Tribuna/Футбол/Блоги/FAVBET/«Гамбуржці все більше цікавляться «Шахтарем». Побачили останній домашній матч гірників у ЛЧ у 2023-му
Спецпроєкт

«Гамбуржці все більше цікавляться «Шахтарем». Побачили останній домашній матч гірників у ЛЧ у 2023-му

Гамбург щиро вдячний за футбольне свято.

Блог — FAVBET
Автор — Аокідзі
29 ноября, 21:20
19
«Гамбуржці все більше цікавляться «Шахтарем». Побачили останній домашній матч гірників у ЛЧ у 2023-му

З попереднього матчу проти «Антверпена» змінилося дуже багато. Тоді ще не було сенсаційної перемоги «Шахтаря» над «Барселоною», збірна України не залишилася без прямої путівки на Євро через суперечливий момент у матчі з Італією, а гірники не втратили очки у матчі УПЛ проти «Полісся», «Дніпра-1» та не поступилися «Руху» у товариській грі.

У якийсь момент за пару днів до матчу Ліги чемпіонів навіть промайнув невеличкий тривожний епізод за команду: чи вдасться зібратися та взяти перемогу в матчі проти «Антверпена»?

Tribuna.com зусиллями репортерки Тетяни Савенець за підтримки FAVBET побувала на матчі «Шахтаря», який все ж таки гарантував українській команді євровесну. І побачили наживо, за рахунок чого добувався позитивний результат.

«Матч проти «Полісся» хочеться забути». «Шахтар» у чудовому гуморі та з концентрацією підійшов до матчу-відповіді з «Антверпеном»

Під час поїздки у Гамбург панував веселий настрій: гравці кучно всідалися в аеропорту та весело щось обговорювали. Як і тренерський штаб у компанії Дарійо Срни. Команда вперше цьогорічної Ліги чемпіонів летіла на своєму брендованому літаку із клубним логотипом. Дрібниця, але вона дуже тішила очі, і в моменті здалося, що це матиме додатковий сенс для команди.

Поки чекали виліт до Гамбурга, всією компанією дізналися про майже одночасні голи Руслана Маліновського «Фозіноне» та Віктора Коваленка – «Сассуоло», який, щоправда, пізніше переписали на автогол. Працівники «Шахтаря», які до цього моменту обговорювали «як бабахнуло у Криму і Тулі», переключилися на приємні новини про своїх колишніх гравців. У їхній компанії знаходився і Максим Малишев, який рік тому отримав тренерську ліцензію категорії В, а за півроку увійшов до штабу Олексія Бєліка в команді U-19. А колись Максим з Віктором грали ще в одній команді.

Схоже, команда дійсно звикла до тривалих подорожей, але це не змінює того, що така довга дорога дійсно втомлює. Про це говорив і Марино Пушич на прес-конференції:

«Вчора ми витратили майже 10 годин на те, щоб сюди дістатися. У нас дуже насичений графік, це забирає багато енергії. Але в той же час є якась ментальна сила, що об’єднує нас у прагненні протистояти такому виклику та зробити це якомога краще».

У день прес-конференцій настрій був хороший у всіх: Марино Пушич та Данило Сікан усміхненими зайшли до зали, форвард зацікавлено відповідав на запитання та з ентузіазмом міркував про команду суперника, зі сміхом побажав своєму тренеру удачі, коли прийшла його черга.

Марино, до речі, сказав Данилу, що бачить по його очах, що той завтра забʼє. Сікану вже доводилося двічі це робити у ворота «Антверпена» у першому матчі (не забуваємо і надважливий гол «Барселоні»), проте цього разу тренер не вгадав:. Данило провів хороший матч, круто зіграв у верховій боротьбі, але покинув поле наприкінці матчу без гола в активі.

Втрату очок у матчі УПЛ із «Поліссям», якщо дивитися на відповіді, гірники залишили у минулому – Данило напряму сказав, що хотів би забути ту гру. А Марино ж підкреслив, що, попри результат, його команда виглядала добре й заслужила на похвалу за ту гру.

Приємний момент: Пушич зрозумів зміст декількох запитань журналістів без перекладача. Коли я ставила питання українською мовою про травму Юхима Коноплі, я, чомусь, сприйняла як належне, що тренер відразу взявся відповідати (звісно, англійською). Поки не прозвучало його фірмове «It is your turn now» до перекладача, він з посмішкою звернувся до мене із фразою «Певен, саме про це було ваше запитання». Схоже, обіцянка заговорити українською за півроку не забута.

Мила підтримка на тренуванні та неочікуваний розігрів

На відкриту частину тренування «Шахтаря» за день до матчу завітали діти з клубної школи у Варшаві. Вони розмахували прапором України та шарфами гірників, привертаючи увагу воротарів, які тренувалися близенько до них.

Вже тренер воротарів та легенда команди Андрій Пятов підійшов та привітався з дітворою, що привело їх у захват.

Навпроти «Фолькспаркштадіона» прямо через дорогу знаходиться ще одна арена – «Барклейз». За день до матчу на ній виступав легендарний музикант Стінг. Для порівняння, на британця прийшло близько 40 тисяч людей, у той час як на матчі очікувалося 47 тисяч вболівальників.

Ще 25 серпня «Шахтар» оголосив у своїх соцмережах, що на домашні матчі групового етапу ЛЧ у Гамбурзі продано 30 тисяч пакетів квитків. З Бельгії ж на матч дісталося близько 4 тисяч фанів «Антверпена». Спільного у цих двох подій одне – ніяких афіш навколо. Якщо ж для футболу це нормально, то обличчя Стінга очікувалося побачити принаймні на рекламній тумбі обабіч арени. Влучно підмітила колега – непоганий такий розігрів перед останнім домашнім матчем «Шахтаря» у ЛЧ цього року.

Німці вдячні, що «Шахтар» привіз у Гамбург Лігу чемпіонів

За дві години до матчу вболівальники активно стягувалися до стадіону. На відміну від домашньої гри з «Барселоною», цього разу кольори «Шахтаря» та прапора України кидалися на очі набагато частіше. Що цікаво, чимало глядачів прийшли у символіці місцевого «Гамбурга». У розмові із деякими з них виявилося, що сьогодні не підтримують жодну з команд, оскільки завітали просто насолодитися футболом рівня Ліги чемпіонів.

Аналогічна відповідь щодо фаворита була і в німецьких фанів Томаса та Яна, які приїхали з Бремена заради цього матчу. Хлопці зізналися, що дуже хотіли потрапити на матч проти «Барселони», але не встигли придбати квитки. Відзначили, що все ж їм сьогодні ближчий «Антверпен», причина – про цю команду їм відомо більше, ніж про їхнього українського опонента.

Було немало німців, які прийшли цього дня підтримати саме «Шахтар». Дорогою коридором стадіону зустріла компанію веселих хлопців, які були без символіки жодної з команд. Моріс та Ноель одностайно відповіли, що підтримують сьогодні «Шахтар»:

«Ми давно не ходили на матчі Ліги чемпіонів та взагалі на не німецькі команди. Це добре, що ви обрали це місто та цю країну. Ми підтримуємо Україну у всьому і матчі з топовими командами, можна сказати, сприймаємо як цікавий досвід та знак дружби».

Вже під час гри вдалося поспілкуватися з німецьким колегою Саймоном Браашем із видання Hamburg Morningpost. Він висловив думку співвітчизників та місцевих колег стосовно матчів українського клубу у Гамбурзі.

— Наскільки цікаві для німецьких журналістів матчі «Шахтаря» в ЛЧ у Гамбурзі?

— Для німецьких журналістів це однозначно цікаво. Зокрема, писати та повідомляти, як це було 13 років тому у фіналі Ліги Європи («Атлетіко» – «Фулгем» – 2:1, – прим.) на цьому ж стадіоні. Це дуже особливе відчуття для нас бачити тут футбол такого рівня.

— Наскільки вашій аудиторії було цікаво читати про «Шахтар» та його домашні матчі у Лізі чемпіонів? Яким був фідбек?

— Так, ми можемо бачити, що їм справді цікаво. Коли ми поширюємо контент про це на нашому сайті, ми бачимо, наскільки багато це приносить трафіку. Зацікавленість у темі дуже виросла під час та після матчу проти «Барселони». Футбольні фани Гамбурга все більше і більше ставали зацікавленими у «Шахтарі». Це вражає.

— Дуже багато вболівальників міста минулого матчу підтримували саме «Барселону».

— «Барселона» – дуже популярна команда, але ви, певно, чули, що фани на трибунах порівну підтримували команди. Я чув постійні переклички «Барса», «Барса» та «Шахтар», «Шахтар», тож я переконаний – це було 50 на 50. Коли гра скінчилася, трибуни все ще були бурхливими, німці насолоджувалися цим святом у своєму рідному місті.

— Як місцеві мешканці поставилися до того, що українська команда проводитиме тут «домашні» матчі?

— Думаю, позитивно. Кожен тут чув про війну в Україні, тому це був дуже хороший дружній жест та можливість потрапити на матчі «Шахтаря» в Лізі чемпіонів. Я жодного разу не чув, аби хтось висловлював невдоволення на цей рахунок, всі ставляться до цього добре. У контексті війни ми, журналісти, писали про це лише на початку, як тільки зʼявилося рішення про матчі «Шахтаря». Останні тижні мова йшла вже лише про спорт.

***

Місцева преса справді у своїй більшості писала про «Шахтар» у дні навколо матчу. Найпопулярніша тема – який турнір донеччани привезуть у Гамбург весною, ЛЧ чи ЛЄ.

Не менш вдячними були й представники «Шахтаря». Гамбург встиг стати домівкою гірників у цьогорічній Лізі чемпіонів, а футболісти, мабуть, перед і після кожного матчу на «Фолькспаркштадіоні» підкреслювали класну підтримку, гостинність і інші позитивні речі.

«Звісно, уже дуже хочеться грати з уболівальниками вдома, в Україні, але наразі це неможливо. Дякую вболівальникам, які приходять на наші матчі в Гамбурзі, підтримують і дають нам другий дім у цьому місті», – сказав Сікан перед переможним матчем проти «Антверпена».

Що було після матчу: сутичка обох команд, щасливий Пушич та щирий Срна

Гостинними цього вечора були не всі. Після фінального свистка на полі швидко організувалося скупчення футболістів обох команд.

Представник «Антверпена» почав говорити Азарову нецензурні речі, до якого невдовзі підійшли Валерій Бондар, Дарійо Срна, Маріо Станич та інші. А вже на прес-конференції наставник бельгійців Ван Боммел завів тему двох непризначених пенальті та недолугості системи ВАР.

На цю тему почула і Дарійо Срну, і Данила Сікана.

На щастя, ці моменти не критично вплинули на загальний настрій. Пушич, за класикою, прийшов на конференцію з усмішкою, похвалив команду, з позитивним настроєм спілкувався з пресою. Окремою увагою наділив українських журналістів: підійшов та подякував за запитання, потис руки та показав 👍.

Відразу після цього колеги розповіли про кумедний момент: Марино один із небагатьох героїв прес-конференцій турніру, який частенько пʼє спонсорський вітамінний напій (переконана, ви помічали ті пляшечки з помаранчевою рідиною). Представники УЄФА занотували цей момент та подарували тренеру «Шахтаря» пакунок із 12 пляшками напою.

***

Не могла не передати думку, яка чи не найбільше крутилися у голові останніми днями. Мій другий виїзд із «Шахтарем» в якості репортера знову закінчився сухою перемогою донеччан. Друзі та колеги, звісно ж, прозвали талісманом команди.

На цьому стадіоні «Шахтар» обіграв «Барсу», «Антверпен», але боляче програв «Порту» ще в першому турі. Саме португальці, які й замикають для гірників кампанію в рамках групового етапу ЛЧ, мабуть, є тим незакритими гештальтом для української команди. Вже наступного раунду їхнє протистояння коштуватиме путівки в 1/8 Ліги чемпіонів, тож цього разу ставки занадто високі. А поки (!) «Шахтар» прощається з гостинним Гамбургом.

Фото: Тетяна Савенець/Tribuna.com, Віталій Вітлео/Tribuna.com, прес-служба «Шахтаря»