Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«Динамо» та «Шахтар» три тури поспіль грають в один час. Чому?!

«Динамо» та «Шахтар» три тури поспіль грають в один час. Чому?!

І до чого тут «Рух» та єврокубки.

Блог — Ноу Баланса
17 октября 2020, 16:14
36
«Динамо» та «Шахтар» три тури поспіль грають в один час. Чому?!

І до чого тут «Рух» та єврокубки.

В останньому турі УПЛ перед жовтневою паузою на збірні сталось неприємне – обидва центральні матчі відбулись паралельно. Вболівальникам довелось обирати – дивитись «Десна» – «Шахтар» чи «Динамо» – «Зоря». Виявилось, це ще не було найгіршим.

У найближчих двох турах Прем’єр-ліги ситуація повториться. Сьогодні динамівці та гірники розпочнуть свої матчі о 17:00 – проти «Руху» та «Львова» відповідно. Ще через тиждень, 24 жовтня, точно те саме станеться з поєдинками грандів проти «Олександрії» та «Ворскли».

Чому це відбувається і чи очікувати повторення ситуації – пояснює Tribuna.com.

Чому матчі «Динамо» та «Шахтаря» проходять зараз в один час?

В кожному з трьох випадків причини схожі. Розглянемо на прикладі ситуації в найближчому турі.

Перша частина відповіді – єврокубки. Обом грандам важливо грати в суботу або п’ятницю через участь в групі ЛЧ. Цієї осені вперше за багато років у турнірі виступають і «Динамо», і «Шахтар», тому для обох питання внутрішнього календаря принципове.

До того ж цього сезону єврокубкові тижні йдуть один за одним, окрім тижневої паузи між третім та четвертим турами. Важливими стають навіть не дні, а години початку матчів – все задля правильного відновлення. Саме Лігою чемпіонів пояснив накладки виконавчий директор Прем’єр-ліги Євген Дикий:

«Це пов’язано з виступами наших клубів у єврокубках. Тому їх і не вийшло розвести по днях. За інших умов цього б не сталось», – розповів він у коментарі Tribuna.com

Така відповідь пояснює не все, тому є комплексніша частина. За інформацією Tribuna.com, «Динамо» воліло не лише зіграти з «Рухом» в Києві, але й провести його в п’ятницю, 16 жовтня – адже киянам вже у вівторок грати з «Ювентусом». Але проти виступив львівський клуб, який – як господар – принципово не захотів переносити гру.

«В пріоритеті «Руха» інтереси своєї команди та своїх вболівальників. У кожної команди повинен бути свій шлях. «Рух» тільки завойовує свого вболівальника – ось чому нам важливо зіграти 17 жовтня з «Динамо» – топ-командою – саме у Львові», – пояснив небажання переносити гру в столицю гендиректор львів’ян Ігор Дедишин. Ще до того, як клуб змусили відмовитись від проведення гри з глядачами.

На ці принципи наклались уже принципи «Динамо» та «Шахтаря». Як відомо Tribuna.com, ні «Динамо», ні «Рух» не захотіли переносити гру з 17:00 на інші доступні години цього дня: 14:00 та 19:30. З різних причин: комусь так вигідно для не пізнього повернення додому, а комусь – для комфорту того ж вболівальника.

На цей же слот забив свою домашню гру зі «Львовом» «Шахтар» – і поступатись теж не захотів.

Все говорить про те, що і для Мірчі Луческу, і для Луіша Каштру питання саме такої години початку гри було принциповим. Як було нещодавно важливо для динамівців перенести виїзну гру з «Минаєм» в Київ – завдяки цьому команда Луческу досі не зіграла в цьому чемпіонаті за межами столиці. Виїзд до Львова буде першим таким.

А хіба не транслятор та ліга в таких випадках диктують умови?

 

Мали б, але не в нашому футболі. Особливо промовистою є ситуація в цьому турі, в якому матчі і «Шахтаря», і «Динамо» транслює «Футбол». Телеканалу ніяк не може бути вигідно ставити ігри топів у один час.

«Нікому не вигідно – ні трансляторам, ні нам. Але в нас в пріоритеті клуби – вони для себе зробили комфортний вибір, а ми пішли назустріч», – розповів Дикий.

І це правда. Ситуація наочно демонструє – навіть статус єдиного офіційного мовника УПЛ не дає телеканалам «Футбол» достатньо авторитету, щоб диктувати умови «Шахтарю» і клубам, які приймають гірників удома. Тим паче немає цього авторитету і в Прем’єр-ліги.

Підтвердженням може служити факт того, що «Шахтар» рідко грає домашні матчі чемпіонату в неділю о 19:30 – в минулому сезоні це сталось лише двічі, і не лише через єврокубки. Хоча для лояльної до гірників аудиторії телеканалів «Футбол» та для тижневої передачі «Великий футбол» було б вигідніше, якби програма Олександра Денисова виходила в щонедільний ефір одразу після фінального свистка в грі «Шахтаря».

Це й пояснює, чому склалась ця ситуація – коли не ліга та транслятор визначають, як їм вигідніше проводити матчі топ-клубів, а самі топ-клуби. Якщо їхні бажання збігаються з бажаннями транслятора – проблем немає. Якщо навпаки – виникає те, що ми маємо сьогодні.

А хіба регламент УПЛ взагалі дозволяє такі речі?

На диво, так. Хоча базово регламент залишає право визначати час початку ігор саме за Дирекцією УПЛ.

Стаття 9 п. 13: «Дати проведення та час початку матчів визначаються Дирекцією не пізніше як за 12 діб до базової дати туру».

Але Дирекція, як ми вже знаємо, вимушена інколи йти назустріч клубам. Цим вона шкодить своїй маркетинговій привабливості та комфорту телеглядачів, але регламент не порушує.

Згідно з додатком 18 регламенту УПЛ у трансляції матчів є фіксований час в залежності від періоду року – літнього або зимового. Для прикладу:

І в цьому ж додатку йдеться: «В кожному слоті може відбуватися не більше 1 матчу, за винятком одного будь-якого слоту в кожному турі, в якому дозволяється проведення 2 матчів». Якщо, звісно, мова не про вирішальні тури чемпіонату.

Це й узаконює поточну ситуацію з іграми «Динамо» та «Шахтаря» та накладки загалом. Такою є ціна за бажання наших грандів успішніше підготуватись та виступити у групі Ліги чемпіонів.

Фото: УПЛ, ТК «Футбол», «Шахтар»

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты