Tribuna/Футбол/Блоги/31 СЕКТОР/Коли та чому футболістів почали карати за зняття футболки?

Коли та чому футболістів почали карати за зняття футболки?

Зняття футболок під забороною. Чому та навіщо?

Блог — 31 СЕКТОР
20 января 2022, 14:30
23
Коли та чому футболістів почали карати за зняття футболки?

З чого все починалось.

***

Усі неодноразово бачили, як через зняття футболки гравці отримують жовту картку. В цей час у багатьох виникають питання: чому та «коли це почалось?. Бо раніше - це не було заборонено.

ФІФА мали декілька причин почати карати гравців за оголення торсу. А саме:

1. Витрата часу. Судді мають занадто довго чекати. Спочатку, поки футболіст зніме футболку. Потім - поки одягне. Це може затягнутися на 3-4 хвилини, що досить немало.

Знаменитий приклад: у 2002 році Дієго Форлан забив свій перший гол за «Манчестер Юнайтед». Він зняв футболку під час святкування. Після чого у гравця виникли проблеми, щоб знову одягнутися. Форлан ще хвилину бігав напівголий, із футболкою в руці.

2. Спонсори. Напевно, найвідоміша причина. Інвестори вкладають багато грошей та хочуть отримати максимальну увагу від ЗМІ та телебачення. Але під час зняття футболки очевидно, що камера буде направлена зовсім не на спонсорів.

Усі помічали, що на одязі футболістів містяться логотипи відомих корпорацій. Компанії платять клубу за те, щоб їх лого розмістили на футболках. Тим самим рекламуючи себе. Після забиття голу гравця завжди фотографують. Згодом ці фото розповсюджуються по інтернету, соціальним мережам. Пізніше потрапляють у відомі журнали. Спонсори будуть дуже раді побачити, як їхній логотип швидко поширюється. Однак, якщо гравець вирішить зняти футболку після голу, таким чином позбавить корпорацію реклами.

Деякі футболісти, наприклад чорногорець Вучініч знімав з себе шорти, але це трапилось тільки одного разу. Згодом, зі слів гравця Юве, його дружина заборонила це робити.

3. Написи під футболкою. Дуже часто, під час святкування голу гравці знімають одяг, щоб показати саме цей напис під ним. Це може бути все що завгодно. Найчастіше – це пов’язане саме з політикою. Вище футбольне керівництво не схвалюють такі вчинки. Їм не потрібні скандали та напруга зі сторони іншої команди або трибун.

Один із найвідоміших прикладів – Роббі Фаулер. Футболіст зняв свою футболку у 1997 році. Він показав майку, яка продемонструвала підтримку страйку ліверпульських докерів. Ця ситуація викликала сильне напруження.

Гравці, що зняли з себе футболку під час святкування отримають жовту картку. Вперше правило було затверджено 1 липня 2004 року. Правління Міжнародної футбольної асоціації (IFAB) схвалили дане рішення. Це вважається неспортивною поведінкою. Футболістам заборонено не лише знімати футболку. Натяг майки на голову також карається.

В жіночому футболі ситуація не відрізняється. Для них правила такі ж самі. Це все ще вважається «перебільшене святкування голу».

Нагадаю ситуацію з гравцем збірної України - Артемом Довбиком. Після забитого м’яча у ворота Швеції футболіст не контролював емоції, не дивлячись на заборону. В цю ж саму мить Артем отримав покарання. Ще можна згадати витівку Назарія Русина і його легендарне: «ой, забув».

Але траплялися й досить дивні ситуації. Прикладом цього є Самуель Інкум. Фанати Дніпра мають гарно пам'ятати цього футболіста. Інкум мав бути замінений. Самуель біг до бічної лінії і зняв з себе футболку. Гравець подумав, що для нього гра закінчилась, а причин залишати одяг – немає. Суддя не розділив такої думки і показав жовту картку. Таких випадків було немало і вони відбуваються по цей день.

Досконало передивитися свої правила і зробити їх більш зрозумілими – моя порада чиновникам головної футбольної організації. Схожі випадки змушують замислитися, гадаю, не лише мене. Досить часто трапляється подібне, коли покарання зовсім безглузде.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты