Tribuna/Футбол/Блоги/Слідами Гелен Меттьюз/«NXGN-2022»: 20 найкращих вундеркіндів у жіночому футболі

«NXGN-2022»: 20 найкращих вундеркіндів у жіночому футболі

⚽Рейтинг найталановитіших молодих футболісток сьогодення.⭐

Автор — Ryan William Cherry
11 июня 2022, 19:59
1
«NXGN-2022»: 20 найкращих вундеркіндів у жіночому футболі

Таланти живуть серед нас - істина, з якою ніхто не сперечатиметься. Футбол, як і будь-який вид спорту також їх має. Багато хлопців та дівчат з дитинства вболівають за уподобані ними команди, їхніх гравців і гравчинь, які є своєрідними рольовими моделями для молоді. Немає значення про котрий футбол ми говоримо - чоловічий чи жіночий - суть залишиться незмінною. Кумири часто стають тим ключовим стимулом для дитини, щоб вона ухвалила рішення піти їхніми слідами.

Проте, наш активний світ здатен "з'їдати" перспективних та здібних людей - зокрема і в спорті. Тому важливо зберегти талановитих зірочок для майбутнього - без них ми втратимо дуже багато, передусім у подальшому розвитку самої гри. Це важливо пам'ятати. Поки повернімось безпосередньо до теми нашої історії.

Всесвітньовідомий спортивний портал Goal.com щороку складає рейтинги найбільш обдарованих футболістів та нагороджує їх премією "NXGN" ("Next Generation"). Останніми роками тут стали приділяти належну увагу жіночому футболові, і дана річ свідчить про позитивну тенденцію збільшення його популярності. Це цілком вірний крок, бо погодьтесь, несправедливо, коли ти займаєшся улюбленою справою, виконуєш все на "відмінно", але тебе ніби не помічають, бо твоя стать не вписується у так звані "канони правильності" для того, чим ти займаєшся. Чи повинно все лишатися саме так? Безумовно, ні.

Тож представляю вам топ-20 найталановитіших футболісток з усього світу за версією Goal.com, народжених 1 січня 2003-го року або пізніше. Вони заслуговують того, щоб про них знали всі.

20. Пауліна Грамалья (Аргентина)

Одним із найбільш інтригуючих ходів трансферного міжсезоння в американській NWSL (Національна жіноча ліга сокеру) стало завершення підписання на правах оренди командою "Г'юстон Деш" однієї з найперспективніших молодих зірок в Аргентині - Пауліни Грамальї.

Грамалья, яка раніше була капітанкою збірної своєї збірної до 17 років (U-17), є працьовитою нападницею, демонструючи у своїй грі велику кількість позитиву та впевненості.

В 2021-му році 19-річна футболістка забила дев’ять голів у семи іграх за клуб "УАІ Уркіса", що виступає в жіночій Прімері "A", а минулого листопада Пауліна дебютувала й на міжнародному рівні.

19. Жульєтт Налукенге (Уганда)

Отримавши зірковий статус в рідній Уганді за свої видатні звершення у молодіжній та головній національній команді, Жульєтт Налукенге має давню заповітну мрію - зіграти на професійному рівні. Минулого літа, вона здійснила вагомий крок в цьому напрямі, підписавши дворічний контракт з кіпрським "Аполлоном" (Лімассол).

Пізніше 18-річна гравчиня на правах оренди приєдналася до клубу "АМОК Хрисомолія", що мало допомогти їй акліматизуватися в Європі - і досягла там значного впливу, зокрема у грудні 2021-го, вона зробила свій перший хет-трик на профі-рівні.

Молода футболістка стала дуже важливою для збірної своєї країни, а її успішний закордонний досвід зробить Налукенге ще більш цінним надбанням для "Чубатих журавлів" (прізвисько угандійської націоналки).

18. Мая Хідзіката (Японія)

Швидка, технічно обдарована нападниця із фантастичним чуттям першого дотику. Безсумнівно, Мая Хідзіката - одна з найцікавіших молодих зірок Японії.

Футболістка грає у складі юнацької команди "Nippon TV Beleza" (U-18) (більш відомій як "Токіо Верді"), яка перемогла у Кубку Імператриці дві команди з "WE Ліги". Забивши шість голів у п'яти іграх, Хідзіката також неодноразово виступала у складі молодіжних збірних Японії різних вікових категорій.

17-річна гравчиня з креативним гольовим талантом, має усе необхідне, щоб посісти своє місце в авангарді нового покоління зірок Японії.

17. Аему Ояма (Японія)

Ще один талант з Країни вранішнього сонця, яка також виступає за команду "Nippon TV Beleza", Аему Ояма вже має досягнення: вона - наймолодша бомбардирка за коротку історію існування "WE Ліги" (17 років і 27 днів).

Гравчині всього 17, але її рідна країна вже зараз перебуває у великому передчутті її багатообіцяльного, перспективного майбутнього.

Ояма, обдарована півзахисниця з прекрасним балансом сил та техніки, була частиною юнацької збірної Японії, яка у 2019-му році виграла жіночий чемпіонат Азії до 16 років (U-16). Також гравчиня чудово виступала за свій клуб з Токіо - як за колектив 18-річних, так і в команді вищого дивізіону японської професійної ліги.

16. Авеліна Абанг (Екваторіальна Гвінея)

Коли наприкінці 2021-го року команда "Малабо Кінгз" змогла пробитися до півфіналу жіночої африканської Ліги Чемпіонів, лише шість гравчинь зіграли всі поєдинки "від дзвінка до дзвінка". Однією з них була Авеліна Абанг.

Довіра настільки ключової ролі у найбільших змаганнях континенту 18-річній футболістці, свідчить про її зрілість, яка, безсумнівно, посприяла її включенню до збірної Екваторіальної Гвінеї на Кубок африканських націй у 2018-му році, буквально за кілька тижнів до її 15-річчя.

Крайня захисниця вже має в своєму активі надзвичайно багато цінного досвіду та є одним із найперспективніших талантів Африки.

15. Яна Гутьєррес (Мексика)

Те, що на початку нинішнього року Яна Гутьєррес зіграла у жіночій "Лізі MX" уже свій сотий матч, промовисто свідчить про її надійність та зрілість як футболістки, незважаючи на те, що тоді, коли вона досягла цієї історичної планки, їй було лише 18.

Маючи рівні здібності гри в захисті та півзахисті, Гутьєррес розпочала свою кар’єру в столичному клубі "Америка", але минулого літа вона перейшла до "Тигресу", найуспішнішої команди в історії жіночої мексиканської ліги та однієї з найупізнаваніших клубів на планеті.

Постійно граючи в основі свого нового клубу, Яна має величезний вплив на його перфоманс, плюс вона вдало це поєднує з виступами за юнацьку збірну Мексики.

14. Тарсіане Ліма (Бразилія)

Тарсіане, висока, витримана захисниця, гучно заявила про себе у "Флуміненсе", пройшовши всі етапи її академії, яка нині починає впливати на гру основної жіночої команди так само, як і чоловічої.

Будучи спеціалісткою із виконання штрафних ударів, вона швидко привернула увагу "Корінтіанса", триразового чемпіона Бразилії та триразового клубного чемпіона Південної Америки, що, безсумнівно, свідчить про високий рівень, яким вона володіє. Не помітити такий потенціал, команда із Сан-Паулу, звісно ж, не могла.

Наразі 18-річна футболістка блискуче показала себе у висококласній, титулованій команді, зарекомендувавши себе, як одну з найперспективніших, молодих і талановитих гравчинь Бразилії.

13. Лінда Кайседо (Колумбія)

Лінді Кайседо було лише 14 років, коли вона стрімголов увірвалася до поля зору футбольної громадськості, ставши найкращою бомбардиркою чемпіонату Колумбії, тим самим привівши "Америку де Калі" до її першого титулу чемпіонок країни.

У 2021-му, за два роки потому, вона нарешті дебютувала у Жіночому Кубку Лібертадорес, правила якого забороняють виступи, доки футболістці не виповниться 16. Але Лінда швидко надолужила згаєне, відразу виборовши звання найкращої бомбардирки у найпрестижнішому змаганні Південної Америки.

Ім'я нападниці "Депортиво Калі" раніше часто пов'язували з "Барселоною", і якщо вона продовжить грати в схожому стилі, то, безумовно, поїде в особливе місце, яким, безперечно, і є каталонський гранд.

12. Есме Бругтс (Нідерланди)

Кампанія 2021/2022 видалася для Есме досить непоганою.

Почала вона її, забивши свої перші голи в Жіночій Лізі Чемпіонів, а своє взяття воріт проти "Арсенала" описала як "особисту мрію".

Після того, як минулого сезону Есме потрапила до основної команди "ПСВ", вона зберегла своє місце в ній і цьогоріч та потихеньку починає переналаштовувати свою гольову форму з рівня молодіжних збірних країни до Ередивізіє.

Кульмінація її старань настала у лютому: Бругтс дебютувала у формі національної збірної Нідерландів у грі проти Бразилії, що стало найбільшим досягненням гравчині в її кар'єрі. У 18-річному віці таке бурхливе піднесення до топ-рівня, спонукає Есме творити футбольні дива.

11. Роза Кафаджи (Швеція)

Роза Кафаджи, названа колишнім тренером "найважливішою молодою гравчинею у сьогоденному шведському футболі", справді має великий талант.

Молода нападниця свої перші футбольні кроки зробила у другому дивізіоні, допомігши у 2020-му році столичному "AIKу" пробитися до еліти. Граючи там, вона настільки всіх вразила, що "Хакен" зробив її цього зимового трансферного вікна найдорожчим придбанням у Швеції.

В новому році справи для 18-річної футболістки гірше початися просто не могли: на передсезонці в січні вона зламала ногу. Однак в очах Кафаджи вирував вогонь упевненості: "Переможець завжди повертається", - сказала вона. Таке ставлення, яке гарантовано виведе вас до будь-якої вершини.

10. Джована "Джіо" Кейруш (Бразилія)

"Напевно, майбутнє команди", - такими словами описувала Джіо головна наставниця збірної Бразилії Піа Сундхаге. Від тренерки, дворазової володарки золотих олімпійських медалей, це значний комплімент.

Спершу Джіо грала на краях поля в основній команді чемпіонок Європи-2021 - "Барселони", клубу, який придбав її у команди "Мадрид CFF" у 2020-му році. Виступала бразилійка переважно за другу команду "блаугранас". Однак оренда до "Леванте" дала їй необхідну кількість ігрової практики, якої вона так потребувала для того, щоб забивати голи та самовдосконалюватись.

Гра у складі збірної Бразилії, котра минулого літа виступала на Олімпіаді, стала новим значним досвідом для бразилійки, який буде черговим великим кроком для її подальшого розвитку.

9. Камілла Кювер (Німеччина)

Наприкінці минулого сезону Камілла Кювер швидко стала гравчинею основи франкфуртського "Айнтрахта". Дана обставина допомогла їй вийти на поле і у фінальному поєдинку Кубка Німеччини. Таке досягнення підкорилося німкені у віці 17-ти років.

Здавалося, що Камілла, природжена права захисниця, яка є достатньо універсальною, маючи вміння грати на будь-якій бровці, продовжить розвиватися і в кампанії 2021/2022 років, аж поки у листопаді вона не отримала серйозну травму коліна.

Така прикра невдача навряд чи здолає таку працьовиту молоду футболістку, як Кювер, котра точно буде сповнена рішучості надолужити згаяний час, коли повернеться на поле.

8. Андреа Медіна (Іспанія)

Від моменту свого дебюту в основному складі "Бетіса" у віці 15 років, Андреа Медіна стала ще сильнішою.

Минулого сезону, будучи 16-річною футболісткою, вона відіграла 23 ігри в чемпіонаті Іспанії, та вважається однією із найперспективніших молодих захисниць країни.

Безстрашна гравчиня, знана своїми вбивчими кросами з класної лівої ноги, Андреа вже досягла величезного прогресу - а враховуючи її стабільну гру у такій лізі, як іспанська, вона ставатиме у своїх вміннях все кращою і кращою.

7. Катрін Кюль (Данія)

Катрін Кюль - ім’я, яке лунає на вустах в її рідній країні вже кілька років. Вона впродовж останніх трьох сезонів своїми виступами освітлює данську жіночу лігу. Кюль дебютувала за рідний "Норшелланн" невдовзі після настання власного шістнадцятиріччя.

Здібна гравчиня з позитивним мисленням, яка славиться універсальним вмінням гри з обох ніг. У 2021-му році Катрін здійснила справжній прорив до ростеру дорослої збірної Данії та має шанси продемонструвати свій талант всьому світові на цьогорічному чемпіонаті Європи.

6. Алі́с Сомбат (Франція)

До жіночої команди ліонського "Олімпіка" іноді нелегко потрапити навіть дорослій гравчині - що вже казати про молоду. Рівень та вимоги у багаторазових чемпіонок Європи настільки високі, що це, водночас, може бути як страшно, так і складно.

Але коли цього сезону свою можливість зіграти центральною захисницею отримала Аліс Сомбат, то видавалося так, неначе 18-річна футболістка виглядала там як вдома.

Враховуючи її витримку та розумну роботу з м'ячем, стає цілком очевидно, що французька тінейджерка, якій спочатку запропонували контракт у "Парі Сен-Жермен", але вона все ж відхилила його та вирішила перейти до "Ліона", має усе необхідне, аби вийти на топовий ігровий рівень.

5. Лізанне Граве (Німеччина)

Упродовж декількох років навколо Лізанне Граве ніяк не стихають розмови.

Півзахисниця зіграла за збірну Німеччини на Євро-2019 (U-17) та увійшла до символічної команди турніру за версією УЄФА, опинившись у компанії таких футболісток, як Яна Фернандес з "Барселони", Юле Бранд (майбутня гравчиня "Вольфсбурга"), та Нікіта Тромп ("Аякс"), яка посіла друге місце у рейтингу премії "NXGN-2021".

Граве, яка є на рік молодшою за всіх трьох вищеназваних висхідних зірок, невдовзі після того турніру перейшла до "Вольфсбурга", але грала вона переважно у другій команді "вовчиць", а за основу тільки одного разу вийшла на заміну. Минулого літа німкеня вирішила піти з команди.

Рішення залишити такий величезний клуб, який протягом багатьох років є домінантною силою в Німеччині продемонструвало, що Граве вірила у те, що вона готова до футболу на топ-рівні - і в складі леверкузенського "Баєра" вона нині доводить це.

Надійна гравчиня із фантастичним розумінням гри та неймовірними технічними здібностями - не дивно, що з набором таких якостей, Лізанне після свого торішнього переходу зарекомендувала себе в статусі ключової виконавиці нової команди. Їй просто призначено творити великі речі.

4. Алексіс Міссімо (Сполучені Штати Америки)

Нині ми живемо за епохи, коли молоді американські зірки рано залишають ВНЗ заради можливостей професійного зростання. Неважливо, чи то це Катаріна Макаріо, Мія Фішел чи Трініті Родман. Остання з них навіть не грала за університетську команду.

Алексіс Міссімо - ще одна перспективна зірка з цього переліку, яка вже мала контакти з деякими із найбільших клубів світу - зокрема з "Манчестер Сіті" та "Арсеналом".

Існує варіант, що американка не піде професійною футбольною стежиною до закінчення свого перебування в коледжі. Проте, якщо вона усе ж вирішить інакше, ви не зможете посперечатися щодо рівня її готовності - в цьому просто не буде жодної потреби.

Приклад: під час свого першого року виступів за Університет Техасу, Міссімо відіграла в основі всі 22 гри, забивши за "Лонгхорнс" дев'ять голів і віддавши 14 результативних передач. За останнім показником вона стала найкращою в команді, а щодо бомбардирського заліку, то там лише Трініті Баярс - близькій подрузі Алексіс та ще одному американському таланту, за яким теж варто пильно стежити, - вдалося забити більше голів.

Фанати за межами США, можливо, поки не дуже знайомі з креативною півзахисницею, але після першого молодіжного чемпіонату світу, який відбудеться цього літа серед гравчинь віком до 20 років (U-20), рейтинг її особистого профілю тільки зростатиме.

3. Гейлі Бугеджа (Мальта)

Стрімке зростання популярності Гейлі Бугеджі стало однією з найкращих футбольних історій прориву в 2021-му році.

Сумнівно, що за межами Мальти, бодай хтось, чи бодай щось знав про цю сенсаційну тінейджерку, аж доки вона не переїхала до Італії. Однак відразу після дебюту гравчині за "Сассуоло", усім було відоме її ім’я: футболістка, якій тоді було тільки 16 років, стала віральною після вражаючого сольного голу у ворота "Наполі".

Це був сезон мрії. Бугеджа просто "змела" всі рекорди своєї країни: зокрема, вона відзначилася п’ять разів у перших 10 матчах за основну команду та забила 12 голів у своєму першому сезоні в Серії "А", майже вивівши "Сассуоло" до Жіночої Ліги Чемпіонів. Геть не дивно, що за свої досягнення Гейлі отримала купу нагород на Мальті, в Італії та поза її межами.

На жаль, цього сезону травма завадила мальтійці продовжити грати у тому ж дусі, але зараз нападниця поступово повертається до свого найкращого рівня і в її активі вже є більше результативних передач, ніж у попередній кампанії.

"Сассуоло" довів статус блискучого клубу для кар'єри молодих футболістів, багато з яких сяють, граючи за "неро-верді". Поєднайте таке середовище з потенціалом Бугеджі, і вони ідеально пасуватимуть одне одному.

2. Мері Фаулер (Австралія)

Коли на початку 2020-го року Мері Фаулер переїхала до Франції, стало зрозуміло, що то був трансфер, який засвідчив доконану впевненість та бажання самовдосконалюватися. Безперечно, у молодої талановитої гравчині є щодо цього чіткі переконання й талант.

В той час, як більшість партнерок Фаулер по збірній Австралії були набагато старшими за неї, коли самі вперше їхали до Європи, Мері було лише 16, і заради свого розвитку, вона була готовою вийти із зони комфорту вже тепер.

Відтоді молода австралійка перетворилася на футболістку, яка по-справжньому робила різницю на міжнародній арені. Фаулер брала участь у двох великих турнірах (Токіо-2020, жіночий Кубок Азії-2022) та забивала на обох із них. Зокрема, в Японії вона відзначилася голом в екстратаймі, який допоміг "Матільдас" вийти до півфіналу олімпійського турніру.

Торік, найбільшого комплімента молода гравчиня отримала від головного тренера національної збірної Тоні Густавссона: "Вона спроможна багато чим допомогти Сем Керр", - сказав він виданню "The Herald".

Що ж, якщо обдарована тінейджерка має здатність допомагати перфомансам однієї з найбільш результативних нападниць планети, тоді вона справді особлива.

1. Мельші Дюморне (Гаїті)

Протягом останніх кількох років, потенціал Мельші Дюморне був помітний неозброєним оком, як тільки вона одягала форму в кольорах своєї рідної країни - Гаїті.

Вона була неперевершеною гравчинею, під час виступів на молодіжних та дорослих турнірах зони КОНКАКАФ а також на чемпіонаті світу серед жінок до 20 років (U-20), на якому грала чотири роки тому, у віці усього 14 (!) років.

Яскраві проблиски її таланту, зробили перехід Дюморне до професійного клубного футболу у 2021-му році ще більш очікуваним, коли півзахисниця підписала контракт із "Реймсом" - клубом вищого дивізіону французької жіночої ліги. Якщо хтось і запитував себе, чи зможе вона пристосуватись до реалій нового середовища, Мельші миттєво і ствердно відповідала на всі сумніви.

Дебютувала футболістка у грі проти "Іссі", вийшовши з лави запасних у перерві, коли на табло висвічувалися однакові цифри - 1:1. Після фінального свистка, рахунок був 3:1 на користь "Реймса". Дюморне віддала результативні передачі до обох голів "червоно-білих" у другому таймі. Наступної гри, під час першого виходу в основі "Реймса" вона забила два голи та віддала ще один асист, допомігши своїй команді здобути перемогу над "Бордо" з рахунком 5:2. Між іншим, це той самий жирондинський клуб, який попереднього сезону посів третє місце в чемпіонаті, поступившись лише "Парі Сен-Жермен" та "Ліону".

Вже немає жодних сумнівів: Дюморне - це справжня знахідка. Маючи всього 18 років, і лише кілька місяців професійної кар’єри за плечима, перед молодою гравчинею відкриваються неймовірні горизонти. А ти при цьому усвідомлюєш, що межа для настільки талановитої футболістки - лише небо.

Переможниця нагороди "NXGN-2022" серед жінок: Мельші Дюморне.

Ось така вона, двадцятка найталановитіших молодих футболісток. Насправді, я б міг ще багато розповісти вам про них, але обмежусь сьогодні відеонарізкою голів бронзової призерки "NXGN-2022", мальтійки Гейлі Бугеджі, якими вона відзначилася в дебютному сезоні виступів у Серії "А". Ось вона:

І насамкінець ще одне відео від Бугеджі. Просто оцініть шедеври:

Пам'ятайте: ЖІНОЧИЙ ФУТБОЛ - ЦЕ КРУТО!

Фото: goal.com, Getty Images, Twitter, Instagram.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты