Tribuna/Лыжные виды/Блоги/Winter Skills/Пекін-2022. Щоденник XXIV Зимових Олімпійських ігор. Епізод 8

Пекін-2022. Щоденник XXIV Зимових Олімпійських ігор. Епізод 8

«Winter Skills» підкорює висоти!🏂

Блог — Winter Skills
Автор — Ryan William Cherry
12 февраля 2022, 23:23
Пекін-2022. Щоденник XXIV Зимових Олімпійських ігор. Епізод 8

Сімка - улюблене число португальців. Саме стільки замків зображено на їхньому державному гербі, стільки великих культурних див вони мають. І хоч Португалія не є вагомою претенденткою на олімпійські призові місця, але от число згадано невипадково, адже у п'ятницю було розіграно саме сім медальних комплектів. Кому вдалося їх отримати - варто поглянути:

Що там шведський ковзаняр ван дер Пул казав про стан покриття на овалі? Нідерланди хочуть зробити твердішу кригу, щоб допомогти своїм бігти швидше? Що це несправедливо? Чомусь після закінчення стаєрських, королівських 10 кілометрів склалося враження, що все це не більше, ніж "mind games" з боку шведа, його намагання психологічно вплинути на конкурентів. Бо ліпша крига піде на користь усім учасникам, а не окремій команді.

Події на блискучих доріжках "Ice Ribbon" підтвердили твердження про плюс від покращення покриття: швидкості були пристойними, а місце, котре посідав кожен з атлетів залежали від їхніх власних кондицій, спроможностей витримати темп і дійти до кінця. На 10 км буває різне, але на олімпійському старті все склалося добре.

Більшість експертів перед цим івентом називали головним фаворитом якраз того самого ван дер Пула - все ж він чинний чемпіон світу і власник планетарного рекорду. Забіг лише засвідчив вірність прогнозів, за винятком хіба тієї переваги, яку здобув швед: він виграв і "привіз" нідерландцю Русту майже 14 секунд - цілу прірву. Представник Канади Тед-Ян Блумен, який тріумфував у Пхьончхані, десь на середині заїзду показав тренерам, що підняти темп він не зможе. В результаті програш склав 30,85 сек.

Швед, тим часом, крім "золота" побив власне світове досягнення - новий орієнтир дорівнює 12:30,74 сек. До речі, скарг на кригу з боку рекордсмена не було. Отже, насправді з нею все гаразд? Мабуть, так.

Факт дня: швед Нільс ван дер Пул став першим ковзанярем, який переміг на дистанціях 5000 і 10 000 метрів на тих самих Зимових Іграх, після Йохема Ейтдехаге (Нідерланди) на Олімпіаді-2002 у Солт-Лейк-Сіті.

Часто на етапах Кубка світу із шорт-треку, які відбувалися в Дордрехті, вмикалася музична композиція "Suzanne". Як думаєте, чому? Відповідь швидко знайдеться, якщо помітити, коли саме її починають "крутити" - у момент перемог однієї з місцевих шорт-трекісток, Сюзанн Схюлтінг. Приводи для радості давали її прекрасні виступи та яскравий талант. Неозброєним оком було помітно, що Схюлтінг здатна на великі звершення.

Цей невеликий відступ був пов'язаний з тим, що у п'ятницю розігрувалися нагороди на 1000 метрів серед жінок, а як відомо, дана дисципліна вважається однією з "коронних" для Сюзанн. Втративши одне "золото" на 500-метрівці, нідерландка вирішила, що тепер точно забезпечить собі результат. Ще на стадії попередніх забігів вона довела слова діями, встановивши новий олімпійський рекорд, а у чвертьфіналі оновила його, плюс, побила планетарне досягнення, що трималося із жовтня далекого 2012-го року. Непогано, так?

У фіналі Схюлтінг вирішила обрати відмінну тактику і більше не "сідати" назад на останніх колах. Вже з перших метрів нідерландка заволоділа ініціативою і не віддавала її до кінця. За коло до фінішу, Аріанна Фонтана захотіла пробитися нагору пелетону, але не втрималась на віражі і, падаючи, "знесла" у борт американку Крістен Сантос (потім італійці "виписали" за це пенальті). Спротив ще намагалася чинити Чхве Мін Джон, але Схюлтінг встояла - і от її перше особисте "золото" в Пекіні.

До речі, пісню "Suzanne" придумав зовсім не італійський актор і співак Адріано Челентано. Її оригінальними виконавцями є поп-гурт з Нідерландів "VOF de Kunst".

Факт дня: Ханне Десмет, посівши третє місце на дистанції 1000 метрів, принесла Бельгії першу в історії нагороду в шорт-треці на Олімпійських іграх.

Німеччина перетворюється на головну силу не тільки в санному спорті, а й у скелетоні. А як ще коментувати те, що представники "Team Deutschland" взяли і виграли дві медалі у чоловічій особистій першості?

Хоча у Кубку світу, що завершився у січні і переміг латвієць Мартінс Дукурс, німці Гротгер і Юнг під час сезону змогли нав'язати йому серйозну конкуренцію і їхнє протистояння автоматично перенеслося на Олімпіаду. А безпосередньо на пекінській трасі, чемпіон світу Гротгер показав усім, хто правитиме балом - перші три спроби залишилися за німецьким скелетоністом. Його перевага у якусь мить перевищувала 0,8 секунди.

В останньому, четвертому заїзді, єдиною інтригою було питання: "Хто проб'ється на бронзову позицію?" Тим паче, що гандикапи у першій десятці дозволяли плекати сподівання багатьом претендентам. На фоні помилок кількох суперників (зокрема братів Дукурсів), дуже сильні "проїзди" виконали два господарі траси - Їнь Чжен і Янь Веньган. Перший замкнув топ-5, а другий зійшов на олімпійський подіум. Але навіть це не завадило Німеччині зробити "дубль". І все справедливо: перемогли ті спортсмени, які цього справді заслужили.

Українець Владислав Гераскевич взяв участь у всіх 4-х спробах і у підсумку посів 18-ту позицію.

Факт дня: скелетон як олімпійський вид спорту вперше з'явився на Іграх у Санкт-Моріці 1928-го року. Потім, з 1932 по 1948 рік він був відсутнім в програмі Олімпіад. В 1948-му скелетон знову з'явився на ОІ, щоб вчергове зникнути на період 1952-1998 рр. З 2002-го року цей вид спорту стабільно посідає своє місце в олімпійській родині.

Стосовно чоловічого розряду в скелетоні, то в історичному рейтингу, найтитулованішими тут є збірні США та Канади - по 2 перемоги.

Супергіганту серед жінок чекали з підвищеною увагою. Всіх цікавило, чи зможе чеська атлетка-універсалка Естер Ледецка зробити неймовірне і друге поспіль зробити "золотий" дубль на Олімпіаді. Спойлер: Естер чудово провела свою спробу, але підійнятися вище 5-го місця їй не вдалося. Але зірку збірної Чехії вже зараз можна називати легендою. Вона має на це повне право. Безсумнівно.

Чемпіонка Пекіна та й увесь подіум, визначилися після проходження швейцарської гірськолижниці Лари Гут-Бехрамі. Її спробу складно назвати ідеальною, але цього вистачило, аби стати недосяжною для суперниць. Для Лари це "золото" стало дебютним на Олімпіадах. До того в її активі значилися дві "бронзи".

Американка Мікаела Шиффрін нарешті показала результат, але мабуть не той, на який вона сподівалася - 9-те місце. Втім, це може їй допомогти зняти психологічну напругу і краще підготуватися до альпійської комбінації, яка запланована на 17 лютого.

Українка Анастасія Шепіленко також виступила у супергіганті і посіла в ньому 37-му позицію.

Факт дня: найчастіше в супергіганті на Олімпійських іграх перемагали гірськолижниці збірної Австрії - 4 рази. А на кожних ОІ була нова тріумфаторка - дана традиція збереглася і в Пекіні-2022.

Лижники 11 лютого бігли свою класичну гонку на 15 км. Всі чекали, що чоловіча збірна Швеція нарешті підтримає своїх колежанок і візьме олімпійські медалі. Однак, найбільше, чого домоглися шведи - 8-ме місце Єнса Бурмана і 10-те Вільяма Поромаа. Німеччина та Італія теж не вразила - 17-тий результат Лукаса Бегля і 18-ий Франческо де Фабіані, відповідно.

Норвегія підтвердила рівень - "бронза" Клебо і четверта сходинка Ганса Голунда. Команда ОКР також не залишилася без нагороди. Дуже сподобалася працьовитість фіна Нісканена, який під час усієї дистанції збільшував перевагу над суперниками, грамотно розподіляв ресурси і хоч наприкінці він трохи розгубив дорогоцінних секунд, запасу вистачило, аби комфортно перетнути заповітну фінішну стрічку на першій позиції. Браво!

Українці Красовський і Перехода вяли участь у гонці і закінчили її на сусідніх місцях: Олексій на 77-му, а Руслан - на 78-му. Останнім, 95-им став Карлос Андрес Кінтана з Колумбії - це той випадок, коли відома фраза П'єра де Кубертена "Головне не перемога, а участь", справді актуальна, без жодної нотки сарказму.

Факт дня: формат 15-ти кілометрової індивідуальної гонки серед чоловіків на ОІ було введено у 1956-му році. За даний часовий період найбільше перемог у Даріо Колоньї (Швейцарія) - 3 та в Андруса Веерпалу (Естонія) - 2.

Біатлоністи після дводенної павзи відновили боротьбу за нагороди. Відкривала програму спринтерська жіноча гонка. Підходячи до її аналізу неважко помітити, що 7 із 10 біатлоністок у топ-10 відстрілялися на "нуль". Тому відразу дивимося, а що зі швидкістю на лижні: лідерка сезону Марте Олсбю-Рейселанн відмінно впоралася із біговою частиною, подолавши її за 18:33,9 сек. Молодша з сестер Оберг, Ельвіра програла норвежці 28,2 секунди, а третя призерка Доротея Вірер поступила 57-ма секундами. Найкращою за даним показником від України стала Юлія Джима - 43,8 секунди програшу представниці Норвегії.

Якщо брати дані за колами, то перше і третє з них Олсбю-Рейселанн і Оберг-молодша пройшли приблизно на одному рівні. Все по своїх місцях розставило друге коло - його Ельвіра програла з гандикапом у 23 секунди.

Чудова гонка для лідерки Кубка світу: три медалі з трьох! Свято на вулиці Доротеї Вірер - перша особиста нагорода (на 3-ій Олімпіаді). Для Ельвіри Оберг медаль також перша, але й ці Ігри є дебютними для молодої шведки, тому позитив і перспективи наявні. Прогрес у фізичній формі Юлії Джими теж помітний - за одного неточного пострілу вона "взяла" своє 8-ме місце завдяки швидкості. Чекаємо на продовження!

Факт дня: словацька біатлоністка Анастасія Кузьміна є єдиною, хто двічі вигравав у даній дисципліні на Зимових Олімпіадах (2010, 2014).

Здавалось, що чоловічий хафпайп не може стати більш пам'ятним, аніж жіночий, але трапилося саме це. Причина - останні п'яті Олімпійські ігри для легендарного піонера сноубордингу і триразового чемпіона Шона Вайта. Американець хотів попрощатися з улюбленим спортом на мажорній ноті, але не склалося - 4-те місце. Тим не менше, заслуга і внесок Вайта у розвиток цього виду спорту більш ніж очевидний: своїми досягненнями, він надихнув покоління молодих райдерів взяти до рук снігову дошку і штурмувати нові вершини.

Одним із тих, хто це зробив - японець Аюму Хірано. Він терпляче йшов до вершини: після "срібла" Сочі і Пхьончхана, йому нарешті підкорився олімпійський трон. Те, що він "витворив" в останній спробі фіналу, коли на кону було все - неймовірно: потрійний корк, оберти на 1440 градусів і височенна амплітуда стрибків нал пайпом (5,5 м)! Оцінка 96 балів - найменше, що мав отримати Хірано. Його спортивне суперництво з австралійцем Скотті Джеймсом - справжнісінька окраса.

Шон Вайт точно оцінив. Браво, легендо, твоя спадщина з нами на роки!

Факт дня: збірна Японії завоювала першу золоту нагороду у хафпайпі на Олімпійських іграх. Найбільше їх у збірної Сполучених Штатів - 4.

Фотохайлайти дня очікують на вас:

Бонус дня:

До нових зустрічей на олімпійських просторах!

Фото: Reuters, AP, AFP, Getty Images, Instagram.

 

Другие посты блога

Все посты