Tribuna/Футбол/Блоги/Взгляд на Запад/Головні події в світі спорту з початку війни

Головні події в світі спорту з початку війни

Що ви могли пропустити.

Автор — Роман Темный
15 марта 2022, 22:25
1
Головні події в світі спорту з початку війни

Що ви могли пропустити.

Війна, яку росія розв’язала проти України, відсунула на десятий план нашої уваги спорт. Навіть найтоповіші спортивні події світу не мають жодного відгуку та не викликають емоцій, коли наша країна б’ється за правду та своє право на існування. Але, звісно, світовий спорт не зупиняється, продовжуючи дарувати яскраві події та сюжети, що інтригують.

Ми зібрали усе найцікавіше зі світу спорт, що ви могли пропустити за ці три тижні. 

Паралімпіада в Пекіні

За час війни в Україні вже встигла відбутися зимова Паралімпіада-2022 в Пекіні. Спортсмені з росії та Білорусі були відсторонені від змагань. Медальний залік виграли господарі, а Україна посіла друге місце, завершивши виступи з 29 нагородами (11 золотих, 10 срібних, 8 бронзових).

Це найкраще досягнення в історії нашої держави на зимових Паралімпіадах. Українка Оксана Шишкова (парабіатлон, лижні перегони) з 5 медалями увійшло до трійки найбільш титулованих спортсменок цих змагань. Тричі українські спортсмени забирали всі три сходинки медального п’єдесталу. 

«Ліверпуль» став 9-разовим володарем Кубка англійської ліги. Це рекорд турніру

Мерсисайдський клуб ще не знав гіркоти поразок у внутрішніх змаганнях в 2022 році. 27 лютого вони продовжили цю серію у фіналі Кубка англійської ліги, де зустрілися з «Челсі». Матч видався безгольовим, командам довелося відіграти 120 хвилин. По голу кожної з команд арбітри скасували через підказки ВАР.

Доля трофею вирішилася у довгій серії пенальті, яку «Ліверпуль» виграв з рахунком 11:10 – єдиний неточний удар на рахунку голкіпера «Челсі» Кепи. Тепер у червоних 9 трофеїв Кубка ліги, це рекордне досягнення. Найближчий переслідувач – «Ман Сіті», який вигравав 8 разів. 

Маліновський запалює

З 24 лютого, коли почалася війна, почастішали появи гравця збірної України та «Аталанти» Руслана Маліновського у медіа-просторі. Заяви на підтримку України, грошова допомога, акції – хавбек не залишився осторонь біди своєї держави. При цьому Руслан не забував і про свої обов’язки перед клубом, видавши ударний відрізок.

З початку війни він встиг зіграти у чотирьох матчах (2 в Серії А і 2 в ЛЕ), в яких зробив 5 результативних дій (три голи і два асисти). Також зібрав декілька нагород – став найкращим гравцем Серії А у лютому за версію EA Sports, став гравцем місяця в «Аталанті», потрапив у символічну збірну тижня в ЛЄ. 

Інші українці в Європі також намагаються не відставати – у Коваленка ассист, у Ярмоленко – перший гол з літа 2020-го в АПЛ. 

Ястремська вперше вийшла в фінал турніру після повернення, Монфіс позбавив Мєдвєдєва статусу першої ракетки світу

Українська тенісистка Даяна Ястремська вперше за два роки пробилася у фінал турніру WTA. Це сталося у французькому Ліоні, загалом для українки це був 5-й фінал турнірів WTA у кар’єрі. На жаль, у вирішальному матчі вона програла китаянці Чжан Шуай. Усі призові, а це майже 15 тисяч євро, вона пообіцяла передати українським фондам для допомоги країні. 

Французький тенісист Гаель Монфіс, чоловік Еліни Світоліної, на ранній стадії турніру в американському Індіан-Велсі переміг першого номера рейтингу ATP росіянина Даниїла Мєдвєдєва. Через виліт на цій стадії Мєдвєдєв втратить лідерство у рейтингу, воно повернеться до Новака Джоковіча, який пропускає американську зв’язку турнірів через відсутність вакцинації від коронавірусу.

Ліга чемпіонів у розпалі: «Реал» створив потужний камбек проти «ПСЖ», «Баварія» знищила «Зальцбург»

Відбулася половина матчів відповідей на стадії 1/8 Ліги чемпіонів. Найбільш яскраве протистояння подарували «Реал» та «ПСЖ». Французи мали перевагу завдяки мінімальній перемозі у першому матчі і розраховували на прохід далі після того, як повели в рахунку. Хет-трик Бензема перевернув все з ніг на голову. Мбаппе теж зробив хет-трик, але зарахували лише один з його голів. 

«Ліверпулю» довелося несолодко проти «Інтера», мерсисайдці програли, та пройшли далі за рахунок більшої перемоги в першому матчі. «Ман Сіті» зробив справу ще у першому двобої зі «Спортингом», а тому просто відпрацював обов’язкову програму. «Баварія» не змогла перемогти «Зальцбург» у першому матчі, але повеселилася від душі у другому, розгромивши суперника з рахунком 7:1. 

Цього тижня стануть відомі ще чотири чвертьфіналісти, коли свої матчі заграють пари «МЮ» – «Атлетико», «Челсі» – «Лілль», «Аякс» – «Бенфіка» та «Вільярреал» – «Ювентус». 

Новини з АПЛ: «Лідс» звільнив Бьелсу, Роналду нагадав про себе хет-триком

Після трьох з половиною років роботи «Лідс» попрощався із аргентинським тренером Марсело Бьелсою. Спеціаліст допоміг команді повернутися у прем’єр-лігу, втриматися в ній, але елітному дивізіоні значних досягнень не мав. Останньою краплею стала серія з чотирьох поспіль поразок із різницею м’ячів – 2:17. 

Кріштіану Роналду 5 лютого відсвяткував 37-річчя, проте на його гольових здобутках негативним чином це не позначилося. Найяскравіший приклад – матч проти «Тотенгема», в якому він приніс перемогу своїй команді хет-триком. Наразі португалець йде другим у списку кращих бомбардирів сезону АПЛ із 12 голами (стільки ж у Мане і Жоти з «Ліверпуля»). Більше тільки у Салаха все з того ж «Ліверпуля» – 20. 

У АПЛ та Серії А боротьба за чемпіонство, у Бундеслізі ще є питання, у Ла Лізі та Лізі 1 інтрига відсутня

Нестримний «Ліверпуль» Клоппа продовжує гонитву за не менш потужним «Ман Сіті» Гвардіоли. Наразі манчестерці випереджають головного конкурента лише на 4 пункти, але у мерсисайдців є матч в запасі, тому вся боротьба за золоті нагороди ще попереду. 

Схожа ситуація і у Серії А. «Інтер» трохи забуксував, і пропустив на першу сходинку «Мілан», та навіть «Наполі» на другу. У команді Сімеоне Індзагі 59 очок, у неаполітанців – 60, у «Мілана» – 63, але на відміну від конкурентів у «Інтера» ще є матч в запасі. Буде гаряче. 

В інших топ-лігах фаворити більш очевидні, вони мають сильно провалитися, аби втратити золото своїх чемпіонатів цього сезону. Найпростіша ситуація у «ПСЖ», що випереджає найближчого конкурента «Марсель» на 15 очок. Але тішитися нема чому – парижани покинули ЛЧ. 

У Іспанії «Реал» сповна скористався кризою у основних конкурентів – «Барселони» та «Атлетико» – і впевнено мчить за трофеєм. Мадридці на 10 очок випереджають найближчого конкурента – «Севілью». Каталонці і матрацники у 15 пунктах від бланкос. 

У Німеччині продовжує домінувати «Баварія», дортмундська «Боруссія» як завжди намагається нав’язати конкуренцію, але поки відстає на сім очок, маючи один матч у запасі. 

***

Сподіваємося, що війна завершиться нашою перемогою якомога швидше і ми знову зможемо повернутися до звичного життя і улюбленого спорту. 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты