Tribuna/Футбол/Блоги/Про все і навіть трохи більше/«Неверкузен» або як за 11 днів втратити требл

«Неверкузен» або як за 11 днів втратити требл

Історія сезону 2001/02 який міг скластися зовсім по іншому для леверкузенського Баєра

Автор — Ihor Hnat
14 сентября 2020, 21:15
8
«Неверкузен» або як за 11 днів втратити требл

Сезон 2001/2002 для леверкузенського Баєра міг стати найкращим в історії, команда могла оформити требл і повторити здобутки Манчестер Юнайтед сезону 1998/1999, коли манкуніанці стали першою командою яка оформила требл, після оновлення Кубка європейських чемпіонів на Лігу чемпіонів.

4 травня

Саме в цей день "фармацевти" втратили можливість виграти чемпіонат Німеччини вперше в своїй історії, до цієї дати Баєр тричі за попередні 5 років посідав 2 сходинку.

Хоча сезон для Баєра складався чудово, команда стартувала з 14! матчів без поразок, і зігравши лише три гри внічию з головними конкурентами Баварією, Борусією Дортмунд та Шальке 04. "Леви" завершили перше коло з проміжним чемпіонством, але відбувся спад перед зимовою перервою, і команда програла в трьох зустрічах з чотирьох і здобули лише одну перемогу. Зимували клуби з двома чемпіонами дортмундська Борусія наздогнала Баєр і Різдво обидві команди зустрічали з 39 очками в активі.

Після відновлення чемпіонату клуб зазнав двох прикрих поразок від конкурентів Баварію та Шальке 04, але після цього команда Топпмеллера набрала ходу і не давала шансів суперникам. В 24 турі постаждали головні суперники Баєра в тому сезоні дортмундська Борусія, і Єнс Лемман був змушений витягати яка програла 4-0 на БайАрені. Єнс Леманн був змушений витягати м'ячі з сітки після голів лідерів леверкузенців Мікаеля Баллака і Олівера Нойвілля, молодого дарування Дімітара Бербатова та легенди клубу, по зіграних матчах Карстена Рамелова

Святкування погрому Борусії

Здавалося після 31-го туру Бундесліги "фармацевти" могли б відкривати шампанське, адже відрив від дортмундської Борусію складав 5 очок і залишалися три матчі, проти аутсайдера чемпіонату Нюрберга, проти середняка Вердера і бойової Герти, яка боролася за вихід в Лігу чемпіонів. В суперниках Борусії були аутсайдер Кельн, і середняки Вердер і Гамбург, який відібрав очки від Баєра в попередньому турі. Тому більшість були впевненні що "леви" не віддадуть таке омріяне чемпіонство, але склалося по іншому.

Прикра домашня поразка 2-1 від Вердера, за який грав сьогоднішній тренер луганської Зорі Віктор Скрипник. Далі неочікувана поразка від Нюрберга 1-0, а в паралельному матчі чемпіонство переходило до Борусії, яка з боєм перемогла Гамбург 4-3.

І ось настало 4 травня, Баєру потрібно було сподіватися на втрату очок "джмелів" з Вердером, і самим перемагати берлінську Герту. Зі своїм завданням леверкузенці впоралися чудово завдяки дублю Мікаеля Баллака, в паралельному матчі все йшло як і було потрібно Баєру, Вердер бився з Борусією і на 73 хвилину зустрічі була нічия, але наступної миті бразилець Евертон перевернув все, забивши в ворота бременців. Радість перекочувала з Леверкузена в Дортмунд і Борусія повернула собі чемпіонство, яке вони брали ще в сезоні 1995/96, коли перемагали в Лізі чемпіонів.

Борусія святкує перемогу в чемпіонаті Німеччини

А Баєр в наступні дні чекали дві важливі зустрічі.

11 травня

Інший сумний день з календаря сезону 2001/2002, який міг скластися зовсім по іншому для команди Топпмеллера. Леверкузен міг святкувати як у сезоні 1992/1993 коли клуб переміг у кубку Німеччини обігравши Герту 1-0

Останнє святкування трофею Баєра в історії

Команда стартувала з перемоги 3-0 над нижчоліговим Ян Реденсбург. В другому раунді на Баєр чекав значно сильніший суперник. Бохум, який перед тим пройшов Шальке 04. Матч з Бохумом виявився складним, зважаючи на те що клуб, на той час був представником Другої Бундесліги. В цій важкій зустрічі перемогу над Бохумом приніс Дімітар Бербатов, який відзначився трьома голами, а на 90 хвилині зустрічі забив переможний м'як. Тому "фармацевти" пройшли в наступний раунд з перемогою 3-2.

Незважаючи на зимові проблеми в чемпіонаті в кубку в Баєра проблем не було. 22 січня в 1/16 фіналу Баєр переміг Ганновер 2-1 стараннями ветерана Ульфа Кірстена, який є найкращим бомбардиром в історії клубу та Олівера Нойвілля. Чвертьфінал відбувся одразу наступного тижня 30 січня. Суперником був Мюнхен 1860, підопічні Топпмеллера не дали шансів команді з баварського регіону розгромивши їх 3-0, дублем відзначився Діматар Бербатов, а рахунок до розгромного довів Томас Брдаріч.

Після перемоги над Мюнхен 1860

Півфінальний матч "леви" зіграли Кельна, "цапи" в той момент займали останню сходинку чемпіонату і вважалися андердогами в порівнянні з лідером. Але це був кубковий матч, який складався лише з одного поєдинку, тому Кельн мав непоганий шанс пройти далі. Команди зіграли внічию 1-1 в основний час і матч продовжився в овертаймі, де свій клас показали господарі з Леверкузена, і забивши двічі зафіксували рахунок 3-1 на таблі, і вийшли до фіналу, де до них приєдналося гельзенкірнхенське Шальке, яке в 1/2 здолало мюнхенську Баварію на чолі з Олівером Каном.

Зустріч між Баєром і Шальке відбувалася в Берліні на Олімпійському стадіоні, Баєр відкрив рахунок стараннями Дімітара Бербатова, який став найкращим бомбардиром турніру і це було єдиним досягненням гравців леверкузенського клубу в той вечір. Гол в роздягальню від Йорга Беме зрівняв рахунок у матчі. А після перерви Губ Стівенс, зумів краще налаштувати свою команду, і Шальке забило три м'ячі, а у відповідь лиш гол престижу на 90-й хвилині від легенди клубу Ульфа Кірстена. 4-2 на користь команди з Гельзенкірхена і другий втрачений трофей в команди з Леверкузена.

Шальке святкує другу поспіль перемогу у кубку Німеччини

Найголовніший матч сезону для Баєра мав відбутися через 4 дні

15 травня

До цієї дати леверкузенський клуб пройшов шлях з найважчими суперниками, які переважали їх, але можливість виграти найголовніший трофей в Європі рухало команду вперед.

Баєр в своїй історії, окрім кубка Німеччини, має ще й Кубок УЄФА, який клуб здобув у сезоні 1987/88. Під керівництвом Еріка Ріббека "леви" здолали іспанський Еспаньйол за підсумком двох матчів і привезли титул до Леверкузена.

Свій шлях у найпрестижнішому турнірі в Європі Баєр починав в третьому кваліфікаційному раунді, як і дортмундська Борусія, і київське Динамо. Баєр за сумою двох матчів переміг беглрадську Црвену Звезду 3-0. Дортмундська Борусія у цьому раунді зустрілася з донецьким Шахтарем, який в попередньому матчі пройшов Лугано(колись Лугано не несло небезпеки українським клубам, але як то кажуть швейцарський футбол на підйомі). І Борусія не дала жодного шансу "гірникам" 1-5 після двох матчів. Динамо пройшло бухарестську Стяуа 3-5 і разом з Баєром і Борусією покрокувало в перший груповий етап.

Леверкузенці потрапили в групу F разом з Барселоною, Ліоном та Фенербахче. Група виявилася не складною і двічі перемігши Фенербахче і вигравши по одному матчу проти Барселони та Ліона, Баєр вийшов в другий груповий етап з 2 сходинки, набравши 12 очок і поступившись лише "блаугранас", які в своєму активі мали 15 очок. Ліон попрямував до кубка УЄФА з 9 заліковими балами. В той же час головні конкуренти "левів" в чемпіонаті дортмундська Борусія опинилися в групі з Ліверпулем, португальською Боавішта і київським Динамо. Після лігочемпіонівсього сезону Борусію не любили ані фанати Шахтаря, ані Динамо і тим більше фани Баєра.

Досить дивний формат був у Лізі чемпіонів, і після першого групового етапу йшов другий. Оскільки Баєр опинився в четвертому кошику при посіві, то довелося чекати на не простих суперників, так і сталося. В групі з "фармацевтами" опинилися туринський Ювентус під керівництом Марчело Ліппі і з топовими Буффоном, Недведом і Дель П'єро у складі, лондонським Арсенал під керівництом Венгера, та з Анрі, Лужним та Беркгампом у складі та скромне Депортіво Ла-Корунья у свої найкращі часи.

Баллак проти Фенербахче

Початок другого групового етапу для Баєра слався дуже невдало, розгромна поразка 4-0 від Ювентуса, наступний матч відбувався з Депортіво, яке перед тим перемогло лондонський Арсенал. Баєр в свою чергу переміг команду Депор 3-0, постаралися Зе Роберто, Нойвілль та Баллак. В іншому матчі який відбувався в Лондоні несподівано перемогли "каноніри". Ось так після перших двох турів в кожної команди у групі було по одній перемозі та поразці.

Далі на Баєр чекали дві зустрічі з Арсеналом, після яких можна було робити вагомі висновки, хто ж вийде з групи. В домашньому матчі Баєр врятував нічию на останніх хвилинах, відзначився Ульф Кірстен. А от виїздний матч успіху не приніс, підопічні Венгера знищили "левів", 4-1 Анрі, Беркгамп і ко. розважались як могли. В свою чергу туринці також набрали лише одне очко, і разом з Баєром виглядали аутсайдерами групи, маючи в активі по 4 залікових бали. Арсенал і Депортіво лідирували з 7 очками.

В матчі проти Ювентуса ''фармацевти" мали обов'язково здобувати перемогу, інакше виліт. Поєдинок відбувався в Леверкузені, і господарям вдалося виграти, найцікавіше яким чином вони перемогли. На 22 хвилині матчі, свій гол забив воротар Баєра Ганс-Йорг Бутт, який був відомим голеадором, він є рекордсменом по голах серед воротарів у Лізі чемпіонів (3 голи) та Бундеслізі(26). Цей успіх закріпили Брдаріч та Бабіч й вибили Ювентус з боротьби за вихід з групи. В іншому матчі Депортіво перемогло Арсенал і забезпечило собі достроковий вихід в чвертьфінал. В вирішальній грі Баєру потрібно було не програти і сподіватися, що "каноніри" програють. "Леви" у своєму матчі перемогли лідера групи 3-1, забивали Баллак, Шнайдер та Нойвілль. В паралельному поєдинку Юве переміг Арсенал 1-0. В наступний раунд неочікувано вийшли Депортіво та Баєр

Шнайдер забиває гол у ворота Депортіво в вирішальному матчі за вихід з групи

В чвертьфіналі на Баєр чекав Ліверпуль, який посів другу позицію в групі з Барселоною, Ромою та Галатасараєм, пропустивши вперед лише клуб з Каталонії. Перший матч команди проводили на Енфілді в якому перемогу здобули мерсисайдці з рахунком 1-0. Єдиний гол у зустрічі забив фінн Самі Тоумас Гююпя, який завершував свою кар'єру у Баєрі перейшовши туди прямо з Ліверпуля. Згодом очолював леверкузенську команду в якості головного тренера. Матч-відповідь склався для "левів" значно краще. На своїй домашній арені "фармацевти" вдало протистояли іменитішому супернику, на перерву команди пішли з рахунком 1-1, на гол Баллака відповів Шав'єр. Після перерви Топпмеллер, команді якого потрібно було відзначатися двічі, випустив Бербатова і Нойвілля і ця заміна принесла успіх. Другий гол забив Мікаель Баллак, а до третього долучилися Нойвілль який віддав гольову передачу і Бербатов, який відзначився голом. Літманен відіграв один м'яч і тепер рахунок влаштовував команду з туманного Альбіону, але наприкінці матчу Лусіу, який був лідером захисної ланки, забив гол, який і дозволив "левам" вийти в півфінал, де на них чекав ще грізніший суперник, Манчестер Юнайтед під керівництвом Сера Алекса Фергюсона.

Молодий Стівен Джерард продирається повз Томаса Брдаріча в матчі-відповіді у Леверкузені

До 1/2 фіналу МЮ завдяки двом перемогам над Депортіво(2-0 на виїзді, та 3-2 вдома). 24 квітня на Олд Трафорд відбувся перший матч, жодна з команд не змогла здобути перемогу, нічия 2-2, яка збільшувала шанси на вихід Баєра далі. В матчі відзначилися головні голеадори того сезону Руд Ван Ністелрой, який виграв золоту бутсу ЛЧ, за Баєр забили Баллак, який ті матчі грав на уколах та Нойвілль, також у свої ворота забив Живкович. Другий поєдинок відбувся 30 квітня, коли Борусія вже випереджала Баєр в чемпіонаті, але це був зовсім інший турнір і на гол Роя Кіна відповів Олівер Нойвілль. І поєдинок закінчився з рахунком 1-1, і завдяки більшій кількості голів на виїзді далі пройшла леверкузенська команда.

Після перемоги над МЮ

Перед фіналом Клаус Топпмеллер сказав такі слова: "Всі наші страждання, біль, розчарування повинні мати якийсь вищий сенс. Можливо ми стоїмо перед чимось значним  — тим що висушить всі наші сльози. І доля звела нас з "Реалом"... Зрозумійте мене правильно! Я хочу виграти трофей не для себе, а для наших багатостраждальних фанатів, для масажиста Дітера Трцолека, який працює в команді 27 років, для Харольда Вонера, який щодня чистить хлопцям бутси, для Мікаеля Баллака, який грає на уколах зі стиснутими від болю зубами і чиї ноги вже жовто-фіолетові від постійних травм... І звичайно для менеджера Райнера Кальмунда, який створював цю команду, тричі переносив серцеві напади, пролив ріки сліз. Для цієї людини я готовий босим пробігти 100 кілометрів, щоб нарешті передати йому в руки цей почесний трофей".

І ось настав той день 15 травня, тоді можна було зробити висновок, чи ця команда дійсно проклята і прізвище "віцекузен" або ж "неверкузен" закріпляться за ними, чи Баєр зможе це подолати і стати володарем Ліги чемпіонів. В суперниках був грізний мадридський Реал з тренером Вісенте Дель Боске, з Луїшем Фігу, з Зінедіном Зіданом, який проводив свій перший сезон в футболці мадридського клубу, з Роберто Карлосом, з легендою Раулем. В свою чергу у Баєра була величезна втрата, матч через перебір карток пропускав півзахисник Зе Роберто, який був лідером команди.

Перед матчем хвилиною мовчання вшанували легендарного українського тренера Валерія Лобановського, який помер за два дні до того.

Одразу на 8 хвилині матчу Реал приголомшив "левів" після передачі Роберто Карлоса, Рауль покотив м'яч повз Бутта, який залишився стояти на місці. Але через 6 хвилин Баєр зрівняв рахунок, з передачі Бернда Шнайдера, який у підсумку став найкращим асистентом ЛЧ, забив Лусіу, воротар мадридців Сезар був безсилий. Далі впродовж першого тайму команди обмінювалися атаками, але вони не несли загрози воротам. І ось на 45 хвилині зустрічі, під завісу першого тайму Роберто Карлос віддає передачу на Зідана, а той забиває один з найвідоміших голів в історії футболу.

В другому таймі відбулася інша важлива подія воротар Реала Сезар зазнав ушкодження в зіткненні з Лусіу і Дель Боске був змушений випустити Ікера Касільяса. Впродовж тайму обидві команди атакували, але жодна не могла відзначитися. Під кінець матчу воротар леверкузенців Ганс-Йорг Бутт небезпечно пробив після стандарту, далі була навала від "левів", але Реал вистояв, завдяки Ікеру Касільясу, який здійснив декілька неймовірних сейвів. Фінальний свисток. Баєр знову програв, сльози на очах у Мікаеля Баллака для якого це був останній матч, перед трансфером до Баварії. Сльози на очах фанатів, які за останні роки надоїло бути другими.

Зінедін Зідан біжить святкувати свій неймовірний гол

Всі почали називати Баєр "неверкузен", "віцекузен", "вічно другі", що керівництво клубу у 2010 закріпило за собою юридичну марку "Vizekusen" аби уникнути образливих висловлювань проти команди в маркетингу.

Синдром "неверкузен" передався і збірній Німеччині, яка в 2002 році поступилася в фіналі Чемпіонату світу Бразилії. Мікаель Баллак, Олівер Нойвілль, Ганс-Йорг Бутт, Бернд Шнайдер і Карстен Рамелов знову стали другими.

Баєр після цього це двічі виходив до фіналу кубка Німеччини і обидва рази програвав, у сезоні 2008/09 та 2019/20. Ще одного разу стали другими в чемпіонаті в сезоні 2010/11.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов