Tribuna/Футбол/Блоги/Дух часу/Що і як потрібно змінити в українському футболі. Друга частина концепції Ігоря Дедишина

Що і як потрібно змінити в українському футболі. Друга частина концепції Ігоря Дедишина

Закінчення матеріалу колишнього гендиректора «Карпат» – ліміт на легіонерів, квота на молодь і орендованих, передача стадіонів у власність клубів, єдиний тв-пул, матч усіх зірок, передача акцій вболівальникам та інші ідеї.

Блог — Дух часу
18 января 2016, 17:01
10
Що і як потрібно змінити в українському футболі. Друга частина концепції Ігоря Дедишина

Закінчення матеріалу колишнього гендиректора «Карпат» – ліміт на легіонерів, квота на молодь і орендованих, передача стадіонів у власність клубів, єдиний тв-пул, матч усіх зірок, передача акцій вболівальникам та інші ідеї.

Легіонери, розвиток молодих українських гравців

1. Скасування ліміту на легіонерів для команд прем’єр-ліги та першої ліги.

2. Встановлення обмежень на внесення футболістів до заявок:

а) Список «А» команд усіх ліг становить не більше 25-ти футболістів.

б) Список «Б» – не більше 50 футболістів для клубів прем’єр-ліги, котрі мають і команду U-19, і команду, заявлену до участі в нижчих лігах; не більше 30 футболістів для клубів, котрі мають лише команду U-19; не більше 10 футболістів для клубів, котрі виступають одною командою.

в) У сезоні 2016/17 прем’єр-ліги до списку «А» повинно бути внесено не менше 14 футболістів, «вихованих в асоціації», з яких не менше 4 футболістів мають бути «виховані у клубі» (значення термінів – аналогічно до прийнятих регламентами УЄФА). Поступове збільшення квот кожного сезону – у сезоні 2019/20: не менше 18 футболістів, «вихованих в асоціації», з яких не менше 7 футболістів мають бути «виховані у клубі».

г) У сезоні 2016/17 першої ліги до Списку «А» повинно бути внесено не менше 20 футболістів, «вихованих в асоціації», з яких не менше 2 футболістів мають бути «виховані у клубі». Поступове збільшення квот кожного сезону – у сезоні 2019/20 – не менше 23 футболістів, «вихованих в асоціації», з яких не менше 5 футболістів мають бути «виховані у клубі».

д) У змаганнях другої ліги клубам заборонено вносити в заявку футболістів-легіонерів. Натомість встановлюється термін «футболіст, вихований в регіоні», тобто в адміністративно-територіальній області, де дислокується клуб. Також вводиться вимога щодо обов’язкового внесення до заявки на чемпіонат визначеної кількості таких футболістів: перший рік – не менше 10 футболістів, «вихованих у Регіоні»; другий рік – не менше 12 футболістів, третій рік – не менше 14 футболістів; четвертий рік – не менше 16 футболістів.

3. Обмеження на орендні відносини:

а) Один клуб не може одночасно віддати в оренду більше 8 футболістів до інших клубів, що беруть участь у всеукраїнських змаганнях. Це обмеження не поширюється на оренду до іноземних клубів.

б) Один клуб не може одночасно внести до заявки більше 6 футболістів, орендованих у інших клубах, що беруть участь у всеукраїнських змаганнях. Це обмеження поширюється на оренду з іноземних клубів.

в) Один клуб не може одночасно віддати в оренду більше 4 футболістів до іншого одного клубу.

Орендні відносини, що виникли до введення в дію вищеназваних обмежень, не підпадають під дію цих обмежень до завершення терміну оренди. Продовження чинного терміну оренди, як шляхом укладення додатку до трансферного контракту, так і укладення нового трансферного контракту, негайно підпадає під обмеження.

4. Запровадження квоти на молодих гравців у прем’єр-лізі: 2 гравця (1+1) до 21 року («вихований у клубі+асоціації») – на полі протягом матчу, 3 гравця (2+1) до 21 року («вихованих в клубі+асоціації») – в заявці на матч, 4 гравця (2+2) до 21 року («вихованих в клубі+асоціації») – в списку «А» в заявці на чемпіонат.

5. Запровадження квоти на молодих гравців у першій лізі: 2 гравця (1+1) до 20 років («виховані в клубі/асоціації») – на полі протягом матчу, 3 гравця (1+2) до 20 років («виховані в клубі/асоціації») – в заявці на матч, 6 гравців (2+4) до 20 років («виховані в клубі/асоціації») – в списку «А» в заявці на чемпіонат.

6. Поступове збільшення кількості футболістів до 21 року, котрі обов’язково перебувають на полі під час матчу у складі фарм-клубу. Перший і другий роки – 2 гравці, третій рік – 3 гравці, четвертий рік – 4 гравці.

7. Створення спеціалізованого департаменту Ліги, відповідального за розвиток дитячо-юнацького, молодіжного футболу та молодих футболістів, вихованих в асоціації/клубі.

Інфраструктура

1. Розробка і реалізація механізмів спільного фінансування будівництва об’єктів футбольної інфраструктури (наприклад, через цільову благодійну організацію).

2. Розробка і реалізація програми передачі футбольної інфраструктури, що перебуває у власності держави чи органів місцевого самоврядування, у власність клубів Ліги, за умови виконання визначених вимог.

3. Використання і впровадження механізму державно-приватного партнерства (ДПП).

4. Опрацювання клубами Ліги і регіональними та муніципальними органами влади питань щодо ефективнішого використання земель під спортивними об’єктами і прилеглих до них територій для профільної комерційної діяльності.

5. Надання фінансових пільг, в тому числі по податках, органами державної влади, наприклад, при реалізації проектів ДПП або для приватних інвесторів футбольних академій.

6. Реалізація спільних з владою (державною та місцевою) проектів з дитячо-юнацького футболу.

ТВ-права

1. Створення єдиного пулу телевізійних прав усіх професіональних клубів, централізований продаж ТВ-прав прем’єр-ліги та першої ліги у складі одного пакету з урахуванням наявності перехідного періоду.

2. Створення спеціалізованого телевізійного порталу Ліги і супутніх продуктів на основі інтегрованих digital-платформ.

3. Підписання контракту з медіа-холдингом (холдингами) або створення спільного підприємства на умовах одержання контролю над медіа-холдингом з метою забезпечення виробництва якісного і затребуваного контенту та його подальшого ефективного продажу із збереженням права Ліги відстоювати свої інтереси.

4. Створення як мінімум 6 контент-пакетів прав на трансляцію матчів та інших продуктів для продажу їх на внутрішньому та зовнішньому ринках.

5. Зміна концепції трансляції футбольних матчів на загальнонаціональному ефірному ТБ на користь найцікавіших матчів в більш зручний час, наприклад, в 17.00 у вихідні дні, а також показу ключових моментів, аналітичних передач і ток-шоу.

6. Обов’язкове здійснення трансляцій матчів клубів першої ліги на регіональному ефірному телебаченні.

7. Здійснення трансляцій футбольних матчів на платному ТБ (кабельне і супутникове) за допомогою продажу футбольного каналу Ліги як окремо, так і в складі спортивного пакету разом з іншими популярними спортивними каналами.

8. Отримання Лігою ТВ-прав на показ матчів вирішальних стадій Кубка України, Кубка ліги та Суперкубка України для подальшої реалізації, у тому числі спільно з правами на трансляцію чемпіонату України.

9. Активне використання різних видів платформ для трансляцій футбольного контенту, в тому числі інтернету.

Маркетинг, комерційні права

1. Збереження децентралізованої схеми роботи зі спонсорами. Залучення спонсорів централізовано тільки у випадку максимізації суми контракту в порівнянні із загальними контрактами клубів.

2. Запровадження норми передачі Лізі частини комерційних прав тих клубів, що не виконують функцій наповнення дохідної частини бюджету.

3. Використання галузевої ексклюзивності у спонсорських контрактах ліги.

4. Відкриття декількох флагманських магазинів атрибутики Ліги, клубів, спортивних брендів.

5. Залучення пивних компаній в якості спонсорів і, в разі зміни законодавства, продаж пива (але виключно безалкогольного) на стадіонах.

6. Редизайн та репозиціонуваннябрендів усіх футбольних змагань між професійними клубами в Україні – прем’єр-ліги, першої та другої ліг, Кубка України, Суперкубка України.

7. Затвердження переліку та дизайну індивідуальних і командних офіційних призів та нагород Ліги, затвердження обов’язкової процедури офіційних церемоній вручення нагород впродовж сезону та по його закінченні.

8. Проведення комерційних турнірів Ліги, турне по інших країнах, «Матчів всіх зірок», зимових чемпіонатів та Кубків.

9. Створення спільно з одним з національних ВУЗів проекту «Школа футбольного менеджменту» для навчання та виховання спеціалістів у галузі футболу.

10. Спільно із залученим технічним партнером Ліги впровадження безкоштовного Wi-Fi на всіх стадіонах клубів прем’єр-ліги та першої ліги.

11. Підписання ліцензійних угод на виготовлення та продаж товарів з ТМ Ліги.

12. Створення лотерейного та букмекерського бізнесу під егідою Ліги, конкурси, вікторини, якісна колекційна поліграфія тощо.

Фінанси, прозорість

1. Запровадження обов’язкової регламентної норми про зміни в структурі власності українських футбольних професійних клубів: починаючи із сезону 2016/17 – 25%+1 акція підприємства-футбольного клубу повинна належати офіційно зареєстрованим об’єднанням вболівальників. Ця частка статутного капіталу підприємства виконує функцію блокуючого пакету, без затвердження уповноваженими представниками не приймаються такі рішення: продаж частки у статутному капіталі клубу, продаж окремих актитвів клубу, отримання кредитів, затвердження стратегії розвитку клубу, затвердження завдання на сезон, затвердження бюджету. Починаючи із сезону 2019/20 – 50%+1 акція підприємства-футбольного клубу повинна належати офіційно зареєстрованим об’єднанням вболівальників.

2. Затвердження обов’язкової регламентної норми про надання права Лізі на впровадження тимчасової адміністрації у разі загрози виникнення критичної ситуації в клубах з фінансуванням та порушення зобов’язання клубу про непервність участі в чемпіонаті.

3. Комплексний підхід до системи розподілупризових з урахуванням цільових показників у роботі клубів: спортивна діяльність, комерційна діяльність, маркетингова та медіа-діяльність.

4. Публікація на офіційних сайтах окремих статей звітності та бюджетів клубів. Для реалізації зазначеної ініціативи доцільно передбачити перехідний сезон.

5. Розробка та реалізація спільно з державниими органами України програм сприяння розвитку футболу та усунення нормативних перешкод у футбольній діяльності.

Окремі напрямки необхідних законодавчих змін:

– Законодавче визнання міжнародних органів футбольного правосуддя та врегулювання можливостей виконання їх присудів у правовому полі України.

– Спеціальні умови ведення зовнішньоекономічної діяльності та валютного регулювання (зняття обмеження на річний максимум у 50 000 євро на послуги без акту цінової експертизи у випадку організації навчально-тренувальних зборів, юридичних послуг і т.п., надання права здійснювати платежі на підставі міжнародних регламентних документів і т.п.).

6. Розробка системи пільгового оподаткування інвестицій у футбол та створення Благодійної фундації «Футбольний фонд України».

7. Впровадження спеціального режиму оподаткування діяльності професійних футбольних клубів.

а) Податок на прибуток – оскільки в даний вид збору закладена регіональна складова, регіональні влади мають можливість зниження податку на прибуток (до ефективної ставки в 13,5%).

б) Податок з доходів фізичних осіб – зниження ставки податку до ефективної (10%) спонукає виведення з тіні зарплатних проектів клубів і призведе до наповнення місцевих бюджетів.

г) Нарахування на фонд заробітної плати – зниження ставки до ефективної (з 37% до 20%).

в) Податок на майно – регіональний податок, регіональні органи влади мають можливість знизити або скасувати податок на майно для Ліги/клубів, що інвестують в регіональний спорт.

г) Земельний податок – перебуває у віданні муніципалітетів, відповідно, передбачається лобіювати його зниження/скасування для інвесторів в спортивну інфраструктуру.

Можливі форми податкових пільг наступні:

– Податкові канікули (звільнення від сплати одного або декількох податків).

– Зниження ставок застосованих податків.

– Зниження непрямих податків.

– Пільги зі сплати митних зборів.

– Надання інвестиційного податкового кредиту.

– Надання відстрочки або розстрочки у сплаті податків.

– Встановлення спеціального режиму оподаткування при реалізації проектів ДПП.

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты