Tribuna/Футбол/Блоги/Push for Analysis/Тактична теорія: як працює пресинг у схемі 4-2-3-1?

Тактична теорія: як працює пресинг у схемі 4-2-3-1?

У цій статті ми розповімо про пресинг та його нюанси при схемі 4-2-3-1.

Блог — Push for Analysis
3 июня 2022, 14:18
5
Тактична теорія: як працює пресинг у схемі 4-2-3-1?

У цій статті ми розповімо про пресинг та його нюанси при схемі 4-2-3-1.

Перед початком, пропоную вам підписатися на мій телеграм-канал - t.me/push_for_analysis, там я публікую цікаву статистику, переклади та багато іншого. Переклад тексту з сайту thefalsefullback.de

Незалежно від того, чи бажаєте ви змусити суперника грати через центр або направити його на фланги. 4-2-3-1 завдяки компактності створює всі можливості для пресингу.

Звичайно, не тільки базове розміщення має вирішальне значення для успішної боротьби за м'яч. Йдеться про те, що команда працює як єдине ціле, закриваючи потрібні простори на основі простих принципів і чинячи тиск на суперника у потрібний момент.

Але тепер перейдемо до пресингу 4-2-3-1. Почнемо з розгляду сильних та слабких сторін у боротьбі за м'яч.

Закриття центру та напівфлангів

На наш погляд, схема 4-2-3-1 складна в основному через компактність у центрі та на напівфлангах. У той час як 4-4-2(ромб) закриває центр, в 4-2-3-1, крім компактного центру, є можливість розвивати гру на флангах.

Для багатьох команд саме напівфланги слід використовувати насамперед у пресингу. Зрештою ви хочете накривати захисні лінії суперника, а не просто комбінувати гру навколо захисного блоку. 4-2-3-1 також закриває ці простори у грі без м'яча та змушує суперника комбінувати за межами захисного блоку.

Крім того, діагональне розташування в центрі гарантує, що проміжки між лініями нападу ідеально закриті шісткою гравців. Перевага утворених трикутників полягає в тому, що суперник не може просто зіграти в цьому проломі, навіть якщо гравці нападу розташовані далі один від одного. Оскільки ці місця надійно закриті шісткою, суперник швидко опиняється у ситуації пресингу.

Дії у схемі 4-2-3-1 є прикладом того, чому трикутники також повинні формуватися при відборі м'яча. На відміну від володіння мячем, трикутники у відборі служать збільшення площі покриття. Однак у них є одна спільна риса із трикутниками при володінні м'ячем. Інші гравці отримують підтримку і створюється компактна структура. Отже, оборонні трикутники дозволяють охопити велику територію та водночас полегшують захист від діагональних передач.

Екскурс - завдання в оборонному трикутнику

Перш ніж ми продовжимо розгляд схеми 4-2-3-1, варто коротко розглянути розподіл завдань усередині цих оборонних трикутників. Можна виділити три варіанти розподілу задач. Поки один гравець чинить тиск на м'яч, інший відповідає за атаку на наступній ділянці передачі, третій накриває.

Крім того, в результаті базового розміщення виникають безпосередні можливості для ізоляції суперника. Важливий аспект, що характеризує гарний пресинг. Мета полягає в тому, щоб запобігти зміщенню гри з одного боку на інший. З одного боку, скоротити простір поблизу м'яча, з іншого боку, щоб самому не довелося пересуватися на багато метрів.

Як краще починати гру з 4-2-3-1?

Змусити суперника грати через фланги

Якщо ми хочемо відтіснити суперника у пресингу, наша мета – ізолювати захисника суперника. Чому саме захисника? Тому що зсув до вінгера дозволяє супернику отримати занадто багато простору.

Якщо ми спрямовуємо суперника на фланг, то пресинг починає центральний нападник. Його завдання – підійти до суперника в потрібний момент та відрізати його від гри. В ідеалі як основний тригер пресингу використовується пас між двома центральними захисниками. Динаміка зміщення між двома IV використовується для того, щоб негайно поставити центрального захисника, який отримав пас під великий тимчасовий тиск.

Якщо нападнику вдається встановити контакт із центральним захисником, що володіє м'ячем, він змушує захисника розвернутися прямо до бокової лінії. Щоб захистити м'яч, центральний захисник зміщується по діагоналі до бокової лінії. Якщо нападник продовжує натискати тут, різні варіанти пасу в центрі швидко закриваються, і залишається тільки пас на захисника.

Для пасу на захисника вирішальне значення має позиціонування вінгера і десятки, і навіть інших гравців команди.

Завдання вінгера, що знаходиться поряд з м'ячем, - закрити шлях пасу до напівфлангового простору. Якщо цей пас буде виконаний, а команда, що пресингує, не зможе перехопити м'яч, то всі зусилля з пресингу будуть марні, і у суперника буде хороший шанс проникнути на чужу половину поля. Якщо з іншого боку вінгер закриває напівфланг, все, що залишається, це пройти захисника. Якщо це станеться, вінгер повинен трохи зігнутися, щоб змусити захисника прийняти м'яч у напрямку власних воріт.

Головний принцип підходу – атакувати тією ногою, яка відкрита до поля. Атлетіко Мадрид під керівництвом Дієго Сімеоне чудово реалізовував цей принцип раніше.

Крім вінгера, позиціонування атакуючого півзахисника також має велике значення. Його завдання – запобігти зміщенню назад через центр. Якщо центральний захисник знаходиться під тиском нашого нападника, він намагатиметься зіграти на шістку на ранній стадії, щоб він міг переміститися на інший фланг, якщо це можливо. Завдання десятки - не допустити зміщення і тим самим ізолювати гру наростаючою.

Якщо м'яч з’являється на фланзі, півзахисник продовжує рух за шісткою, орієнтованою на людину, щоб негайно чинити тиск при передачі в центр.

І останнє, але не менш важливе: позиціонування шістки поблизу м'яча також важливе. Як уже говорилося, за рахунок просування заповнюється простір, який утворюється між вінгером, що знаходиться близько до м'яча, та десяткою. Таким чином, чиниться тиск та запобігає супернику можливість розвернутися, якщо той переграє потрійну лінію пресингу 4-2-3-1.

Ми ще не обговорили одну дійову особу. Це вінгер, що знаходиться далеко від м'яча. Його завдання - рухатися вздовж та закривати центр. У разі зміщення назад через шістку або воротаря, він також може відразу ж чинити тиск на другого центрального захисника.

Напрямок у центр поля

Пресинг 4-2-3-1 також дає змогу відтіснити суперника у центр поля. Захоплення м'яча у центрі має кілька переваг перед бічною лінією. З одного боку, легше протистояти воротам суперника після виграшу м'яча у центрі. Крім того, супернику важко відразу повернути собі м'яч шляхом контрпресингу. На відміну від бічної лінії, остання не є додатковим захисником. Це стосується як пресингуючої, так і контрпресингуючої команди. В результаті, з одного боку, важче ізолювати суперника та виграти м'яч у центрі, з іншого – легше переключитися після отримання м'яча.

Існують різні способи відвести суперника до центру, які пов'язані із завданням нападаючого та вінгера далеко від м'яча. З одного боку, обидва вінгери можуть діяти як найвищі гравці, з іншого боку, центральний нападник також може взяти на себе роль одного з двох вінгерів. Гравець, який ініціює пресинг, також може змінюватись.

Давайте докладніше розглянемо перший варіант із двома вінгерами на найвищій позиції. Тут пресинг дуже схожий на процеси, які ми можемо спостерігати, наприклад, у 4-3-3 "Ліверпулі" під керівництвом Юргена Клоппа.

У цій ситуації лівий вінгер починає пресинг, забираючи фулбека суперника під свою опіку, і змушує його зробити поперечний пас. За такої гри дальній від м'яча вінгер також біжить по дузі. Його мета - чинити тиск на центрального захисника, який приймає пас, на ранній стадії, щоб не дати йому розвернутися. В результаті він веде гру лише у центрі, де його під тимчасовий тиск ставить правий вінгер.

У цьому варіанті нападник веде себе аналогічно атакуючому півзахиснику і спочатку намагається убезпечити центр. Тут велику допомогу можуть надати прості орієнтири, які змушують центрального захисника, що володіє м'ячем, робити складні та ризиковані дії. Важливий момент, про який слід пам'ятати, полягає в тому, що шістка поруч із м'ячем повинна знову просуватися до напівфлангу. Особливо, коли лівий вінгер починає пресинг. Якщо цього не станеться, центральний захисник може допомогти своєму партнеру по команді у напівпросторі, і пресинг буде скасовано.

У другому варіанті найбільшу участь бере нападник. Тут гравці акуратно вишиковуються в лінію і чекають на поперечний пас між центральними захисниками. Нападник може використовувати динаміку зсуву та наблизитися до центрального захисника, який приймає пас. У той же час правий вінгер (гравець, що осторонь м'яча) пресингує з більш широкої позиції, а також намагається завадити IV. В результаті на нього чиниться величезний тиск. У цьому варіанті поруч з вінгер можуть виникати великі розриви. Особливо, якщо він атакує з флангу так різко, як це відбувається у наведеному вище прикладі.

Висновок

У цій статті я хотів коротко обговорити різні варіанти пресингу в 4-2-3-1, а також основні переваги. На мій погляд, 4-2-3-1 в основному характеризується компактним центром та діагональними зв'язками, завдяки яким супернику дуже складно знайти простір. Крім того, це основне розміщення характеризується гнучкими можливостями застосування. Чи то напрямок у центр, чи на фланг, команда може легко регулювати свій пресинг залежно від суперника та ігрової ситуації за допомогою даної схеми.

Нижче я надам вам посилання на відеоролик (німецькою мовою) в якому більш наочно показаний пресинг при даній схемі.

Лучшее в блогахБольше интересных постов