Tribuna/Футбол/Блоги/«Евротрибуна» /«Бренд» хорватського футболу 90-х

«Бренд» хорватського футболу 90-х

Давор Шукер був лідером хорватської збірної на полі колись, а зараз є лідером Хорватського футбольного союзу. В 90-і він забивав голи приносячи своїй збірній перемогу, а зараз всіма силами захищає її на міжнародній арені. Читайте в статті про непростий життєвий шлях хорватської легенди.

Автор — nazar_kapko
16 июня 2021, 15:56
9
«Бренд» хорватського футболу 90-х

Якщо попросити пересічного українського футбольного вболівальника назвати трьох-п’яти найкращих хорватських футболістів за всі часи, на 99% відповідь буде містити приблизно такі прізвища: Модріч, Манджукіч, Срна, Ракітіч, Перішич. Звісно, я не ставлю під сумнів талант та гру цих футболістів, але я точно впевнений, що мало хто назве футболіста, який став символом відродження хорватського футболу.

Мова йтиме про теперішнього президента ХФС (прим. – Хорватський Футбольний Союз) Давора Шукера. Для когось цей одіозний чоловік - легенда, який став найкращим бомбардиром ЧС-1998, хтось вважає що він згубив свою кар’єру через свою лінь та любов до протилежної статі, але у будь-якому випадку він, як гравець, залишив величезний слід в хорватському та світовому футболі. Він був першим хорватським футболістом, який добрався до найвищого рівня.

Давор Шукер не володів яскравою технікою, порівнюючи з зірками того часу. Його козирем був футбольний інтелект та відмінне гольове чуття. Він завжди знаходився в тому місці куди партнери доставлять м’яч і він переправить його в ворота. Він ніколи не мав багато гольових моментів під час гри, проте використовував всі шанси, щоб забити.

Клубна кар’єра

Клубна кар’єра Давора Шукера складалась яскраво. Протягом всієї клубної кар’єри забив загалом 203 голи. Число, на перший погляд, не велике, проте якщо подивитись на частоту забивання голів – 0,55 за матч, відразу стає зрозуміло гравець якого рівня він був. Серед гравців того часу хорват поступився за цим показником легендарному Алану Ширеру (0,57), випередивши всіх тогочасних зірок – Алессандро дель П’єро (0,52), Джорджа Веа (0,44), Патріка Клюйверта (0,53) та інших.

Після вдалого виступу у себе на батьківщині за "Осієк" та загребське "Динамо" Шукер перейшов в іспанську "Севілью". В Андалусії він грав разом з Дієго Марадонною та Дієго Сіміоне. Проте Давор не ховався в тіні іменитих партнерів, поступово ставши головною зіркою та отримавши любов фанатів, які дали йому прізвисько «Шукермен».

Після п’яти сезонів за "Севілью" Давором зацікавився мадридський "Реал" куди він і перейшов 1996 році. Тодішній склад «вершкових» просто кишів зірками: Рауль, Зеєдорф, Роберто Карлос, і Шукер відразу влився в колектив та пробився в основу. В перший же сезон він забив 24 голи чим зробив величезний внесок в перемогу в Чемпіонаті Іспанії. Наступного сезону "Реал" зумів вшосте в історії стати переможцем Ліги Чемпіонів, у фіналі переграти іншу «машину» того часу, італійський «Ювентус».

Наступний сезон став для Шукера останнім у футболці королівського клубу, і влітку 1999 року він перейшов в лондонський "Арсенал". І хоч у нього було безліч пропозиції, фінансово вигідніших, він обрав «канонірів», за яких так і не заграв, яких він замінив на інший лондонський клуб "Вест Хем".

Але роки брали своє, і навіть в складі тогочасного середняка Прем’єр-Ліги Шукер не виділявся. Провівши один сезон за "молотобійців" перейшов в "Мюнхен 1860", де й завершив кар’єру у 2003 році.

Кар’єра за збірну

Шукер розпочав свої виступи на рівні збірних ще за Югославію. Проте крім успіхів на молодіжному рівні, він більше нічого не добився. В 1990 році він провів свій перший поєдинок за національну збірну Хорватії, з якого і розпочався його успіх в цій команді.

Першим великим турніром для хорватів став відбір на Чемпіонат Європи 1996 року. Потрапивши в непросту групу разом з італійцями та українцями, вони змогли зайняти перше місце і кваліфікувавшись на Євро. До речі єдину поразку на цьому відборі збірна Хорватії зазнала саме від України. Давор Шукер став найкращим бомбардиром відбору з 12 голами в 10 матчах. На Євро-1996 хорвати змогли пробитись у чвертьфінал, де програли майбутнім чемпіонам збірній Німеччини.  

Відбір на Чемпіонат світу 1998 року збірна Хорватії пройшла не так впевнено, як попередній, пробившись на мундіаль тільки через стикові матчі. І там команда Шукера знову зустрічається з Україною і перемагає її за сумою двох матчів.

На Чемпіонаті світу Давор Шукер та Хорватія перевершили всі очікування. Підопічним Мирослава Блажевича тоді не підкорилась тільки команда Франції, яка виграла цей чемпіонат. Вигравши бронзові медалі, Хорвати стали відкриттям турніру, а Давор отримав Золоту бутсу найкращого бомбардира (6 голів).

Цей рік для Шукера став переломним і в кар’єрі за збірну – після світового форуму він вже не демонстрував такої гри як раніше і завершив кар’єру в національній збірній у 2002 році. Загалом за  Хорватію він провів 69 офіційних матчів в яких забив 45 голів.

Цікаві факти

  • Давор народився в спортивній сім’ї – батько був рекордсменом Хорватії зі штовхання ядра, а сестра викликалась в збірну Хорватії з волейболу;
  • В Шукера не дуже склалось особисте життя. Фанати «Реала» навіть пов’язують спад в кар’єрі після ЧС-98 з романом з іспанською моделлю Анною Обрегон.
  • В стиковому матчі на ЧС-98 Шукер вибив два зуби українському легендарному воротарю Олександру Шовковському.
  • Давора Шукера часто пов’язували з впливовими людьми в Хорватії: він був в дружніх відносинах з першим президентом Хорватії Франьо Туджмана, та кримінальним авторитетом Златко Багарічем;
  • Шукер живе «на три країни» - Хорватію, Іспанію та Німеччину. Він постійно перебуває в одній з них, надовго не затримуючись на одному місці.
  • В 1998 році Шукер зайняв 2 місце в голосуванні за Золотий м’яч, поступившись Зінедіну Зідану та випередивши Рівалду.
  • Ввійшов в список «ФІФА 100».
  • Шість раз ставав кращим гравцем Хорватії (1992, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998).
  • Після закінчення кар'єри Давор відкрив свою футбольну школу.

Сьогодні виповнюється 25 років легендарному голу на ЧЄ-96 в ворота Петера Шмейхеля. Ходили чутки, що саме після цього голу менеджери «Реала» зробили пропозицію по Шукеру.

Звісно, що вважати Давора Шукера найбільшою футбольною зіркою в Хорватії не можна. Проте він став революціонером свого часу, яскравим світлом для свого народу який пережив стільки випробувань. Він надихнув своїм прикладом майбутні покоління що їх мрії реальні. Він дав їм розуміння, що футбол може стати для них порятунком та змусив їх думати, що вони можуть завоювати серця мільйонів людей по всьому світу.

Він дав надію цілій нації.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты