Tribuna/Футбол/Блоги/Кубок Африки. Онлайн/Зелені пахви. Форми групи А

Зелені пахви. Форми групи А

Сьогодні починається Кубок Африканських Націй, і ми у тематичному блозі знову робимо прев’ю по формам збірних-учасниць турніру. Нині черга групи А.

Автор — Gedeonus
16 января 2015, 18:21

Сьогодні починається Кубок Африканських Націй, і ми у тематичному блозі знову робимо прев’ю по формам збірних-учасниць турніру. Нині черга групи А.

Напевно, у багатьох з вас складається враження, що цей нікому не потрібний Кубок Африки проходить щороку. Африканські гравці їдуть (переважно з Англії та Франції) до абстрактної бідної Екваторіальної Гвінеї, у якої незрозуміло звідки з’явилися гроші на побудову стадіонів для проведення турніру такого масштабу, щоб там провести три (ну нехай чотири) матчів за свою збірну , а м’якосердий тренер-європеєць (скоріш за все пенсіонер-француз) нічого не зможе з цим робити. І більш того, після цього хаосу гравці повертаються до своїх клубів поламаними та не в формі.

У абзаці, що ви бачите вище, ми зібрали, напевно, найпоширеніші стереотипи про КАН та африканські збірні. Насправді ж все далеко не так погано. Принаймні, не завжди. Матчі не завжди договірні, футболісти не завжди грають тільки за гроші, а тренери – не лише пенсіонери-європейці.

Сам цьогорічний турнір відбудеться за форс-мажорних обставин. Справа в тому, що турнір мало приймати Марокко, проте за декілька місяців до старту турніру лідери країни відмовилися від проведення турніру у цій північноафриканській країні, оскільки великою була загроза поширення того самого Великого й Жахливого вірусу Ебола. На цю тему краще почитайте , а ми будемо рухатись у напрямку того, заради чого ми сюди прийшли – форм.

Отже, група А: Екваторіальна Гвінея (господар турніру), Габон, Буркіна-Фасо, Конго

Розклад:

17.01 Екв. Гвінея – Конго, Буркіна-Фасо – Габон

21.01 Екв. Гвінея – Буркіна-Фасо,  Габон – Конго

25.01 Габон – Екв. Гвінея, Конго – Буркіна-Фасо

Африканські гравці їдуть до абстрактної бідної Екваторіальної Гвінеї, у якої незрозуміло звідки з’явилися гроші на побудову стадіонів для проведення турніру такого масштабу

Екваторіальна Гвінея

Шлях

Екваторіальна Гвінея стартувала у першому раунді відбору до Кубку Африканських Націй. Протистояла їй збірна Мавританії, що була явно нижче класом, але може попсувати нерви. Так і сталося: на полі суперника екватогвінейці мінімально програли, але вже в себе вдома, на стадіоні у острівному Малабо, Блискавки впевнено забили свої три голи. Втім, далі пройшла усе одно Мавританія: у складі Екваторіальної Гвінеї на полі був дехто Тьєррі Фіджу, якого ви навряд чи знаєте і навряд чи дізнаєтесь про нього щось інше як не цей інцидент. Справа в тому, що пан Тьєррі не мав права знаходитися на полі, і екватогвінейці отримали технічну поразку.

Втім, після відмови Марокко приймати змагання, першим кандидатом на заміну виявилась саме ця країна. Чому? Найпростішим варіантом відповіді є «гроші». Справді, гроші, які у цій бідненькій країні є тільки у місцевого диктатора (причому у неймовірній кількості), наскільки я розумію, зробили справу. Так чи інакше, новим господарем турніру стала Екваторіальна Гвінея, яка, незважаючи на інцидент з Фіджу, автоматично кваліфікувалася на КАН.

Гравці

Ще на попередній Кубок Африки, що проходив у Екваторіальній Гвінеї, у 2011 (спільний з Габоном), був взятий курс на знаходження у найнижчих європейських лігах гравців екватогвінейського походження. Таким чином, у збірній, що майже повністю складалася зі слабеньких виконавців з місцевого чемпіонату, з’явилися такі само слабенькі виконавці, але з Іспанії та Франції. У нинішній збірній 7 гравців грають у Іспанії (з них двоє є представниками клубів Терсери – 4го іспанського дивізіону, а інші п’ятеро – Сегунди Б, третього за статусом дивізіону), стільки ж представників місцевого чемпіонату, переважно гравці захисної ланки. Найстатуснішими гравцями є, напевно, Бальбоа, що свого часу грав навіть у мадридському «Реалі», та Нсуе, що після невдач «Мальорки» переїхав до «Мідлсбро» Айтора Каранки.

Форма

Форму Блискавкам робить німецький hummel, який ми давно та палко любимо за його фірмові стрілочки на плечах. Щоправда, німці не підготували жодної цікавинки для е-гвінейців у формі: у обох комплектах фігурують старі шаблони німецької фірми, що у червоній домашній, що у виїзній вище (на фото; фото AFP).

Габон

Шлях

У 2012 році Габон ділив проведення Кубку Африканських Націй якраз з Екваторіальною Гвінеєю, причому фінал турніру був проведений саме у столиці Габона – Лібревілі. На цьому турнірі Габон стартує матчем з Конго у містечку, назва якого латиницею пишеться Bata.

Габон почав своє сходження до турніру одразу з найвищого раунду кваліфікації: групового етапу, де по дві команди з кожної групи виходили на КАН. Габон потрапив у групу з Буркіна-Фасо, Анголою та манюнім Лесото і вийшов звідти, не потерпівши жодної поразки: з кожним своїм суперником габонці на виїзді грали унічию (навіть з Лесото), а вже вдома робили своє і сухо вигравали: єдиною збірною, що забила хоч раз у Лібревілі, стала та сама збірна Лесото.

Гравці

Звичайно, зіркою збірної Габону є дортмундець П’єр-Емерік Обамеянг. Хлопець, що може замовити собі бутси з діамантами від Swarovski, зараз є однією з головних надій дортмундської «Борусії» на краще закінчення сезону, ніж у зоні вильоту. У збірній він є капітаном, а отже, тиск на КАНі на нього бде такий самий, як і в Дортмунді, ба навіть більше.

З інших гравців можна виділити хіба що продукт сім’ї Дюшатле – Фредеріка Було, який належить бельгійському «Стандарду», а грає в іншому клубі Сімї – «Чарльтоні». Якщо Обамеянг буде грати не сам на вістрі атаки, то в парі з ним буде саме Було.

Форма

Форму Пантерам робить Puma, що має контракт чи не з половиною країн Чорної Африки. Вдале розміщення африканських мотивів розбавлює досить простий шаблон, роблячи форму унікальною у своєму роді.

Буркіна-Фасо

Шлях

Збірна Буркіна-Фасо здивувала всіх два роки тому – тоді саме вони з фантастичною Нігерією Стівена Кеші розіграли титул. Завдяки цьому буркінабе почали котуватися вище в африканському футболі і тому почали свій шлях до КАНу одразу з групового етапу. Отримавши собі у групу Габон, Анголу та Лесото, буркінабе зіграли двічі унічию вдома – з Габоном та Анголою, програла Габону на виїзді, а у інших матчах не мала проблем. Часу та енергії Жеребцям вистачило навіть на найшвидший гол цього відбіркового турніру – у виїзному матчі з Лесото Джонатан Пітроїпа забив вже на першій хвилині гри.

Гравці

Збірна Буркіна-Фасо більше не є командою одного Пітроїпи. Разом із Джонатаном, що у свої 28, схоже, поїхав догравати у Емірати, у нападі грає добре нам відомий Арістід Бансе, який певний час грав у донецькому «Металурзі» (спойлер: агентом хлопця є Селюк) та Ален Траоре з «Лор’яна». У півзахисті його підтримають капітан команди Шарль Каборе (екс-«Марсель»), Дакаріджа Коне з «Евіана» та Джонатан Зонго з «Альмерії», а також гравця челсійської академії Бертрана Траоре. За захист же відповідають досвідчений центр бек «Ліона» Бакарі Коне, а також зовсім молодий бек «Тулузи» Стіів Яґо, разом з якими будуть грати Мохамед Коффі та Пол Кулібалі з чемпіонату Єгипту.

Форма

У буркінабе теж форма від Puma. Щоправда, виробник форми свої знамениті африканські мотиви чомусь помістив аж у області пахв. Дивне рішення, але Жеребці грають саме у такій формі. Виїзна ж є зеленою з червоними вставками, як на фото, що на обкладинці матеріалу (фото AFP).

Конго

Шлях

Збірна Конго є далеко не такою відомою, як їхні брати з однойменної демократичної республіки. Останні 12 (!!!) Кубків Африки збірна пропустила через бан від Африканського Футбольного Союзу. Місцеві радіють, що вперше за 22 роки їхня збірна нарешті потрапить на найочікуваніший турнір континенту, а сама збірна пройшла сито трьох кваліфікаційних раундів. Спочатку була подолана Намібія (1-0, 3-0). Потім були 2-0 і 0-2 з Руандою і виліт в серії пенальті. Проте доля (чи то африканське футбольне керівництво) вирішила інакше: виявилося, що один з гравців збірної Руанди, граючи за свій клуб, користувався іншим ім’ям та паспортом іншої країни. Відповідно, за таку витівку збірну винного було дискваліфіковано, і до групового етапу кваліфікації вийшла збірна Конго. Там конголезці створили найбільшу сенсацію африканського відбору: вибили Нігерію зі своєї відбіркової групи. Дві перемоги над аутсайдером Суданом, нічия та програш лідеру групи ПАР, та обмін домашніми поразками з Нігерією: у першому турі нігерійське місто Калабар стало свідками поразки своїх улюбленців 2-3, а у передостанньому турі у конголезькому Порт-Нуар Уче та Оланаре забили по голу у ворота Конго. Проблема нігерійців була у першу чергу у відсутності перемог: крім вищезгаданої перемоги над Конго, нігерійці перемогли лише раз, вдома у Судана. Поразка і нічия від ПАР, ще одна нічия з Суданом… От і маємо збірну Конго на КАНі замість «Суперорлів».

Гравці

Тьєві Біфума, скоріш за все, буде виходити у старті: гравець «Альмерії» - чи не найвідоміший гравець «Червоних Дияволів», до того ж ще молодий. Окрім нього ви можете знати хібащо Делвіна Н’Дінга, що не сидить на лавці в «Олімпіакосі», та Прінса Оньянга, гравця старту «Реймса». Всі інші – або місцеві, або представники нижчих ліг Франції та трохи – інших країн.

Форма

Якщо закрити рукою емблему Футбольною Федерації Конго та уявити, що з 11 гравців 9 білі, то можна подумати, що перед вами стоїть не збірна Конго, а запорізький «Металург». Старий добрий Adidas з, до речі, ненайстандартнішим шаблоном – хлопцям з ОАЕ, наприклад, можна у них повчитися. Виглядає непогано, але, на жаль, не більш ніж «непогано».

 

Турнір розпочинається вже завтра, о 16тій годині за київським часом. Тоді у містечку Вата (ну добре, нехай Бата) зійдуться господарі турніру та Конго, а за годину на тому ж стадіоні гратимуть буркінабе та габонці. Ми ж за день продовжимо наше прев’ю Кубка Африки. Зустрінемось! :) 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов