Tribuna/Футбол/Блоги/З миру по нитці/Український клубний футбол змінюється

Український клубний футбол змінюється

3 декабря, 16:40
8
Український клубний футбол змінюється

Дедалі більше старих клубів слабшає, і дедалі більше нових сильних клубів із великими можливостями приходять до УПЛ.

Спад «Зорі»

Після сезону 2022/23 де «Зоря» посіла 3 місце та громила майже всіх в УПЛ, після боротьби за першу в історії «Зорі» путівку до Ліги чемпіонів. Патрік Ван Леувен (тренер) пішов до «Шахтаря» (звідки потім його звільнили з ганьбою, виходить «Шахтар» допоміг спаду «Зорі»). І після відходу Ван Леувен почався спад «Зорі», 3 тренери за 6 місяців, 15 місце в УПЛ! І 3 місце у групі Ліги Конференцій із «Гентом», «Маккабі Тель-Авівом» та «Брейдабліком». Жахлива гра у захисті, і не розуміння що робити на полі. Продаж лідера (Русіна). 4:1 проти «Гента», 3:1 проти «Маккабі Тель-Авів», 4:1 проти «Чорноморця».Але перемога проти «Славії Праги» (2:1) (яка посідає перше місце в групі ЛЕ з «Ромою») у матч-відповіді кваліфікації Ліги Європи. Думаю навряд чи в наступні 5 років «Зоря» повернеться до єврокубків із нинішньої конкуренції в УПЛ. Поганий фінансовий стан, навряд чи дасть "Зорі" без єврокубків, назад повернуться туди. Так, «Зоря» купила Герреро за 500 тис. доларів, але фінансовий стан «Зорі» без єврокубків дуже поганий. «Зорю» навряд чи чекає виліт у першу лігу. 12-9 місце в УПЛ та напевно продаж легіонерів влітку.

Новий «Кривбас»

На місце старих клубів приходять нові. «Кривбас» має гарні фінансові можливості, на відміну від «Зорі», і відмінного тренера - Вернедуб. Минулого сезону "Кривбас" посів 7 місце, але боровся до кінця за єврокубки. Цей сезон – це прорив для «Кривбасу». По закінченню першого кола «Кривбас» посідає 2 місце, і навіть було багато турів де «Кривбас» був на 1 місце, а наприкінці «Дніпро-1» зміг перегнати «Кривбас». 3:3 з «Шахтарем», розніc «Дніпра-1» (3:0) та «Ворскли» (4:1) та відмінна гра досить молодої команди – показує що «Кривбас» правда може замінити «Зорю»,і навіть стати ще успішнішим. І думаю цього сезону «Кривбас» має потрапити до єврокубків. І ці всi результати без Єврокубків, а коли «Кривбас» отримуватиме гроші з Єврокубків, то думаю він стане дуже складним конкурентом для «Шахтаря» та «Дніпра-1», і боротиметься за чемпіонство, що він робить і зараз

Божевільні результати «Полісся»

"Полісся" має величезні фінансові можливості в порівнянні з іншими клубами УПЛ (бюджет клубу: 14 млн доларів). «Полісся» у літнє трансферне вікно придбало дуже топового дриблера - Бені Макуана за 250 тис. доларів із «Монпельє» з Першої ліги Франції (який став найкращим дриблером в УПЛ у першому колі). Від «Полісся» чекали хороших результатів, але не на стільки: 3 місце в УПЛ 0:0 із «Шахтарем», 3:2 проти «Динамо», було кілька турів, де «Полісся» були на першому місці.(Хоча минулого сезону «Полісся» виграли Першу лігу і лише вперше в історії вийшли до УПЛ). Думаю, «Полісся» незабаром замінить «Ворсклу» чи вже замінило, у якої урізали бюджет.

Сильний «Рух»

«Рух» теж має хороші фінансові та інші можливості, (думаю всі знають академію «Руху», «Рух U-19» минулого сезону виграв УПЛ U-19). Минулого сезону «Рух» посів 11 місце. Але цього сезону по закінченню першого кола посідає 5 місце - що, як на мене, цілком очікувано: у «Руху» є дуже талановиті молоді гравці (наприклад Квасниця). У «Руху» одна з найкращих академій в УПЛ. І найголовніше – фінанси. Добре поставлена, агресивна гра та гарний стадіон (Арена Львів). Думаю, «Рух» це новий конкурент за єврокубки в УПЛ.

«Дніпро-1» став сильнішим

У літнє трансферне вікно «Дніпро-1» купив гравців на 2,3 млн доларів, що для УПЛ досить багато: Кравець із «Ворскли» за 800 тис., Льоднєв із «Динамо» за 500 тис., Волинець із «Колоса» та Третьяків з «Олександрії» обох за 400 тис., та Мірошниченка з «Олександрії» за 230 тис. Після дуже поганого періоду на початку сезону: не потрапляння до єврокубків (Не прохід «Панатіакоса» 3:5 за результатами двох матчів,поражение от «Славии» Праге по результатам двух матчей 1:4, и позорное поражение «Спартаку» Трване 2:3 по результатам двух матчей). И после поражения «Оболони» (0:1), Кучер подал в отставку, и «Днепр-1» назначил Максимова который тренировал «Звягель» во второй лиги.Який повернув «Дніпро-1» на високий рівень та поставив чудову гру, перемога проти «Шахтаря» (3:1), і перше місце в УПЛ після закінчення першого кола (як минулого сезону). Якщо «Дніпро-1» так продовжить грати, то думаю наступного сезону він уже пройде до групи як мінімум Ліги Конференцій. І «Дніпро-1» має хороші шанси на чемпіонство цього сезону (матч проти «Шахтаря», «Динамо», «Кривбасу», у другому колі будуть домашні для «Дніпра-1»).

Слабке «Динамо»

Про пофігізм Суркіса на «Динамо» я не писатиму, але те, що «Динамо» підписали лише Ярмоленко в літнє трансферне вікно, це жесть. Не попадання до групи Ліги Конференцій (програш «Бешикташу» за результатами двох матчів 2:4) та 6 місце в УПЛ. Поразка «Шахтарю» 0:1, поразка «Дніпру-1» 0:1, поразки проти «Чорноморця» та «Полісся» з рахунком 2:3. І 1:1 з «Колосом» з дуже поганою грою, і поразка проти «Оболоні» 0:1 у кубку України та відповідно виліт із кубка України на стадії 1/8 фіналу. Але після матчу з «Шахтарем»,несподівано для всіх, Мірча Луческу подав у відставку, і багато хто радів, що нарешті Мірча пішов. Тимчасовим тренером «Динамо» став Шовковський до зимової перерви, а там, напевно, вже шукатимуть нового постійно тренера, якщо не залишать СаШо. Залишилося тільки спостерігати, що з цього вийде, і чи повернеться «Динамо» до колишньої сили? Думаю в єврокубки «Динамо» все-таки потрапить для цього потрібно перегнати як мінімум «Рух», щоб потрапити на 5 місце, яке дає путівку до Ліги Конференцій.

Дуже погана гра «Олександрії»

Погана гра «Олександрії», швидше за все пов'язана з продажем майже всіх лідерів із браку грошей: Третьяков за 400 тис. доларів, Мірошниченко за 230 тис. обох у «Дніпро-1», і Бабогло до «Карпат» за 585 тис. доларів. «Олександрія» грала у груповій стадії ЛЕ, і майже у всіх останніх 4-5 сезонів претендувала на вихід чи виходила до єврокубків. Ну а цього сезону 13 місце, і дуже мало забитих м'ячів (за результатами першого кола). Напевно причина в тому, що у Ротаня (тренера) немає нормальних гравців для його стилю гри, а у «Олександрії» немає грошей, щоб купувати нормальних гравців, і при цьому ще довелося продати майже всіх лідерів через брак грошей, як я вже казав.Напевно, з нинішньої конкуренції «Олександрія» буде без єврокубків на довго. І буде середняком УПЛ.

Нові «Карпати»

Ще один клуб має дуже великі фінансові можливості, має дуже світле майбутнє. 1 місце у групі A, Першої ліги, без поразок. Минулого сезону «Карпати» не змогли вийти в першу лігу з дуже сильної конкуренції, якщо чесно я не очікував, що «Карпати» навіть у плей-офф не потраплять у минулому сезоні. У це трансферне вікно «Карпати» купили Бабогло за 585 тис. доларів у «Олександрії», який дуже добре посилив їхній захист. Цього сезону найімовірніше «Карпати» виграють Першу лігу та повернуться до УПЛ.Витратять багато грошей у літнє трансферне вікно та конкуруватимуть за високі місця в УПЛ. Нещодавно «Карпати» визнали спадкоємцем старих «Карпат», і тепер «Карпатам» потрібно виплатити борги, які були у старих «Карпат», і максимум це може перешкодити розвитку «Карпат». Але як «Карпати» можуть виплатити борги і це не завадить розвитку клубу.

Український клубний футбол змінюється, старі сильні клуби такі як: «Зоря», «Олександрія», «Ворскла» – слабшають (деякі через війну, а інші через інші причини). А їх замінюють новий сильніший клуби з грошима та більшими можливостями.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты