Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Страйк студентів Олімпійського коледжу в Києві: кинули в смітник ректора Інфізу, вимагають відставки Гутцайта

Страйк студентів Олімпійського коледжу в Києві: кинули в смітник ректора Інфізу, вимагають відставки Гутцайта

Протестують проти реорганізації навчального закладу.

Блог — Ноу Баланса
13 октября 2020, 08:00
23
Страйк студентів Олімпійського коледжу в Києві: кинули в смітник ректора Інфізу, вимагають відставки Гутцайта

Протестують проти реорганізації навчального закладу.

Що сталось?

6 вересня студенти столичного Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного оголосили безстроковий страйк. Так вони відреагували на розпорядження Кабміну про реорганізацію цього вишу, яке уряд погодив за кілька днів до. Ціль розпорядження – приєднати навчальний заклад до Національного університету фізичного виховання і спорту (в народі – Інфіз).

Студенти коледжу бачать в цьому спробу ректора Інфізу Євгена Імаса ліквідувати заклад та заволодіти його привабливою для забудовників землею – близько 16 гектарів біля станції метро Лісова.

Ректор Інфізу Євген Імас

Що це за коледж?

Олімпійський коледж імені Івана Піддубного заснували ще 1966 року. Сучасну назву він отримав п’ять років тому, а до цього іменувався республіканським училищем.

Фішка коледжу – він готує резерв для олімпійських збірних команд України з 14 видів спорту: футбол, легка атлетика, фехтування, плавання, синхронне плавання, спортивна та художня гімнастика, бокс, вільна боротьба, дзюдо, велоспорт, веслування академічне, кульова стрільба, хокей з шайбою.

У коледжу є відповідна інфраструктура з навчальним корпусом, гуртожитками, тренувальними залами та майданчика. Тут навчаються діти з усієї країни. Серед відомих вихованців закладу – Олег Верняєв, Анна Безсонова та Анна Різатдінова.

Загалом коледж підготував не один десяток українських олімпійців та чемпіонів світу. А у 2014 та 2015 роках його визнавали найкращим в Україні серед навчальних закладів спортивного профілю.

Окрім самого коледжу, в якому здобувають бакалаврську освіту, в його структуру входить також школа-інтернат 6-11 класів. Тобто, це симбіоз середньої та вищої освіти в одному закладі – це важлива деталь цієї історії

В чому суть страйку?

Студенти відмовились від навчання. Разом з батьками та викладачами вони впродовж вересня протестували під Верховною Радою та вимагали скасувати розпорядження Кабміну. Також протестувальники виступали за відставку двох на їхню думку спільників Імаса – міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта (до речі, теж вихованець коледжу) та тимчасового виконувача обов’язків міністра освіти та науки Сергія Шкарлета.

Саме відомство останнього запропонувало Кабміну прийняти розпорядження про реорганізацію.

Ситуація загострилась 24 вересня. Цього дня на територію коледжу в межах процесу реорганізації та для роз’яснення прибула ліквідаційна комісія на чолі з Імасом. Їх супроводжувала група правоохоронців у спорядженні, але студенти виступили проти їх потрапляння на територію закладу.

Спалахнули сутички, в результаті яких кілька студентів отримали травми та потрапили в лікарню, кількох інших поліція затримала та відкрила справи через хуліганство. Одна з підстав – в ході конфлікту протестувальники силоміць взяли Імаса, вкинули у смітник та обсипали потім борошном.

Навіщо Кабмін вирішив реорганізовувати коледж?

Того ж дня, коли відбулись сутички з правоохоронцями, Міністерство освіти – як ініціатор реорганізації – опублікувало заяву. В ній відомство запевняє – йдеться не про ліквідацію коледжу, а саме реорганізацію. Тому студенти в будь-якому випадку не втратять місце навчання, а викладачі не залишаться без своєї роботи.

«Історія питання [Олімпійського] коледжу виникла не сьогодні, і не вчора. Він не відповідає вимогам законодавства, необхідним для набуття статусу коледжу в системі вищої освіти», – заявили в МОНі.

«У коледжі недостатньо співробітників. За цей час було звільнено кілька сотень. Крім того, вони отримали ліцензію на бакалаврат, але, за законом, там треба мати понад 50 осіб, які можуть здати на бакалаврат.

Ми не хотіли жодного конфлікту, ми хотіли всіх залишити на роботі, посилити коледж науково», – пояснив у коментарі hromadske Євген Імас.

За інформацією Tribuna.com, ще однією підставою для реорганізації могла бути схема фінансування коледжу. Заклад одночасно отримує гроші з державного бюджету (на школу-інтернат) та з бюджету міста Києва (на сам коледж як виш), хоча перебуває на балансі саме у держави.

Це простір для зловживань, хоча навіть у своєму розпорядженні про реорганізацію Кабмін чомусь дозволив існувати такій системі надалі – як мінімум до 2024 року. Натомість мер Києва Віталій Кличко уже запевнив – в разі реорганізації коледжу КМДА припинить його фінансувати. В самому закладі кажуть, що це мінус 10 млн грн на рік.

За словами очільника МОН Сергія Шкарлета, коледж вирішили реорганізувати також через те, що той не пройшов акредитації, але це зовсім не означає, що хтось хоче рейдернути землю.

Тоді чому студенти вважають, що коледж хочуть саме ліквідувати та захопити його землю?

Кажуть, все через персону Імаса.

«Схема рейдерського захоплення нашого коледжу була розроблена Імасом ще у 2013 році разом з тодішнім міністром освіти Дмитром Табачником. Але Революція Гідності зірвала ці плани.

Всі ці роки Імас не полишав спроб захопити Олімпійський коледж – звертався з відповідними ініціативами до всіх без виключення міністрів освіти та міністрів спорту, плів інтриги, фабрикував скарги та кримінальні справи проти коледжу, ініціював численні перевірки», – йдеться в заяві коледжу про страйк студентів.

Тут переконані – теперішнє загострення конфлікту пов’язане з персоною Шкарлета. Мовляв, Імасу вдалось домовитись зі сьогоднішнім очільником МОН, якого в коледжі називають «регіоналом, шахраєм, корупціонером та реінкарнацією Табачника».

Тому окрім земельного мотиву, колектив вишу також певен – ініціаторами процесу проти них рухає бажання політичного реваншу.

«Наші студенти мають патріотичне виховання, ми пам’ятаємо, як починалася «русская весна». А цей Імас є прямим представником Табачника. Він там сидить, і за допомогою Шкарлета вони проводять рейдерські атаки. Це вже не вперше», – розповів директор коледжу Олексій Семенюшко.

Олексій Семенюшко, директор Олімпійського коледжу на сутичках 24 вересня

«Так і реалізовується повзучий реванш регіоналів, а точніше російських сил впливу в Україні», – йдеться в тій же заяві студентів коледж про страйк.

«Ми не підходимо Інфізу ціннісно. [Бо в нас в пріоритеті] українська мова, патріотичне виховання», – пояснив у коментарі Tribuna.com Дмитро Несвятипаска, голова профспілкового комітету коледжу.

Цінності навчального закладу підкреслює те, що головою Наглядової ради коледжу є Юрій-Богдан Шухевич – син головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Також прихильними до коледжу є націоналістичні організації – зокрема, впродовж страйку студентів підтримували представники таких угруповань як «Національний корпус» та «Гонор».

Представники організації «Гонор» на протесті студентів Олімпійського коледжу під Кабміном 25 вересня

А вихованець та сьогодні викладач коледжу Василь Грицай – той самий український борець, який весною викликав Олександра Усика на бій без правил, зокрема, через його зв’язок з російською православною церквою.

Хто цей Імас, якого вони звинувачують в рейдерстві та проросійському реваншизмі?

Євген Імас працює ректором університету фізичного виховання з 2012 року. До цього тричі без успіху балотувався у Верховну Раду – як самовисуванець, від блоку «Демократичний союз» та від блоку Литвина. У парламенті восьмого скликання був помічником депутата від «Самопомочі» Віктора Кривенка.

В колишньому підприємець, займався будівельним бізнесом. У 1998 році отримав звання заслуженого економіста України. В роки першого прем’єрства Віктора Януковича був першим заступником голови Держкомспорту у зв’язках з Верховною Радою. Паралельно майже все доросле життя працює в освітній сфері.

Також Імас в кминулому президент хокейного клубу «Сокіл» та віце-президент Федерації хокею України. Також у 2015 році став президентом баскетбольного клубу «Інфіз-Баскет».

Саме Імаса директор Олімпійського коледжу Олексій Семенюшко звинувачує в тому, що проти нього ведуть кримінальні справи – підозрюють в розтраті та привласненні майна, а також в підробці документів.

«Вони постійно це роблять. Друзі Імаса, прокурори та поліцаї створювали ці кримінальні справи. То доводьте їх у суді. Я двічі обирався на посаду директора, двічі переміг із результатом у 90% голосів», – пояснив сам Семенюшко.

Також у 2015 році міліція Києва проводила обшуки в гуртожитках коледжу – шукали підозрюваного в побитті жінки. Опісля тодішній начальник головного управління міліції Києва Олександр Терещук заявив, що під час обшуку правоохоронці виявили вогнепальну зброю, наркотики та залізні прути.

В коледжі запевняли, що їм все підкинули, а згодом вийшли на пікет під міністерство внутрішніх справ – зокрема, звинувачували, що обшук проводили бійці з шевронами розформованого підрозділу «Беркут».

Що далі?

Студенти запевняють – не припинять страйк, поки не доб’ються скасування рішення про реорганізацію. Його вони вважають незаконним й будуть оскаржувати в суді – все тому, що є протилежне рішення того ж Кабміну.

У 2018 році уряд постановив перевести ряд навчальних закладів – зокрема, Олімпійський коледж – з державного балансу на баланс міста, в якому вони географічно базуються. Сьогодні коледж виступає саме за перехід в комунальне підпорядкування.

«У 2018 році Кабмін ініціював це переведення, тоді ж Київрада проголосувала за прийняття майнового комплексу, але після цього воно трохи призупинилось. Треба було дооформити землю, на це треба 1.5 – 2.5 млн грн.

Ми не раз звертались і до МОН, і до Київради, щоб виділили ці кошти. Не виділяються кошти – як ми це зробимо?» – пояснив Дмитро Несвятипаска.

Дмитро Несвятипаска

З іншого боку, за інформацією Tribuna.com, керівництво коледжу саме гальмувало цей процес в минулі роки. У 2018 році на територію коледжу не впустили комісію КМДА для відповідної перевірки перед переведенням. Директора коледжу Семенюшко каже, що не впустили, бо вона була сформована неправомірно:

«Ми її оскаржили. Комісія складалась із представників забудовників, а очолював її з якогось переляку [тодішній] керівник департаменту молоді та спорту Гутцайт, а не керівник департаменту освіти. Тепер в нього змінився господар, тому не Кличку, а Імасу доцільно передати коледж».

Сам Гутцайт, чиєї відставки уже як міністра спорту сьогодні вимагають протестувальники, своє ставлення до цієї історії пояснює так:

«Я не бачу нічого в тому, що буде приєднання до Університету фізичного виховання. Це буде одна структура, коледж не закривають, а діти будуть працювати, як і працювали. Таке бачення міністра освіти.

А те, що вимагають відставки моєї та Шкарлетта... Вони вимагають моєї відставки, бо я знакова людина в спорті. Їм же приємно, що вони мене ображають. Хай вони будуть здорові», – прокоментував міністр молоді та спорту виданню LIGA.Life.

Не надто серйозно сприймає вимоги студентів коледжу й Імас:

«Просто хтось хоче зберегти посаду і, на жаль, протизаконно, порушуючи режим навчання та карантину, використовує дітей».

Про те ж застерігають студентів народні депутати, які звернули увагу на конфлікт. Серед них Жан Беленюк та Георгій Мазурашу. За їхніми словами, неважливо, в чиєму підпорядкуванні зрештою опиниться коледж – насамперед потрібно, щоб унікальний навчальний заклад продовжив роботу у звичному режимі.

Олексій Семенюшко та народний депутат Жан Беленюк

«Ми завжди закликали, щоб був діалог. Коли ви намагаєтесь учнів, студентів поламати через коліно, то маєте подібний результат», – сказав Беленюк, ставши на захист студентів-спортсменів.

Діалог відбувся минулого тижня – народні депутати ініціювали нараду в МОН, присвячену Олімпійського коледжу. На неї запросили сторони конфлікту, очільників МОН та Мінмолодьспорту, мера Києва Віталія Кличка, а також представників НОК.

В підсумку домовились про створення комісії з представників усіх зацікавлених сторін – коледжу, Інфізу, відповідних міністерств, НОК та депутатів. Так хочуть спільно ще раз дослідити доцільність реорганізації коледжу.

Тим часом тиск на коледж продовжується. Минулого тижня до закладу у супроводі спецпризначенців приходили представники Державної служби якості освіти та Державної аудиторської служби України. Ціль – позапланові перевірки для складання ліквідаціного балансу.

Фото: фейсбук Олімпійського коледжу, НУФВІС, hromadske, фейсбук Дмитра Несвятипаски, фейсбук Жана Беленюка

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты