Tribuna/Бокс/Блоги/12х3/Перший чемпіон світу з боксу в історії Литви: переміг росіянина, боксував в шортах з українським прапором

Перший чемпіон світу з боксу в історії Литви: переміг росіянина, боксував в шортах з українським прапором

WBA не відбирає пояси у росіян, доводиться робити це самотужки.

Блог — 12х3
19 апреля 2022, 22:00
2
Перший чемпіон світу з боксу в історії Литви: переміг росіянина, боксував в шортах з українським прапором

WBA не відбирає пояси у росіян, доводиться робити це самотужки.

В ніч з 16 на 17 квітня Еррол Спенс завоював третій титул у напівсередній вазі здолавши технічним нокаутом в десятому раунді Йорденіса Угаса. Еррол відібрав у кубинця титул WBA Super.

В андеркарді відбувся бій за титул «звичайного» чемпіона WBA в цій ж вазі між непереможеними на той момент росіянином Раджабом Бутаєвим та литовцем Еімантасом Станіонісом. Литовець всю кар’єру побудував в США – жодного разу не боксував в іншій країні. Бутаєв, окрім США, двічі боксував в Росії і один раз – в Монако. Саме в Монако він мав шанс завоювати титул чемпіона світу вперше.

30 листопада 2021-го Раджаб програв одноголосним рішенням суддів Олександру Беспутіну в поєдинку за титул «звичайного» чемпіона WBA, але пізніше бій був визнаним таким, що не відбувся. В організмі Беспутіна були знайдені заборонені препарати. Бутаєв все-таки став чемпіоном світу – в кінці 2021 року технічним нокаутом переміг Джамала Джеймса.

В 2022-му, після того, як шалена Росія розв’язала війну в Україні, WBA пообіцяли виключити росіян із рейтингів та не санкціонувати їх поєдинки в Росії. Але вирішили не чіпати чемпіонів. В підсумку, рейтинги виглядають ось так:

Чи вплинули ці санкції так, як мали б – викликали розголос і ажіотаж, питання риторичне. Враховуючи, те, що в одному із головних вечорів боксу квітня в попередньому перед головним поєдинку боксував російський чемпіон.

У литовця Станіоніса також є один бій, що визнали таким, що не відбувся. Перед Бутаєвим Еімантас зустрівся із Луїзом Колазо. Поєдинок, повний розмінів, завершився в четвертому раунді. Бійці пішли на зближення, Колазо врізався в голову литовця через небезпечний рух головою Станіоніса і травмувався.

Поєдинок литовця проти росіянина вийшов конкурентним. Багато розмінів, роботи на середній дистанції та силових ударів. Судді віддали перемогу Еімантасу, але розділеним рішенням.

Бутаєв протестував після бою:

«Бій пройшов так, бо рефері дозволив Станіонісу весь час битися з опущеною головою. Що я можу зробити, якщо хлопець весь час стоїть з опущеною головою?

Я не знаю, чому у мене відібрали очки. Вони повинні були відібрати у нього очки, тому що він весь час пірнав вниз», – сказав Бутаєв.

Що загалом не є повною неправдою – Станіоніс завжди працює в стилі, що проходить по грані: наближується з опущеною головою, працює силовими на середній дистанції та відтискає візаві користуючись атлетизмом. Проте Еімантас – новий чемпіон світу. Якщо WBA не може впоратись із санкціями, їм допомагають наші литовські партнери. Тепер Еімантас Станіоніс – перший литовський чемпіон світу в професійному боксі в історії.

А перемагати росіянина він вийшов в шортах із прапором України, під яким литовською написано «брати».

Фото: Ryan Hafey / Premier Boxing Champions

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты