Tribuna/Футбол/Блоги/der Kopfball/Тен Гаг – офіційно в «МЮ»: краще підходить манкуніанцям, ніж Почеттіно, пройшов раціональний тренерський шлях

Тен Гаг – офіційно в «МЮ»: краще підходить манкуніанцям, ніж Почеттіно, пройшов раціональний тренерський шлях

Десь у Мерсисайді цілий день посміхається ван де Бек.

Блог — der Kopfball
Автор — Kostiantyn Stepaniuk
22 апреля 2022, 10:05
6
Тен Гаг – офіційно в «МЮ»: краще підходить манкуніанцям, ніж Почеттіно, пройшов раціональний тренерський шлях

Десь у Мерсисайді цілий день посміхається ван де Бек. 

«МЮ» – комерційний клуб, у ньому тренеру тяжко впливати на рішення. Краще працювати у футбольному клубі», – казав нещодавно Луї ван Гал, у якого запитали про можливе призначення Еріка тен Гага головним тренером «Юнайтед». Але той все ж таки не послухав. 

Після майже року розмов і чуток тепер це офіційно: Ерік тен Гаг – головний тренер «МЮ» (контракт вступає у силу з 1 липня 2022 року). 

Призначення нідерландця – нарешті правильний вибір керівництва манкуніанців, у яких перманентні проблеми з прийняттям рішень. 

Тен Гага спочатку не сприймали всерйоз, але потім він став безальтернативним кандидатом на тренерство в «МЮ»

Довгий час фаворитом на пост головного тренера «МЮ» був Маурісіо Почеттіно, який уже, мабуть, 100 разів пожалкував про те, що очолив «ПСЖ» на початку минулого року. «Юнайтед» добре знали Почеттіно під час його роботи у «Саутгемптоні» і «Тоттенгемі». Проте аргентинець вирішив спробувати себе у одному з найбагатших клубів світу, але двічі за 2 сезони провалився у ЛЧ (відсутність трофею з таким складом = невдача) і досі не зміг стати справжнім лідером роздягальні.

Ймовірно, проблеми Почеттіно у Парижі – головна причина, чому у Манчестері відмовились від ідеї його призначення. 

Ерік тен Гаг спочатку вважався планом «Б», але згодом перетворився на безальтернативного кандидата. Керівництво «МЮ» переконали результати – 33 перемоги у 43-х матчах у всіх турнірах у сезоні 2021/22, достатньо впевнене лідерство у нідерландській Ередивізі та вдалий виступ у ЛЧ (поразка від «Бенфіки» і виліт в 1/8-й – одна із багатьох футбольних несправедливостей).

Тен Гаг був цікавий не лише «МЮ» – спочатку були розмови про «Тоттенгем», потім про «Барсу», «Баварія» хотіла повернути його уже в основну команду до призначення Нагельсманна. Нещодавно з’явилася інформація, що «РБ Лейпциг» навіть готовий виплатили клаусулу, яка складає понад 2 млн євро, щоб підписати довгостроковий контракт із бажаним тренером (незважаючи на успіхи з Тедеско). 

Проте The Athletic пише, що 52-річний спеціаліст не розглядав інших варіантів і відразу знав, що його майбутнім клубом стане «Юнайтед». До речі, клаусулу виплачувати «МЮ» не доведеться (контракт тен Гага з «Аяксом» розрахований до літа 2023-го) – здається, про все домовився Едвін ван дер Сар.

Виводив «Гоу Ехед Іглз» у вищу лігу, «Утрехт» – в єврокубки, працював у «Баварії» з Пепом, вивів «Аякс» на новий рівень

Тренерський шлях тен Гага – здорова історія розвитку сучасного коуча. Ерік пройшов кожну потрібну сходинку, тож перехід у «МЮ» – логічне завершення його становлення як тренера. Для того, щоб стати справжнім топ-спеціалістом потрібно лише досягти успіху у Манчестері.

Повноцінну тренерську кар’єру тен Гаг розпочав у сезоні 2012/13, коли очолив «Гоу Ехед Іглз» з другого нідерландського дивізіону. «Кожне тренування супроводжувалося певною ідеєю, ми точно знали, чого він хоче, адже він пояснював усе до найдрібніших деталей», – розповів одного разу екс-капітан «Іглз» Марнікс Колдер.

У своєму єдиному сезоні з командою він вивів її до Ередивізі, після чого відправився у Німеччину, де 2 роки пропрацював у «Баварії». Тен Гаг очолював дубль мюнхенців у той час, як Гвардіола наводив шороху із основною командою. Вони постійно спілкувалися і обмінювалися своїми ідеями. Саме Гвардіолу і тен Гага вважають головними спадкоємцями тренерської філософії Йогана Кройффа. 

«Я багато чому навчився у нього. Те, що він робив у «Барсі», «Баварії», а зараз у «Сіті» – такий атакуючий і привабливий футбол я намагаюся ставити тут, в Амстердамі», розповів Ерік у 2019-му.

Після двох років у дублі «Баварії», де він відкрив Мітчелла Вайзера і П’єра-Еміля Хойбьєрга, тен Гаг повернувся у Нідерланди, де очолив «Утрехт». Там усе склалося відразу – у першому ж сезоні Ерік закінчив сезон на 5-й сходинці, наступний – на 4-й і вивів клуб в єврокубки. «Утрехт»  пройшов 2 раунди кваліфікації ЛЄ, але за крок до групового етапу спіткнувся на «Зеніті». 

Спортивний директор «Аякса» Марк Овермарс, який був вражений роботою тен Гага ще в «Іглз», без роздумів запросив спеціаліста в Амстердам в кінці 2017-го, коли посада коуча «Аякса» стала вакантною. Все, що було далі – історія: два золотих дубля, незабутній плей-оф Ліги Чемпіонів 2018/19, 6 перемог на груповому етапі ЛЧ нинішнього сезону та чимало футболістів, які нині грають у європейських топ-клубах. 

З одним із них він знову зустрінеться. 

Тег Гаг і ван де Бек – знову разом. У Донні 100% буде шанс нарешті заграти в «МЮ»

Уявіть, як сьогодні посміхався одноклубник Віталія Миколенка і справжній друг України Донні ван де Бек. Нідерландець, якого Сульшер, а потім (недовго) Рангнік маринували на лаві запасних, втік в оренду в «Евертон», щоб отримати ігровий час.

Ван де Бек просто мріяв заграти у «МЮ», але не отримав свій шанс. Ймовірно, тег Гаг знову дасть проявити себе півзахиснику, який став одним із найкращих у світі у 2019-2020 роках під його керівництвом. 

З нетерпінням чекаємо на це возз’єднання.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты