продати своїх талантів, по-друге, знайти перспективну заміну. З обома задачами керівництво клубу справилось на відмінно. Як на мене, Рома за Строотмана взагалі переплатила (мільйони 2 так точно). Хоча того ж таки Мертенса можна було б «сплавляти» за більшу суму. Але це вже не важливо.

Обидва фланги ПСВ зазнали втрат, думаю, ні для кого це вже не новина. Але що цікаво, скоріше за все, в основі там гратимуть власні вихованці: Мемфіс Депай – зліва, Закарія Баккалі – справа. Незважаючи на це, хоча б одного вінгера треба було купити, а Фло Йозефзоон – якнайкраще підходить на дану позицію. Не обділяймо увагою і інших двох новачків – Стейна Схаарса, який повинен замінити Марка ван Боммеля та Адама Махера, який нікого не зобов’язаний заміняти.

        Джеффрі Брума: непотрібний гравець для Челсі - футболіст на вагу золота для ПСВ

Головна надія. Звання «головна надія» я віддам одразу двом гравцям – зв’язці центрбеків Брума-Рекік. Поясню чому. З такою атакою, як зараз, в ПСВ наврядчи будуть проблеми з результативністю. Можливо, вона не буде такою ж, як в минулому сезоні (в середньому 3 голи за матч), але невеличке погіршення зовсім не смертельне. А от на захист вболівальники, як і тренерський штаб, покладають великі надії. Не буде оборони – будуть нові поразки Утрехтам, Ваалвейкам та Зволле. Не дарма все-таки ПСВ суттєво змінило загальний вигляд захисної лінії в порівняння з минулим сезоном. З колишніх беків залишились тільки Вілльємс (він основним і залишиться), Марсело (скоріше за все, покине клуб) і Манолєв (однодумець бразильця). Тому на плечах англійців лежить чимала відповідальність. Сподіваюсь, впораються вони з нею не так, як Дік.

Молода зірка. Закарія Баккалі – ще зовсім юний фланговий форвард, який тільки нещодавно дебютував за дорослу команду ПСВ – і одразу в ЛЧ. Детальніше про нього можна прочитати в рубриці «Eredivisie Talents» ТУТ.

Перспективи на сезон. На відміну від більшості інших голландських клубів, ПСВ вже провів свій перший офіційний матч (2:0 проти Зволле). Саме тому про «філіпсів» можна сказати трошки більше, ніж про інших. Не знаю, чи пов’язано це з тим фактом, що це тільки початок сезону, чи, можливо, дійсно, в гравців як то кажуть «палають очі», але весь матч проти Зволле команда активно пресингувала суперника, через що бельгійці практично не мали нагод відзначитись. Якщо так буде весь сезон, приплюсувати до цього талановитих гравців, які прагнуть показати все, на що вони здатні, то ПСВ вкотре активно побореться за чемпіонство. Минулого року після втрати основних гравців від Аяксу ніхто не чекав чергової перемоги, але ж все-таки взяли чемпіонат. Чим ПСВ гірший?

Лучшее в блогах
Больше интересных постов