Tribuna/Лыжные виды/Блоги/Ноу Баланса/Україна страждає від ковіда у Пекіні. Шанси на медалі меншають з кожним випадком

Україна страждає від ковіда у Пекіні. Шанси на медалі меншають з кожним випадком

Але ми не одні такі.

Блог — Ноу Баланса
11 февраля 2022, 17:30
7
Україна страждає від ковіда у Пекіні. Шанси на медалі меншають з кожним випадком

Але ми не одні такі.

Сьогодні складно провести настільки масове змагання як Олімпійські ігри й оминути при цьому такі ж масові проблеми з ковідом. Але Пекін-2022 все одно виділяється на фоні того ж Токіо-2020. Щодня десятки позитивних тестів, пропуски тренувань та виступів через ізоляційний режим та купа драматичних сюжетів.

На жаль, все це прямо стосується олімпійської збірної України. Ситуація у нас настільки критична, що впливає на успішність на Іграх. Очікування й так не були великі від виступів українців у Китаї, але частота ковідних проблем, здається, добиває рештки сподівань бодай на мінімальний успіх.

Що конкретно відбувається з нашою збірної?

Нескінченна череда захворювань. Ковідні негаразди почались для збірної України в Пекіні ще до початку Ігор. Й одразу це торкнулось наших головних претендентів на медалі – по прибуттю в Китай коронавірус виявили у головного тренера чоловічої збірної з біатлону Юрая Санітри. І відправили на самоізоляцію, з якої він повернувся лише сьогодні. 

Санітра став першим таким з нашої олімпійської збірної, але, на жаль, не останнім. Невдовзі на самоізоляцію також відправили члена його тренерського штабу Ігоря Ященка. Його приклад показав, що усі, хто був у контакті з Санітрою, все ще в зоні ризику. Нехай і по прибутті в Китай в аеропорту у них нічого не виявили. Це не могло не впливати на роботу колективу.

«Всі тренуються, але переживаємо через тести на коронавірус. Все-таки ми всі з Юраєм контактували, коли добиралися до Пекіна, а потім і до олімпійського села. Тому з тривогою щодня чекаємо на результати тестів», – ділився переживаннями головний тренер жіночої збірної України з біатлону Урош Велепець в переддень початку Ігор.

І його побоювання справдились – того ж дня стало відомо про позитивні тести у двох представників персоналу наших біатлоністів. А наступна новина була ще гіршою – ковід виявили в Олени Білосюк. А це уже драма.

«Її готували практично цілий рік. Вона жертвувала цілим сезоном, щоб готуватися до Олімпіади. Тест Олени — це катастрофа. За команду ще нічого, а Олена жертвувала цілий рік, пропускала гонки. Вона їх хотіла бігти, але ми говорили, щоб готувалася до Олімпіади. Зробила тут кілька тренувань, з оптимізмом йшла, ну і от», – бідкався Велепець.

В Пекін терміново довелось довикликати Анастасію Меркушину замість Білосюк, яку відправили на самоізоляцію. Через це Олена пропустила змішану естафету та індивідуальну гонку. Але сьогодні, 11 лютого, Олена повернулася в розташування збірної України на Олімпіаді-2022. Білосюк здала 2 негативних ПЛР-тести поспіль.

Наступним ковід вдарив по українських фігуристах. Іван Шмуратко здав позитивний тест за день до офіційного відкриття Олімпійських ігор, через що пропустив командні змагання.

«Наразі відчуваю спустошення. На жаль, коронавірус втрутився в мої олімпійські плани. Дуже хотів допомогти нашій команді й відчути цю незвичайну атмосферу змагань», – засмутився спортсмен. На щастя, Іван відновився доволі швидко й зміг виступити в індивідуальних змаганнях.

Але ефект сніжинки й не думав спинятись. Позитивні тести та самоізоляція трапились також з біатлоністкою Дар’єю Блашко, партнером наших фігуристів Софією Голіченко та Артемом Даренським (через це пара майже не тренувалась перед виступом), саночником Андрієм Мандзієм (довелось пропустити чотири тренування перед стартом).

З останнього – фрістайлісти Дмитро Котовський, Олександр Окіпнюк та Анастасія Новосад, через ковід у яких Україна не виступить у командному турнірі з акробатики, де мала чи не найкращі шанси на медалі в Пекіні.

Крім цього Суспільне повідомляло, що в день відкриття Олімпіади-2022 в таборі нашої збірної виявили ще кількох спортсменів з ковідом, але їхні імена не назвало. На той момент було відомо, що два офіційні тренування пропустили стрибуни з трампліна Віталій Калініченко та Євген Марусяк.

Від зростання динаміки та напруги на змаганнях  в тому числі серед організаторів – постраждала українська сноубордистка Аннамарі Данча. Після прибуття в Китай у неї виявили ковід, але за добу до її виступу тести почали давати негативний результат, два яких з різницею в добу дозволяють припинити самоізоляцію.

До змагань її допустили, але перед стартом знову заборонили виступ. В авральному порядку вона довела, що має необхідні тести, – в результаті з допуском за п’ять хвилин до свого старту Аннамарі на фоні всіх переживань виступила відповідно і в 1/8 фіналу не пройшла.

Як наслідок на сьогодні достеменно відомо про 13 випадків коронавірусу в таборі олімпійської України, вісім з яких – це спортсмени. При цьому ЗМІ повідомляють про більшу кількість наших збірників з позитивним тестом.

Чому наші так багато хворіють? Хтось не вакцинувався?

Навряд, адже вакцинація була обов’язковою для всіх наших олімпійців, про що в інтерв’ю Triuna.com розповідав Олександр Абраменко. І не тільки для наших – наприклад, словенський біатлоніст Клемен Бауер відмовився від участі в пекінській Олімпіаді, бо не хотів щеплюватись перед Іграми, на чому наполягав олімпійський комітет Словенії.

Хоча загалом організатори Ігор в Пекіні не вимагають обов’язкової вакцинації від учасників. Для тих, хто не щепився, просто інші вимоги – 21-денний карантин після прибуття в країну.

Причина швидше в спалаху захворювань на ковід в олімпійських селищах Ігор-2022, який почався ще 23 січня, коли в Китай почали прибувати делегації країн-учасниць. І прибували в тому числі з уже хворими на ковід, як у випадку з Санітрою, який, швидше за все, заразився від лікаря збірної. Але епідемічна ситуація в країні загалом не була сприятливою.

За тиждень до відкриття селищ в Пекіні виявили перший в Китаї випадок захворювання на новий штам коронавірусу – особливо заразний «Омікрон», який вражає в тому числі вакцинованих. На фоні ж росла кількість китайських міст, де місцева влада оголошувала карантин через ріст захворюваності.

Але не в Пекіні. До того ж влада Китаю радикально зреагувала лише щодо вболівальників – заборонила продаж квитків на Ігри широкому місцевому загалу (іноземцям заборонили ще торік). Тих глядачів, які все ж потрапляють сьогодні на трибуни, допускають тільки через окремі запрошення і з суворими обмеженнями.

Відтак дивуватись динаміці захворювань в олімпійських селищах Ігор-2022 не варто – на те є ковідні причини як в Китаї загалом, так і в олімпійській бульбашці зокрема. Ще до початку Олімпіади організатори щоденно почали фіксувати в селищах кілька десятків нових випадків заражень серед усіх причетних до змагань – спортсменів, тренерів, персоналу, волонтерів, інших. І роблять це по сьогодні.

Так, НХЛ мала рацію, коли в грудні відмовилась відпускати хокеїстів на олімпійський турнір, побоюючись масових заражень та впливу на свій чемпіонат.

То збірна України не одна, яка страждає від позитивних тестів спортсменів?

Далеко не одна. На сьогодні ковід уже виявляли в членів збірних Норвегії, Швеції, Фінляндії, Данії, Чехії, Німеччини, Австрії, Швейцарії, ОКР, Білорусі, Латвії, Канади, США. Мова про випадки як під час Олімпіади, так і прямо перед від’їздом на неї.

Так, кількісно це різні випадки – йдеться в тому числі й про одиничні захворювання. Але й Україна не одна з десятком хворих. В тієї ж Норвегії все почалось перед від’їздом в Китай і не може зупинитись досі. Спочатку коронавірус виявили у тренера спринтерської збірної Арільда Монсена, потім у лижниць Хайді Венг та Анне К’єрсті Калво, згодом – у лижника Сімена Хегстад Крюгера.

І хоч ці випадки фіксували ще до вильоту в Пекін, по прибутті в Китай все продовжилось. Спочатку повідомили про три нових захворювання в норвезькій делегації, але не у спортсменів. Згодом ковід виявили у двоборця Ярла Магнуса Ріібера. В результаті Йоханнес Бо та Інгрід Тандервольд потрапили в список можливих контактів із хворими й теж ризикують незабаром здати позитивний тест.

І не схоже, що цей ефект сніжинки швидко припиниться.

Ситуація у шведів – приклад, як позитивний тест в одних може негативно впливати на ситуацію в інших. Так шведські лижники Маркус Грате та Калле Халварссон не можуть повноцінно тренуватись – організатори вважають їх такими, хто близько контактував з їхнім партнером по збірній Лео Юханссоном, в якого виявили ковід.

Ситуація в австрійців та росіян – приклад, як через ковід страждають прямі претенденти на медалі. Так австрійська стрибунка з трампліна Маріта Крамер, яка є лідером рейтингу Кубка світу, та російський скелетоніст Микита Трегубов, який взяв срібло ОІ-2018, пропустили цю Олімпіаду саме через коронавірус.

Маріта Крамер

Ситуація у швейцарців – приклад того, як через ковід в одного спортсмена скасували цілий хокейний матч. Нехай і товариський, не в рамках ОІ. А ситуація у данців та латвійців – приклад, як хокейні збірні тренуються в Пекіні без п’ятьох та семи гравців відповідно, у яких позитивний тест.

Доходить до того, що МОК почав вивчати можливість допуску до змагань незаразних спортсменів з позитивним тестом. Але це непросто.

«Атлети стурбовані позитивними тестами, що повторюються. Нам відомо про людей з COVID-19, у яких тести позитивні протягом деякого часу після одужання. Більшість таких людей вже не можуть заразити когось, і їм може бути дозволено продовжити участь у змаганнях.

Однак виклик, з яким ми зіткнулися з появою «Омікрону», полягає в тому, що ймовірність повторного зараження стала десь у п’ять разів вищою, ніж раніше», – прокоментував очільник групи медекспертів оргкомітету Пекіна-2022 Браян Макклоскі.

А як взагалі організатори ОІ-2022 протидіють ковіду і реагують на появи хворих на Іграх?

По-перше, Ігри проводяться в так званих бульбашках. Навіть місцеві спортсмени чи персонал обслуговування не можуть контактувати із сім’ями на час змагань. Також всі учасники бульбашки – від атлетів до персоналу – використовують спеціальний мобільний додаток My2022, щоб в тому числі постійно звітувати про стан здоров’я.

По-друге, організатори подбали про бульбашки в бульбашках. Так, наприклад, медіа-працівники живуть у своїй бульбашці, а спортсмени – у своїй. Але стосується це не лише житла, але й медичних закладів та транспортного сполучення, яке на Іграх має замкнутий цикл.

По-третє, китайцям з інших регіонів Китаю на час ОІ не рекомендують їздити до Пекіна.

Що стосується власне випадків позитивних тестів, яких на Олімпіаді вдосталь, то найперше заражених ізолюють. Доти, доки людина не здасть два негативних тести з різницею в добу.

Якщо у хворих є симптоми, їх відправляють в медичний заклад. Якщо ні – в спеціальний готель-ізолятор, де їм дозволяють взяти з собою в номер деякий інвентар для тренувань. Повернутись у свої номери в олімпійських селищах з ізоляторів дозволяють через 10 днів мінімум за умов, що симптомів більше нема і три дні поспіль людина здає негативні тести.

Щодо контактних, то такими вважаються ті, хто контактував із хворим в межах семи днів до позитивного тесту в того. У таких тести беруть два рази в день. Тоді як тих, хто не під підозрою, тестують лише раз на день.

«Пункт здачі розташований поряд із їдальнею. Коли йдеш їсти, заходиш і здаєш тест. Їх беруть щодня. Якщо встигаєш здати до 12-ї дня, то результат тесту буде вже о 18-й. Якщо після 12-ї, то результат з’явиться до шостої ранку наступного дня. Ми домовилися, що коли вранці йдемо на сніданок, заходимо та здаємо його», – розповідав український біатлоніст Дмитро Підручний.

Китайські організатори настільки прискіпливі, що тестують на ковід навіть спорядження спортсменів. З цим стикнулись наші скелетоністи, коли довелось шукати близько 20 тисяч гривень на тестування боб-саней, до чого вони готові не були.

«Наша команда зіштовхнулася із черговою проблемою на шляху до Китаю. Цього разу вона пов’язана з переправленням боб-саней, на яких змагатиметься Лідія Гунько. Китайська сторона вимагає сплатити величезну суму грошей за ПЛР-тестування боб-саней та всіх речей, що у контейнері, в якому все це прибуло до Китаю. Як ви вважаєте, звідки братимуть мазок?», – писав наш скелетоніст Влад Гераскевич.

При цьому всьому наростає відчуття, що зараження вийшли з-під контролю організаторів. Що можуть підтверджувати такі випадки, як з Аннамарі Данчею чи польською ковзаняркою Наталією Малішевською – її випустили з карантину в ніч перед кваліфікаційною гонкою, але за кілька годин до старту повернули назад через зненацька виявлений ще один позитивний тест.

Фото: Mathias Bergeld/Keystone Press Agency, Kalle Parkkinen/Newspix24, Roman Vondrous/CTK, Socher/Eibner-Pressefoto, Tomasz Markowski/Keystone Press Agency

Другие посты блога

Все посты