Tribuna/Единоборства/Блоги/Оффтоп/«Вирви йому руку, Мага!». Як ветеран ММА Катихін дратував суперників і вибивав камери операторів

«Вирви йому руку, Мага!». Як ветеран ММА Катихін дратував суперників і вибивав камери операторів

Блог — Оффтоп
Автор — Round!
30 сентября, 15:13
4
«Вирви йому руку, Мага!». Як ветеран ММА Катихін дратував суперників і вибивав камери операторів

Чемпіона світу з ММА по версії WOF Володимира Катихіна я вперше побачила у 2014 році у четвертому сезоні бійцівського реаліті-шоу Mixfighter «Новые горизонты», який проходив у Мінську. Спортсмен з Харкова увійшов у число 18-ті кращих бійців сезону і був капітаном однієї з команд.

Тоді ще 33-річний, Катихін, врівноважений і впевнений у своїх силах, у скромних треніках, спокійно виконував усі завдання і перемагав суперників. І це при тому, що файткард турніру був представлений 14-ма країнами, зокрема, Нідерландами, США, Китаєм, Марокко, Іспанією, Венесуелою і Бразилією.

У Гранд-фіналі Катихін вже у першому раунді переміг Костаса Колакітаса з Греції, міцно спіймавши його на «гільйотину», і таким чином став переможцем сезону у вазі до 84 кг. То було неабияке свято для українських фанів змішаних єдиноборств!

Титулований кур'єр

Вже тоді Катихін мав значний послужний список у профі – 25 перемог при 6 поразках, 1 нічия, виступав на турнірах ліг ACB, M1 Global, WMMAF и Kunlun Fight.

Також харків’янин – чемпіон світу з кікбоксингу (лоукік) і з тайського боксу, переможець Кубку світу з кік-джицу WKJF і Кубку України з фрі-файту, чемпіон України з універсального бою, кікбоксингу К1 і лоу кіку, з рукопашного бою; чемпіон СНД з кікбоксингу «Ориентал»; срібний призер чемпіонату України серед силових структур з рукопашного бою… І це ще далеко не весь перелік його досягнень.

Паралельно зі змаганнями Катихін працював на різних роботах, у тому числі водієм-кур'єром, розвозив документи. Уявляєте, як до вас у справах просто так міг завітати такий титулований чемпіон, зірка ММА?

Вражаючий рекорд

Катихін дебютував у професійному ММА 14 років тому – у вересні 2009 року. Зараз йому 43 роки, і його загальний рекорд – 40 перемог, з яких 13 – нокаутами чи технічними нокаутами, а 20 – сабмішенами. При цьому у спортсмена 10 поразок, 8 з яких – за рішенням суддів.

«Я вперто до всього ставився, і це приносило свої плоди. Господь захистив від важких травм, і я досяг успіху, адже це дуже травматичний вид спорту, і багато хлопців через травми зупиняються, не можуть реалізувати всі свої можливі перспективи», – зазначав Катихін.

Під час бою вибив камеру оператора

У лютому 2010 року на турнірі PROFC Катихін провів свій третій бій у профі, який він вважає одним з найяскравіших у кар'єрі.

Спортсмен хвилювався, бо мав ще мало досвіду в ММА, але вже у першому раунді він переміг суперника больовим прийомом «важіль ліктя». Та не через це так запам'яталося бійцю протистояння.

На 1:40 хвилині бою трапився смішний момент – Катихін ненавмисно вибив камеру з рук оператора. Зацініть цей момент на відео!

«Я тисячу разів вибачався перед оператором та організацією, боявся, що постраждаю фінансово. Пам'ятаю, сильно переживав, що більше не запросять. Це зараз багато турнірів, тоді ММА було на малих обертах. Але, дякувати Богу, все було ок, без утисків, і я після цього випадку бився у промоушені ще раз 5-6», – розповідав Катихін пабліку «Сила и мощь. ММА в Украине».

«Вирви йому руку, Мага!»

Ще один цікавий бій відбувся у січні 2014 року на турнірі Kunlun Fight 1, і хоча тоді Катихін програв за рішенням суддів, протистояння неабияк вразило його суперника Магомеда Ісмаілова.

Під час бою харків'янин упіймався на «кімуру», але як не намагався суперник зламати нашого бійця, здачі він так і не дочекався. А викручував руку Ісмаілов більшу частину першого раунду!

«Вирви йому руку, Мага!» – роздратовано кричав із кута брат Ісмаілова.

Та коли пролунав гонг, Катихін спокійно підвівся і пішов у свій кут, а в другому раунді працював тією рукою, ніби йому її не ламали, а масажували. Це дуже вразило Ісмаілова, і після поєдинку він розказав, що реально намагався ... відірвати руку супернику.

«У цього хлопця гумові руки. Коли я взяв його на больовий, тягнув рівно стільки, скільки потрібно для здачі, і щоб мій опонент міг уникнути травми. Як тільки я зрозумів, що йому плювати на свою руку і він не планує стукати на знак здачі, я став тягнути так, що травми, на мій погляд, уникнути вже не можна було, але цей хлопець все одно не здавався.

Тоді я вже спробував відірвати йому руку: я ривками викручував її, наскільки це було можливо. Моментами я дивився на його руку і не розумів, що відбувається. В мене навіть промайнула думка вкусити його за руку», – написав Ісмаілов у соцмережах.

Карма для Маги

Водночас Катихін зазначив, що він гнучкий від природи, і було боляче, але не критично.

«У стані афекту сильний біль не відчувався: я потрапив на прийом у середині бою, але й потім бив рукою, на яку проводили больовий, і працював нею на 101%. Після поєдинку вона боліла два-три дні», – поділився чемпіон.

Також він зазначив, що головне – дух, і краще десять разів програти, аніж один раз здатися. Подібних епізодів у Катихіна було близько десятка, але він за всю кар'єру постукав лише один раз і то – у першому бою: «... Бо не розумів, що відбувається, а суперник провів уже 16 поєдинків та знав, що робить».

За словами бійця, хоча він і робив все максимально для перемоги, але при цьому вірить «в закон карми, що все зроблене повертається».

«На своїх тренуваннях я часто говорю це молодим фахівцям партеру», – підкреслив Катихін.

«Йшов не до інституту, а на тренування»

Катихін народився у Харкові в люблячій родині та був спокійною дитиною, але у школі стикався з дитячою агресією. Щоб навчитись захищати себе, 13-річний хлопчик почав ходити на тхеквондо, але це тривало недовго.

«Заняття тхеквондо були платними, я отримав «двійку» у чверті, тож батьки перестали давати гроші на відвідування», – розказав чемпіон журналу «Губерния».

В результаті Катихін пішов на секцію боксу, де тренування були безплатними. Юнак спершу тренувався три рази на тиждень, а потім його перевили в групу на шість тренувань.

«Пам’ятаю, коли були підготовчі етапи, я брав сумку і йшов не до інституту, а на тренування. Мій день виглядав так: ранкове тренування, потім заняття в інституті – 2-3 пари, і вечірнє тренування. За рік можна порахувати на пальцях двох рук, скільки тренувань пропустив», – зазначив спортсмен.

Як бокс втратив чемпіона

З 17-ти років Катихін провів 17 боїв, але перспектив для особливого успіху у боксі для себе не бачив.

«Я розумів, що зростаю у професійному плані на секції боксу, але розкритися повністю мені не давали хлопці, які були майстрами спорту, адже їх возили на різноманітні змагання, тоді як я не міг пройти відбір на чемпіонат України», – зазначив боєць.

Так за рекомендацією друга Катихін почав займатися кікбоксингом і завдяки гарній базі боксу здобував більше досягнень. Зокрема, спортсмен почав виступати у всеукраїнських турнірах і чемпіонатах України, посідаючи перші місця.

Згодом Катихін виконав норматив на майстра спорту з тайського боксу і поїхав на чемпіонат Європи в складі збірної України. У 2008 році в Таїланді він здобуває золото чемпіонату світу з тайського боксу, провівши шість поєдинків і здолавши у фіналі трьох іноземців.

«Коли привіз з чемпіонату світу золоту медаль, на належному рівні в Україні це не оцінили. Ніякого заохочення я не отримав, і саме в цей момент мій товариш запросив мене взяти участь в боях без правил», – згадував Катихін.

Тоді йому було вже 29 років – вік, коли більшість спортсменів вже закінчували свою кар’єру. Але боєць на те не зважав.

Перший суперник – спецпризначенець

За словами Катихіна, спершу товариш налякав його, попередивши, що в клітку «заходять двоє, а виходить один». До того ж першим суперником харків’янина був спецпризначенець, втім страх ще більше мотивував його.

«Було страшно. Зайшов, зачинилися двері клітки. Ти один, всюди світло, люди кричать, відчуття передати неможливо. Коли виграв, – а це було у другому раунді, – всі почали аплодувати, душу переповнювало відчуття задоволення – це ні з чим не порівняти. З того моменту зрозумів вислів, що перемога п’янить. Були, звичайно, поразки, не без того. Ти починаєш гнатися за відчуттям перемоги. А коли тобі аплодують, називають твоє прізвище, лунає гімн України – це дуже приємно», – поділився боєць.

Діяльність поза октагоном

Зараз Катихін є старшим сержантом, старшим інструктором з фізичної підготовки та спорту у Східному оперативно-територіальному об’єднанні Нацгвардії. Він служить з 2017 року і ділиться своїми знаннями та досвідом з військовими.

Його вихованці займають перші місця в різних змаганнях, зокрема, в чемпіонатах ЗСУ і на зборах з семиборства.

Також Катихін є тренером СК «Центуріон», і під його керівництвом юні спортсмени стають чемпіонами України та виборюють першість на міжнародних чемпіонатах.

При цьому особливу увагу наставник приділяє психології бійців і правильному налаштуванню на виступи.

«Я знав хлопців, які на тренуваннях були просто монстрами, вони всіх обігравали, але коли ти виходиш в ринг, а тут світло, публіка, музика, відбирається багато сил та енергії, і ти забуваєш про всі свої прийоми. Тут дуже важливо морально налаштуватися, змобілізуватися, сконцентрувати увагу і перенести всі сили на бій», – зазначив Катихін.

Другие посты блога

Біржа Бінанс
26 апреля, 00:02
Счёт:
21 марта, 23:17
Все посты