Tribuna/Футбол/Блоги/Битва взглядов/Крутий Куртуа. Як «Атлетико» отримав найперспективнішого голкіпера світу

Крутий Куртуа. Як «Атлетико» отримав найперспективнішого голкіпера світу

Історія одного з ключових гравців команди-сенсації цього сезону – в блозі «Битва взглядов».

Автор — djorkaeff
11 мая 2014, 13:50
9
Крутий Куртуа. Як «Атлетико» отримав найперспективнішого голкіпера світу

Мадридський «Атлетико» став справжньою сенсацією європейського клубного сезону. Про ковалів його успіху пишуть багато і регулярно. Та особливої уваги вартує молодий, але вже достатньо успішний голкіпер «банди відчайдухів» Дієго Сімеоне, двометровий шлагбаум, який перекрив дорогу не одного швидкісного потяга – Тібо Куртуа.

А починав на лівому фланзі...

Куртуа – вихованець клубної системи бельгійського «Генка». Відіграв за цю команду Тібо 11 років, а перші три сезони – на позиції лівого захисника.

Очевидно, традиційна ротація вуличного футболу – «кожен стоїть до пропущеного гола», мала місце і в дитячих командах «Генка», і коли Куртуа займав місце в рамці, то демонстрував хороші воротарські навички.

Після того, як по завершенню одного з юнацьких турнірів, у яких брав участь «Генк», Тібо отримав відзнаку найкращого воротаря, питання щодо вибору позиції відпало само собою.

Per aspera ad astra

Початок сезону 2008/09 не віщував для Тібо нічого хорошого в ігровому плані, оскільки він був заявлений як шостий воротар «Генка». Але саме в цьому сезоні (в квітні 2009 року) Тібо зіграв свій перший матч в основі клубу.

17-річний «проспект» таки зумів продертись із-за спин воротарського ешелону «Генка» (чому посприяли також об’єктивні обставини – травми, дискваліфікації та продаж деяких з його колег-суперників), і почав сходження до футбольних вершин.

Такий молодий, а вже «пенсіонер»

У першому своєму повноцінному сезоні в якості гравця основи «Генка» Тібо звернув на себе увагу ефектною та ефективною грою – здобув приз найкращого воротаря бельгійської Про-Ліги із показником у 32 пропущених м’ячі в 40 матчах, з яких 14 Тібо завершив «насухо». Знаючи про гольове шаленство бельгійського чемпіонату, ці цифри свідчать про пристойну гру молодого кіпера.

Мабуть, такої ж думки були скаути лондонського «Челсі», бо невдовзі Куртуа став гравцем «Аристократів», ціна питання – 5 млн фунтів стерлінгів.

Враховуючи непохитну позицію Петера Чеха в стані «Челсі» і потребу в ігровій практиці для талановитого бельгійця, було прийнято рішення віддати його в оренду.

Повен матрац трофеїв

Від’їзд Давіда де Хеа в «Манчестер Юнайтед» загострив воротарську проблему в мадридському «Атлетико», а Тібо Куртуа був цілком прийнятним варіантом її вирішення.

Саме граючи у складі «матрацників» Тібо почав прямувати в когорту найкращих голкіперів світу. Впевнена гра Куртуа на останньому рубежі оборони «Атлетико» стала одним із факторів успіху цієї команди як на внутрішній арені (перемога в Кубку Іспанії минулого сезону, реальна боротьба за чемпіонство у поточному сезоні), так і у Європі (минулорічні перемоги в Лізі Європи та Суперкубку УЄФА, вихід у фінал Ліги чемпіонів сезону 2013/14).

«Потиснути краба» – запорука успіху

Тібо має також своєрідний ритуал – перед початком кожного матчу він підходить до своїх партнерів по команді і тисне їм руки, аби засвідчити свою підтримку тим, хто допомагатиме йому здобувати перемогу на полі. Поза його межами Куртуа найтісніше тусується з Коке – їх єднають однакові гастрономічні вподобання (любов до гаспачо) і взаємні «заруби» на Play Station.

Його кумири – Ікер Касільяс та Едвін ван дер Саар. Він не боїться конкуренції з Петером Чехом. Він – основний голкіпер збірної Бельгії.

Йому лише 21 рік, і у нього є всі передумови, аби стати найкращим голкіпером сучасності.

Стати крутим настільки, що поняття «еталон воротарської майстерності» буде співзвучним із словом «ввічливий» по-французьки – Courtuis.

Найкраще у блогах
Більше цікавих постів

Інші пости блогу

Стрельцов. Легенда
15 марта 2015, 21:04
9
FIFA 15. Presidential election
14 февраля 2015, 01:24
1
Всі пости