Tribuna/Футбол/Блоги/Alles Over Eredivisie/Ere's Preview

Ere's Preview

До першого туру Ередівізі залишаються лічені години. Наш блог не може пройти повз таку подію.

Блог — Alles Over Eredivisie
Автор — ChAiNik
2 августа 2013, 15:40
5

Поки в топ-чемпіонатах футболом і не пахне, я зі своїми колегами по співтовариству вже готуюсь до старту чергового сезону в Ередивізії. І, повірте, він обіцяє бути не менш цікавим та результативним, ніж у попередні роки. Багатьом клубам є що доводити: деякі хочуть виправитись перед своїми вболівальниками за минулі невдачі, інші намагатимуться тримати ту планку, яку вони встановили нещодавно. Про те, хто і як готовий напередодні довгоочікуваного першого туру, ми вам розповімо в даній рубриці.

                                                                    NEC Nijmegen

Тренер:Алекс Пастор

Позиція в минулому сезоні: 15

Прийшли: Майкл Хігдон (Мазервел), Віктор Палссон (Нью-Йорк Ред Буллс), Денніс Гентенар (Альмер Сіті), Сейдіна Діарра (Андерлехт), Крістоф Хемляйн (Штутгарт II), Тобіас Хайтц (Байєр II), Кайфано Латупейрісса (Осс), Рік тен Фоорде (Бреда), Джошуа Смітс (Осс).

Пішли: Халід Сіноу (Спарта), Рік тен Фоорде (Падерборн), Мелвін Платьє (Нефтчі), Кевін Ваттамалео (Волендам), Габор Бабош (Бреда), Данні ван дер Мейракер (Осс), Кайфано Латупейрісса, Келле Росс, Натаніель Вілль (всі - невідомо), Ремі Амью (Ваалвейк), Нік ван дер Вельден (Гронінген), Стейн де Лоойер (Ден Бош), Лерой Джордж (Карабак Агдам), Евандер Сно (в.а.), Віктор Палссон (Нью-Йорк Ред Буллс), Рууд Бойманс, Ерік Фалкенбург (всі – АЗ).

2012\2013. Незважаючи на те, що я пророкував команді боротьбу за путівку в ЛЄ, Неймеген відверто провалився. 15-е місце і до зони вильоту буквально два кроки. На початку сезону колектив був жахливо нестабільним: хлопці могли розбити міцного горішка Зволле 4:0 і, в той же час, відверто злити гру Аяксу (1:6) чи Фейєноорду (1:5). Чим ближче було до середини, тим частіше здавалось, що от-от і НЕК розіграється. Були навіть відрізки, коли здобувались одразу декілька перемог поспіль. Але кінцівка сезону – тотальний провал. Остання перемога в Ере датована 22 лютого 2013 року з Вільєм Твей (3:2). Вже 10 ігор клуб без перемог. І це при тому, що в команді були достатньо сильні виконавці на кшталт Лероя Джорджа чи Наварона Фоора, які повинні були б замінити «відчалених» Зейєфуйка та Шьоне. Якщо перший ще хоч якось тягнув команду (3 голи, 4 передачі), то другий спромігся лише 5 разів асистувати своїм одноклубникам.

Трансфери. Відкрите трансферне вікно Пастор і керівництво клубу використовують з користю для команди. НЕК не покинули ключові гравці минулого сезону: Райан Коолвейк, Сорен Рікс, врешті-решт Наваронн Фор. З не надто серйозних втрат відзначу трансфер атакуючого півзахисника Ніка ван дер Вельдена до Гронінгену. А от продаж Лероя Джорджа і найкращого бомбардира клубу минулого сезону Мелвіна Платьє в Азербайджан (так-так, саме туди), а також Ріка тен Фоорде в Другу Бундеслігу особисто я не дуже зрозумів. Першому з них особливо симпатизую, адже бачу в ньому потенціал, він хороший форвард з якісною (як для Ере принаймні) технікою. Але навіщо його та найкращого страйкера здавати в країну, де матчі чемпіонату проводяться, напевно, десь на шкільних подвір’ях – не розумію. А от в тен Фоорде чомусь ніхто не вірить. Провівши один більш-менш хороший сезон у Ваалвейку, хлопець поки що ніяк не може вийти на хоча б середній рівень. Хоча він грав в усіх збірних Голландії (U-18, U-19 і т.д.), окрім дорослої.

А от придбання команди – дуже різноманітні. Тамтешні скаути знайшли хороших (сподіваюсь) футболістів з німецького, бельгійського, шотландського чемпіонатів. Не можна забувати про вже колишнього гравця Нью-Йорк Ред Буллс Віктора Пальсона, який провів останній рік в оренді за червоно-біло-чорних, а тепер офіційно є гравцем НЕКу. І як же не згадати про одного з найкращих бомбардирів минулого сезону СПЛ Майкла Хігдона. Я, як прихильних шотландського чемпіонату, можна сказати особисто знайомий з футбольною творчістю цієї персони. Гравець він непоганий, але якщо його ніхто не забезпечуватиме пасами в атаці – то він, на жаль, тільки дарма споживатиме кисень на стадіоні. Тим не менш свої 20+ м’ячів за Мазервелл він забив.

Головна надія: Сподіваюсь, вам ще не набрид англійський страйкер з Шотландії, тому що почесне звання «головна надія команди» я довірив саме йому. Якщо Неймеген хоче боротись за безкоштовні путівки в Лігу Європи, то їм необхідний забивний форвард. В минулому сезоні найкращим був  Мелвін Платьє з 9 м’ячами, всі інші забили не більше чотирьох. Як для аутсайдера, підопічні Пастора достатньо результативні, але як для міцного середнячка – «сухуваті». В команді є гравці, які можуть роздавати передачі Хігдону, зокрема: Фоор, Колвейк, Рікс. Щиро вірю, що Майкл не загубиться в достатньо симпатичному та амбіційному клубі.

Молода зірка. Боюсь знову помилитись, але звання «молодого таланта» віддаю Наварону Фоору. Він хороший форвард, який здатний плідно співпрацювати з Хігдоном. І думаю, завдяки англійцю він пропише велике число в графі «результативні передачі». Але є один не надто приємний факт: сезон 2012\2013 в плані статистики він провів гірше, ніж 2011\2012. Та керівництво не продає фланогового форварда, а отже, сподівається, що він розкриє свій талант.

Перспективи на сезон. Ще перед останнім сезоном я писав, що НЕК боротиметься за квиток в ЛЄ, але правда виявилась абсолютно інакшою. Тим не менш на цей сезон я зроблю такий же прогноз. Команда Алекса Пастора якісно підсилилась як для середнячка Ередівізі, до того ж не втратила ключових гравців. Хлопці заслуговують на місце хоча б в середині таблиці.

                                                                      NAC Breda

Тренер: Небойша Гудель

Позиція в минулому сезоні: 13

Прийшли: Кес Квакман (Гронінген), Гіл Свертс (Сьондерійске), Ріделл Пупон (оренда – АДО), Хенріко Дрост (Ваалвейк), Габор Бабош (НЕК), Джоуі Сук (Беерсхот), Брендон Зіго Тіхем (Фейєноор\Ексельсіор U-19), Сепп де Рувер (Локерен), Джеффрі Сарпонг (в.а.), Рік ван ден Херік (НАК Бреда, дубль).

Пішли: Надір Чіфтчі (Данді Юнайтед), Стевен Едвардс (Ахіллес 29), Йенс Йансе (Кордоба), Неманья Гудель (АЗ), Ерік Боттегін (Гронінген), Тім Кореманс, Вілько де Вогт (невідомо), Тільо Льойгерс (Твенте), Рік тен Фоорде (Неймеген –> Падерборн), Сепп де Рувер (Локерен).

2012\2013. Стабільність – ознака майстерності. Як наслідок, майстерні «щурі» вже другий сезон поспіль посідають тринадцяту сходинку в Ередівізі. Першу половину сезону Бреда провела відносно жахливо і була одним з претендентів на виліт. Якщо хтось бажає більше конкретики, то будь ласка: в перших 19 турах команда вигравала лише тричі. Принаймні в другій частині НАК хоч якось боролась за очки і завершила сезон в десяти очках від зони вильоту. Чому все так погано? Влітку 2012 команда понесла важкі кадрові втрати. До того ж деякі ключові гравці травмувались. Молодий Алекс Схалк після яскравого сезон 2011\2012 (6 голів, 6 передач) останній провів доволі блідо (3 голи), та ще й в лютому вилетів до кінця сезону в зв’язку з пошкодженням. А в період фінішної прямої пахову грижу «заробив» і найкращий бомбардир команди Ентоні Лурлінг.

Трансфери. Трансферна політика клубу наразі залишає бажати кращого. Команду вже покинув один із лідерів минулого сезону Неманья Гудель (ніяк не родич головного коуча). В 3 мільйони євро хавбек обійшовся алкмарському АЗ. Бреда продала і основного бразильського центрбека Еріка Боттегіна. До речі, 25-річний захисник за два сезони в команді примудрився ще забити 5 м’ячів та 5 разів допоміг партнерам відзначитись. На його заміну був придбаний Кес Квакман з Гронінгену і Хенріко Дрост з Ваалвейка.. А от місце Гуделя повинен посісти Джоуі Сук, тепер вже колишній гравець Жерміналя (Бельгія). Хоча сам футболіст є вихованцем Гоу Ехед Іглс, але в Ередівізі поки що не грав. Не можна залишити без уваги і придбання Джеффрі Сарпонга, який поки що ніде не може заграти. Можливо, час настав?

Цікаво, що нещодавно з’явилась новина про те, що з командою тренується багатому кому відомий хавбек – Орландо Енгелаар. Проте технічний директор клубу запевнив, що команда просто робить послугу голландському півзахиснику. Не хочу ображати Енгелаара, але чи не час вже повісити бутси на цвях? Очевидно, що на колишній рівень йому ніколи не вийти.

Головна надія. Незважаючи на те, що Ентоні Лурлінг отримав достатню неприємну травму на початку червня і тільки нещодавно відновився, саме цей гравець – головна надія команди. Як я вже казав, в минулому сезоні Ентоні став найкращим бомбардиром Бреди, але не згадував про те, що він також і найкращий асистент «Жовтої армії». І після цього ви говорите про якихось Суаресів, які начебто самостійно тягнуть свої клуби? Загалом, «щурам» пощастило, що Ентоні відновився якраз напередодні сезону. Думаю, встигне набрати необхідну форму.

Молода зірка. Як і в минулому році, титул «молода зірка Бреди» отримує Алекс Схалк. На перший погляд, юний форвард повністю провалив сезон. Але команда жахливо виступала в першій частині чемпіонату і саме тоді грав Алекс, доки не травмувся. Тому критикувати його немає за що. В сезоні 11\12 він показав, що в нього є талант, і він може вирости в достатньо потужного гравця. Нагадаю, що в кінці червня він відновився від травми, тож вже місяць повноцінно тренується з командою. Думаю, що майбутній сезон стане вирішальним для Схалка: не заграє – відправиться в оренду (або ж повний трансфер) в якийсь посередній клуб; заграє – заберуть в гранд Ере.

Перспективи на сезон. В кращому випадку – середина таблиці, в гіршому – боротьба за виживання. Особисто я не бачу, за рахунок чого Бреда планує, наприклад, поборотись за Лігу Європи. На одному Лурлінгу далеко не заїдеш. До речі, цілком можливо, що Бреда не зіб’ється з курсу і займе позицію в зоні 13 сходинки.

                                                                    RKC Waalwijk

Тренер: Ервін Куман

Позиція в минулому сезоні: 14

Прийшли: Аурельєн Йоахім (Дуделанге), Жан-Давід Бугуель, Мітч Апау (всі - в.а.), Даміано Схет (Рейнсбургсе Бойз), Денніс Роммедаль (Брьондбі), Ремі Амью (НЕК), Ромео Кастелен (Волга), Кенні Андерсон (Ваалвейк, дубль), Фуркан Алакмак (ФК Ейндховен).

Пішли: Флоріан Йозефзоон, Йерон Зут (всі – ПСВ), Фуркан Алакмак (Ґьозтепе), Тедді Шевельє (Кортвейк), Ард ван Пеппен (Рода), Хенріко Дрост (Бреда), Рішар Баройльє, Нурдін Букхарі (всі – невідомо), Гі Рамуш (Рода), Фургхілл Зельденруст (Ден Бош), Марк Янссен (Хельмонд Спорт), Джефф Станс (Ексельсіор), Родні Снайдер ? (Шанліурфаспор).

2012\2013. Ще в першому турі останнього сезону Ваалвейк яскраво показав, що в чемпіонаті для нього не існує авторитетів. Впевнена і злагоджена гра проти ПСВ – і, як наслідок, 3:2 на своєму полі. Крім того, «католики» перемагали Вітесс (арнемці в двохматчовому протистоянні взяли тільки одне очко), АЗ, Утрехт (розгромні 4:0), плюс вкрали очки в Фейєноорда та Твенте. Але команда була жахливо не стабільна і могла абсолютно бездарно програвати середняками і аутсайдерам. Чого варта поразка Бреді з рахунком 0:4. Хоча обидві команди достатньо рівні по силам. Подібні матчі не дозволяли «церковникам» піднятись в першу половину таблиці Ередівізі. Тим не менш успіх в матчі з грандами команді допомогли здобувати талановиті гравці атаки. Особливо я б виділив новачка минулого сезону – француза Тедді Шевальє. Перейшовши із Зульте, він швидко адаптувався в новому колективі (можливо, тому що Бельгія та Голландія знаходять поруч як географічному плані, так і в футбольному). Як наслідок, 8 голів, 4 передачі – і заслання вже не у Азербайджан, а знову в Бельгію. Його колишньому одноклубнику Флоріану Йозефзоону пощастило більше. Ставши найкращим в команді в системі гол+пас, Йоз перейшов в ПСВ, де форвард, цілком можливо, стане основним гравцем.

Трансфери. Цього літа Ваалвейк здійснив чимало трансферів, і, на жаль, пішли деякі основні гравці минулого сезону. З особливо важких втрат я відзначу продаж Йозефзоона, Шевальє, Дроста та досвідченого Арда ван Пеппена. Цікаво, що на заміну першому був придбаний багатьом відомий наддосвідчений форвард Денніс Роммедаль. За спиною цього хлопця 126 матчів за в футболці національної збірної Данії. За свою кар’єру він встиг пограти на Батьківщині, в Голландії, Англії та Греції.

Окремо виділю і Ромео Кастелена. Зігравши 3 сезони в Гамбурзі, він перейшов в чемпіонат наших сусідів. Цікаво, що за 4 роки він провів 6 офіційних матчів. Заради справедливості відзначу, що в цього хлопця величезний талант ловити травми. Доволі сміливе і, в той же час, сумнівне придбання Ваалвейка. Травматичність цього хлопця можете оцінити самі.

Цікава ситуація склалась з братом Уеслі Снайдера – Родні. За інформацією sports.ru (посилаючись на офіційний сайт турків) Родні ще 1 липня підписав контракт з турецьким клубом. А якщо перейти в його тамтешній профіль, то можна побачити, що він вже є гравцем Шанліурфаспору. Але на transfermarkt та офіційному сайті Ваалвейка він все ще «католик». Загалом зрозуміло, що нічого не зрозуміло. Я, в свою чергу, більше схиляюсь до другого варіанту (Снайдер – гравець Ваалвейка).

Головна надія. Досвід Денніса Роммедаля, без сумнівів, стане підопічним Кумана в нагоді. Данець прекрасно здатний завершити атаку, тож «католикам» потрібно знайти хорошого асистента для такого страйкера. Цікаво, що в Аяксі він грав за часів Суареса і утворював з останнім ефектну та ефективну зв’язку. Обидва розуміли одне одного з півслова. Але ті часи минули, і зараз Роммедаль в команді нижчій класом. Найкращі асистенти «католиків» покинули клуб цього літа (Йоз і Шевальє). Тож хто буде співпрацювати з Роммедалем в атаці – відомо тільки Ервіну Куману.

Молода зірка. Перед початком сезону 2012\2013 я віддав звання молодої зірки Родні Снайдеру. Та голландець так і не закріпився в основі Ваалвейка. Можливо, саме тому деякі називають його переоціненим. Як на мене, звання «молода зірка наступного сезону» заслуговує Март Лідер. Він поки що не є основним гравцем «католиків», а головною його «їжею» є виходи на заміну. Тим не менш хлопець достатньо талановитий і вже має певну статистику: 4 голи та 1 результативна передача. На жаль, є один дуже неприємний аспект: в кінці червня Март отримав важку травму, а відновлення займе 6-9 місяців. Тим не менш такий же строк встановили Тойвонену минулого сезону, але швед відновився значно швидше. Сподіваюсь, така ж доля спіткає Лідера.

Перспективи на сезон. Місце в нижній половині таблиці. Ваалвейк втратив лідерів, а оптимальної заміни особисто я не бачу. Хто потягне команду наступного сезону? Новий Шевальє? Новий Йозефзоон? Можливо, Роммедаль? Хтозна. Я не веду мову про зону вильоту, адже «католиками» по силам зайняти 10-12 місце. Ервін Куман знає свою справу, тож бажаю хлопцям удачі, адже минулорічний колектив був дуже симпатичним.

На завершення трошки детальніше про рубрику. Від кожного з нас буде по 2 частини, в кожній з них по 3 команди. Таким чином, жоден клуб Ере не зможе втекти від нашого пильного ока.

Дякую за увагу! Підписуйтесь на наш блог.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов