Tribuna/Футбол/Блоги/Про все і навіть трохи більше/Проклятий Юнайтед ?! Чому Браян Клаф провалився з Лідсом. Передісторія. І що було далі

Проклятий Юнайтед ?! Чому Браян Клаф провалився з Лідсом. Передісторія. І що було далі

Історія великого тренера в якого не склалося в топовому на той час клубі Англії.

Автор — Ihor Hnat
7 июля 2020, 16:44
8
Проклятий Юнайтед ?! Чому Браян Клаф провалився з Лідсом. Передісторія. І що було далі

Клаф. Початок.

Браян Клаф народився в великому промисловому місті Мідлсбро, і початок кар'єри гравця відбувався саме тут. В 16 років, Браян приєднався до молодіжної команди Мідлсбро в якій провів два сезони, наступні два сезони провів у клубі Біллінгем Синтонія. Біллінгем невеличке містечко в околицях Мідлсбро.

Після короткотривалого відрядження в Біллінгем Браян дебютував за свій рідний клуб Мідлсбро. Перший сезон склався не надто вдало для молодого нападника, лише 3 голи в 9 матчах. Але в наступних сезонах Клаф проявив свої найкращі бомбардирські здібності, й двічі ставав найкращим бомбардиром Чемпіоншипу в сезонах 1958/1959, 1959/1960.

Саме в Мідлсбро проявився складний характер гравця, який вимагав підсилення команди, також після нічиєї з Чарльтоном 6-6, запитався в одноклубників: "Скільки ми повинні забити, щоб врешті виграти матч". Керівництво клубу не хотіло втрачати такого цінного футболіста, і щоб уникнути суперечок, віддало йому капітанську пов'язку.

За свій період в Мідлсбро Клаф забив 204 голи в 222 матчах, що зробило його третім голеадором за всю історію Боро. Випереджають його легенди клубу Джордж Камселл і Джордж Елліот.

Також на період Браяна в Мідлсбро відбувся короткочасний вояж, до лав збірної Англії, де в Клафа не склалося і більше викликів в команду "трьох левів" Клаф не отримував.

Браян Клаф у складі "трьох левів". (нижній ряд, четвертий зліва направо)

Далі відбувся трансфер Клафа в Сандерленд, де він одразу став найбільш високооплачуваним гравцем "чорних котів". В Сандерленді Клаф провів чотири сезони забивши 63 голи в 74 матчах. Але останні два сезони Браяна були зіпсовані численними травмами, так у сезоні 1963-1964 не зіграв жодного матча, а в сезоні 1964-1965, вже в омріяній Вищій лізі чемпіонату Англії, зіграв лише 3 матчі, і забив 1 гол.

Фото з останнього сезону Клафа за Сандерленд.

Клаф-тренер.

Історія Клафа-тренера почалася в Хартлпулс Юнайтед, з міста Хартлпул, яке розташоване неподалік Мідлсбро і Сандерленда, після того як Клаф відхилив пропозицію "чорних котів" очолити молодіжну команду. Перш за все Клаф запросив до команди помічником тодішнього головного тренера Бертон Альбіон Пітера Тейлора. Саме звідси почалася історія дружби і майбутніх трофеїв між тренерами. Після одного сезону керівництво Хартлпула посилаючись на відсутність коштів для фінансування звільнила помічника Тейлора, Клаф не погоджувався з цим, тому і його звільнили. Але керівництво змінилося і їх обох швидко повернули.

Певні успіхи у грі Хартлпула побачили функціонери з Дербі Каунті і запросили його тренером. Дербі на той час був середняком другого за силою дивізіону Англії. В свій перший сезон тренером "баранів" Клаф успіху не досягнув, команда фінішувала сходинкою нижче, ніж в попередньому сезоні. Але в цей сезон Браян підсилив команду, декількома гравцями, з якими працював в Хартлпулі, зокрема це Лес Грін та Джон МакГоверн, останній був з тренером у всіх клубах, які той очолював.

Представлення Клафа в якості тренера Дербі Каунті

Впродовж і після першого сезону команду покинула частина гравців. Залишилось лише 4 з основного складу. В наступному сезоні клуб підписав Дейва Маккея, який згодом став капітаном команди. Клаф і якості тренера демонстрував свій непростий характер, він звільнив клубного секретаря, агронома і скаута команди, бо помітив як вони сміялися після поразки.

Під час першого сезону Клафа в якості тренера Дербі, він зустрівся з Лідсом і протягом трьох тижнів команди провели три матчі, в кожному з яких перемагав Лідс, все ж вони були представниками вищого дивізіону. Під час одного з матчів Клаф розкритикував суперника і головного тренера Лідса Дона Ріві звинувативши їх в нечесній грі.

Другий сезон в Дербі став успішним для команди і Клафа, клуб виграв чемпіоншип і продемонстрував серію з 22! перемог поспіль.

Брошурка, яку випустив клуб, в честь перемоги в чемпіоншипі.

Перший сезон в Прем'єр-лізі команда закінчила на 4 місці, але потрапити в єврокубки завадили фінансові правопорушення. Клуб оштрафували і відсторонили від єврокубків на один рік. Наступний сезон команда завершила на 9 місці, і саме тоді відбулося найбільша покупка в історії британського футболу на той час. Дербі купило Коліна Тода за 175 тисяч фунтів.

В сезон 1971/1972 Дербі боролися з Ліверпулем, Лідсом і МанСіті за першу сходинку Прем'єр-ліги. В останньому турі Дербі переміг Ліверпуль, і вийшли на перше місце, але Лідс і Ліверпуль мали матч в запасі і могли відібрати в "баранів" чемпіонство. Але Лідс програв "вовкам", а Ліверпуль зіграв в нічию з Арсеналом. Про чемпіонство Дербі дізналося вже у відпустці.

Турнірна таблиця сезону 71/72

Після виграного чемпіонства Браян Клаф дедалі частіше демонстував свій непростий характер: відмовився їхати в передсезонний тур, бо керівництво не дозволило взяти сім'ю з собою: без згоди керівництва робив рекордні трансфери, після поразки від Ліверпуля, критикував вболівальників, через недостатню підтримку. В одному з інтерв'ю розкритикував правління клубу. Керівництво відсторонилося від слів і Клафа і вибачилося перед вболівальниками.

В сезоні 1973/1974 клуб не зберіг титул чемпіона англійської ліги, хоча в кубку європейських чемпіонів дійшов до півфіналу, де поступився Ювентусу. Клаф звинувачував "б'янконері" в підкупі суддів.

Також Клаф вимагав щоб дисциплінарний комітет покарав Дона Ріві за заохочення своїх гравців до неспротивної поведінки, і хотів щоб Лідс понизили до другого дивізіону.

З некерованістю Клафа керівництво клубу не збиралося миритися, постійні скандали, а також вимоги від вболівальників покинути команду. Тож правління клубу звільнило Браяна Клафа і його помічника Пітера Тейлора. Тренером призначили Дейва Маккея, який був капітаном команди.

Після звільнення з Дербі Клафа запросили в Брайтон, де він не затримався лише на один сезон, і коли надійшло запрошення з Лідса перейшов не задумуючись.

Проклятий Юнайтед?!

Головний тренер Лідс Юнайтед Дон Ріві, після перемоги в чемпіонаті очолив збірну Англії. Тож керівництво Лідса шукало нового тренера. Їхній вибір впав на скандального, але доволі успішного Браяна Клафа, який в той час тренував третьоліговий Брайтон.

Браян Клаф в своєму першому матчі в якості тренера Лідса проти Ліверпуля

Браян Клаф пробув головним тренером Лідс Юнайтед, лише 44 дні. Керівництво клубу не дало шанс тренеру продовжити роботу з командою. Чому ж так склалося:

  • Головною причиною провалу Клафа в Лідсі називають відсутність помічника і друга Пітера Тейлора. Тейлор залишився працювати з нижчоліговим Брайтоном.
  • Постійні суперечки з лідерами команди, які не хотіли підпорядковуватися Клафові, після того як з посади головного тренера Лідса пішов Дон Ріві.
  • Несприйняття гравцями Лідса футболістів, яких Клаф привів разом з собою з Дербі Каунті.
  • Надмірна критика Лідса, за часів коли Клаф був тренером Дербі, через яку його не любили ні вболівальники, ні гравці.

Браян Клаф очолював клуб 44 дні, за які провів 8 матчів, з яких команда перемогла лише в одному.

Що було далі?

Браян Клаф після звільнення отримав запрошення від Ноттінгем Форест, команди яка була аутсайдером чемппіоншипу. І саме тут почалась найбільш легендарна історія тренера з його помічником Пітером Тейлором, якого він запросив після двох сезонів самостійного керівництва командою.

Клаф був тренером "червоних" впродовж 18 років, і саме тут він став легендою англійського футболу в якості тренера здобувавши Кубок європейських чемпіонів два сезони поспіль у 1978/1979 і 1979/1980 роках. А також вперше привів Ноттінгем Форест до чемпіонства АПЛ.

Браян Клаф включений до зали слави європейського і англійського футболу. Включається авторитетними виданнями в топи найкращих тренерів за всю історію футболу.

Пам'ятник встановлений Браяну Клафу і Пітеру Тейлору, перед стадіоном Дербі Каунті

Лідс Юнайтед після відставки Браяна Клафа в вересні 1974 року призначило тренером Джиммі Армфілда і в той ж сезон дійшли до фіналу Кубка європейських чемпіонів, де поступилися Баварії з рахунком 2-0.