Tribuna/Футбол/Блоги/Думки від себе/Одеська казка. «Чорноморець» у сезоні 2013/2014 (ЄвроНезалежність)

Одеська казка. «Чорноморець» у сезоні 2013/2014 (ЄвроНезалежність)

Про найкращий сезон «Чорноморця» у своїй єврокубковій історії читайте далі..

Автор — Lviv1256
30 августа 2014, 16:04
8

Сезон 2012/2013 для «Чорноморця» був доволі вдалим, відчувався прогрес колективу, адже ще нещодавно підопічні Григорчука грали у Першій лізі. В Чемпіонаті України одесити впевнено здобували очки і весною найвідданіші фанати навіть мріяли про боротьбу із київським «Динамо» за третє-четверте місце. Проте чотири матчі із лідерами, які були зіграні у невеликий відтинок часу, охолодили гарячі сподівання чорно-синьої торсиди. Вихід у фінал Кубка України підсолодив невдалу кінцівку сезону, адже фіналіст здобував право на єврокубкову осінь (у підсумку «Чорноморець» програв кубок «Шахтарю»). І тепер на кону перед «моряками» стояло нове завдання – вийти в груповий етап Ліги Європи.

 18.07.2013. 20:00. Одеса. Стадіон «Чорноморець». 20 230 глядачів. +24°C.

«Чорноморець» - «Дачія» 2:0

Арбітр: Майкл Дін (Англія).

«Чорноморець»: Безотосний, Бергер, Ковальчук, Гай, Бобко, Самодін, Бакай (Рієра, 65), Джа Джедже, Фонтанелло, Антонов, Кутас.

Тренер: Григорчук Роман.

«Дачія»: Матюгін, Посмак, Ілєску, Соппо, Кркотіч (Одіа, 53), Михальов, Столеру (Драговозов, 65), Огада, Овсянніков, Камара (Шевель, 72), Лапушенко.

Тренер: Ігор Негреску.

Голи: Гай (46), Антонов (90+4).

Попередження: Ілєску (82), Драговозов (90).

Після жеребкування одесити чекали на свого суперника, яким повинен був стати переможець пари молдовської «Дачії» та албанської «Теути». У підсумку молдовська команда перемогла, ліквідувавши гандикап суперника в два м’яч; для «моряків» це було вигідно, оскільки дорога в Молдову не зайняла б багато часу й сил.

Фаворитом матчу був «Чорноморець» і тренер «Дачії» Ігор Негреску про візаві відгукувався так:

Можу сказати лише лестиві слова. Одеський «Чорноморець» – збалансована у всіх лініях, хороша команда.

Із стартовим свистком одесити зразу ж кинулися в атаку: Бобко ледь не заробив пенальті, активністю виблискував Олексій Антонов, міг забивати Гай. І вже десь в середині тайму молдовські футболісти ледь не зловили «моряків» на гачок: вимушено зайнявши позицію лівого захисника, Бобко виявився не готовим  до пресингу на своїй позиції і несподівано втратив м'яча – небезпечна атака кишинівців завершилась ударом над поперечиною воріт Безотосного з лінії штрафного.

Другий ж тайм ознаменувався голами «Чорноморця» на самому початку і на ендшпілі. Спершу на 46-йхвилині матчу Олексій Гай ефектним ударом з лінії штрафного після прострілу з правого флангу зняв павутину з дев'ятки воріт «Дачії», а на четвертій доданій хвилині відзначився другий Олексій – Антонов: він блискуче виконав штрафний удар.

25.07.2013. 20:15. Кишинів. Стадіон «Зімбру». 3 720 глядачів. +26°C.

«Дачія» - «Чорноморець» 2:1

Арбітр: Сердар Гезюбююк (Нідерланди).

«Дачія»: Матюгін, Посмак, Ілєску, Орловський (Павлов, 50), Соппо, Кркотіч, Орбу (Одіа, 77), Михальов, Столеру (Барахоєв, 63), Огада, Овсянніков.

Тренер: Ігор Негреску.

«Черноморец»: Безотосний, Бергер, Гай (Валєєв, 75), Бобко, Самодін (Діденко, 68), Джа Джедже, Фонтанелло, Сантана, Антонов, Кутас, Рієра (Бакай, 46).

Тренер: Григорчук Роман.

Голи: Орловський (45+3), Орбу (64) - Гай (26).

Попередження: Орловський (15), Овсянніков (52), Кркотіч (59), Барахоєв (79) - Сантана (23), Джа Джедже (45+2), Кутас (50).

«Чорноморець» підходив до матчу-відповіддю із «Дачією» у статусі явного фаворита на прохід у наступний раунд. Рахунок 2:0 в першому матчі, якщо і не дозволяв закидати шапками суперника, то вже точно надавав впевненості футболістам одеської команди. «Дачії» ж залишалося в домашній грі лише атакувати, сподіватися на удачу і власний напір.

Перший тайм зустрічі був за одеситами. Могли забивати Антонов і Фонтанелло, але зумів відзначився знову Олексій Гай. Новобранець «моряків» скористався передачею від Самодіна і пробив повз Матюгіна з лівого краю штрафного. Через кілька хвилин голкіпер «Дачії» вже врятував свою команду після гарматного пострілу Джа Джедже під перекладину. Гра плавно йшла під диктовку одеситів і ніщо не віщувало проблем,  проте господарі під кінець тайму зуміли перехопити ініціативу. Під час доданого арбітром часу футболісти «Дачії» заробили штрафний удар, втіливши його у підсумку в забитий гол: подачею від Михалева скористався Орловський.

У другому таймі молдавани зберегли настрій кінцівки першого тайму й зуміли забити другий гол на 64-й хвилині, проте дотиснути своїх візаві так і не змогли. У підсумку «Чорноморець» програв 2:1, але пройшов у наступний раунд, де мав зустрітися із колись грізною «Црвєна Звєздою».

Після матчу Роман Григорчук не приховував емоцій:

Я відчуваю радість, ми пройшли далі і вирішили ту задачу, яка стояла перед нами на сьогоднішній день. Розуміємо, що по грі є цілий ряд питань, скажімо так, недоробок. Знаємо над чим працювати, але зараз, коли ми граємо в єврокубках, головне – результат. Отже перш за все відчуваю радість.

01.08.2013. 19:15. Одеса. Стадіон «Чорноморець». 28 862 глядачів.  +24°C.

«Чорноморець» - «Црвєна Звєзда» 3:1

Арбітр: Кенн Хансен (Данія).

«Чорноморець»: Безотосний, Бергер, Ковальчук, Гай, Бобко, Джа Джедже, Фонтанелло, Сантана (Вангелі, 85), Антонов (Самодін, 82), Кутас, Рієра (Прийомов, 82).

Тренер: Григорчук Роман.

«Црвєна Звєзда»: Байковіч, Лазіч, Міяйловіч (Младеновіч, 45+2), Крнета, Міліяш, Печнік (Дауда, 46), Касаліца (Мілуновіч, 85), Савічевіч, Вешовіч, Нінковіч, Ковачевіч.

Тренер: Мілош Костіч.

Голи: Рієра (32), Джа Джедже (38), Антонов (78, з пенальті) - Савічевіч (59).

Попередження: Вешовіч (20), Міяйловіч (34), Лазіч (48), Касаліца (55).

Домашній матч проти «Црвєни Звєзди» викликав неабиякий ажіотаж та інтерес в одеських вболівальників, а імените ім'я суперника лише підігріло інтерес. Після проходу «Дачії» місцеві фанати не сумнівалися, що «Чорноморець» пройде далі і стадіон «Чорноморець» був майже повністю заповненим.

Перший тайм пройшов за диктовки «чорно-синьої» команди і на четвертій десятихвилинці матчу одесити вже мали повід для радості. Спершу на 32-й хвилині відзначився Рієра, який замкнув простріл Антонова, а на 38-й – Джа Джедже, який реалізував вихід віч-на-віч після відмінного пасу Гая.

Друга половина гри розпочалася з атак сербської команди, які понад усе хотіли забити гол на виїзді. Із початком другого тайму одесити відійшли глибоко в захист, за що швидко і поплатилися. Незважаючи на всі оборонні редути "моряків", Савічевіч після прострілу з флангу залишився один перед Безотосним і впевнено пробив повз воротаря в кут воріт. Цей гол активізував дії обох колективів, забивати могли і серби, і українці, проте фортуна посміхнулася саме «морякам». Під час затяжної атаки було зароблене пенальті, яке впевнено реалізував Олексій Антонов.

Після матчу Роман Григорчук казав, що в Белграді на його підопічних чекає надскладна гра і це було очевидним фактом, адже пропущений вдома м’яч залишав непогані шанси сербам на вихід далі:

Гра буде серйозною, про атмосферу на стадіоні в Белграді всі чули, які там такі емоції, вболівальники просто женуть вперед свою команду. Нам буде непросто, але й цікаво.

 08.08.2013. 21:30. Бєлград. Стадіон «Црвєна Звєзда». 39 730 глядачів. +36°C.

«Црвєна Звєзда» - «Чорноморець» 0:0

Арбітр: Артур Діаш (Португалія).

«Црвєна Звєзда»: Байковіч, Лазіч, Дауда (Михайловіч, 67), Міліяш (Касаліца, 46), Печнік, Мартинович, Младеновіч, Савічевіч (Мілуновіч, 78), Вешовіч, Нінковіч, Ковачевіч.

Тренер: Славіша Стояновіч.

 «Чорноморець»: Безотосний, Бергер, Ковальчук, Бобко, Самодін (Діденко, 80), Джа Джедже (Прийомов, 69), Фонтанелло, Сантана, Антонов, Кутас, Рієра (Зубейко, 88).

Тренер: Григорчук Роман.

Попередження: Мартіновіч (35), Вешовіч (75) - Кутас (45), Ковальчук (54).

Перед початком гри стало відомо про відсутність у складі ключового виконавця для одеського «Чорноморця» – Олексія Гая і це неабияк насторожувало, адже протягом останніх матчів Олексій зумів стати лідером колективу. Тривожно стало, коли арбітр поставив сумнівний пенальті перед самою перервою, проте Безотосний впевнено зреагував на удар Мільяша з точки. Другий тайм пройшов напрочуд спокійно, в рівній боротьбі і майже без моментів. Чорноморець впевнено утримав потрібний для себе результат.

Тренер «моряків» після матчу радів, а також відзначив вдалу тактичну гру своєї команди:

Ми зіграли тактично дуже грамотно, я б навіть сказав, сильно. Ми направляли свої оборонні й атакуючі дії таким чином, щоб максимально позбавити суперника його кращих сторін і нам це багато в чому вдалося.

 22.08.2013. 21:30. Одеса. Стадіон «Чорноморець». 34 000 глядачів. +24°C.

«Чорноморець» - «Шкендербеу» 1:0

Арбітр: Тасос Какос (Греція).

«Чорноморець»: Безотосний, Бергер, Ковальчук, Гай, Самодін (Прийомов, 73), Джа Джедже (Де Матос, 79), Фонтанелло, Сантана, Антонов (Діденко, 84), Кутас, Рієра.

Тренер: Григорчук Роман.

«Шкендербеу»: Шехі, Арапі, Орелесі, Музака (Абазі, 71), Німага (Фагу, 65), Адемір, Томіч (Біцай, 90), Ріба, Радаш, Гвозденовіч, Ліляй.

Тренер: Мірель Йоца.

Голи: Гай (75).

Попередження: Адемір (37).

У фінальному колі матчів за вихід в груповий етап Ліги Європи «Чорноморець» долею жеребу зустрівся із албанським «Шкендербеу». «Моряки», здавалося, були у статусі фаворита, хоч представники одеситів, зокрема Роман Григорчук із повагою поставилися до візаві:

Ми не побоюємося суперника. Ми знаємо свою силу, «Чорноморець» – аж ніяк не слабка команда, ми вийшли на певний рівень. Але це не дає нам жодних гарантій в майбутньому протистоянні зі «Шкендербеу». Попереду два матчі, які необхідно виграти. Страху, боязні немає. Присутня величезна повага до суперника і надзвичайні вимоги до себе з мотивації, мобілізації, концентрації та з підготовки в цілому.

Матч в Одесі розпочався за атак «моряків», які на відміну від візаві обрали атакуючу тактику. Проте албанці дуже грамотно оборонялися, закривали усі вільні зони, не давали одеситам розбігтися. І лише на 75-й хвилині зусиллями Олексія Гая (який в останніх матчах «чорно-синіх» майже завжди приходив на допомогу) «Чорноморець» вийшов вперед – після розіграшу штрафного десятка «моряків» потужно пробила під поперечку. Після цього господарі намагалися подвоїти рахунок, проте атаки відзначалися сумбуром й дрібними помилками. Відповідь на всі запитання мав дати виїзд у Тірану.

29.08.2013. 21:00. Тірана. Стадіон «Кемал Штафа». 8 000 глядачів. +24°C.

«Шкендербеу» - «Чорноморець» 1:0 (6:7 по пен.)

Арбітр: Антоніо Матеу Лаос (Іспанія).

«Шкендербеу»: Шехі, Арапі, Орелесі, Моріна (Абазі, 74), Шкембі, Музака (Німага, 85), Адемір (Біцай, 84), Ріба, Радаш, Гвозденовіч, Ліляй.

Тренер: Мірель Йоца.

«Чорноморець»: Безотосний, Бергер, Ковальчук, Гай, Самодін, Джа Джедже (Прийомов, 79), Фонтанелло, Сантана, Антонов (Діденко, 110), Кутас, Рієра (Де Матос, 36).

Тренер: Григорчук Роман.

Голи: Ріба (19).

Попередження: Радаш (49), Ліляй (60), Німага (90) - Антонов (89).

Післяматчеві пенальті:

1:0 - Шкембі.

1:1 - Діденко.

1:1 - Радаш (воротар).

1:2 - Фонтанелло.

2:2 - Ріба.

2:3 - Кутас.

3:3 - Шехі.

3:4 - Гай.

4:4 - Гвозденовіч.

4:4 - Де Матос (воротар).

5:4 - Біцай.

5:5 - Самодін.

6:5 - Ліляй.

6:6 - Сантана.

6:6 - Орелесі (штанга).

6:6 - Ковальчук (воротар).

6:6 - Нимага (воротар).

6:7 – Прийомов

Попередні виїзні матчі «Чорноморця» показали, що переживати одеським вболівальникам є за що – все ж вдома «моряки» грали набагато впевненіше, ніж в гостях. Перевага за підсумком першого матчу була мінімальною, тому важливо було насамперед забити виїзний гол.

Але команда Григорчука завдання не виконала, ба, навпаки ще й з уміла пропустити гол – на 19-й хвилині відзначився Ріба після провалу центрбеків «Чорноморця». Після перерви активніше грали вже одесити, проте їм або не щастило, або голкіпер албанців діяв впевнено. Так справа дійшла до післяматчевої лотереї. Не одну таблетку «валідолу» примусив з’їсти одеського вболівальника Лео Матос, який міг виривати перемогу, проте його удар зумів відбити Шехі (а декілька хвилин перед цим удар Радаша парирував Діденко). А найбільший треш відбувся за рахунку 6:6, коли по черзі не реалізували пенальті Орелесі, Ковальчук та Нимага. Заключний удар пробив Прийомов і не схибив – 6:7 і «Чорноморець» вийшов до групової стадії Ліги Європи.

Після матчу Роман Григорчук сказав:

Можу сказати, що всі ми щасливі. Останній крок до цієї нашої мрії, попадання в групу Ліги Європи, був важкий і навіть занадто важкий. Але ми легкого життя й не чекали, і надалі не будемо чекати Ми в групі Ліги Європи, це для всіх нас велике досягнення. По напрузі це була найважча гра в моєму житті.

Жеребкування груп Ліги Європи «подарувало» «Чорноморцю» непростих суперників: «ПСВ», «Динамо» із Загреба та «Лудогорець». Після жеребу Роман Григорчук відзначав, що група насправді є важкою, проте з іншого боку це мало б стати викликом для його команди, а також «Чорноморець» могли б банально недооцінити:

Ми задоволені тим, що потрапили в групу. Для нас це свято, яке триватиме. Що стосується суперників, я завжди дуже спокійно до цього ставився. У нас дуже важка група, і ускладнюється вона тим, що нам дісталися досвідчені суперники. Це важко, це серйозно, це цікаво. Для нас груповий етап стане тестом. Мені й самому цікаво, як ми будемо виглядати на більш високому рівні. З нетерпінням очікую цих ігор. Я думаю, що в цій групі всі задоволені, що «Чорноморець» до них потрапив. Нас, напевно, вважають вже точно не фаворитом.

 19.09.2013. 20:00. Загреб. Стадіон «Максімір». 12 522 глядачів. +18°C.

«Динамо» Загреб – «Чорноморець» 1:2

Арбітр: Хусейн Гечек (Туреччина).

«Динамо»: Зеленіка, Шимуніч, Шимуновіч, Пінту, Адемі, Саммір, Фернандес, Паміч (Хусейновіч, 63), Ліма, Брозовіч (Бечірай, 74), Чоп (Ален Халіловіч, 86).

Тренер: Бранко Іванковіч.

«Чорноморець»: Безотосний, Бергер, Де Матос (Рієра, 46), Прийомов, Ковальчук, Гай, Джа Джедже (Бобко, 69), Фонтанелло, Сантана, Антонов (Самодін, 85), Кутас.

Тренер: Григорчук Роман.

Голи: Фернандес (43) - Антонов (62), Джа Джедже (65).

Попередження: Шимуніч (82).

Матч в Загребі для одеського «Чорноморця» став історичним, адже вперше в своїй історії «моряки» завоювали право виступу в груповому етапі єврокубків.

Гра розпочалася за переваги хорватів: двічі небезпечно пробивав Брозовіч, після першого м’яч полетів вище воріт, а з другим пострілом справився Безотосний. Здавалося, що перший тайм вже зіграний, проте помилка Джа Джедже призвела до голу «у роздягальню» – на 43-й хвилині Фернандес вийшов ві-на-віч і запалив рахунок на табло.

В перерві Роман Григорчук зумів перелаштувати команду на зовсім іншу гру й на другий тайм «моряки» вийшли зовсім іншою командою. Велику роль зіграв Рієра, який в перерві заиінив Лео Матоса. Спершу він небезпечно пробивав по воротах, проте Зеленіка відбив м’яча, чого не зумів зробити вже за хвилину, проте його врятувала перекладина – Джа Джедже після подачі кутового мав чудову нагоду зрівнювати рахунок. А вже за декілька хвилин Рієра виконав результативну подачу на голову Олексія Антонова, який зрівняв рахунок. Неймовірний натиск одеситів не зупинився і перетворився у другий гол «моряків» – Кутас виконав класну подачу з флангу і Джедже зумів замкнути її.

Другий гол «Чорноморця» був неначе холодним душем для хорватів, які зразу ж кинулись в атаку. Проте їхні намагання були грамотно зупинені одеситами. У підсумку «чорно-сині» здобули свою першу перемогу у груповомову етапі Ліги Європи.

03.10.2013. 22:05. Одеса. Стадіон «Чорноморець». 33 839 глядачів. +5°C.

«Чорноморець» - «ПСВ» 0:2

Арбітр: Ліран Ліані (Ізраїль).

«Чорноморець»: Безотосний, Бергер, Ковальчук, Гай (Самодін, 83), Бобко, Бакай (Де Матос, 56), Джа Джедже, Фонтанелло, Сантана, Антонов, Рієра (Прийомов, 83).

Тренер: Григорчук Роман.

«ПСВ»: Титонь, Йоргенсен, Брума, Махер (Хільємарк, 80), Тойвонен, Схаарс, Локадія, Аріас, Віллемс, Баккалі (Йозефзоон, 73), Депай.

Тренер: Філіпп Коку.

Голи: Депай (13), Йозефзоон (88).

Попередження: Бергер (51) - Тойвонен (30).

До матчу із «ПСВ» одесити готувалися дуже ретельно. В першу чергу ім’я суперника змушувало налаштуватись на всі 100% (незважаючи на поразку голландців у першому матчі проти «Лудогорця»). А також це був перший матч групового етапу в Одесі й «моряки» хотіли подарувати своїм вболівальникам святом. Роман Григорчук про підготовку говорив:

Підготовка була повноцінною, атмосфера хороша, я бачу, що хлопці оптимально налаштовані емоційно і психологічно. Бачу, що вони сконцентровані і, в принципі, це не дивує, так і має бути.

Старт розпочався із розвідок обох команд. Першими вирішили гостро вдарити голландці і не прогадали – на 13-й хвилині Мемфіс Депай вийшов на ударну позицію і неймовірним ударом в «дев’ятку» розмочив рахунок в матчі. В другому таймі «Чорноморець» розпочав діяти активніше, проте ворота поляка Титоня залишалися сухими. Чудовий шанс зрівняти рахунок втратили Лео Матос та Олексій Гай, проте поляк був на висоті. Свій ж шанс більш досвідчені голландці не змарнували – на 88-й хвилині Йозефзоон вискочив на ворота Безотосного, обіграв його й закотив круглого у пусті ворота.

Попереду в одеситів було двоматчеве протистояння із «Лудогорцем», який після двох перших матчів був лідером групи. Про наступного суперника Роман Григорчук відзивався так:

Ми нічого не боїмося, в футболі боятися нічого. Ми поважаємо суперника, не буду вдаватися в подробиці і називати прізвища, але, на мій погляд, який базується на серйозному аналізі, я подивився дуже багато ігор болгарської команди, «Лудогорець» є в нашій групі кандидатом номер один на вихід в наступну стадію Ліги Європи.

24.10.2013. 22:05. Одеса. Стадіон "Чорноморець". 20 082 глядачів. +6°C.

«Чорноморець» - «Лудогорець» 0:1

Арбітр: Александру Дан Тудор (Румунія).

«Чорноморець»: Безотосний, Бергер, Прийомов (Де Матос, 81), Ковальчук, Гай  (Джа Джедже, 46), Бобко, Фонтанелло, Сантана, Антонов (Діденко, 46), Кутас, Рієра.

Тренер: Григорчук Роман.

«Лудогорець»: Стоянов, Барт, Кішада (Ешпінью, 69), Дяков, Златінські, Миньов, Моці, Стоянов (Абало, 63), Кайсара, Марселіньйо (Мішель, 78), Місіджан.

