Tribuna/Биатлон/Блоги/Сніжний блог/Валентина Семеренко та Йоханнес Тінгнес Бьо переможці гонок переслідування в Ансі

Валентина Семеренко та Йоханнес Тінгнес Бьо переможці гонок переслідування в Ансі

«Сніжний блог» підводить підсумок жіночої та чоловічої гонки переслідування на третьому етапі Кубку світу з біатлону.

15 декабря 2013, 22:47

«Гонка переслідування – жінки 10 км»

Неймовірно щасливим видався етап у Ансі для нашої збірної, а стадіон Ле-Гран-Борнан назавжди залишиться у пам’яті нашої Валі.

Звершився 2013 рік для біатлоністів, наступний етап розпочнеться вже у новому році, третього січня у німецькому Обергофі. А поки що ми з гарним настроєм готуємося до свят, тому що у останній гонці року Валентина Семеренко здобула першу перемогу в кар’єрі на етапі Кубку світу та очолила залік гонок переслідування. Неймовірно щасливим видався етап у Ансі для нашої збірної, а стадіон Ле-Гран-Борнан назавжди залишиться у пам’яті нашої Валі.

Перше коло

Як і передбачалося, фаворитками цього дня стали спортсменки, які більш-менш на «ти» зі стрільбою. Перше коло пройшло у спокійному режимі, відриви між біатлоністками були стабільними. Ніхто особливо не форсував події на трасі, всі спокійно підходили до першого вогневого рубежу.

Майже вся лідируюча група відстрілялася точно, одного разу схибили лише вчорашня переможниця Гаспарін та наша Валентина Семеренко. Німкеня Прьойс припустилася одразу двох помилок і відкотилася у третій десяток.

Стало дуже тривожно, тому що у нас часто бувало так, що після медалі у спринті слідувала провальна гонка у переслідуванні.

Друге коло

Проте Валентина Семеренко була настроєна по-бойовому і зовсім не хотіла миритися з таким станом речей. Відігравши декілька секунд на другому колі та чисто відстрілявши, вона змогла перекластися у основну групу переслідувачів, до трійки лідерів, яку очолювали Макарайнен, Сукалова та Вілухіна. До речі, всі наші дівчатка із лідируючої групи пройшли чисто два рубежі і знаходились поблизу десятки найкращих після першої половини дистанції.

Третє коло

У повітрі запахло українським призовим дублем, все залежало тільки від останньої стрільби

На третьому колі Валентина була найшвидшою біатлоністкою ходом і відіграла кілька дорогоцінних секунд. Ще до стрільби група Семеренко, в якій знаходилась і Підгрушна, наздогнала Вілухіну, яка не витримала запропонованого темпу Сукалової та Макарайнен.

На передостанньому рубежі розпочалося найцікавіше. Як і передбачалося ще до початку гонки, Макарайнен застрілилася на стійці, пустивши три пулі в молоко, тим самим поставивши хрест на своїх амбіціях у цій гонці. Цим щедрим подарунком фінської біатлоністки скористалися наші дівчата, синхронно пішовши наздоганяти Габріелу Сукалову, яка три рубежі пройшла без штрафу. У повітрі запахло українським призовим дублем, все залежало тільки від останньої стрільби, тому що з ходом все в порядку, і суперниці на комфортній відстані, лише загрозу несла Ірина Старих. До речі, Старих неймовірно розкрилася при новому, знайомому для України, тренері Володимирі Королькевичі, який після успішного минулого сезону з нашою збірною змінив свою прописку на російську, і тепер успішно запалює зірок у наших сусідів.

Четверте коло

Затамувавши подих, ми спостерігали за прекрасним тандемом Валентини та Олени і з нетерпінням чекали розв’язки на вогневому рубежі.

В межах десяти секунд від лідера прийшли на вогневий рубіж наші спортсменки. Сукалова дуже довго вицілювала мішені і до середини її стрільби Валентина майже вже порівнялася з нею, а коли останнім пострілом чешка промазала, а у Семеренко залишався один постріл, важко передати яку напругу відчували всі вболівальники та сама Валя, проте вона впоралася и пішла першою зі стадіону. На жаль іншу нашу біатлоністку спіткала невдача, як і тиждень тому після трьох чистих стрільб на останній у Олени три кола штрафу, дуже не приємна тенденція.

П’яте коло

Семеренко здобуває першу перемогу в кар’єрі на етапі Кубку світу і очолює залік гонок переслідування, в якому на третьому місці йде ще одна наша представниця Юлія Джима.

З одним колом штрафу Валентина Семеренко лідирувала в гонці, і її головною переслідувачкою стала Ірина Старих, яка у цей день закрила всі двадцять мішеней. Маючи в дефіциті сім секунд, росянка з’їла їх вже до першої позначки, і стало якось не пособі, тому що в десяти секундах вже була і молода швидка норвежка Тіріл Екхоф.

Проте те, що видала Валя на останньому відрізку в дистанції просто не вкладається в голові. На останньому підйомі у фірмовому минулорічному стилі Тури Бергер вона просто пролетіла і розірвала росіянку, привізши тій чотири секунди.

Третьою фінішувала Екхоф, яка змогла випередити чинного лідера Кубку світу, на більше їй вже не вистачило сил.

Таким чином Семеренко здобуває першу перемогу в кар’єрі на етапі Кубку світу і очолює залік гонок переслідування, в якому на третьому місці йде ще одна наша представниця Юлія Джима.

Україна

Окрім нашої переможниці до свого активу можуть занести цю гонку й інші дівчата. До п’ятнадцяти найкращих увійшла вся естафетна четвірка, що дозволила кожній піднятися у загальному заліку Кубку світу. Також в очках закінчила і Наталія Бурдига, яка зірвала на жаль одну стрільбу, допустивши 4 промахи, що в підсумку її відсунуло на 34-е місце.

Дивлячись на форму нашої збірної, мабуть у кожного вболівальника на новий рік буде одне бажання, щоб дівчатка не втратили пік форми до Олімпіади і залишалися на такому ж високому рівні до кінця сезону.

Результати гонки переслідування на 10 км у жінок:

1. Валентина Семеренко (1+0+0+0) 28:05.5

2. Ірина Старих (0+0+0+0) +4.2

3. Тіріл Екхоф (0+0+1+0) +15.5

4. Габріела Сукалова (0+0+0+1) +21.9

5. Лаура Дальмаєр (0+0+0+0) +28.6

6. Селіна Гаспарін (1+0+1+0) +37.1

7. Ольга Зайцева (0+0+0+0) +40.3

8. Анаіс Бесконд (0+1+0+0) +40.4

9. Ольга Вілухіна (0+0+1+1) +56.8

10. Олена Підгрушна (0+0+0+3) +1:03.8

12. Віта Семеренко (0+0+1+0) +1:07.5

14. Юлія Джима (0+0+1+1) +1:18.3

34. Наталія Бурдига (1+4+0+0) +2:26.6

57. Марія Панфілова (0+2+3+4) +6:13.3

Повні результати жіночої гонки переслідування можна переглянути тут: http://datacenter.biathlonresults.com/?view=schedule_race

Повне відео жіночої гонки переслідування у Ансі:

Загальний залік Кубку світу:

1. Габріела Сукалова - 234

2. Ірина Старих - 225

3. Селіна Гаспарін - 217

4. Валентина Семеренко - 208

...

6. Олена Підгрушна - 175

7. Юлія Джима - 174

23. Віта Семеренко - 107

41. Наталія Бурдига - 40

67. Марія Панфілова - 7

75. Інна Супрун - 2

Залік гонок переслідування у жінок:

1. Валентина Семеренко - 96

2. Ірина Старих - 94

3. Юлія Джима - 81

...

9. Віта Семеренко - 63

16. Олена Підгрушна - 51

47. Наталія Бурдига - 7

____________________________________________________________________________________________

«Гонка переслідування – чоловіки 12,5 км»

Сенсаційною перемогою юного Йоханнеса Тінгнеса Бьо завершився вчорашній спринт. Сьогодні ж всі чекали на помилки від ще зовсім зеленого норвежця і довгоочікуваного тріумфу від місцевого улюбленця Мартена Фуркада.

Перше коло

Як і у жіночій гонці, перше коло чоловічого переслідування проходило у досить спокійному руслі, ніхто не поспішав бігти попереду потяга, і всі спокійно готувалися до чистої стрільби.

Лідер гонки Йоханнес Бьо впевнено відпрацював і пішов беззаперечним фаворитом на друге коло. Група переслідувачів теж холоднокровно розібралась із мішенями та покотила наздоганяти норвежця. Лише Дмитро Малишко та той, на кого прийшли подивитися всі місцеві вболівальники, завітали на штрафне коло і значно погіршили свої шанси навіть на призове місце, тому що попереду був цілий ряд висококваліфікованих біатлоністів .

Друге коло

У своєму ритмі відпрацьовував Бьо на другому колі і навіть трошки збільшив відрив від групи переслідувачів. Йоханнес був настільки впевнений у своїх силах, що дозволив собі невлучний постріл.

Цим щедрим жестом скористалися майже всі наздоганяючи і приблизились на відстань одного невлучного пострілу.

Продовжував розчаровувати місцеву торсиду Мартен Фуркад, знову коло штрафу і лише 16-а позиція після першої частини гонки.

Третє коло

Дозволивши собі розслабитись на другій стрільбі, Йоханнес зібрався і почав по секундочці - по дві відриватися від групи, яку очолював Ерік Лессер.

А його стрільба на стійці - це справжній посібник для молодих біатлоністів. За двадцять секунд Бьо відправив п’ять куль точно у ціль і пішов на передостаннє коло впевненим лідером.

На третій стрільбі майже у всіх виникали серйозні проблеми, лише Ерік Лессер впорався з нервами і пішов наздоганяти Бьо, хоча точніше відстоювати свою другу позицію, норвежця вже було неможливо зупинити.

Четверте коло

Перед останньою стрільбою Бьо збільшив свій відрив майже до 35-и секунд і навіть спокійно міг завітати ще на одне коло штрафу. Проте Йоханнес вирішив не ризикувати, і як справжній майстер, чисто відстрілявся, переможно здійняв руки до гори, натякнувши головному тренеру, що саме він повинен зайняти четверте вакантне місце у збірній на майбутній Олімпіаді.

На другій позиції з відставанням від норвежця у 40 секунд і комфортним запасом від переслідувачів пішов Ерік Лессер, який відпрацював всі чотири рубежі на нуль. 

Боротися ж за бронзу на останнє коло відправилось одразу троє біатлоністів: Веггер, Шипулін та Бергман.

П’яте коло

Таким чином молоде дарування збірної Норвегії здобуває другу розкішну перемогу поспіль, тим самим підтверджуючи невипадковість вчорашнього успіху.

Йоханнес Тінгнес Бьо спокійнісінько доїхав на першому місці, показуючи всім у фінішному створі на свій біб з яскравою одиничкою. Таким чином молоде дарування збірної Норвегії здобуває другу розкішну перемогу поспіль, тим самим підтверджуючи невипадковість вчорашнього успіху.

Заслужену срібну нагороду здобув Ерік Лессер. А бронзу у прекрасному стилі, як і в естафеті, виборов Антон Шипулін, втікши на останньому підйомі від своїх суперників.

Лідер загального заліку, господар французького етапу Мартен Фуркад лише на скромній для себе п’ятнадцятій позиції.

Найкращі моменти за участю призерів

Україна

Невдалий початок сезону, і єдине, на що нам залишається сподіватися, це, що у новому році додадуть наші лідери Андрій Дериземля та Сергій Семенов.

Що стосується наших хлопців, то непогану, я би навіть сказав хорошу, гонку проводив Андрій Дериземля. Відстрілявши три стрільби на нуль, Андрій піднявся на двадцять позицій у порівнянні зі спринтом, але останній рубіж зовсім не задався, два штрафні коли і підсумкова 32-а позиція, яка приносить залікові бали.

Інші хлопці теж покращили свої позиції, але не на стільки, щоб розраховувати на залікові бали.

Невдалий початок сезону, і єдине, на що нам залишається сподіватися, це, що у новому році додадуть наші лідери Андрій Дериземля та Сергій Семенов. Потрібно підтягувати лижну підготовку і починати стабільно стріляти. Тимчасові проблиски у результатах були, і це дає нам певну надію.

Результати гонки переслідування на 12,5 км у чоловіків:

1. Йоханнес Тінгнес Бьо (0+1+0+0) 31:43.7

2. Ерік Лессер (0+0+0+0) +37.5

3. Антон Шипулін (0+0+1+0) +39.1

4. Карл-Йохан Бергман (0+1+0+0)  +41.7

5. Бенджамін Вегер (1+1+0+0) +46.5

6. Олександр Логінов (0+1+0+0) +51.6

7. Крістоф Штефан (0+1+0+0) +55.7

8. Натан Сміт (1+0+0+1) +57.5

9. Євген Гаранічев (0+0+0+1) +58.1

10. Лукас Хофер (0+1+1+1) +58.1

32. Андрій Дериземля (0+0+0+2) +2:16.8

44. Сергій Семенов (0+1+1+0) +3:15.1

53. Артем Прима (2+0+2+1) +4:24.8

Повні результати чоловічої гонки переслідування можна переглянути тут: http://datacenter.biathlonresults.com/?view=schedule_race

Повне відео чоловічої гонки переслідування у Ансі:

Загальнийзалік кубку світу:

1. Мартен Фуркад - 306

2. Сімон Едер - 177

3. Йоханнес Тінгнес Бьо - 166

...

25. Сергій Семенов - 99

40. Дмитро Підручний - 55

41. Андрій Дериземля - 55

58. Артем Прима - 12

Залік гонок переслідування у чоловіків:

1. Мартен Фуркад - 84

2. Антон Шипулін - 72

3. Сімон Шемпп - 60

...

33. Андрій Дериземля - 28

37. Сергій Семенов - 23

41. Дмитро Підручний - 17

Другие посты блога

Все посты