Tribuna/Авто/мото/Блоги/Vidiscope/Макс Подзігун: «Я не пам’ятаю нудних гонок у Канаді»

Макс Подзігун: «Я не пам’ятаю нудних гонок у Канаді»

Цього тижня королівські перегони завітають на автодром імені Жиля Вільнева. Про специфіку траси, яка є багатою на сюрпризи, розповідає Макс Подзігун.

Блог — Vidiscope
Автор — vidiscope
4 июня 2014, 21:52

Я не пригадую, коли в останнє була нудна гонка в Канаді. Чим ця гонка класна — вона завжди приховує якісь сюрпризи. Там завжди цікаво.

Є кілька причин чому там хороші гонки. Перша — це те, що траса насправді вулична. Вона використовується раз на рік, можливо два, коли туди приїжджає NASCAR, буває використовує цю гонку в чемпіонаті або ж INDYCAR. Відповідно решту часу — це звичайні дороги плюс частина траси, яка не використовується. Відповідно асфальт там доволі брудний, він не накатаний, через це виникають певні компроміси у пошуку налаштувань.

З одного боку потрібна мінімальна притискна сила, там є дві довгі прямі, одна головна пряма, там 15 секунд гонщик іде з педаллю вижатою і там відбуваються головні обгони. З іншого боку є звивиста частина траси, де потрібна притискна сила, потрібен компроміс.

У цьому контексті у нас є шанс побачити яскраву гонку, як це було в Бахрейні. Плюс є багато можливостей для обгонів, це означає, що цих обгонів може бути багато, їх буде багато, в першу чергу завдяки двом зонам DRS — це пряма старт/фініш і пряма, яка виводить на старт/фініш. Крім цього на цій трасі доволі коротка піт-лейн. Час, який використовується на заїзд на піт-лейн на піт-стоп і виїзд, десь 18-20 секунд, один із найкоротших в чемпіонаті, відповідно тактика двох піт-стопів і навіть трьох тут може давати перевагу.

В Канаді у нас використовують гуму СуперСофт і Софт, як це було в Монако. В Монако вона дуже повільно зношувалася, гонщики могли на СуперСофті проїхати по 50 кіл, в Канаді такого не буде.

Пілоти, які використовують один піт-стоп, часто опиняються попереду в фінальній частині гонки, але із вже зношеною гумою і їх наздоганяють. Два роки тому була така яскрава гонка, коли Феррарі ризикнули з Алонсо. Вони залишили його на одному піт-стопі і сподівалися, що гума витримає, але останні кола були настільки важкими, що він втрачав по 3-4-5 секунд у порівнянні з іншими гонщиками, які перевзулися, і через це опустився з першої позиції на п’яту.

Другие посты блога

Все посты