Tribuna/Прочие/Блоги/mushrooms/Росія профукала справжній діамант – 15-річну фігуристку Валієву. А винний весь світ

Росія профукала справжній діамант – 15-річну фігуристку Валієву. А винний весь світ

В Росії профукали справжній діамант та свідомо звинувачують у цьому весь світ.

Блог — mushrooms
Автор — Аокідзі
18 февраля 2022, 00:17
81
Росія профукала справжній діамант – 15-річну фігуристку Валієву. А винний весь світ

Допінг? Не може бути, вона ж дитина.

Все, що оточувало 15-річну російську фігуристку Камілу Валієву в Пекіні, створило найгучніший скандал усієї Олімпіади-2022. Головна претендентка на золоту медаль у жіночому одиночному катанні стала фігуранткою допінгової історії й опинилася під загрозою дискваліфікації. Після декількох днів оперативного розслідування ситуації арбітражний суд допустив представницю ОКР до одиночних змагань. 

Але вона не змогла взяти золото. Більше того, взагалі опинилась поза п’єдесталом. Її співвітчизниці Анна Щербакова та Олександра Трусова відповідно 1-ша та 2-га, японка Каорі Сакамото — 3-я. Каміла ж провалила довільну програму і у підсумку посіла 4-те місце.

Тема допінгу для Росії по-особливому хвороблива, але вона сама в цьому системно винна

Росія вже не першу Олімпіаду виступає у статусі ОКР — без прапора, гімну й іншої символіки. Нагадаємо, причиною санкцій стала масова підміна допінгових проб спортсменів та махінації у московській антидопінговій лабораторії, які були розкриті в 2019 році. У нинішньому статусі росіяни представлені на Олімпіадах до 16 грудня 2022 року. 

За іронією долі, у Пекіні про Валієву більшість часу говорили не як про головну претендентку на золото в жіночій одиночці, а як про фігурантку чергового допінгового скандалу навколо Росії. Так, упередженість до олімпійців із Росії існує, інколи й без особливої на те причини. Але це точно не та ситуація. Нагадаємо, CAS розглядав лише питання щодо допуску Валієвої до особистих змагань Олімпіади. Рішення про медалі командного турніру прийматиметься пізніше. Більше того, всі нагороди Каміли від 25 грудня 2021 року все ще можуть бути анульовані — сюди підпадає й чемпіонат Європи, який росіянка виграла в січні.

Все це виглядає неймовірно дико: після того, що пережили російські спортсмени у 2016-му, настільки халатно ставитися до допінгових деталей? Ще й коли мова йде про олімпійську надію? Неможливо стверджувати, що саме стало головною причиною зриву прокату. Але все ж очевидно, що такий тиск для 15-річної росіянки став непідсильним. Але головне: в тому, що цей тиск стався, Камілі потрібно звинувачувати свою команду, свою державну спортивну систему, свою школу фігурного катання. Свою – це російську. І не робити винними неозначених ворогів. 

«Ви можете бути вбиті горем за цю 15-річну дівчинку і в той же час бути вбиті горем через те, що решті фігуристок доведеться змагатися, знаючи, що турнір не є чистим. До сказу доводить той факт, що все, що робить Камілу чудовою фігуристкою (обертання, плавність, гнучкість), не з’являється від допінгу. Але її команда не хотіла грати за правилами... Жіночий турнір на Іграх – повна нісенітниця. Це не справжні змагання, швидше за все навіть церемонії нагородження не буде. Стільки олімпійського досвіду вкрадено у чистих спортсменів, які дісталися сюди без допінгу. Який сором», — відреагував на ситуацію бронзовий призер Пхьончхана-2018 Адам Ріппон.

Кидається в очі й те, що Каміла Валієва потрапила до збірної для виступу на командному турнірі. Якщо це головна претендентка на золото в особистих змаганнях, то чому не дати можливість комусь ще вибороти нагороду, нехай і в команднику?

Хто така Валієва та чому вже у 15 років вона вважалася однією з головних олімпійських надій

Аби розуміти весь масштаб ситуації, пригадаємо, що Росія на цій Олімпіаді має високі медальні шанси у багатьох дисциплінах. Фігурне катання в Росії круто розвинуте — як одиночне жіноче, так і парне й спортивні танці на льоду. Ближче до нульових були й сильні представники у чоловічій одиночці.

Каміла Валієва їхала на змагання в ідеальній формі. Перед ОІ вона впевнено перемогла на європейській першості й закріпила за собою статус найсильнішої фігуристки сучасності. Попри сильну трійку жінок-одиночниць із ОКР (Анна Щербакова — чинна чемпіонка світу, майбутня олімпійська чемпіонка в одиночці, Олександра Трусова — переможниця трьох етапів Гран-прі, майбутня володарка срібла Пекіну), саме Каміла вважалася головною претенденткою на олімпійське золото. Якщо її співвітчизницям по 17 років, то Валієвій всього 15. Та вчорашня юніорка уже встигла заявити про себе на весь світ: у сезоні 2021/22 вона ставала першою в усіх змаганнях, де брала участь. Окрім чемпіонату Європи (обійшла чинну чемпіонку світу), це етапи Гран-прі, російський чемпіонат та один челленджер. 

Ще з часів Аліни Загітової всі добре засвоїли, що в такому віці фізична форма фігуристок найкраще підходить для виконання найскладніших елементів. Валієва народилася в ідеальний час, аби виграти Олімпійські ігри. Та пощастило їй не лише з цим вдалим збігом часових обставин: вона тренується чи не в найсильнішого тренерського штабу світу — Етері Тутберідзе. Вона із своїми помічниками Сергієм Дудаковим і Даніілом Глейхенгаузом виховують усіх трьох представниць ОКР в одиночці на цих ОІ. Отримати путівку на Олімпійські ігри за такої високої конкуренції ще й у статусі головної олімпійської надії – дуже значимо. 

Ще до появи Валієвої у дорослому спорті її називали чемпіонкою Ігор-2022, адже, на відміну від Загітової, в її активі є четверні стрибки, які лічені роки тому були чимось революційним для жіночого фігурного катання. А от Каміла почала їх опановувати вже у 12 років.

У Росії дивляться на допінгові скандали крізь пальці. Але поразка Валієвої затьмарить золото Щербакової

Реакція Росії на події, що розгортаються навколо допінгу Валієвої, зрозуміла. Коментарі прихильників спортсменки приблизно такі:

– головне, що Валієва допущена;

– звинувачення були лише провокацією;

– американці просто надулися від люті, як завжди;

– МОК мовчки скасував церемонію нагородження призерів командника через можливі втрати для репутації;

– «Колись у Європі гарних жінок палили, звинувачуючи в чаклунстві, а їхня єдина провина була в красі й сильному характері... Нічого не нагадує?» (моє улюблене).

Рішення Спортивного арбітражного суду дійсно має всі підстави бути справедливим, оскільки через свій юний вік Валієва має статус захищеної особи. Так, зі сторони це виглядає як узаконення прийому допінгу неповнолітніми особами, але розслідування причин потрапляння триметазідину до її організму ще попереду. Та й загалом: чому неповнолітніх спортсменів взагалі допускають до змагань такого масштабу, якщо їх можна виправдати за брудні допінг-проби? Після цього інциденту питання підняття вікового цензу для фігуристів на міжнародних змаганнях, ймовірно, буде знову на слуху. В оргкомітеті Парижу-2026 уже виступили із заявою, що візьмуть до уваги цю ситуацію.

Аби розуміти, що до чого з юридичного боку — раджу прочитати цей матеріал:

Але чомусь після всіх подій в Росії в першу чергу переймалися тим, чи зможе Каміла перебороти непростий моральний стан та добре виступити. Вона змогла, хоч і не на довго. І якою ціною вона вийшла на коротку програму? Перед важливим прокатом фігуристка пропустила декілька тренувань, але коли все-таки наважилася з’явитися на публіці — ігнорувала журналістів та прикривалася кофтою.

Закінчилось те, що мало стати тріумфом російського фігурного катання, спустошено. МОК скасував церемонію нагородження командного турніру фігуристів. Церемонія нагородження у жіночому турнірі фігуристок могла не відбутись, якщо б Валієва взяла медаль.

Церемонія, як ви вже зрозуміли, відбулася.

Ось вони, зліва направо: заплакана Трусова, яка стрибнула 5 квадів і все одно не взяла золото, спустошена Щербакова, бо всім зараз явно не до неї, та найщасливіша на цьому пʼєдесталі Сакамото.

Зміни могли торкнутися й майбутніх показових програм: замість 24 фігуристок ISU допустила б до виступів 25. Та Каміла не виступить із третьою програмою взагалі.

«Ми хочемо не помилитись з тим, кому ми вручаємо медалі. Якщо поки що немає однозначної відповіді по допінгу, якщо є позитивний результат допінг-проби, потрібно розібратися в ситуації. Поки ми не можемо обґрунтовано вручати нагороди, потрібно перевірити пробу Б. Тому вважаємо, що не присуджувати медалі на цих змаганнях є справедливим рішенням», — пояснив голова дисциплінарної комісії МОК Денис Освальд.

Яким був вимучений виступ Валієвої: з падінням, виправданим першим місцем після короткої програми і без оплесків

У короткій програмі Валієва розпочала виступ із зірваного стрибка, але все ж змогла відкатати найкращий виступ цього дня. Що ж, насправді, ніхто не сумнівався — її клас надвисокий і, знаючи фігурнокатальне комʼюніті в Росії, кататися зі стресом для неї не мало бути чимось новим. Однак після короткої програми жоден із представників інших країн не аплодував представниці ОКР.

Показово, що деякі коментатори відмовилися щось говорити під час прокату росіянки. Наприклад, коментатори короткої програми на NBC екс-фігурісти Джонні Вейр та Тара Ліпінські промовчали весь виступ Каміли. Наприкінці Вейр сказав наступне:

«Це була коротка програма Каміли Валієвої на Олімпійських іграх. Це все, що я можу сказати».

На довільних Валієва виступала останньою, оскільки набрала найбільше балів за коротку програму. Звісно, на її виступ могло вплинути й те, що найближчі конкурентки виступили блискуче. Та якби Камілі вже ж дісталася медаль, «повноцінність» медалі Валієвої постраждала б через допінгову систему Росії, з якою роками бореться світова спортивна спільнота. Здавалося б, купа санкцій мала щонайменше мотивувати верхівку національного спорту налагодити процес тестування спортсменів. Але ж настільки дрібна ситуація поставила Валієву у безвихідне становище.

На халатності росіян наголосив і батько американки Аліси Лью, яка також виступає в одиночному фігурному катанні: 

«А як щодо непоправної шкоди іншим чистим спортсменам? Алісу тестують із 12 чи 13 років, і вона знає, що їй можна, а що не можна. Навіть коли вона була юніоркою, коли їй було 12 років, під час національних чемпіонатів вона сильно захворіла, і я не давав їй жодних ліків через допінг».

Сьогодні мав бути найважливіший та найщасливіший день у карʼєрі, а то й у житті Каміли Валієвої. Та вона пережила далеко не ті емоції, на які очікувала. І все її найближче майбутнє буде йти поруч із словом «допінг». Розслідування триватиме місяці, а то й роки. Якраз ті роки, коли Каміла мала розривати все на своєму шляху.

Трагедія Валієвої спотворила свято й новоспеченим медалісткам. Це той випадок, коли декілька хвилин показують сльози володарки 4-го місця. А лише потім у кадр потрапляє новоспечена олімпійська чемпіонка.

А в цей час російські фанати кричать про страту усіх людей, які образили Камілу. Але вони забули, що головна біда – це спортивно-допінгова система у Росії. Це все спричинила халатність та бажання усіх обманути. (Україні тут теж є чому повчитись).

За інформацією МОК, наразі 60 людей займаються безпекою Валієвої на Олімпіаді, а в ОКР фігуристці заборонили йти на прес-конференцію після короткої програми. Вайб олімпійського свята, на який заслужила Росія.

Завершитись все це теж мало б феєрично – Каміла Валієва просто зобов’язана стати прапороносцем ОКР на церемонії закриття. 

Другие посты блога

Все посты