Tribuna/Баскетбол/Блоги/На уровне и под эгидой/«Якщо Гутцайт та Бубка хочуть залишитися у парадигмі «спорт поза політикою», то вже інший час». Потужна заява Медведенка

«Якщо Гутцайт та Бубка хочуть залишитися у парадигмі «спорт поза політикою», то вже інший час». Потужна заява Медведенка

Зірковий баскетболіст закликав до реформ в українському спорті.

Автор — Андрей Белик
25 мая 2022, 23:00
«Якщо Гутцайт та Бубка хочуть залишитися у парадигмі «спорт поза політикою», то вже інший час». Потужна заява Медведенка

Зірковий баскетболіст закликав до реформ в українському спорті.

Дворазовий чемпіон НБА у складі «Лос-Анджелес Лейкерс» Станіслав Медведенко дав інтерв’ю виданню Kamp Sport, у якому наголосив на необхідності суттєвих змін у системі нашого спорту після завершення війни.

Зібрали найголовніші висловлювання зіркового баскетболіста.

Про необхідність змін в українському спорті:

Моя точка зору така: оця совдепівська система, яку ми культивували, про яку казали, що вона погана, але ж працює – в корні невірна. Якщо ми вирішили рухатися у Європу, у європейську сім’ю, нам потрібно наш спорт приводити до європейських стандартів. Нам потрібна європейська система спорту, європейська система управління. Це дуже великий виклик, але нам потрібно це зробити.

Нам потрібно більше розвивати дитячий спорт, масовий спорт. У ситуації, коли ми у стані війни, масовість та здоров’я нації набагато важливіші за медалі. Нагороди теж важливі, але ми повинні приділяти більше уваги масовому спорту.

Про існуючу систему ДЮСШ:

Я вважаю, що наші ДЮСШ працюють неефективно, і реформування спорту – а саме надання рівних можливостей спортивним клубам та ДЮСШ, – розставило б усе на свої місця. В рівних умовах буде здорова конкуренція, і питання вирішиться саме собою. Ми повинні всіх поставити в рівні умови.

Коли має відбутися реформа українського спорту:

Це дуже болюче питання, перехід буде дуже болючим. Люди, які застрягли в радянщині, прожили так усе своє життя і не вміють інакше. Але є і такий момент – зараз в нас офіційно за кордон виїхали майже сім мільйонів людей. Я вбачаю позитивний момент, наскільки він у цій ситуації взагалі може бути позитивним, у тому, що люди поїхали і подивилися, як там зараз у Європі. Як в інших країнах працюють ці секції.

Люди побачать, як це працює за кордоном, повернуться та будуть розбудовувати український спорт. Але люди пенсійного віку будуть дуже сильно опиратися.

Чи повинна держава фінансувати види спорту, у яких Україна не є успішною:

Якщо ми чітко пропишемо умови та урівняємо ДЮСШ та спортивні клуби, нам не потрібно буде робити цей вибір. Бо за нас люди самі й проголосують. Чому ми повинні когось відсікати, якщо там є масовість? Якщо туди ходять люди, і їм це подобається? Це буде еволюційний відбір. Зараз в нас це все штучно – хтось хоче комусь дати більше, якісь мутки-закрутки, і виникає ситуація, за якої хтось щось хоче поділити. Нам треба визначити чіткі критерії, і хай люди працюють. Хто буде краще працювати, той і буде заробляти більше. Ось і все.

Чому нам треба вчитися у американської системи спорту:

Війна – це тригер для змін. У США було приблизно так само – в них були расові проблеми, національні проблеми, релігійні проблеми, і їм потрібно було всі їх вирішувати. І у них спорт – не «внє політікі», а це політика держави. Якщо ви помічали, вони як раз культивують командні види спорту. Бо коли ти виходиш на майданчик, тобі все одно – чи ти мусульманин, християнин, іудей, який в тебе колір шкіри, якого ти зросту, якої ти комплекції. Командні види спорту надихають на те, щоб працювати разом. Потім ця командна робота переноситься в суспільство, і люди легше комунікують між собою.

Ми не можемо просто взяти і змалювати цю систему, але ми повинні вивчити цей досвід. Тенденції зрозумілі, ми бачимо, куди ми повинні рухатися, і тепер у цьому напрямку треба просто працювати.

Про майбутнє Вадима Гутцайта та Сергія Бубки на посадах міністра спорту та голови НОК України:

Якщо керівники не готові змінюватися під цей час, то нам потрібні зміни. Можливо, у тій системі, яка існувала до війни, вони були дуже гарні та дуже круті. Але зараз інший час, інші вимоги. Якщо вони готові змінюватися та працювати на благо нашої держави, то ніхто проти них нічого не має. Але якщо вони хочуть залишитися у парадигмі, що спорт поза політикою, то вже інший час. Потрібно змінюватися.

Повне відео:

Другие посты блога

Все посты