Tribuna/Прочие/Блоги/Нефильтрованное. Не холодное/«Колапс російської армії буде раптовим та катастрофічним»: Фукуяма спрогнозував подальший перебіг війни в Україні

«Колапс російської армії буде раптовим та катастрофічним»: Фукуяма спрогнозував подальший перебіг війни в Україні

Стриманий оптимізм від всесвітньо відомого економіста та філософа.

Автор — Андрей Белик
13 марта 2022, 02:49
4
«Колапс російської армії буде раптовим та катастрофічним»: Фукуяма спрогнозував подальший перебіг війни в Україні

Стриманий оптимізм від всесвітньо відомого політолога та філософа.

Американський економіст, політолог та філософ Френсіс Фукуяма написав статтю для видання American Purpose, у якій розповів про своє бачення війни в Україні та зробив декілька прогнозів стосовно її подальшого розвитку.

Наводимо її текст.

«Я пишу із міста Скоп’є, що у Північній Македонії, де я знаходжуся весь останній тиждень. Відстеження перебігу війни в Україні звідси нічим не відрізняється від тих можливостей, що я мав би у Сполучених Штатах, з точки зору доступу до інформації, за винятком того, що я знаходжуся у більш зручній часовій зоні, а підтримка Путіна на Балканах сильніша, ніж у будь-якій іншій частині Європи. Багато в чому це стало можливим через фактор Сербії та сербське мовлення видання Sputnik.

Тому я ризикну зробити декілька прогнозів:

1. Росія прямує до беззастережної поразки в Україні. Російське планування було некомпетентним та базувалося на хибному припущенні, що українці симпатизують Росії, а українська армія розвалиться одразу після вторгнення. Російські солдати привезли із собою парадні форми для святкування перемоги у Києві замість того, щоб взяти більше набоїв та продуктів харчування.

Станом на сьогодні Путін задіяв в українській операції істотну частину усієї своєї армії – у нього немає потужних резервів, які він міг би кинути у бій за потреби. Російські війська застрягли на підступах до численних українських міст, де вони зіткнулися із величезними проблемами з постачанням та постійними атаками українських військових.

2. Колапс російської армії буде скоріше раптовим та катастрофічним, аніж повільним та розтягнутим у часі. Ситуація досягне певного моменту, коли війська стане неможливо ані забезпечувати усім необхідним, ані відвести на вихідні позиції, і моральний стан армії буде зруйновано вщент. Перш за все, цього варто очікувати на півночі країни. На півдні у росіян виходить краще, але поточні позиції буде дуже складно втримати, якщо розвалиться північний фронт.

3. До того, як це станеться, немає жодного способу зупинити війну дипломатичним шляхом. Зважаючи на те, яких втрат вже зазнали обидві воюючі сторони, я не вбачаю жодного розумного компромісу, який задовольнив би як Україну, так і Росію.

4. Рада Безпеки ООН черговий раз довела свою нікчемність. Єдине, що хоча б трішечки допомогло – це голосування Генеральної Асамблеї, яке дозволяє світові ідентифікувати поганців та тих, хто не хоче викривати свою справжню позицію.

5. Рішення адміністрації Байдена не декларувати вільну від польотів зону над Україною та не передавати українській армії польські МіГи я вважаю правильними: американська влада продемонструвала присутність здорового глузду у дуже емоційний час. Набагато краще буде, якщо українці переможуть Росію самостійно, відбираючи у Москви будь-які можливі виправдання щодо того, що її атакував НАТО, а також запобігаючи очевидних можливостей для подальшого загострення світового конфлікту.

Також варто зазначити, що польські МіГи не збільшили б суттєво боєздатність української армії. Набагато важливіше продовжувати забезпечувати її джавелінами, стінгерами, байрактарами, ліками та медичним обладнанням, комунікаційними засобами та даними розвідки. Мені видається очевидним те, що українська армія вже використовує розвідувальні дані НАТО, що збираються за межами її території.

6. Звісно, ціна, яку платить Україна – надзвичайно висока. Але найбільш серйозні руйнування українським містам спричиняють ракетні удари та артилерійські системи, з якими МіГи або закрите небо майже нічого не зможуть вдіяти. Єдине, що зупинить масові вбивства цивільного населення – це поразка російських сухопутних сил.

7. Путін не переживе поразки своєї армії. Його підтримують у Росії тому, що він має репутацію стронгмена. Що він зможе запропонувати народові, якщо продемонструє власну некомпетентність та втратить силу змушувати людей виконувати свої накази за будь-яку ціну?

8. Російське вторгнення вже заподіяло суттєвої шкоди популістам з усіх куточків світу, які до початку війни постійно висловлювали свої публічні симпатії Путіну. Це, наприклад, Маттео Сальвіні (колишній віце-прем’єр та міністр внутрішніх справ Італії), Жаїр Болсонару (президент Бразилії), Ерік Земмур (французький політик, що буде балотуватися на посаду президента країни на виборах, що відбудуться у квітні 2022-го), Марін Ле Пен (французький політик, наразі – депутат парламенту країни), Віктор Орбан (прем’єр-міністр Угорщини) та, звичайно, Дональд Трамп (колишній президент США). Політика війни оголила їхні власні авторитарні схильності.

9. Українська війна до цього моменту показала себе чудовим уроком для Китаю. Як і Росія, Китай за останнє десятиріччя сформував нібито високотехнологічні збройні сили, але вони не мають жодного практичного досвіду. Жалюгідний перформанс, що влаштовує російська авіація в Україні, скоріш за все, буде повторено військово-повітряними силами Китаю, які не мають досвіду керування складними повітряними операціями. Ми можемо сподіватися, що китайські лідери не стануть вводити себе в оману стосовно власних можливостей, як це зробили росіяни, коли будуть розглядати можливі варіанти подальших дій стосовно Тайваню.

10. Сподіваюся, що сам Тайвань прийде до тями, зрозуміє, що йому необхідно готуватися до бою, як це зробили українці, та відновить військовий обов’язок. Не треба заздалегідь налаштовуватися на поразку.

11. Турецькі безпілотні літальні апарати стануть бестселерами.

12. Поразка Росії зробить можливим нове народження свободи та забере в нас відчуття занепаду світової демократії. Дух 1989-го житиме й надалі, і все – завдяки хоробрим українцям».

Другие посты блога

Все посты