Tribuna/Биатлон/Блоги/Троєщинський їксперґ/Апостолос Ангеліс – головна зірка Греції в Пекіні. Виступає у лижних гонках на ОІ та у біатлоні на КС

Апостолос Ангеліс – головна зірка Греції в Пекіні. Виступає у лижних гонках на ОІ та у біатлоні на КС

Коли любов до улюбленого заняття перекреслює все інше.

Апостолос Ангеліс – головна зірка Греції в Пекіні. Виступає у лижних гонках на ОІ та у біатлоні на КС

Від редакції: ви знаходитесь у блозі Троєщинський їксперґ. Його автор написав цей текст у рамках конкурсу «Найкращий блогер України-2021». Підтримайте плюсами, коментарями та підпискою.

***

Зимові Олімпійські Ігри у Пекіні не відбулися б без безпосереднього вкладу країни, яка у зимових видах спорту ніколи не сяяла. Звичайно, мова йде про Грецію, адже саме звідти походить поняття цього змагання. Держава-засновниця Олімпійських Ігор поїхала у Пекін складом із лише 5 спортсменів. Не покладаючи особливих надій на жодного з них.

Історія одного із грецьких зимових олімпійців, а саме прапороносця команди, особливо кидається в вічі. Для 28-річного Апостолоса Ангеліса це буде вже третя Олімпіада, хоч на жодній з них він не змагався у профільному виді спорту – біатлоні.

Біатлон у Греції – справжня проблема: до КС Ангеліс готувався зі збірною Болгарії

Що ми взагалі знаємо про грецький біатлон? Те, що він просто є – і це вже бодай щось. Незважаючи на те, що в Греції сніг взимку буває навіть частіше, ніж у деяких місцях центральної Європи, з зимовими видами спорту ця країна відверто не дружить. Тож дуже мало представників Еллади потрапляли в об’єктив на міжнародних біатлонних стартах, особливо на рівні Кубка Світу. Там єдиним греком, що стабільно бере участь у всіх гонках, є саме Апостолос Ангеліс. Його прізвище регулярно можна побачити в протоколах спринтів та індивідуальних гонок на найнижчих місцях.

Хоча насправді, зі слів самого Ангеліса, у Греції є мінімум п’ятеро біатлоністів непоганого рівня. Але якщо найкращий з них (безпосередньо Ангеліс) займає на Кубку Світу місця внизу протоколу з понад 100 спортсменів, можна зрозуміти, яка низька планка в грецького біатлону. Дозволена квота на сезон Кубка Світу в Греції дорівнює лише одному представнику на гонку, і вибір грецької федерації біатлону пав саме на Апостолоса.

Тому стає вкрай проблематично готуватися до Кубка Світу, і тим паче до головних стартів сезону, коли ти – єдиний представник своєї країни у найвищому дивізіоні змагань. До того ж, погодні умови у Греції не дозволяють мати регулярні тренування на снігу. Грецька збірна проводить збори у Австрії, Болгарії чи Німеччині, та коли мова заходить про реальну підготовку до Кубка Світу, то тут Апостолос залишається єдиним греком, який готовий до цього виклику. І, що зрозуміло, ціла команда не може зібратися заради одного нього.

Апостолос Ангеліс разом з іншим грецьким біатлоністом Дімітросом Каппасом

Тож у цьому Ангелісу допомогла збірна сусідньої Болгарії. Тренери, сервіс-бригада, проживання – все це грек має завдяки допомозі від північних сусідів. Персональний тренер Апостолоса працює у збірній Болгарії асистентом. У гонках він допомагає греку з підготовкою лиж. Він же і працює з Ангелісом безпосередньо на трасі, поєднуючи це зі своєю основною болгарською роботою – чергуванням на вогневих рубежах.

Через свою прив’язку до іншої команди та власні низькі результати більшу частину Кубка Світу Ангеліс проводить у стані очікування. Адже за підсумками спринтів він ніколи не кваліфікується в пасьюти і тим паче в мас-старти, а власної команди для естафети не має. Тож Апостолос змушений без діла чекати на завершення етапу, щоб поїхати з болгарами на наступний.

Але Болгарія не у всьому може допомогти Ангелісу. Збірна Греції не має навіть власної стійки на біатлонному стадіоні, де спортсмени можуть підготуватися до гонок, перевдягтися і поговорити з тренером. А за правилами використовувати чужу стійку, навіть болгарську, не можна. Тож після кожної гонки Апостолос змушений шукати будь-яке вільне місце, де можна перевдягтися. Ні про яку адекватну підготовку до гонок мова не йде.

А тепер замисліться. Щосезону Ангеліс зі збірною Болгарії їздить на кожен етап Кубка Світу... заради однієї-двох гонок. Щоб посісти чергове 90-те місце у спринті чи індивідуалці і далі сидіти байдикувати й чекати, поки поїхати з болгарами на наступний етап і там теж провалитися. Якщо за мірками грецького біатлону такі результати взагалі можна назвати провальними.

Звичайно, Ангеліс не єдиний такий «монозбірник» на рівні біатлонного КС: чого вартують серб Дамір Растич або новозеландець Кемпбелл Райт. Але саме Апостолоса я обрав для того, щоб розповісти його історію, бо він на відміну від Райта у біатлоні не має чим похизуватися і на відміну від Растича не пропускає жодного етапу Кубка Світу. Якщо мова, звичайно, не йде про олімпійський сезон.

Не дивуйтеся, якщо цьогоріч відкриєте профіль Ангеліса на сайті IBU та побачите, що він за цей сезон провів лише кілька гонок, і ті на рівні Кубка IBU. Річ у тому, що перед кожною Олімпіадою Апостолос... міняє вид спорту.

Лижник на один сезон

Найкращий результат грека в кар’єрі – 27 місце у спринті на Кубку IBU. Через неймовірно високу конкуренцію в біатлоні за місце на ОІ Ангеліс обрав для себе інший варіант потрапляння на Олімпіади – лижні гонки. Цей вид спорту на головних стартах представлений набагато більшою кількістю країн, ніж більш елітний біатлон, бо кваліфікація там в принципі простіша. Хоча насправді у жодної з екзотичних країн немає фактично ніяких шансів на олімпійські медалі в лижних гонках – у Греції в тому числі. Це саме той випадок, коли головне – не перемога, а участь.

Що стосується відбору на Олімпіаду з лижних гонок, то там все набагато легше, ніж у біатлоні. За рахунок більшої кількості дисциплін, країн-учасниць та самих спортсменів для проходу на ОІ достатньо регіональних стартів (навіть літні лижеролерні змагання годяться!), і брати участь у етапах світових кубків необов’язково. Тож Апостолос вирішив будь-що потрапити на Олімпійські Ігри, перейшовши у лижні гонки. І йому це вдалося, пройшовши кваліфікацію хорошими результатами в балканських змаганнях. І Ангеліс раніше дебютував на Олімпіадах (спринт у Сочі-2014), ніж у Кубку Світу під егідою FIS.

Тож ця схема спрацювала, і з тих пір грек кожного олімпійського сезону знімає гвинтівку та переходить у лижні гонки. Більше того, зробити це Ангелісу порадив сам його тренер. За словами спеціаліста, лижні гонки – найкращий спосіб набрати форму й лижний хід, не відволікаючись на вогневі рубежі. Тож більшу частину міжсезоння Апостолос тренується без гвинтівки.

Але все ж лижні гонки – не профіль Апостолоса Ангеліса. У цьому можна переконатися, якщо поглянути його статистику лижного ходу на Кубку Світу з біатлону. Минулого сезону він проходив один кілометр в середньому на 13 секунд повільніше за лідера, що на класичній спринтерській дистанції в 10 км перетворюється на більше, ніж 2 хвилини. І це лише ходом. А в чистих лижних гонках дистанції ще довші.

Тож не дивно, що навіть зі зміною виду спорту результати Ангеліса не покращилися. Найкращим індивідуальним досягненням грека на Олімпіадах є 71 місце у спринті Пхьончхана. А на Кубку Світу FIS у командному спринті Греція з Апостолосом у складі фінішувала щонайбільше на 28 місці серед усіх збірних.

Хоча, як стверджує сам Апостолос, на обидвох попередніх Олімпіадах він міг виступити набагато краще. Мовляв, у Сочі був занадто нервовий перед дебютом і через це затиснутий, а у Пхьончхані не зміг показати свою найкращу форму через втому після довгої дороги. Що ж, подивимось, як він виступить у морозному та карантинному Пекіні.

Любов до снігу привела Апостолоса в біатлон. Його кумири – Бьорндален та Фак

Вкрай логічний вибір, чи не так? Перший – легенда світового біатлону, котрий почав бігати на Кубку Світу ще коли Ангеліс був дитиною, а другий – справжній взірець для представників маленьких команд. Так, Яков Фак став справжнім героєм Хорватії у 2010-му, коли привіз з Ванкувера олімпійську бронзу. Успіхи Фака до переїзду в Словенію залишаються єдиним топ-досягненням для хорватів у біатлоні. Та на відміну від Якова Фака Ангеліс міняти збірну не збирається. Його шлях тяжкий, але зате оригінальний.

Ще змалечку саме біатлон захопив Апостолоса. Завдяки любові до зими та спорту він шукав саме той шлях, де зможе поєднати обидва захоплення. На його щастя, в його рідній Яніні серед спортивних гуртків для дітей був і біатлонний. Точніше, у гірському містечку Мецовон неподалік. Саме місцевий лижно-біатлонний клуб «Еос» Ангеліс представляє і донині. Там у дитинстві він познайомився зі старшими грецькими біатлоністами, які виступали на Кубку Світу та світилися в телевізорі. Тож Апостолос твердо вирішив іти їхнім шляхом, щоб стати відомим. Нехай і не через спортивні досягнення, та це йому вдалося.

Першу гонку на рівні Кубка IBU Ангеліс провів ще у 2009 році в 16-річному віці. У дебютній гонці вийшла дуже комічна ситуація – сусід Апостолоса по стрільбищу випадково стріляв у його мішені, і закрив усі 5. Молодий грек вирішив тоді змовчати, адже мав серйозні проблеми зі стрільбою. І, здається, ніхто тоді не звернув увагу, що Ангеліс, не здійснивши жодного пострілу, відстрілявся в нуль. І відеотрансляції, щоб виявити це, теж не було.

Природа невдалих стрільб Ангеліса на початку кар‘єри не дивна. Адже перше повноцінне біатлонне тренування зі стрільбою він провів за два дні до дебюту на регіональному рівні в 15 років. Тоді грек настріляв, за його словами, на дуже багато штрафних кіл. А от до першого старту на міжнародному рівні він готувався значно більше – цілих два тижні.

Юний Ангеліс на Кубку IBU

Іще з 16 років Апостолос прагнув потрапити на Кубок Світу, але не мав такої можливості, бо квота Греції на старт тоді дорівнювала нулю. Тож довелося простояти в режимі очікування дебюту на найвищому рівні цілих 6 років. Тоді одна з команд у повному складі відмовилася від старту, і вайлд-кард на заміну отримала саме Греція. Саме Ангеліс став тим спортсменом, якого обрав грецький тренерський штаб, щоб виставити на гонку. Дебют на КС йому не дуже вдався через нерви й невдалу стрільбу, хоча він залишився задоволений своїм лижним ходом.

Далі все стало набагато простіше, адже за правилами IBU навіть без національної квоти на старт можуть виходити 9 найкращих біатлоністів серед тих збірних, які цієї квоти не мають. Завдяки своїм перемінним успіхам Ангеліс має у цьому рейтингу монозбірників 5 місце.

Що стосується лижних гонок, то там Апостолос теж має свого кумира – шведського триразового олімпійського чемпіона Маркуса Гельнера. І саме з Олімпійськими Іграми пов‘язане одне з найбільших досягнень грека поза трасою.

Ангеліс вніс вагомий вклад у Олімпіаду-2018

А саме завдяки естафеті олімпійського вогню. Як відомо, саме у Греції як у країні, звідки походить поняття Олімпійських Ігор, цей смолоскип запалюється і вирушає у мандрівку світом до місця проведення Олімпіади. І першим факелоносцем перед пхьончханськими іграми став саме Апостолос. Як він стверджує, федерація сама йому запропонувала це, зателефонувавши прямо під час тренування. Ще залишаються сумніви, яку роль в грецькому зимовому спорті має Ангеліс?

Зокрема завдяки цьому Апостолос має своїх персональних фанів, причому не лише в Греції. Вболівальники з усього світу пишуть йому в соцмережах і навіть підтримують на етапах Кубка Світу. Так, Ангеліс нерідко помічає рідний грецький прапор обабіч траси.

Але інші біатлоністи більшістю своєю дивуються, коли бачать грецький прапор у стартовому протоколі. Але Ангелісу за радість поспілкуватися з будь-яким колегою, хоча серед друзів він має хіба словенців, латвійців та болгар.

У Греції жахливі умови для біатлону. Спортсмени виготовляють собі мішені власноруч

Єдиним спонсором Апостолоса на Кубку Світу є безпосередньо грецька біатлонна федерація, що бере на себе усі затрати з переміщення та проживання. Але все одно чимало у власне заняття у позасезонний час Ангеліс вкладає і власноруч. Основні складнощі виникають з підготовкою обладнання. На це у грецької федерації грошей уже не вистачає, тож Апостолос оновлює свій інвентар із власної кишені. Зарплатню від федерації він отримує, але вона, за словами грека, не така велика.

Стан грецького біатлону сам Ангеліс оцінив на один бал із десяти. Не кажучи про відсутність нормальних трас, доходить навіть до того, що у Греції немає спеціальних апаратів для виготовлення стрільбищ. Тож усі біатлоністи, в тому числі з лідером збірної, змушені кожного літа виготовляти їх власноруч. Від цього мішені виходять різнокаліберними, і сильно страждає якість підготовки.

Тож головна мотивація для Ангеліса в біатлоні – зовсім не медалі й заробіток. Він ставить собі за мету займатися улюбленою справою незважаючи ні на що. Адже біатлон подарував греку безцінну можливість поїздити по світу (нехай лише там, де є взимку сніг) і познайомитися з людьми з різних країн і культур. В тому числі і з власними спортивними кумирами.

Апостолос тверезо оцінює ситуацію і стверджує, що не лише він, а й увесь грецький біатлон дуже далекий від подіуму на Кубку Світу. Соте місце – нормальний показник персонально для нього. Але все ж для Греції стабільно мати власного біатлоніста на такому рівні – вже досягнення, і хочеться побажати, щоб Ангеліс здійснив свою мрію та став стабільним учасником пасьютів.

У Пекіні став 83-м у лижних гонках, що можно вважати непоганим результатом. 

***

А ви стежите за успіхами малочисельних збірних на Кубку Світу з біатлону? Чи чули про Апостолоса Ангеліса раніше? Чекаю на ваші коментарі!

Другие посты блога

Все посты