Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольні історії/Найкращий учень

Найкращий учень

Чому незвичайний перекладач став видатним тренером

Автор — sebmoran
1 августа 2014, 17:27
1

Цього тижня виповнилося п'ять років з дня смерті Боббі Робсона. Це, напевно, останній англійський тренер, який був законодавцем футбольної моди (теперішніх тренерів місцеві журналісти критикують за відсутність ідей, прямоту, що межує з обмеженістю), досягнув успіхів як з скромними місцевими, так і з великими європейськими клубами. Робсон був людиною з хорошим почуттям гумору і гострим розумом, деякі його цитати стали крилатими.

Алан Ширер переймає мудрості сера Боббі, щоб потім дивувати глядачів ВВС

Крім англійських команд Робсон працював з ПСВ, Порту, Спортінгом і Барселоною. Саме на початку своєї португальської кар'єри відбулося знайомство, якому сучасний футбольний вболівальник багато чим завдячує. 

Після того як Англія на ЧС 1990 вилітає в півфіналі (правда в серії пенальті майбутнім чемпіонам світу - німцям), Робсон очолює голландський ПСВ, де проводить два чемпіонські сезони. Наступним клубов стає ліссабонський Спортінг, оскільки поки англієць не знає португальської мови, йому потрібний перекладач. Не звичайний перекладач, яких тисячі, а людину з глибоким розумінням футболу, критичним складом розуму. Як ви вже здогадалися, такий перекладач знайшовся і це був звичайний шкільний вчитель Жозе Моуріньо. "Він представився в аеропорту,- згадує Робсон першу зустріч з Жозе,- "Добрий день, Містер, мене звати Жозе Моуріньо, президент найняв мене як вашого перекладача, я сподіваюсь зроблю хорошу роботу для вас, Містер". "Він завжди називав мене Містер. Такий був Жозе, привітний, шанобливий". Двоє людей швидко зійшлися у баченні футболу. Далі ви побачите, що португалець не соромиться свого минулого, він визнає, що спостерігав, за тренерською, скаутською роботою, був навіть тренером воротарів.

Перший титул Жозе, його чекають і престижніші нагороди

Згодом ці двоє згадуватимуть один одного тільки з гордою усмішкою. Робсон завжди дивувався наполегливості молодого португальця, його бажанню дізнатись нове. Як оцінити діяльність тренера? Це набагато важче, ніж сказати, який футболіст. Боббі Робсон не вигравав Лігу Чемпіонів, Чемпіонат Світу, так, він очолював Барсу, але це не був дуже великий проміжок часу. Такі особистості залишають за собою не списки перемог, а ідей, вони створюють і надихають.