Tribuna/Футбол/Блоги/Оффтоп/Ернесто рекомендує: 10 книжок, на які варто звернути увагу

Ернесто рекомендує: 10 книжок, на які варто звернути увагу

Мене хлібом не корми - дай лише прочитати проповідь про книжки, які допоможуть досягнути дзену, пережити катарсис, відкриють очі на життя, піднімуть питання ваших внутрішніх конфліктів, або ж просто дадуть декілька днів відчуття безперервного...

Блог — Оффтоп
19 декабря 2020, 14:38
5
Ернесто рекомендує: 10 книжок, на які варто звернути увагу

Мене хлібом не корми - дай лише прочитати проповідь про книжки, які допоможуть досягнути дзену, пережити катарсис, відкриють очі на життя, піднімуть питання ваших внутрішніх конфліктів, або ж просто дадуть декілька днів відчуття безперервного естетичного оргазму від процесу читання. Не зважаючи на м'яку природу сили самих книжок, я можу із шаблюкою наголо бігати й доводити, що саме ці, а не інші купки акуратно сплетених докупи папірців варті вашої уваги. А потім ходити по п'ятах за вами та чекати, власне, коли можна буде ту чи іншу історію обговорити. Такий собі книжковий філософ-диктатор, суміш Ґанді й Піночета в одному флаконі.

Обійдемось без заїжджених фраз про карантин, купу вільного часу, який можна було витратити на книжки, і так далі. Читати треба всюди, завжди, в будь-яких позах, у будь-яку вільну хвилину. Хай там на вулиці потоп, пандемія, масовий голод, черговий останній концерт Поплавського, чи всі ваші кумири Голлівуду ландають голяка у вас під балконом.

Так ось, обрав вам топову десятку з книжок, що пройшли крізь мої руки у цьогорічні буремні часи.

1. Мілан Кундера. "Нестерпна легкість буття"

Розпочнімо з художньої літератури. Мілан Кундера - чесько-французький письменник, поет і драматург. Один із найвизначніших авторів нової доби у світі. За свої, дай Бог йому здоров'ячка, 90 років життя назбирав незліченну кількість літературних премій та відзнак. Написав з десяток збірок та романів, найвідомішим з яких став саме "Нестерпна легкість буття". Зважаючи на вік автора, є велика ймовірність, що саме ця книжка і буде визнана його magnum opus.

Теза Кундери зводиться до наступного: кожне життя криє в собі ту таємну випадковість, а кожна дія не може на всі сто відсотків визначати людське майбутнє. Отже, будь-який вибір не обтяжений наслідками (бо є завжди вірогідність непередбачуваної випадковості), а тому не важливий. Але реальність стає настільки нестерпною, якщо думати про можливі наслідки, що життя обертається «нестерпною легкістю буття».

Це динамічний, легкий для сприйняття і багатоплановий роман. Тут є все - концепція вічного повернення Ніцше, кохання та зрада, війна та мир, сприйняття людської природи та власного тіла, роль випадковості в життєвій історії й ще кілька екзистенційних питань. Окрім того, є доза добротної сатири на комунізм, оскільки Мілан прекрасно пам'ятає окупацію Чехословаччини радянськими військами і знає, що таке бути дисидентом.

2. Фредрік Бакман. "Чоловік на ім'я Уве"

Продовжимо легкою, однак глибокою життєвою історією. Фредрік Бакман - молодий шведський письменник, дебют якого відбувся відносно недавно, у 2012 році. Одразу з абсолютно феноменальним успіхом. "Чоловік на ім'я Уве" - первісток письменника. Книжка стала бестселером за версією New York Times, історія вже екранізована шведами, а невдовзі й Голлівуд буде займатись зйомками фільму за мотивом роману.

У романі розповідається про Уве - чоловіка на старості років, на долю якого протягом життя випала ціла низка випробувань. Це історія про те, як людина заново шукає сенси власного життя. Смішна, іронічна, зворушлива та мудра оповідь про людей, які через ті чи інші причини стали непотрібні суспільству. Твір про щоденну мужність жити й бути собою.

Книжка прекрасна тим, що (я в цьому абсолютно переконаний) кожен із нас частково впізнає Уве у собі. Відзначу, що автор прекрасно жартує, справжній майстер слова. Тому історія читається легко і з величезним задоволенням.

3. Френк Герберт. "Дюна"

Завершимо частину художньої літератури справжньою класикою. Нехай пробачать мені поціновувачі наукової фантастики, проте я лише цього року, завдяки подарунку свого друга, зміг дістатися цієї книжки. Вважаю, що ні сам Френк Герберт, ні його "Дюна" не потребують розгорнутого опису. Одна із найкращих книжок наукової фантастики, яка коли-небудь була написана.

Безліч екранізацій, ігор, ще один фільм вже ось-ось знову вийде на екрани. Книжка, що відкриває для вас абсолютно новий світ, продуманий до найменших дрібниць. Світ, який ви захочете досліджувати далі у наступних історіях циклу від Френка Герберта та його сина Браяна. Привіт усім, чиї "Харвестери" страждали від піщаних хробаків на екранах старих "Pentium-ів", коли ми були малими.

4. Сергій Плохій. "Брама Європи"

Переходимо до історії. Сергій Плохій - український та американський історик, професор української історії в Гарвардському університеті, де він також обіймає посаду директора Гарвардського українського наукового інституту. Один з провідних спеціалістів з історії Східної Європи.

Історія України, викладена у цій книжці, покликана відповісти на запитання про корені сьогоднішніх конфліктів в Україні та довкола неї. Тут Україна постає як фронтир християнством та ісламом, між католицизмом та православ’ям, між Європою та Азією; між Московією, Польщею та Османською імперією. Автор поширює думку, що саме такий статус нашої держави визначає основну суть усіх історичних подій в Україні.

Хто і навіщо розробив російську імперську ідею? Звідки взялися російськомовні українці та підкарпатські русини, і хто такі насправді малороси; хто і коли придумав поняття «Україна»; чому українські міста в Центрі, на Сході й Півдні завжди були російськомовні навіть без русифікації; чому, попри болючу історичну пам’ять, українські євреї завжди підтримують українську незалежність; чому Галичина має право називати себе «українським П’ємонтом». коли й чому розійшлися історичні шляхи України й Білорусі; яка роль університетів у створенні модерних націй; хто і коли придумав «ДНР». Які помилки зробили попередні покоління українських державотворців часів Гетьманщини та УНР.  Автор показує, як поступово виникали, еволюціонували та конкурували між собою різні моделі української самосвідомості та бачення української державності. 

Ця книга є обов’язковим читанням для кожного, хто хоче розібратися у складних проблемах сьогодення, бо воно проростає з історії.

5. Річард Талер. "Поведінкова економіка"

Переходимо до не скучної економіки. Річард Талер - професор економіки та поведінкових наук Чиказького університету. Лауреат Нобелівської премії з економіки (2017) за ґрунтовний внесок у дослідження економічної поведінки та психології покупців. Він написав просту і водночас неймовірно цікаву книжку про те, як останні 30 років відбувалось становлення нової віхи в економічній науці - поведінковій економіці.

За класичною економічною теорією, люди діють раціонально. Що казати, ми й самі завжди думаємо, що завжди діємо з максимальною вигодою для себе. Однак, наш вибір - це здебільшого про емоції, в чому й переконує автор книжки. Річард Талер розкриває для нас світ нової економічної думки, а саме те, що психологія та емоційні стани людей впливають на вибір не менше ніж наше раціональне начало, що схильність до ризику залежить від неймовірної кількості різних обставин, так само як і наша здатність приймати ефективні рішення. І що це все не завжди про раціо.

Ця книжка наповнена десятками цікавих експериментів, які показують, що класична раціональна теорія економіки не працює у багатьох місцях, особливо коли це пов'язано з індивідуальним вибором людини. Про розумні капіталовкладення, гіпотезу ефективного ринку, фреймінг, наші упередження та самоконтроль - про це все розповідається зрозуміло, цікаво та з прекрасним гумором.

Якщо вам загалом цікава економіка і психологія, як наука, якщо ви хочете розібратися із тим, як люди справді приймають рішення на ринках (від фінансових до справжніх наших ярмарок), то ця книжка обов'язково повинна опинитися у вас в руках. Нобелівські лауреати фігні не ляпають.

6. Джордан Елленберг. "Як ніколи не помилятися"

Так-так, назва звучить до жаху заїжджено. Проте це не історія про мотивацію від "бізнес-коучів". Це книжка про математику. Зізнатись, виростаючи в сім'ї, де 90% народу закінчили математичний факультет, бачиш довкола себе безліч сухої та ніякої наукової літератури, від якої вганяє в тугу дужче ніж перегляд "Хатіко" 5-й раз по колу. Тим яскравіше виглядає книжка від Джордана Елленберга. Йому, як нікому іншому, вдалось показати, що математика - це не лише про цифри, обчислення й правила, як це усім здається в школі. Книжка сповна розкриває суть думки, що математика - це про наще щоденне життя.

Автор показує, як проблеми в політиці, медицині, бізнесі, богослов'ї вирішуються за допомогою математики. А ще з математичного погляду пояснює, за скільки часу необхідно приїжджати в аеропорт, чим насправді є "громадська думка", чому у високих батьків низькі діти, як виграти в лотерею, про відомий експеримент "упередження виживання", та ще багато чого іншого.

Це доволі дотепна, захоплива й справді цікава книжка. Назвімо це маніфестом практичності математичного мислення. Можливо так я зможу вам її "продати".

7. Вільям Зінссер. "Текст-пекс-шмекс"

Після свого першого посту в блогах на Трибуні я зрозумів, що мені необхідна допомога. І пішов шукати літературу, що допоможе у написанні текстів. Натрапив на книжку Вільяма Зінссера - письменника і журналіста, викладача у Єльському університеті. Щоб довго не балакати, перепишу вам цитату із Washington Post: "Незамінний навчальний посібник, який зробив Зінссера одним із найвпливовіших викладачів письменництва за останні півсторіччя".

Як боротися зі словесним мотлохом? Як випрацювати власний стиль? Як уникати найтиповіших помилок? З чого почати свій текст? Ця книжка про практичні поради та універсальні принципи написання текстів. Я неодноразово звертався до книжки за увесь час написання статей на конкурси. Досвідченим писакам навряд чи відкриються очі на щось принципово нове, але для початківців вона точно є обов'язковою для прочитання.

8. Ростислав Семків. "Як писали класики"

Ще одна книжка про письмо. Ростислав Семків - автор, літературознавець, критик, перекладач, доцент кафедри літературознавства Києво-Могилянської академії. Автор провів аналіз робіт, які свого часу писали видатні всесвітні письменники про те, як вони самі колись писали. Ця книжка - збірка порад і коротких оповідей про підхід до письменництва відомих авторів: Агати Крісті, Джорджа Орвелла, Рея Бредбері, Курта Воннегута, Мілана Кундери, Умберто Еко, та Маріо Варгаса Льйоси.

Ця робота не відкриє вам завісу легендарного письма, але розповість про те як творили і жили найвідоміші, надасть практичні поради від кожного і з них. Для мене особисто ця книжка - вікно в історію, яка показує цікаві деталі із життя видатних прозаїків.

9. Сьюзен Кейн. "Сила інтровертів"

І завершуватимемо підбірку двома книжками про психологію. Сьюзен Кейн - авторка бестселлерів із популярної психології. Книжка "Сила інтровертів" в 2012 році потрапила у топи чартів від Washington Post, New York Times та Los Angeles Times одночасно.

Хоч заголовок книжки говорить, що в основному мова йтиме саме про інтровертів, проте це не зовсім так. Робота цікава тим, що вона розглядає інторверсію та екстраверсію людей у розрірі декількох глобальних нашарувань - генетичному, біологічному, індивідуальному та соціальному. Книжка розбиває стереотипи про успіх екстраверсивності, вказує на справжні цінності інтровертів, надає можливість поглянути на світ під іншим кутом. До цього ж, практично кожна глава книжки розповідає про якись відомий психологічний експеримент, проведений у минулому, завдяки якому відбувався розвиток психології, як науки в цілому.

Відверто кажучи, не знаю як психологи-професіонали віднеслись до даної літератури, проте як для нейтрального читача, що цікавиться собою і взаємодією із іншими - це справжній скарб.

10. Віктор Франкл. "Людина в пошуках справжнього сенсу"

Книжка, яку я відкриваю, коли мені починає здаватись, що моє спокійне життя інженера-програміста стає просто нестерпним. Дозволяє не втратити береги, так би мовити.

Віктор Франкл - всесвітньо відомий психіатр, психотерапевт, філософ. У 1942 році потрапив до концтабору, де на нього чекали голод, приниження, хвороби, постійна загроза життю. Аналізуючи свою поведінку та поведінку інших в'язнів, Франкл віднайшов стратегії, що утримують людину над прірвою, захищають розум від божевілля та дають сенс життю. Свій жахливий досвід виживання він описав у книжці, яка допомагає й донині мільйонам людей. Ця книжа про поради людини, яка зазнала нелюдських випробувань. Вони точно варті уваги.

БОНУС: Мадлен Пакетт, Джастін Геммек. "WineFolly. Усе, що треба знати про вино"

Що може бути кращого, ніж декілька прочитаних сторінок нової книжки увечері під тьмяною лампою? Декілька прочитаних сторінок нової книжки увечері з бокалом вина поруч.

Прекрасна настільна книжка про вино і все, що вам необхідно про нього знати: базові відомості про вина, профілі найпопулярніших вин, путівник у поєднанні їжі та вина, підбірка вин за регіонами, поради щодо пошуку недооцінених вин.

До цієї книжки є дуже проста інструкція. Сідаєте, подумки кажете собі: "хочу легеньке біле винце із фруктовими нотками під асорті з сирів". Відкриваєте книжку, знаходите саме той сорт винограду, регіон, країну, марку вина. Фотографуєте і йдете у винний магазин. І все - хороший вечір гарантовано.

Чого вам сьогодні і бажаю.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Біржа Бінанс
26 апреля, 00:02
Все посты