Tribuna/Биатлон/Блоги/Сніжний блог/Коли срібло на вагу золота. Жіноча збірна України з біатлону здобуває срібло в естафеті, чоловіки лише десяті

Коли срібло на вагу золота. Жіноча збірна України з біатлону здобуває срібло в естафеті, чоловіки лише десяті

«Сніжний блог» підводить підсумок жіночої та чоловічої естафети на третьому етапі Кубку світу з біатлону.

14 декабря 2013, 02:33
4

Не встигли ми всі оком моргнути, як на носі вже самий розпал сезону. Здавалося, що тільки нещодавно розпочався новий біатлонний рік, а вже стріляючи лижники проводять третій етап Кубку світу. На цей раз господарем захоплюючих змагань став вперше в історії французький Ансі, точніше сільце Ле-Гран-Борнан, яке знаходиться в 50-ти хвилинах їзди від міста. Насправді дуже красивий етап з неймовірно гарним краєвидом. До речі, влітку тут проходив етап знаменитої велобагатоденки «Тур де Франс». Ще одним цікавим фактом є те, що стадіон Ле-Гран-Борнан, названий у честь видатної французької біатлоністки Сільві Бекар, яка є уродженкою цього містечка.

Розпочався етап в Ансі з естафет. У четвер пройшла жіноча гонка, а сьогодні на старт визначити, чия збірна найсильніша, вийшли чоловіки.

Жінки

Срібло, яке здобула наша команда у Ансі, має вагу саме золота

Доволі приємно усвідомлювати, що наша збірна є чи не головним фаворитом у кожній гонці, а ще приємніше те, що дівчата кожного разу доводять це на справі. Подивившись на стартові склади всіх збірних і побачивши відсутність багатьох провідних біатлоністок, було зрозуміло, що наша команда повинна брати мінімум призове місце. Хоча звичайно, що після тріумфального успіху у Хохфільцені подумки розраховували тільки на золото.

Проте срібло, яке здобула наша команда у Ансі, має вагу саме золота. Розпочалося все просто жахливо, вже у першому повороті одна із суперниць підбила Джиму, і вона на жаль впала, втративши дорогоцінні секунди та збивши всю тактику на етап. У планах Юлії явно не було відставати на 20 секунд від своїх суперниць вже на першому кілометрі дистанції, такі речі надзвичайно негативно впливають як на спортсмена, так і на гвинтівку. З першим вогневим рубежем Джима впоралась і трошки підтягнулася до пелетону, а ось на стійці падіння та інтенсивна погоня за групою лідерів вдалися в знаки, і тільки завдяки трьом додатковим патронам і залізним нервам Юлії, Україна не завітала на штрафне коло. Як результат лише незвичне для нас 9-е місце на передачі естафети, і 42 секунди в пасиві відносно першого місця, яке сенсаційно займали швейцарки зусиллями Селіни Гаспарін.

На другому етапі вже традиційно бігла Віта Семеренко. Стрільба у неї була досить непогана - лише один додатковий патрон, а ось зі швидкістю у Віти продовжуються проблеми. Помітно, що їй ще важкувато на дистанції, даються взнаки проблеми зі здоров’ям, через які вона пропустила старт сезону. Чекати на звичні результати від Віти ми вже будемо у новому році, а зараз об’єктивно дивимося на речі і сприймаємо нормально те, що після її етапу відставання від лідера збільшилось ще на півхвилини. Але треба відмітити і неперевершений етап від Андреа Хенкель, яка бездоганно стріляла та добре трималася на лижні і вивела німкень на перше місце.

А ось починаючи з третього етапу справи у нашої збірної пішли вгору. Нарешті з найкращої сторони себе проявила Валентина Семеренко. Вперше у сезоні їй вдалося поєднати бездоганну стрільбу і високу швидкість на дистанції. З другим часом пробігла Валентина свій етап, програвши ногами 7 сек. лише Габріелі Сукаловій. Зусиллям Валентини Семеренко Україна піднялася на третю сходинку і зняла цілих 20 секунд відносно лідера. Тим часом Німеччина продовжувала впевнено лідирувати, Франциска Хільдебранд, яка зуміла виправити помилки тижневої давності і впоралася зі стрільбою, збільшивши свій відрив від другого місця на комфортні 35 секунд.

До честі Олени вона зброї не склала і наполегливо на кожному кілометрі по секундочці-по дві наближалася до Бергер

Олена Підгрушна відправлялась на четвертий етап із невеличким відривом від четвертого місця та з п’ятнадцятисекундним відставанням від другого місця. Було зрозуміло, що з канадійкою Зіною Кочер Підгрушна повинна впоратись, а от наздогнати і більше того - обігнати залізну Туру Бергер майже нереально. Проте до честі Олени вона зброї не склала і наполегливо на кожному кілометрі по секундочці-по дві наближалася до Бергер, але звичайно ми розуміли, що останнє коло у Тури за межею людських можливостей і нам може допомогти тільки хибна стрільба норвежки і швидка та точна стрільба Підгрушної.

На щастя всієї України так і сталося, норвежка знову настріляла, до речі ще жодної гонки у новому сезоні вона не пройшла чисто, це зовсім не схоже на минулорічну Туру Бергер, яка просто не помічала суперниць на своєму шляху. Олена ж відпрацювала ідеально на стійці і пішла на дистанцію з восьмисекундним запасом від норвежки. Затамувавши подих та схрестивши пальці, всі чекали на контрольну відсічку. Бергер потроху з’їдала секунди, але все ще була на безпечній відстані від Олени, проте з кожним наступним підйомом ставало все тривожніше, а коли у фінішному створі Бергер майже порівнялася, здавалося, що все вже втрачено, але Підгрушна була з цим не згодна і витримала фінішну атаку норвежки, вигризла срібло, а разом із ним і перше місце у Кубку націй. Це дійсно великий успіх та справжня перемога для всього українського біатлону.

А переможницями естафети стали сильні німкені, які схоже нарешті знайшли оптимальний та боєздатний склад.

Прьойс, Хенкель, Хільдебранд та Дальмаєр - саме так виглядає на разі найсильніший склад німецької збірної. Якщо Мірі Гьосснер не покаже позитивних зрушень у стрільбі, саме у такому переможному складі вони й побіжать на іграх в Сочі.  

Також потрібно відмітити нереальний прорив збірної Канади. Четверта позиція - це справжній успіх для канадського біатлону. Якщо дівчата цієї збірної додадуть у влучності стрільби, то ця команда при певних обставинах може зазіхнути навіть на подіум.

Результати жіночої естафети у Ансі:

1. Німеччина (0+3) 1:06.27.8

2.Україна (0+4) +23.3

3.Норвегія (0+10) +23.8

4. Канада (0+9) +1:35.8

5. Франція (0+3) +1:43.8

6. Росія (0+5) +2:00.4

7. Італія (0+10) +2:30.4

8. США (0+6) +2:44.1 

Повні результати жіночої естафети можна переглянути тут:http://datacenter.biathlonresults.com/?view=schedule_race

Повне відео жіночої естафети у Ансі:

Загальний залік Кубку націй:

1. Україна – 2111 очок

2. Норвегія – 2090

3. Німеччина – 2050

Чоловіки

Сьогодні у бій вступила сильна половина біатлону. Тут нам знову на жаль не має чим пишатися, лише невтішне 10 місце. В порівнянні з Хофільценом у нашій збірній майже нічого не змінилися, окрім заміни Підручного на Седнєва та іншого розташування хлопців по етапах.

Лише диво нам допоможе зібрати рівну четвірку на Олімпіаді, яка буде боротися хоча б за п’ятірку найкращих.

На цей раз забійником був досвідчений Олександр Біланенко, який непогано відпрацював на вогневих рубежах, проте ногами програв все, що тільки можна. Другий етап було довірено найтитулованішому біатлоністу нашої команди Андрію Дериземлі, і він досить непогано провів свою частину естафети, особливо порадував хід Андрія, він був п’ятим на своєму етапі, а от стрільбу він поки що не може намацати, знову помилки та додаткові патрони. Третім стартував Сергій Седнєв, який перебуває зовсім у жахливій формі, не показуючи ні швидкості, ні стрільби, його коло штрафу поховало останні надії на потрапляння хоча б у квіткову церемонію. Четвертим на старт вийшов Сергій Семенов. Було помітно, що він вже особливо на впирався, його етап був більш схожий на тренування перед завтрашнім спринтом. Як підсумок - 10-та сходинка, яка зовсім не вселяє оптимізму. Лише диво нам допоможе зібрати рівну четвірку на Олімпіаді, яка буде боротися хоча б за п’ятірку найкращих.

За перемогу ж у цій гонці розгорнулася справжня битва, яка тривала до самого фінішу. Три етапи впевнено пролідирувала Німеччина, і на останній відрізок естафети Сімон Шемп пішов із комфортним двадцятисекундним запасом від Австрії та Росії. Проте Сімон Едер та Антон Шипулін не мали наміру здаватися, і з кожним кілометром з’їдали майже по 5 секунд.

Після першої стрільби вся перевага Шемпа майже розтанула, лише на 10 секунд він випереджав своїх переслідувачів, і на другому колі йому довелося по-справжньому включитися на лижні. Він навіть на декілька секунд відірвався. Але, як це часто буває, дуже швидкий біг негативно відбивається на влучності стрільби. Один постріл Шемпа пішов у молоко, цим подарунком скористався холоднокровно Антон Шипулін, і зі стадіону він пішов разом із німцем. А от Сімон Едер не впорався із напругою. Останній його постріл був не влучний, і йому прийшлося використовувати додатковий патрон. Поспішаючи за лідерами, Едер промазав першим патроном, коли він схибив вдруге, вже під питанням залишалося третє місце австрійців, проте третій постріл був влучним. А Йоханнес Бьо, припустившись тих же помилок, що і Едер, не зміг втрутитися у боротьбу за нагороди.

Дует Шипуліна та Шемпа не розпався до самого фінішу, лише на останніх метрах росіянин зробив ривок, на який не зміг відповісти Шемп.

Росія здобуває перше золото в сезоні, до речі доволі таки експериментальним складом: Черезов, Логінов, Гаранічев, Шипулін. Німеччина друга, Едер довіз австрійців на третю сходинку, а Бергман з’їв на останньому колі Бьо молодшого. Де Франція, запитаєте Ви? Господарі, які так сподівалися на перемогу на рідній землі, лише шості із хвилинним відставанням від Росії. У французів були явні проблеми зі змащенням лиж, по-іншому я навіть не можу пояснити сорокасекундний програш ходом М. Фуркада в порівнянні із Бергманом. Просто жахлива естафета для господарів.

Свій невдалий виступ Мартен прокоментував у своєму твіттері: «Я сподівався, що гонка складеться краще. Але завтра буде новий день. Велике спасибі всім за підтримку!»

Результати чоловічої естафети у Ансі:

1. Росія (0+5) 1:14:01.8

2. Німеччина (0+5) +0.3

3. Австрія (0+7) +26.8

4. Швеція (0+8) +28.5

5. Норвегія (0+8) +32.2

6. Франція (0+9) +1:06.9

7. Швейцарія (0+4) +1:57.9

8. США (0+11) +1:58.1

10. Україна (1+9) +3:11.9

Повні результати чоловічої естафети можна переглянути тут:http://datacenter.biathlonresults.com/?view=schedule_race

Повне відео чоловчої естафети у Ансі:

Загальний залік Кубку націй:

1. Норвегія – 2128 очок

2. Росія – 2052

3. Німеччана – 1998

8. Україна – 1586 

Другие посты блога

Все посты