Tribuna/Бобслей/сани/скелетон/Блоги/Всього потроху/Олімпійський лікнеп. Бобслей

Олімпійський лікнеп. Бобслей

Український бобслей – найдивовижніший вид спорту. Без спеціалізованих трас, без відділень в ДЮСШ, без внутрішніх змагань, фактично без тренерів і точно без сервісменів. Навіть без власного бобу. І при цьому вітчизняні бобслеїсти до останнього сподівалися потрапити на Олімпіаду.

Автор — Serhiy
3 февраля 2014, 12:55
4

Як не дивно, але такий високотехнологічний вид спорту на зимових Олімпіадах з самого їх початку – з 1924 року. В 1928 швейцарці вирішили побути оригіналами і замість традиційних четвірок влаштували змагання серед квінтетів, але в подальшому все повернулося до класичних канонів. І лише одного разу – в 1960 році – бобслей опинився поза програмою Ігор. Головний спонсор змагань Олександр Кашинг, чиїм коштом споруджувалися з нуля майже всі об’єкти, категорично відмовився будувати бобслейну трасу.

Нагороди

Легенди

Кевін Куске (Німеччина) 4+1+0 (2002-2010)

Андре Ланге (Німеччина) 4+1+0 (2002-2010)

Бернхард Гермесхаузен (НДР) 3+1+0  (1976-1980)

Богдан Музіоль (НДР) 1+5+1 (1980-1992) 

Сандра Кіріасіс (Німеччина) 1+1+0 (2002-2006)

 

Бобслей по-українські

В СРСР бобслей з’явився лише в 1980 році. І центром розвитку виду спорту відразу стала Латвія, де на Ризькій автобусній фабриці (РАФ) був сконструйований перший радянський боб. А вже за 8 років країна мала своїх перших (і, як виявилося згодом, останніх) олімпійських чемпіонів в цьому виді спорту. Цікаво, що в складі золотої двійки в Калгарі був уродженець Донецької області Володимир Козлов.

Власне, це майже єдине, що пов’язує Україну і бобслей. Правда, екс-керівник української федерації бобслею Сергій Шведовський розповідав про те, що в часи свого студентства в КПІ займався розрахунками математичної моделі боба, які буцімто лягли в основу тих самих золотих «санок» часів Калгарі-1988. Розробили свій болід і в Україні – на КБ Антонова.

В незалежній Україні бобслей через свою дорожнечу м’яко кажучи, імпульсу для розвитку не отримав. Швидше навпаки. Єдине, чим можна хизуватися – нагороди одного з кращих у світі розганяючих Олександра Стрельцова, який навіть медаль чемпіонату світу виграв. Правда, зробив він це у складі збірної Швейцарії.

На сьогодні цим видом спорту в Україні займається невелика група ентузіастів, яка за власні кошти орендує (!) німецькі боби і дуже нерегулярно виступає на міжнародних змаганнях другого порядку (Кубок світу для українців недосяжний, тому актуальним є лише Кубок Європи).

Найпотужніший бобслейний «клуб за інтересами» (збірною це складно назвати) - запорізький. Це рідне місто згаданого вже Стрельцова і його старшого брата Ігоря. З Запоріжжя  і пара Олександр Шумаков/Андрій Ткачук (59 місце в рейтингу міжнародної федерації). На п’яти етапах Кубку Європи поточного сезону цей дует двічі пробивався в 20 кращих (найвище досягнення – 12 місце) і в загальному заліку посідає 19 місце. А на минулому чемпіонаті світу ця пара посіла 34 місце. Позаду лишилися лише хорвати і три екіпажі, які не змогли завершити змагання (наприклад, російські дуети переплутали боби і були дискваліфіковані). Попереду фінішували навіть бобслеїсти з Панами.

Четвірка у складі все того ж Шумакова, киянина Юрія Журавського і двох чернігівських важкоатлетів – Олександра Лоя та Олексія Бібіка – виступила на трьох етапах (кращий результат – 22 місце) і посідає 35 місце в загальному заліку Кубку Європи. Не дивуйтеся важкоатлетам – на бобслеїстів у нас не вчать, тому приходять в «зимову Формулу-1» представники інших видів спорту.

Україна на Олімпіадах

Ліллегаммер-1994. 6 учасників

В складі тієї збірної був найтитулованіший український біатлоніст – чемпіон СРСР Олександр Бортюк, який представляв Хмельницьку область ще у Альбервілі в складі Об’єднаної команди. Його досвід не дуже допоміг. Якщо в парах українці залишили позаду десяток суперників, то в четвірках вище опинилися навіть представники Пуерто-Рико та Ямайки. Обігнали ми лише команди Віргінських островів та Боснії.

Олександ Бортюк/Олексій Жуков – 32

Олександ Бортюк/Олексій Жуков/Андрій Пєтухов/Василь Лантух – 27

Нагано-1998. 2 учасники

Нинішній голова української федерації бобслею Олег Поливач та його напарник Юрій Панчук показали найкращий наш результат в історії Олімпіад, коли в першому заїзді фінішували на 20 місці. Підсумковий результат виявився дещо гіршим.

Олег Поливач/Юрій Панчук – 23

Солт-Лейк-Сіті-2002. 11 учасників

Непоганий виступ четвірки (трохи нижче екватору підсумкового протоколу) був трохи зіпсований невдалими виступами двійки, яка зуміла обігнати лише екзотичні Мексику, Віргінськи острови і Трінідад. Вище опинилися вірмени, греки, представники Нової Зеландії та Ямайки…

Олександр Іванишин/Олександр Стрельцов – 34

Олег Поливач/Богдан Замостяник/Олександр Іванишин/Юрій Журавський – 22

Турин-2006. Нікого

Ванкувер-2010. Нікого

 

Українська команда в Сочі

Аж до січня керівник федерації Олег Поливач сподівався, що Шумілов та Ткачук наберуть необхідні залікові очки і піднімуться в рейтингу настільки, щоб кваліфікуватися на Олімпіаду. З восьмого десятка українці спромоглися піднятися на 59-й рядок, але в Сочі їдуть більш рейтингові дуети.

Розклад змагань

Розклад сил

Двійки, чоловіки

ОІ-2010

Куске/Ланге (Німеччина) – Адьєй/Флоршюц (Німеччина) – Воєвода/Зубков (Росія)

ЧС-2013

Фрідріх/Беккер (Німеччина) – Гефті/Лампартер (Швейцарія) – Флоршюц/Бредау (Німеччина)

Двійки, жінки

ОІ-2010

Гамфріс/Мойс (Канада) – Аппертон/Браун (Канада) – Пек/Мейєрс (США)

ЧС-2013

Гамфріс/Валуа (Канада) – Мейєрс/Еберлінг (США) – Кіріасіс/Бертельс (Німеччина)

Останні 10 гонок в рамках КС (залік за пілотом)

Боротьбу за золото поведуть канадійки з американками та американці зі швейцарцями. Їхні можливості букмекери оцінюють значно вище, ніж потенціал конкурентів.

 

Четвірки, чоловіки

ОІ-2010

США (Стівен Голкомб) – Німеччина (Андре Ланге) – Канада (Ліндон Раш)

ЧС-2013

Німеччина (Макс Арндт) – Росія (Олександр Зубков) – США (Стівен Голкомб)

Останні 10 гонок в рамках КС (залік за пілотом)

Росіяни, навіть не зважаючи на рідну трасу, не є фаворитами. Четвірка Зубкова в рейтингу букмекерів посідає лише третю сходинку. Після американців, німців та перед латишами.

* - результат виступу на трасі в Сочі