Tribuna/Биатлон/Блоги/Сніжний блог/Мерсі Ансі. Підсумки третього етапу Кубку світу з біатлону

Мерсі Ансі. Підсумки третього етапу Кубку світу з біатлону

Українки - реальні претендентки на перемогу у Кубку націй, Валентина Семеренко вийшла на новий рівень, а Йоханнес Тінгнес Бьо стає новою зіркою світового біатлону - «Сніжний блог» підводить підсумки першого етапу Кубку світу з біатлону.

18 декабря 2013, 22:20
1

Завершився третій етап Кубку світу з біатлону у французькому Ансі. Цей етап закрив 2013 рік для спортсменів. Вони ідуть на двотижневий відпочинок, а ми підводимо підсумки останнього старту нинішнього року.

Відмінний дебют Ансі                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Цікаво, що «Ле-Гран-Борнан» – єдиний стадіон у календарі Кубку світу, який збирався спеціально для проведення етапу.

Саме на французькому етапі ми стали свідками справжнього біатлону. У Остерсунді, Хохфільцені спортсмени більше змагалися з погодними умовами, а у Ансі був справжній біатлон. Прекрасна погода, цікава траса з великою кількістю поворотів, чудові краєвиди та відмінна атмосфера, що може бути кращим для стріляючих лижників та вболівальників цього виду спорту.

Цікаво, що «Ле-Гран-Борнан» – єдиний стадіон у календарі Кубку світу, який збирався спеціально для проведення етапу. Якщо сюди завітати, скажімо, восени чи влітку, то нічого схожого на біатлонний стадіон ви тут не знайдете, звичайна автомобільна дорога. Більше того, там, де знаходиться стрільбище і лежать килимки, влітку проходив фініш одного із етапів «Тур де Франс». Проте організатори зібрали прекрасну трасу і провели найкращий етап сезону.  

Можна впевнено сказати, що дебют Ансі вдався і дуже хотілося, щоб етап Кубку світу, а можливо ЧС, знову завітав до цього прекрасного містечка, з яким у нас пов’язані лише приємні спогади.  

Українки - реальні претендентки на перемогу у Кубку націй

Третій етап остаточно довів, що Україна чи не головний фаворит на перемогу у Кубку націй. Дівчата знаходяться у прекрасній формі і доводять це у кожній гонці, а щільність результатів, яку показують українки, просто вражає. За срібло у естафеті наша команда отримала 390 очок і очолила залік Кубку націй. У спринті ми отримали 409 очок, що є найкращим результатом серед усіх збірних. Нагадую, що у залік ідуть три найкращі результати у збірній. А очки нараховуються тільки за індивідуальні, спринтерські та естафетні гонки. Найбільше всіх очок зі старту сезону нам принесла Олена Підгрушна - 816.5, на другому місці Валентина Семеренко - 804.5, трійку замикає Юлія Джима - 569.5.

Якщо зважити на те, що Віта Семеренко лише входить у сезон, то можемо чекати тільки на покращення результатів, як її особистих, так і командних в цілому.

Валентина Семеренко вийшла на новий рівень

По всім показникам наша біатлоністка додала, і можна сміливо казати, що вона вийшла на новий, досить серйозний, спортивний рівень, який їй може навіть дозволити поборотися і за великий кришталевий глобус.

Надзвичайно потішила своїми виступами у Ансі Валентина Семеренко. З перших стартів сезону було помітно, що вона суттєво додала ходом в порівнянні з минулими сезонами. Якщо у тому році вона програвала в середньому 5,7 секунди на одному кілометрі відносно лідерів і займала 18-у позицію за швидкісними показниками, то зараз Валентина займає 3-ю позицію із відставанням в 1,4 секунди. Як бачимо, досить відчутний прогрес, проте на перших етапах провальна стрільба не давала проявити себе у всій красі, і швидке проходження траси не приносило особливих дивідендів.

Але на третьому етапі сталося те, ще назрівало із самого початку сезону. Припустившись однієї помилки, Валентина не знітилась, і показавши другий час проходження дистанції заїхала на перший особистий подіум нового біатлонного року. А вже на наступний день їй покорилася досі незнана висота, Семеренко вперше в кар’єрі зійшла на найвищий щабель у гонці переслідування. Ця перемога дозволила піднятися на четверте місце у загальному заліку та очолити малий залік гонок переслідування. А це означає, що ми побачимо Валю у наступному пасьюті у червоному бібі лідера.

До речі етап у Ансі суттєво покращив і відсоток стрільби Валі, зараз він складає 85,6%, у порівнянні із минулим сезоном він покращився на 4%.

По всім показникам наша біатлоністка додала, і можна сміливо казати, що вона вийшла на новий, досить серйозний, спортивний рівень, який їй може навіть дозволити поборотися і за великий кришталевий глобус. Всього 26 очок її відділяє від жовтої майки лідера, яка належить Габріелі Сукаловій.

У жіночому біатлоні з’явилася інтрига

Після того, як у минулому році Тура Бергер виграла все майже в одну хвіртку, і лише іноді конкуренцію їй складала Дарина Домрачева, така ж картина очікувались і цьому сезоні. Проте визнані лідери відверто не вражають, а навпаки провалюють старт сезону, не входячи навіть до десятки найсильніших у загальному заліку Кубку світу. На разі задають тон у жіночому біатлоні зовсім неочікувані особистості – Сукалова, Старих, С. Гаспарін, Валя Семеренко, Джима, Віткова, Палка і т.д.Зі спортивної точки зору, це дуже тішить, видно, що всі підрівнялися та гарно підійшли до Олімпійського року. Важко навіть сказати, хто є явним фаворитом у боротьбі за великий кришталевий глобус. Приємно, що серед претендентів є наші українські спортсменки.

Ірина Старих потенціальна заміна Ользі Зайцевій

Ірина Старих під орудою Володимира Королькевича не очікувано для багатьох вийшла на абсолютно новий рівень, а її результати просто вражають. Спортсменка, яка до цього сезону на етапах Кубку світу у свої 26 років мала тільки 21-й найкращий результат в кар’єрі, на разі займає друге місце у загальному заліку, вже два рази заїжджала на подіум та двічі була у п’ятірці найсильніших. Абсолютний прорив здійснила Старих - із нікому майже невідомої біатлоністки вона перетворилась чи не на головну надію Росії на іграх у Сочі. А в світлі того, що після Олімпіади завершить свою кар’єру визнаний лідер збірної Росії Ольга Зайцева, імовірніше всього, що саме Старих покликана її достойно замінити. 

На пострадянському просторі є сильні фінішери

Ось, хто дійсно здивував, так це Валентина Семеренко та Антон Шипулін. Їх фінішні спурти запам’ятаються надовго. Валентина на останньому підйомі втекла від Ірини Старих, немов від стоячої, та здобула свою першу перемогу в кар’єрі. Цей ривок нагадав Туру Бергер кращих часів, лише вона здатна на такі шалені рейди.

Антон Шипулін повторив подібний трюк двічі: спочатку він приніс росіянам золото в естафеті, розірвавши на шматки Сімона Шемпа. Згодом у гонці переслідуванні Антон розкішно розібрався із Бергманом та Вегером. Якщо Валя нагадала Бергер, то у випадку з Шипуліним напрошується порівняння із неперевершеним лижником Петтером Нортугом, який здобув більшість своїх перемог саме у такому стилі.

Приємно, що пострадянські країни мають таких прекрасних фінішерів, які здатні ввімкнутися в потрібний момент та тактично переграти своїх опонентів.      

Чоловіча збірна України у поганій формі

На разі наші хлопці можуть чіплятися за хороші місця лише за одної умови – влучної стрільби.

Зовсім невдалим вийшов третій етап для чоловічої частини збірної України. Швидкісні показники нижче середнього, стрільба на такому ж низькому рівні. На разі наші хлопці можуть чіплятися за хороші місця лише за одної умови – влучної стрільби. Поки що з цим компонентом дуже серйозні проблеми у всіх без виключення.

До Олімпіади ще є час, але його вже залишилось зовсім мало, потрібно терміново робити роботу над помилками, щоб хоча б вийти на минулорічний рівень, який дозволяв боротися за місця у першій десятці і навіть інколи здобувати нагороди.  

Мартен Фуркад не залізний

Мартен Фуркад на диво розчарував місцеву публіку, яка чекала від свого улюбленця три золоті медалі. Спершу він не зміг підтягнути хоча б на подіум свою збірну в естафеті, потім був спринт, - і лише третя позиція. Всі чекали на ривок у гонці переслідування, але сталося не так, як гадалося. Мартен показав найгірший свій результат приблизно за останні два роки - лише 17-е місце, і розпач всієї Франції. Також із цим результатом перервалась шалена серія Мартена із 13-и поспіль потраплянь на подіум у особистих гонках.

Як бачимо, Мартен Фуркад звичайна людина і його теж можна перемагати, навіть у його лігві.

Йоханнес Тінгнес Бьо - нова зірка світового біатлону

Бьо своїми результатами підняв неймовірно високу планку, і тепер головне втриматись на цьому рівні.

, який був одним із найшвидших за чистим ходом, а вже на третьому - він стає справжньою зіркою. До речі другий етап він повністю пропускав і це його перші старти після Остерсунду. Молодий Йоханнес Тінгнес Бьо своїми двома неймовірними перемогами просто вразив весь біатлонний світ, нагадавши свого брата, який у другий свій сезон виграв Кубок світу і також зробив переможний дубль на другому старті сезону.

Очевидно, що не проти повторити досягнення брата і Йоханнес Тінгенес. Далеко не кожному вдається перебігати на лижні вмотивованого Мартена Фуркада та іще і привести йому десяток секунд.

Бьо своїми результатами підняв неймовірно високу планку, і тепер головне втриматись на цьому рівні. Якщо Йоханнес впорається із цією непростою задачею, не сумніваюся, що ми побачимо його в складі норвезької естафети та в особистих стартах на сочинській Олімпіаді.

Розлючений Штефан           

На останок трішки гумору. Йдучи на десятку сильніший у спринті, Крістоф Штефан промазав останнім пострілом і красномовно виплеснув свої емоції назовні. Хоча можливий і такий варіант, що він гукав словенського біатлоніста Якова Фака. Вирішуйте вже самі. В будь-якому разі, зробив він це доволі ефектно.

Другие посты блога

Все посты