Тренер: Стойчо Стоєв.

Голи: Златінські (45).

Попередження: Бергер (44), Діденко (88), Рієра (90+2) - Дяков (26), Моці (33), Златінські (36), Ешпінью (85).

Після декількох надскладних матчів «Чорноморець» підходив до двох ключових матчів із чемпіоном Болгарії. Одеситам було непросто вдома з «ПСВ», в гостях із «Дніпром», не вдалося пробити оборону «Волині» на рідному стадіоні, і вистояли в Харкові проти «Металіста». Потягом всіх цих матчів одесити не тільки не вигравали, а й не забивали, тому в матчі проти «Лудогорця» при своїх трибунах вони були змушені переривати цю негативну тенденцію.

Проте не все було просто. «Лудогорець» чудово виступав у цьогорічній Лізі Європі й не збирався поступатися. Хоч в першому таймі ініціатива була у «моряків», вони не зуміли вмілити моменти у голи, за що поплатилися. На 45 хвилині Златінські ідеально виконав штрафний удар, який і став єдиним голом в зустрічі. А попереду підопічних Григорчука чекав виїзд в Софію, де одесити не мали права на поразку.

07.11.2013. 20:00. Софія. Стадіон «Василь Левскі». 8 000 глядачів. +10°C.

«Лудогорець» - «Чорноморець» 1:1

Арбітр: Стефан Юханнесон (Швеція).

«Лудогорець»: Стоянов, Барт, Александров (Стоянов, 57), Ешпінью, Кішада (Бургзорг, 79), Златінські, Міньов, Моці, Кайсара, Марселіньйо (Без’як, 86), Місіджан.

Тренер: Стойчо Стоев.

«Чорноморець»: Безотосний, Бергер, Ковальчук, Гай, Бобко, Джа Джедже, Фонтанелло, Сантана (Де Матос, 59), Антонов (Діденко, 86), Кутас, Рієра.

Тренер: Григорчук Роман.

Голи: Кішада (47)  - Гай (64).

Попередження:  Джа Джедже (90+3).

Матч на виїзді міг стати точною копією домашньої гри цих двох команд. Ініціатива була в одеситів – в першому таймі свої моменти не використали Антонов, Гай, Джедже. А на 47 хвилині зустрічі господарі вийшли вперед – Місіджан промчав по лівому флангу і прострілив низом в центр воротарського на Кішада, який прийняв м'яч і пробив повз Безотосного. І здавалося, що ситуація критична, але на допомогу знову прийшов Олексій Гай, який замкнув передачу Бобка.

За дві хвилини Антонов міг виводити свою команду вперед, але з вбивчої позиції він пальнув по горобцях. Робити дубль міг і Гай, але знову гравцеві «Чорноморця» забракло влучності. Свисток арбітра зафіксував нічию, яка виводила «Лудогорець» у стадію плів-офф. «Чорноморцю» ж потрібно було диво, щоб пройти далі…

Після матчу Олексій Гай, даючи інтерв’ю, вселював надію в серця одеситів:

Удвічі прикро, що не вдалося виграти при такій кількості моментів, але відчувається, що у нас ще залишається шанс. Думаю, нам під силу пройти цей шлях і вийти в наступний етап турніру. Була важка гра. «Лудогорець» – це дуже хороша команда, яка завжди контролює матч. Важко тій команді, яка переміщається, адже доводиться перекривати зони. В цілому, фізично ми були на непоганому рівні.

28.11.2013. 22:05. Одеса. Стадіон «Чорноморець». 14 182 глядачів. +2°C.

«Чорноморець» - «Динамо» 2:1

Арбітр: Фелікс Цваєр (Німеччина).

«Чорноморець»: Безотосний, Бергер, Ковальчук, Гай, Бобко, Джа Джедже (Діденко, 74), Фонтанелло, Зубейко, Антонов, Кутас (Прийомов, 27), Рієра (Де Матос, 46).

Тренер: Григорчук Роман.

«Динамо»: Зеленіка, Шимуновіч, Пінту (Адемі, 46), Антоліч, Едді, Паміч (Брозовіч, 76), Бечірай, Ліма, Леко, Халіловіч (Фернандес, 64), Рукавіна.

Тренер: Зоран Маміч.

Голи: Антонов (78), Діденко (90+1) - Бечірай (20),

Попередження: Бергер (45+1) - Рукавіна (50), Ліма (80).

Щоб виходити у наступний етап Ліги Європи, «моряки» були зобов’язані вигравати два матчі – проти «Динамо» та «ПСВ». І якщо успіх проти голландців викликав запитання у багатьох, то перемога над хорватами, здавалось, більш, ніж реальна. Перед матчем Олексій Антонов казав:

Налаштовуюся тільки на перемогу. Ми знаємо, що це дуже важлива гра з точки зору турнірної таблиці. Думаю, всі хлопці покажуть своїм бажанням і ставленням, що гратимуть тільки на перемогу.

Старт зустрічі, на диво, був за хорватами, для яких матч нічого не вирішував. На 20 хвилині комбінація хорватів завершилася пасом Іву Пінту з правого флангу атаки в центр штрафного «Чорноморця», звідки Бечірай красивим ударом в дотик відправив м'яч точно в кут воріт. Пропущений гол приголомшив «моряків», атаки одеситів виглядали не стільки грізними, як судорожними й банальними.

Здавалося, що все втрачено, до кінця матчу залишалося п'ятнадцять хвилин і Роман Григорчук зробив заміну, яка перевернула матч із голови на ноги – улюбленець «чорно-синьої» торсиди – Анатолій Діденко – замінив Джедже. На 77-й хвилині він «накрутив» суперника й небезпечно пробив по воротах, після чого м’яч полетів від суперника за лицьову лінію, а після подачі кутового Олексій Антонов зрівняв рахунок. Стадіон зірвався на ноги, всі знову повірили в успіх.

«Чорноморець» не збирався зменшувати обертів свого двигуна, а навпаки заграв ще активніше. Важко було «Динамо» в цей момент. Небезпечно пробивав головою Гай після подачі Лео Матоса з правого флангу, проте м’яч не летів у ворота. Кульмінація настала вже в доданий арбітром час. Знову зіграло за одеситів стандартне положення. Прийомів виконав подачу з кутового на ближню штангу, звідки головою зумів нанести удар Фонтанелло, а Діденко вдалося грудьми підправити політ м'яча вже на самій лінії воріт. Чудо таки трапилось і попереду був ключовий матч року – на виїзді треба було перемагати «ПСВ», який також хотів виходити далі…

12.12.2013. 20:00. Ейндховен. Стадіон «Філіпс». 24 000 глядачів. +1°C.

«ПСВ» - «Чорноморець» 0:1

Арбітр: Карлос Гомес (Іспанія).

«ПСВ»: Зут, Йоргенсен, Рекік, Махер, Локадія, Аріас, Віллемс (Пак Чжи Сун, 66), Нарсінгх (Баккалі, 80), Депай, Хільємарк (Тойвонен, 75), Хендрікс.

Тренер: Філіпп Коку.

«Чорноморець»: Безотосний, Ковальчук П, Ковальчук К, Гай (Діденко, 79), Бобко, Джа Джедже (Де Матос, 81), Фонтанелло, Зубейко, Сантана, Антонов (Кутас, 90+3), Рієра.

Тренер: Григорчук Роман.

Голи: Джа Джедже (59).

Попередження: Баккалі (82), Махер (87) - Фонтанелло (1), Ковальчук К. (62), Безотосний (85).

Вилучення: Рієра (87).

На кону матчу «ПСВ» - «Чорноморець» стояв вихід у наступний етап Ліги Європи. Мимоволі згадуються слова із легендарного фільму «Горець»: «виживе тільки один». Ціна помилки була величезною.

«ПСВ» на правах господаря контролював ситуацію і створив у першому таймі не один момент. Депай, Хендрікс та Махер могли ховати усі надії «моряків», проте Безотосний не залишав сумнівів у своїй кваліфікації. Правда, і в «Чорноморця» були дуже хороші моменти: Гай на 32-й хвилині не забив у пусті ворота, а на 45-й – Антонов не зумів переграти у ближньому бою Зута.

Другий тайм продовжився в тому ж ключі, в якому тривав у першому. З невеликою різницею, що «Чорноморець» реалізував свій момент – на 59-й хвилині Джа Джедже точним ударом головою заставив кіпера голландців виймати м’яч із воріт.

Кінець матчу виявився традиційно вже для українського вболівальника валідольним. На 87-й хвилині Рієра не впорався із власними нервами й заніс собі у пасив червону карточку. А вже у додатковий час Тойвонен не попав з одного метра по пустих поротах. Футбольний бог в той вечір був на боці одеситів!

Автор переможного голу Джа Джедже після матчу говорив:

Результат матчу залежав від одного м'яча, і мені пощастило стати його автором. Коли Сито Рієра отримав м'яч на правому краю і зробив навіс, я знав, що мені робити. На щастя, м'яч опинився в сітці. Я нерідко забивав голи головою, так що великого сюрпризу тут немає.

В той вечір Одеса тріумфувала. Вперше потрапивши у груповий турнір Ліги Європи, «моряки» доплили аж до весняної стадії.

20.02.2014. 20:00. Одеса. Стадіон «Чорноморець». 28 456 глядачів. +7°C.

«Чорноморець» - «Ліон» 0:0

Арбітр: Крейг Томсон (Шотландія).

«Чорноморець»: Паст, Бергер, Де Матос (Ребенок, 66), Ковальчук, Гай (Діденко, 90), Бобко, Джа Джедже (Окріашвілі, 85), Фонтанелло, Зубейко, Сантана, Антонов.

Тренер: Григорчук Роман.

«Ліон»: Веркутр, Зеффан, Б. Коне, Бішевац, Феррі, Сарр, Мальбранк, Бріан (Фекір, 84), Данік, Мвуемба, Толіссо.

Тренер: Ремі Гард.

Попередження: Ребенок (73).

Жеребкування подарувало «Чорноморцю» в наступні суперники французький «Ліон», проте одесити і не думали тремтіти перед іменитим суперником. Григорчук відзначав, що якщо його команді вдастся зіграти у свою гру, то шанс пройти французький гранд буде великим. Цікаво, що в Одесу коач "Ліону" Ремі Гард взяв резервний склад, бо з його словами деякі гравці з основної обойми перебували у поганій формі.

З першмх хвилин матчу "моряки" почали диктувати свої умови французам. Вже на 16-й хвилині Антонов, вийшовги віч-на-віч під гострим кутом не зумів переграти Веркутра. В середині тайму шанс відзначитися мав Лео Матос, проте і тут французький кіпер врятував свою команду. Наприкінці першої сорокап'ятихвилинки двічі міг візначатися Антонов, проте його перший удар був трішки неточним, а другий став здобиччю того ж Веркутра.

Вийшовши на другий тайм, одесити не збавляли обертів – Бобко і Ковальчук мали доволі непогані шанси. Проте в другій частині матчу вирішив нарешті огризнутися і "Ліон" – Бріан непогано пробивав із краю штрафного, проте Паст виручив. У підсумку матч завершився із рахунком 0:0, а в пам'яті одеситів проскакували моменти злопам'ятного матчу із французьким "Лансом".

27.02.2014. 22:05. Ліон. Стадіон "Жерлан". 25 039 глядачів. +10°C.

«Ліон» - «Чорноморець» 1:0

Арбітр: Александар Ставрєв (Македонія).

«Ліон»: А. Лопеш, Бедімо, Бішевац, Фофана, Греньє, Ляказетт (Б. Коне, 87), Феррі, М. Лопеш, Мальбранк (Толіссо, 86), Гоміс (Бріан, 81), Юмтіті.

Тренер: Ремі Гард.

«Чорноморець»: Паст, Бергер, Де Матос, Ковальчук К., (Діденко, 86), Гай (Окріашвілі, 89), Бобко, Джа Джедже, Фонтанелло, Зубейко, Сантана, Антонов.

Тренер: Григорчук Роман.

Голи: Ляказетт (80).

Попередження: Бедімо (41), Греньє (74) - Зубейко (16), Де Матос (45), Ковальчук К. (63).

Вилучення: Зубейко (76).

Гра у Ліоні мала вирішувати вихід до 1/8 фіналу Ліги Європи і дві команди вирішили не форсувати події. Обережна гра – кредо, яке підходило до дій обох команд, адже ціна пропущеного голу була величезною. Гра проходила у більш-менш спокійному руслі і господарі все ж мали невелику перевагу – непоганий момент упустив Фофана. Наприкінці ж тайму міг відзначатися Сантана, який ледь не закинув Лопешу м'яча за шифорот після удару зі штрафного.

Другий тайм вийшов набагато гарячішим, ніж перший. Класний момент упустив Бергер, який запустив круглого у штангу воріт "Ліона". Ця атака одеситів в певній мірі розбудила французів, які зрозуміли, що грають з вогнем. Гоміс і Ляказет мали моменти, проте не зуміли їх реалізувати. А на 76 хвилині Зубейко отримав другий гірчичник – Євген випадково наступив на голеностоп Фофана. І вже за 4 хвилини Ляказет забив переможний гол у ворота Паста. В останні хвилини "моряки" намагалися врятувати гру, проте фарт був не на боці "чорно-синіх".

Казка для Одеси завершилася. Не хеппі-ендом, але й на доволі мажорній ноті, адже "моряки" і так заплили за небачені для себе горизонти.

© Василь Федевич

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты