Tribuna/Футбол/Блоги/Futball life/Ніколас Джексон - за шість років від вуличного футболу до контракту із "Челсі". Хто гратиме з Михайлом Мудриком

Ніколас Джексон - за шість років від вуличного футболу до контракту із "Челсі". Хто гратиме з Михайлом Мудриком

Блог — Futball life
Автор — Саня Шико
16 июля, 10:08
2

Другий Неймар чи другий Дрогба?

"Челсі" не тільки розпродає футболістів, а й здобуває. Склад "містян" поповнив 22-річний сенегальський форвард "Вільярреала" Ніколас Джексон. Англійський клуб віддав 37 млн. євро. Договір на вісім років.

Джексон ще взимку міг опинитися у "Борнмуті", але не пройшов медогляд. На той момент у нападника в активі було всього два забиті м'ячі. У другій частині сезону форвард наколотив 10 голів у 11-ти матчах. До речі, "Челсі" забив всього дев'ять всією командою.

У сім'ї не вистачало грошей на їжу, не те що на бутси

Ніколас жив у Гамбії, де немає футбольних шкіл. Тому всі футбольні навички хлопчина придбав на вулиці, де панує жорсткий, практично без правил, футбол. Коли Ніколасу виповнилося 16 років, сім'я переїхала до Сенегалу в надії на краще життя. Але й там у батьків не вистачало грошей навіть на те, щоби прогодувати дітей.

Перше, що зробив Ніколас – пішов шукати футбольну школу. І знайшов. Хлопець практично не розумів, що йому кажуть, він не знав мови. Але те, що його беруть до школи – зрозумів. Ніколас знав – буде важко. У школі з юного футболіста часто сміялися. Це ще більше змушувало хлопця працювати з раннього ранку до пізньої ночі. За рік Ніколаса забрала сенегальська футбольна школа, яка постійно відправляє юних футболістів до Європи.

"Пацан із залізним характером. Жодної техніки, хаотичні переміщення на полі. Але вже тоді його в школі назвали сенегальським Неймаром. Не через швидкість чи техніку. Він був великим егоїстом. Я відправив його в захист. Ніколасу вистачило одного матчу, щоб зробити висновки", - розповідав Бадар Сарр, перший тренер Ніколаса.

Відмова "Бенфіки" не зламала Джексона

У 2019 році Джексон отримав перший промінчик надії. Скаути "Бенфіки" перед переглядом Ніко на тренуванні вирішили познайомитись із батьками хлопця. Щаслива мама накупила частування для гостей на всі гроші, які були в будинку. Португальці тепло поговорили з батьками, подивилися на Ніколаса та через тиждень дали негативну відповідь. Батьки кілька днів плакали, а Ніко почав ще більше тренуватись.

Через кілька місяців черговий перегляд Джексона завершився терміновою поїздкою до Іспанії. Президент "Вільярреала" випадково опинився в Сенегалі з благодійною місією. Звичайно, Фернандо Роч не міг не відвідати матч клубу, в який привіз спортивне спорядження. Повертався Роч до Іспанії вже з Ніколасом.

На цей раз Ніко вирішив не давати надію батькам завчасно. Хлопець сказав, що їде на турнір. А за тиждень 18-річний нападник повідомив мамі радісну новину - він залишається в академії "Вільярреала".

Через рік Ніколаса відправили в оренду (Мірандес) для отримання ігрової практики.

Відставка Унаї Емері все змінила

Влітку 2022 року "Вільярреал" знаходився у пошуку нової оренди для молодого сенегальця. На цьому наполягав і головний тренер Унаї Емері. Але всі плани тренера та керівництва клубу зруйнував Арно Данжума. Арно поїхав до АПЛ. Ніколаса залишили.

Однак за Емері Ніко не міг розкритися по-справжньому. Сенегальцю, який почав вчитися грати у футбол у 16 років, було складно зрозуміти схему та тактику. Від нього вимагали просувати м'яч флангом, опускатися нижче, створювати вільні зони для партнерів.

"У Джексона великий потенціал. Але хлопцеві з вулиці сьогодні складно. Він навчається, не здається, прогресує. Він уже багато зробив для того, щоб грати проти "Барселони" та "Реала", - говорив Унаї Емері.

Роль Ніколаса Джексона змінилася у жовтні 2022 року після звільнення Емері. "Вільярреал" очолив Кіке Сетьєн. "Підводники" перейшли на схему 4 - 3 - 3, а Джексона Кіке поставив на вістрі атаки.

Консервативний футбол було відкинуто. Команда почала показувати атакуючий, дещо хаотичний футбол. З приходом нового тренера прогресували всі: Чуквуезе, Піно, Тарратс та Баена. Але найбільше Ніколас. Виходячи в ролі "чистого нападаючого", Ніко розцвів.

Головна фішка сенегальця – форвард на великій швидкості підхоплює ногами вертикальні передачі, відривається від захисників і далі у штрафному майданчику супернику його вже не зупинити.

"Ніко віртуозно відчуває, коли слід зробити ривок. Я раніше такого не бачив. У нього гарна швидкість. Якщо його упустити, то вже не наздогнати. Якщо він навчатиметься і далі так наполегливо, стане одним із найсильніших форвардів світу", - говорив Карлос. Мартінес, з яким Джексон виступав разом за "Мірандес".

Сетьєн, розглянувши Ніко, був у захваті: "Він використав усі шанси, які ми йому давали. Техніка, швидкість, просування м'яча – це все в нього є". А головне, що всьому цьому Ніколас навчився за шість років!

Звичайно, з Джексоном ще треба працювати та працювати, формувати форварда. Це якраз те, що любить і вміє робити Почеттіно. Любить аргентинець в атаці та вертикальні передачі на хід форварду. Пам'ятаєте передачі Алдервейрелда на Делі Аллі у "Тоттенхемі"?

Мені здається, Джексон чудово почуватиметься разом із Мудриком. Згадайте фантастичну передачу Михайла на Судакова! Чому б і не повторити багато разів такий шедевр у "Челсі"? Думаю, Почеттіно вже мріє розвинути цей молодий талановитий працьовитий дует, який може підкорити всю Європу. Та й Енцо Фернандес уміє виконувати такі закиди за спину.

Враховуючи, що "Челсі" останні п'ять років має величезну проблему з форвардами, у Почеттіно і Джексона є шанс виправити цей момент.

Може "Челсі" отримав другого Дідьє Дрогба?

Другие посты блога

Все посты