Tribuna/Футбол/Блоги/Все о Десне/Наш суперник – Черкаський Дніпро

Наш суперник – Черкаський Дніпро

В середу чернігівська Десна проведе матч 26 туру першої ліги проти Черксаського Дніпра. Гості - фаворит протистояння, але Десна має дати бій одному з лідерів чемпіонату.

Блог — Все о Десне
Автор — FC Desna
10 мая 2016, 12:10

У Чернігів приїздить команда, в історії якої було немало болючих падінь. Але нині вона на підйомі. Черкащани лише минулого літа у черговий раз повернулися у першу лігу. Але уже за підсумками нинішнього чемпіонату вони прагнуть здійснити давню мрію — пробитися в еліту вітчизняного футболу. І на сьогодні хлопці з берегів Дніпра близькі до цього.

Не на перших ролях

Команда майстрів була створена в Черкасах 1958 року. У різні роки вона виступала під назвами «Колгоспник», «Дніпро», «Граніт», ФК «Черкаси», «Славутич». А з минулого сезону, — «Черкаський Дніпро».

У 1958-1970 роках черкащани грали у класі «Б» чемпіонату СРСР, а впродовж двох наступних десятиліть (з трьома перервами) — у другій всесоюзній лізі. З командою працювали і такі відомі спеціалісти, як А. Лерман. В. Гребер, В. Жилін, В. Лукашенко. Та найбільше, чого дніпрянам вдалося досягти у радянські часи, —це участь у 1967 році в фіналі найсильніших команд класу — «Б» (6 місце) . Крім того, у 1959 році вони були переможцями IV Міжнародних ігор сільських команд соціалістичних країн у Болгарі, а ще ставали чемпіонами України серед аматорів 1973 та 1987 років.

Слід також зазначити, що впродовж багатьох років улюбленцем черкаських уболівальників залишався Іван Яремчук (заслужений майстер спорту, півзахисник київського -Динамо» і збірної СРСР). Протягом 1979-1982 років він провів у складі черкащан 131 матч і забив 13 м’ячів.

Бажання і реалії

У прем’єрному національному чемпіонаті України черкащани виступили невдало, посівши в першій лізі (група «А») лише 12-е місце Але через рік, ставши переможцем другої ліги, команда повернулася на «круги своя». І оте повернення виявилося сенсаційним. «Дніпро» блискуче розпочало чемпіонат і навіть стало осіннім чемпіоном, але фінансові негаразди спонсора вплинули на підсумковий результат. У другому колі — лише шосте місце. Поступово ж втрачаючи провідних гравців, команда впродовж трьох сезонів перетворилася на аутсайдера. Зате у сезонах 1998-1999 та 1999-2000 років ФК «Черкаси» двічі перебував за крок від вищої ліги, але «турботлива рука» ПФЛ поставила шлагбаум на шляху до «еліти». Спочатку черкащан змусили грати надуманий перехідний матч з іванофранківським «Прикарпаттям», потім футбольне керівництво вирішило скоротити вищу лігу до 14-ти команд. І дійшло до того, що після завершення наступного сезону черкаська команда припинила своє існування.

Професіональний статус через рік було відновлено. Однак місце у першій лізі команда здобула лише через п’ять років. І знову було проголошено: нам потрібна вища ліга. Але по-іншому думали у федерації футболу України і місцеві керівнки. Так що Олександр Рябоконь, якого умовили очолити команду, майже одразу зіткнувся з величезними проблемами. І саме після отого черкаського ходіння по муках він одержав запрошення очолити «Десну»

Наближаючи мету

Тим часом у класі підвищувалися краматорський «Авангард», «Суми», наша «Десна», а черкащани знову не один сезон провели у другій лізі. Але, зрештою, рік 2015-ий став переломним. Жодна з команд, які в минулому році приїздили на календарні матчі у Черкаси, перемоги не здобула. Весною тут з’іли облизня сім колективів другої ліги. А потім, коли черкащани підвищилися у класі, обпеклися і стільки ж представників першого дивізіону —Оболонь-Бровар, Іллічівець, Суми, Нива, наша Десна, Нафтовик-Укрнафта, Полтава. І тільки на самісінькому фініші осінньої частини чемпіонату були зафіксовані дві нічиї – з Геліосом та Зіркою. А настала весна і вдома знову — одні перемоги. Не встояли і обидва Гірники, і Авангард, і Тернопіль.

А у ці здобутки відчутний внeсок зробив вихованець чернігівського футболу, екс-деснянець Скепський (на жаль, наприкінці квітня він травмувався), який говорить: «З конкурентами ми всі ігри відіграли вже, і у нас залишаються матчі з командами, які нижче в турнірній таблиці, тому потрібно набрати максимум очок і конкуренти не зможуть нас дістати».

Додамо, що нинішій поєдинок давніх суперників за всю історію їхніх протистоянь буде 59-им. За всю історію «Десна» із черкащани, які ще у минулому сезоні виступали у другому дивізіоні, провела 58 матчів: 18 перемог здобула Десна, 23 — Черкаський Дніпро. А ще зафіксовано 17 нічиїх.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Євро з Ярмоленком
12 июня 2016, 10:30
1
Все посты