Tribuna/Футбол/Блоги/Про все і навіть трохи більше/Кальярі був чемпіоном Італії ?! Головна причина успіху - Луїджі Ріва

Кальярі був чемпіоном Італії ?! Головна причина успіху - Луїджі Ріва

Історія людини, яка стала легендою італійського футболу і привела Кальярі до вершини.

Автор — Ihor Hnat
12 июля 2020, 12:45
7
Кальярі був чемпіоном Італії ?! Головна причина успіху - Луїджі Ріва

Кальярі - футбольний клуб з однойменного міста, яке розташоване на острові Сардинія і омивається Середземним морем, який є звичайним середняком Серії А, з періодичними вильотами до Серії B.

Історія цього клубу знає і стрімке повернення до вищого дивізіону з Серії С під керівництвом Клаудіо Раньєрі, і найбільш успішний виступ в єврокубках в сезоні 1993/1994, коли клуб дійшов до півфіналу Кубка УЄФА на своєму шляху, вибивши попереднього володаря трофея туринський Ювентус, і поступившись лише майбутньому переможцю Інтеру. Але історія цього клубу містить і вагоміше досягнення, це є чемпіонство в сезоні 1969/1970 і той кому можна завдячувати за цю перемогу - Луїджі Ріва.

Ріва. Старт кар'єри

Початок цієї історії лежить на півночі Італії в невеличкому містечку Леджуно, де свої перші кроки в якості футболіста робив Луїджі. Саме тут Ріва і почав грати за юнацькі команди. Першою юнацькою командою для майбутньої легенди італійського футболу є клуб Лавено Момбелло, звідки він перейшов до команди Леньяно.

1955 рік. Луїджі в складі юнацької команди Лавено Момбелло(нижній ряд, третій зліва)

Після цього у 1963 році, Луїджі перейшов до дорослої команди Леньяно. Клубу який в той час грав в Серії C. В цій команді Ріва провів лише один сезон, за який зіграв 22 матчі і відзначився 5 голами, після якого його помітили функціонери з Кальярі, запросили до свого клубу.

Луїджі Ріва в складі Леньяно

Ріва приєднався до "россоблу" у 1963 році і перший сезон з новим клубом провів у Серії B, яке на той час було звичним місцем для Кальярі, оскільки до того вони ще ніколи не грали у Ceрії А. Відігравши 26 матчів, відзначився 8 голами, які допомогли Кальярі піднятися в вищий дивізіон, в який вони не могли потрапити понад 40 років(клуб заснований у 1920 р.).

"Россоблу". Початок легенди

Дебют Ріви у Серії А відбувся проти римської Роми 13 вересня 1964 року, першого гола потрібно було почекати, ще два тижні. Від голеадора постраждали ворота Сампдорії. По закінченню сезону Кальярі посів 7 сходинку в таблиці Серії А, Ріва відзначився 12 голами в 36 матчах в усіх турнірах.

І неочікувано отримав виклик до збірної Італії на товариський матч проти збірної Угорщини, на час дебюту Луїджі було 20 років. Наступного виклику до збірної Ріва чекав 9 місяців, це був матч проти Франції, після якого його розкритикувала преса, один з відомих тогочасних журналістів Джанні Брера назвав Ріву "одноногим" та "неповноцінним футболістом". Після шквалу критики, тодішній тренер "сквадра адзурри" не включив Луїджі до 22 обраних, які поїдуть на чемпіонат світу 1966 в Англію.

Другий сезон Ріви в Серії А, за успіхом був схожим до першого 11 голів в 34 матчах. Головний успіх нападника чекав далі. В наступному сезоні Ріва вперше став найкращим бомбардиром Серії А, відзначившись 18 забитими м'ячами у 23 матчах і ледь не допоміг Кальярі вийти в єврокубки, в тодішній аналог Ліги Європи, Кубок ярмарків.

Луїджі Ріва в складі Кальярі, сезон 1965/1966

Євро 68

Сезон 67/68 для Кальярі видався посереднім, команда посіла 9 місце і не претендувала на єврокубки, а от для Луїджі цей сезон став проривним, адже його знову викликали до збірної Італії. Зі своїми 6 голами він став найкращим бомбардиром відбору на фінальну частину Євро 68.

В фінальній частину турніру пробилося 4 команди: Югославія, Радянський союз і два дебютанти Італія і Англія, тодішній чемпіон світу. Шлях збірної Італії почався проти Радянського союзу в півфіналі і "сквадра адзурра" пройшла завдяки "підкиданню монети", оскільки в основний і додатковий час матч закінчився внічию, а серію пенальті тоді ще не пробивали. І от завдяки фортуні Італія пробилася до фіналу, де зустрілася з Югославією, яка в півфіналі перемогла Англію.

Фінальний матч відбувався 8 червня в Римі на "Стадіо Олімпіко", проте після фінального свистка рефері зафіксував на табло 1-1, на гол Драгана Джаїча в першому таймі, відповів Анджело Домен'їні під завісу зустрічі, в додатковий час голи не забивали. В фіналі монетку не підкидали, і призначили перегравання на 10 червня. Саме в цьому матчі вперше в основному складі на турнірі з'явився Луїджі Ріва, який вийшов під 17 номером, на позиції лівого нападника. Італія перемогла Югославію 2-0, а Ріва відзначився першим голом. Луїджі опинився з символічній збірній турніру і за підсумками сезону вдруге номінувався на Золотий м'яч, і в голосуванні посів 6 місце, чим значно покращив свій минулорічний результат - 13 місце.

Фінальний матч проти Югославії. Ріва відзначається голом.

Кальярі на вершині

Саме після успіхів на чемпіонаті Європи, Ріва почав тягнути скромне Кальярі на вершину італійського футболу. В сезоні 1968/1969 Кальярі посіло друге місце, а Ріва став найкращим бомбардиром чемпіонату забивши 21 гол. Кальярі випередили у підсумковій таблиці Мілан, який в той сезон виграв Кубок європейських чемпіонів. Кальярі ж отримало путівку до Кубка ярмарків.

І саме в цьому сезоні завдяки впевненій грі не лише за клуб, а й за збірну Італії ,куди почав отримувати виклики на постійній основі, Ріва був найближче до здобуття Золотого м'яча, він зупинився за сходинку до омріяної нагороди, випередив його одноклубник по збірній Італії Джанні Рівера, який переміг з відривом лише у 4 очки.

І тепер журналіст Джанні Брера не критикував Ріву, а називав його "гуркотом грому". Його хотіли придбати всі топ-клуби Італії, включно з Ювентусом та Інтером, але Луїджі залишався вірним своїй команді і відмовлявся переходити.

Ріва в складі Кальярі проти міланського Інтера

Після успішного сезону 68/69 Кальярі під керівництвом Манліо Скопіньйо були готові виграти Серії А, адже Луїджі мав мрію виграти чемпіонат зі своїм рідним клубом. Сезон 69/70 видався надзвичайним для "россоблу" лише 11 пропущених м'ячів, 2 поразки і оформлення чемпіонства за два тури до завершення Серії А. Кальярі потрібно було виграти в скромного Барі, а Ювентус мав програти римському Лаціо. І все це сталося, Кальярі перемогло, Ювентус програв, і острівна команда могла свіяткувати, адже виграла скудетто. Кальярі залишаються єдиною командою з нематерикової частини Італії, яка перемогла в Серії А.

Кальярі в переможний сезон. Ріва (верхній ряд, перший праворуч)

І цим можна завдячувати Луїджі Ріві, адже в чемпіонський сезон він відзначився 21 голом з 42 які забила вся команда. І втретє став найкращим бомбардиром чемпіонату Італії. Окрім успіхів з клубом в 1970 році Ріва відначився неймовірною грою за збірну в відборі до чемпіонату світу в Мексиці, де він відзначився 6 голами, і на самому мундіалі, де "сквадра адзурра" дійшла до фіналу. Ріва відзначився голами в чвертьфіналі проти господарів турніру мексиканців, а в півфіналі зустрівся зі збірною Німеччини, і цей матч назвали "грою століття". Італійці перемогли німців 4-3 в додатковий час, а Ріва забив третій гол в зустрічі.

В фіналі збірна Італії зустрілася з бразильцями, в складі яких Пеле, Рівеліно і капітаном команди був Карлос Альберто, італійці без шансів поступилися 4-1.

В кінці сезону був знову номінований на Золотий м'яч, але поступився Герду Мюллеру, який виграв нагороду і Боббі Муру, який посів другу сходинку

Ріва забиває гол збірній Мексиці в чвертьфіналі.

Після чемпіонства

В кубку європейських чемпіонів в сезоні 1970/71 клуб вийшов до чвертьфіналу, де поступився мадридському Атлетіко.

Після виграного трофею Кальярі швидко стала середняком Серії А, лише в одному сезоні після чемпіонства змогли наблизитися до бажаного результату і пробилися до Кубку УЄФА.

Луїджі Ріва і надалі демострував свої неймовірні бомбардирські здібності, але це не допомогло його команді досягти успіху. Постійні травми постійно псували кар'єру Ріві і після однієї з них отриманої в матчі за збірну Італії проти Австрії завершив кар'єру

В сезоні 1975-1976 Кальярі з тріском провалилися і вилетіли до Серії B. І не поверталися в вищий дивізіон понад 20 років.

Спадок

  • Луїджі Ріва є найкращим бомбардиром в історії збірної Італії, на його рахунку 35 голів.
  • Найкращий бомбардир Кальярі в історії, відзначився 207 голами.
  • Включений до символічної збірної Кальярі за всю історію.
  • Включений до зали слави італійського футболу і клубу Кальярі.
  • Отримував високі державні нагороди.
  • Кальярі в 2005 році навічно закріпило за Луїджі 11 номер